Šta je novo?

WD GREEN - gde se dede 800GB?

djuk

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
630
:mad:
Disk je WD GREEN od 1TB - WDC WD10EADS-00M2B0 01.00A01. Tako ga i sada prepoznaju i BIOS i Windows. Problem je što ne može da mu se pristupi. Računar je regularno ugašen i upaljen posle jedno 3 sata. Pre gašenja je rađeno baš na ovom disku (snimao FlashGet koji je imao instrukciju da po završetku skidanja ugasi računar što je i uradio) i kada sam posle paljenja hteo da pristupim podacima na njemu, dobio sam poruku da Windows to ne može da uradi jer disk nije formatizovan. Pre ovoga skrša bile su tri particije sa po 300+GB.
Disk je kupljen pre par meseci, datum proizvodnje je 11.jun 2009. pravljen na Tajlandu. U Disk Managementu piše da je disk tu, da je healthy, ali da ima samo 32MB! i da je fajl sistem RAW. WD GREEN ima cache od 32MB, pa bih rekao da se na to odnosi ovaj podatak. Naravno nudi mi da ga formatira kako bih mu pristupio.
Šta bi se desilo kada bih to i uradio? Osim što bih definitivno izgubio mukotrpno sakupljanu kolekciju HD filmova i muzike, da li bih vratio onaj 1TB i mogao dalje normalno da radim?
Šta se ustvari desilo?
Iz čista mira, bez ikakve najave, ništa nije kliktalo, škripalo, niti menjano u kompjuteru i tek tako, ne vidi se više ništa. Bilo je puno oko 800GB, to je mnoogo filmova i muzike, da li ima nade da se tome nekako pristupi, jer sada se disk normalno vidi, zavibrira kada se računar pali, ne pojavljuju se nikakve poruke o neispravnom hardveru, vidi se u Widowsu jedino što ima samo 32MB i mora da se formatira. Pri pokušaju pristupa ne pojavljuje se nikakva poruka o kapacitetu, samo stoji obaveštenje da ga treba formatirati.

U BIOSu se prepoznaje kod IDE AUTO-DETECTION
kada je podešeno
EXTENDED IDE DRIVE AUTO
ACCESS MODE AUTO
kao
CAPACITY 33MB
CYLINDER 64
HEAD 16
PRECOMP 0
LANDING ZONE 63
SECTOR 63

a kada stavim
ACCESS MODE LARGE
kao
CAPACITY 33MB
CYLINDER 32
HEAD 32
PRECOMP 0
LANDING ZONE 63
SECTOR 63

S.M.A.R.T. je uvek uključen i nikada mi nije ništa prijavljivao, pa ni sada.
Disk nije pao, nije udaren, nije bilo nikakvih strujnih kolebanja, jednostavno kompjuter je ugašen i upaljen i
ničeg nema. Drugi disk (sistemski) u kompjuteru normalno radi. Sa istom postavkom i hardverskom i softverskom sistem je radio od momenta uključivanja ovog diska i sve je bilo OK do sada.
Pokušao sam da hard prikačim na druga dva kompjutera i sve je isto - 32MB i mogućnost formatiranja uz uredno prijavljivanje i u BIOSU i u Windowsu. Maltene se ponaša kao da je nov disk, samo mi nikada nije palo na pamet da pogledam šta sistem kaže za novi hard pre formatiranja, da li ga i tada vidi kao RAW fajl sistem i bez podataka o kapacitetu.
Pošto ga naravno nisam formatirao, nisam ništa ni pokušavao da radim sa njim, da ne oštetim podatke koji su rekao bih još tu samo im se ne može pristupiti kao ni bilo kojoj od tri particije.

Ili ipak nekako može...?

Veštom spasiocu nudim šta god želi sa njega:guitar:
... a toga ima stvarno doosta:party:

Imali smo isti slučaj sa WD-om u firmi, drugi HDD koji je crkao ga je poremetio tako da je prikazivao kapacitet keša. Ne znam šta bi ti sam mogao da uradiš, probaj da pustiš WD dijagnostiku Data Lifeguard, možda pomogne.

Imali smo isti slučaj sa WD-om u firmi, drugi HDD koji je crkao ga je poremetio tako da je prikazivao kapacitet keša. Ne znam šta bi ti sam mogao da uradiš, probaj da pustiš WD dijagnostiku Data Lifeguard, možda pomogne.
Šta ste vi uradili, probali nešto, uspeli ili ga bacili?

Uzmi neki softver za pristup particiji direktno, ne preko OS-a, pa vidi šta kaže.
Npr. http://www.data-recovery-software.net/
Probaj da nađeš "korektnu" verziju na net-u i probaj. Meni je dok sa bio na Win-u mnogo puta rešio probleme.
Napomena: s obzirom na veličinu, budi spreman na dugo skeniranje fajlova od strane prograna.
Sretno.

Šta ste vi uradili, probali nešto, uspeli ili ga bacili?

Bavimo se spašavanjem podataka, tako da imamo specijalizovani hardver i softver, tako da smo ga oporavili i radi i dan danas. A bojim se da nećeš uspeti da mu priđeš ijednim softverom za spašavanje podataka kao što je RingeRaja predložio.

EDIT: Našao sam preko Google-a ovo, možeš da pokušaš, naravno na svoju odgovornost.
http://blog.atola.com/restoring-factory-hard-drive-capacity/

Poslednja izmena:
Ništa ga ne košta da proba, drive nije sistemski, nije ništa pisao po njemu, a ni softver neće ništa da menja.

Imao sam isti problem u firmi ali je u pitanju bio WD 1 TB black.

Znaci iz cista mira puf... samo vidi 32 MB... (windows XP 32 bita je u pitanju)

Prebacim u drugi racunar i treci racunar , isto win xp 32 bita... i tamo pokazuje isto ( MB bazirana na P35 cipsetu)... Vec sam bio u tripu da ga saljem na reklamaciju.

Posto je bio u pitanju HD koji koristim za backup... znaci te iste podatke sam imao na jos 3 mesta... rekoh ajde da probam da napravim novu particiju itd... ali nisam postigao nista.

Na kraju ga cisto probe radi ubacim u racunar pod windows 64 bita (MB bazirana na 965P cipsetu) i tamo ga bez problema prepozna, ali usled onog njakanja sto sam radio i pravio novu particiju, bukvalno sam napravio novu particiju od 32 MB... i ostatak od xxx GB ne iskorisceno...

Uglavnom obrisem tu glupu particiju od 32 mb sto sam greskom napravio i napravim redovnu i radi bez problema... posle sam ga vratio u masinu pod winxp 32 bita gde i sada radi bez problema.

Znaci cini mi se resenje je (malo blesavo zvuci) jednostavno da ubacis HD u racunar pod win XP 64 bita.

Inace posle sam naso i resenje na netu... googluj "wd 1tb only 32mb" .... cak sam i skino BOOT CD kojim se resava taj problem sa diskom... ( u firmi mi je). Ali ta procedura ti samo vrati prostor... na disku ali ne i podatke... ( http://www.neowin.net/forum/lofiversion/index.php/t596812.html )

Probaj da ga ubacis u racunar pod winxp 64 bita, to sigurno nece obrisati podatke...

Poslednja izmena:
Uzmi neki softver za pristup particiji direktno, ne preko OS-a

pre operativnog sistema i BIOS isto kaže, doduše 33MB, jedan više (što sad pa to?) a pri podizanju sistema, pri čekiranju diskova sve se uredno i ispravno ispiše

Ništa ga ne košta da proba, drive nije sistemski, nije ništa pisao po njemu, a ni softver neće ništa da menja.

sve je to tačno. ali ja želim da sačuvam ono što je snimljeno, da li bi mi ovaj pokušaj nešto zbrljao po strukturi fajlova čak i da ništa pametno ne uradi?

Poslednja izmena:
Znaci iz cista mira puf... samo vidi 32 MB... (windows XP 32 bita je u pitanju)

Ako sam dobro razumeo, kada ti je ponuđeno u okviru XP32bita da formatiraš disk ti si to uradio i pri tome dobio samo particiju od 32MB i ništa više. Posle si na XP 64bita video i mogao da pristupiš i toj particiji i onom ostatku od 900+MB? A podaci su nestali pri formatiranju ona prva 32MB kada je nastala ta nova mala particija i poremetila strukturu?

Palo mi je na pamet da probam na nekom drugom računaru sa drugim operativnim sistemom ali plaši me što i u BIOSU stoji da je to samo 32MB.

Od tri računara na kojima sam probao disk, svi imaju XP32bit ali su sve različiti čip-setovi po jednom Nforce, Via i Intel.

Probaću svakako sa XP64bit ili Vista64bit, šta pre nađem.

Poslednja izmena:
Problem je sto ni sam vec ne znam sta sam sve zivo pokusavao u WINXP 32 bita... od formatiranja pa do kreiranja, i brisanja particije... sve zivo sam isprobo... zezo sam se jedno sat vremena... Probo sam i sa MINI PE boot cd-om... ista stvar..

I na kraju kada sam ga prikljucio na 64 bita on je uredno detektovao disk i pronasao samo tu malu smrdljivu particiju od 32 mb. i ostatak ne alocirani prostor od xxx GB :( I svi podatci asta-lavista :(

E, sada da li je tu mozda nesto pomoglo sto je bio u pitanju 965P cipset stvarno nemam pojima... ( ostala tri su bili p35) ili je win 64 bita pomogo... ili su u pitanju gremlini... ne znam.

Jednostavno disk mi sada radi bez problema vec mesecima.

Poslednja izmena:
I na kraju kada sam ga prikljucio na 64 bita on je uredno detektovao disk i pronasao samo tu malu smrdljivu particiju od 32 mb. i ostatak ne alocirani prostor od xxx GB :( I svi podatci asta-lavista :(

prikačio sam ga na Vista 64bita i ništa. Opet nudi da ga formatira i pokazuje da ima 32MB, RAW, healthy

http://partedmagic.com/

Skini ovaj parted magic. Ako se ne varam, kada ga otpakujes imaces .iso fajl, to narezi na CD, kao sto se rezu ISO fajlovi, restartuj komp, namesti da ti first boot bude CDROM i startuj OS sa CD-a. U njemu imas program "GParted", startuj ga i u njemu pogledaj kakvo je stanje sa tim diskom.

http://partedmagic.com/

Skini ovaj parted magic.U njemu imas program "GParted", startuj ga i u njemu pogledaj kakvo je stanje sa tim diskom.

Pokrenuo sam ovaj paket i vidi se struktura particija isto kao i pre. Ali nisam smeo dalje ništa da diram da nešto ne skršim.
gpartedwd1tb.jpg

Dakle šta sada? Postoji komanda Copy partition, ima i move i resize i još svašta. Na ovoj slici se vidi samo WD GREEN 1TGB jer sam ostale otkačio dok ne vidim šta će da se desi kada pokrenem GParted.
Ako postoji mogućnost da kada imam još neki disk u sistemu, odavde selektujem neku od "sakrivenih" particija i kopiram na drugi disk, da li će se tako prekopirati i podaci, jer nigde u ovom programu nisam video da pokazuje podatke, samo se vide particije?

Poslednja izmena:
mene je jednom spasao programcic: TestDisk
oporavio je MBR sa tebelom particija gde sam imao ntfs i ext2.
probaj, stvarno je dobar a sasvim besplatan program.

Ako postoji opcija copy partition ne bi trebalo da skršiš postojeću particiju, već da na drugi disk samo iskopiraš postojeću. Nisam radio sa ovim softverom, ali mi deluje zdravorazumski da ne bi trebalo niša loše da se desi ako iskopiraš celu particiju, a sa particijom bi trebali da se iskopiraju i podaci.
U principu ako ne probaš nećeš ni znati.
Anyway, sretno sa operacijom.

Ako ga gparted vidi verovatno ga i linux os vidi. Ali to izgleda da nije problem po onome sto si ti naveo.

Napravio sam UBUNTU 64bit live disk i podigao sistem sa njega. U BIOSU se disk i dalje nije video ali su se u Ubuntuu odmah videle sve particije. Kada sam probao da pristupim jednoj od njih ona se "mountovala" tj. aktivirala i najnormalnije joj se moglo pristupiti.
Svi fajlovi su tu, netaknuti:cigar:
Onda sam uradio mount svake particije ponaosob i copy/paste na drugi disk. Jedino što zbog veličine particija to ide relativno sporo (oko 100GB na sat).
Kada sam resetovao mašinu i vratio se u WinXP 32bit, novi šok :laugh: naprasno su se pojavile sve tri particije 1TB diska i moglo je da im se pristupi baš kao i neposredno pre toga iz Ubuntua. Disk management takođe pokazuje tri zdrave particije od po 300+GB i NTFS.
Ponovo sam resetovao mašinu da vidim šta kaže BIOS:

kada je podešeno
EXTENDED IDE DRIVE AUTO
ACCESS MODE AUTO
vidi se kao
CAPACITY 1000GB
CYLINDER 65535
HEAD 16
PRECOMP 0
LANDING ZONE 65534
SECTOR 255

Ušao sam u Win i sve je bilo tu. Probao sam da pokrenem nekoliko fajlova i sve je bilo OK. Ugasio sam mašinu i upalio posle sat vremena.

Opet nema diska i Win mi nudi da formatiram healthy 32MB RAW particiju.

Poslednja izmena:

ovde ima puno interesantnih stvari

najinteresantnije je

Jan 13 2009, 20:07
Hey everyone, ran into this same problem. Just wanted to let everyone know that if you have this error, your data is STILL THERE. I booted a Ubuntu 8.10 and mounted the drive and everything was still intact. I just copied the data to another drive in the system. (Ubuntu seems to be able to copy data to NTFS formatted drives fine). I was ready to boot back into Windows and try to reset the drive using "HDD Capacity Restore", but when Windows loaded, like magic, my drive that I thought failed was there with all the data, showing the correct drive size. Really weird.

Jan 13 2009, 20:27
So I rebooted without my backup drive and the old drive which was showing the 32MB drive size wasn't working again. I went ahead and reset the drive size using "HDD Capacity Restore" and it worked. I rebooted and all my data was still there for some reason. Get the tool here:

http://hddguru.com/content/en/software/200...y-Restore-Tool/

i na drugom mestu
HD103UJ partition disappears, drive only 32MB
It had been working well, connected to an old Sil3114 SATA controller. I filled it with my stuff and retired the old drive as a backup. But next day for unknown reason, after reboot the new partitions vanished. Fortunately it wasn't the system drive so I could still boot.

I tried messing with BIOS settings, reflashed Sil3114 and motherboard BIOS, reinstalled Sil3114 driver etc, all to no avail.

Solution
1. Download Samsung's ES Tool. I burned the ISO image [1.86MB] onto CD.

2. Boot and run. ES Tool detected my Sil3114 card and HD103UJ no problem.

3. Under VIEW INFORMATION menu option the problem became evident:
Current Size 31 MB (LBA: 65134)
Native Size 953869 MB (LBA: 1953525168)

4. Under "SET MAX ADDRESS" menu option choose "Recover Native Size".
NB. Don't use "LBA MODE | Process" because that option needs to wipe your data.

5. Reboot. Drive reappears in all its 931.51GB of glory. Data is restored! :)

HDD Capacity Restore je izgleda rešio problem. WD se više ne ponaša kao floppy (FAT12).
HDD Capacity Restore je isto prvo video 32MB, a onda je prijavio razliku od predviđenog kapaciteta od 1000GB i trenutnog i posle 1 klika i 5 sekundi sve se vratilo na normalu.

Svi fajlovi i particije su tu (kao i pod Ubuntuom) i disk normalno radi.
...e sada, da li je sa ovakvim epizodama gotovo ili ima šanse da se opet ista stvar desi. Šta se ustvari uopšte i dogodilo?

Poslednja izmena:
.....

ja se izvinjavam prvos to kasno ovo pisem... ali nisam video ranije.
isto se i meni desilo slicno na starijoj dosta masini. Tebi je jednostavno zveknuo MBR ili tabele to se sa hirensom ispravlja za 2s bukvalno toliko traje. znaci cim ti pokaze particiju nemoze da pristupi ona je tu 99% hirens je vrati. i to program Partition Table Doctor. kad se udje u njega desni klik na particiju ili particije i fix.
tebi je linux jednostavno automatski to popravio i zato ti se pojavilo u win-u bar je to moja teorija, mozda gresim nemam pojma :p
vrlo je moguce da je kod tebe nesto 15 sto *** glupe masine sve je kod njih moguce

Poslednja izmena:
Bavimo se spašavanjem podataka, tako da imamo specijalizovani hardver i softver, tako da smo ga oporavili i radi i dan danas. A bojim se da nećeš uspeti da mu priđeš ijednim softverom za spašavanje podataka kao što je RingeRaja predložio.

EDIT: Našao sam preko Google-a ovo, možeš da pokušaš, naravno na svoju odgovornost.
http://blog.atola.com/restoring-factory-hard-drive-capacity/

Koji softver koristite u specijalizovanoj firmi za spasavanje podataka. Vi ste ga pisali i pravili hardver ili ste ga kupili. Jedino ako si u Db ili Vba, pa je sve tajno.

Hvala, ovo je vec ozbiljno.

Najozbiljniji komercijalno dostupan proizvod za spašavanje podataka sa hard diskova i među najskupljima ako ne i najskuplji. A da bi se osmislilo i razvilo nešto barem približno ovome potrebno je mnooooogooo znanja, ulaganja, opreme itd, itd. A postoje i slobodno dostupni softveri kojima se dosta toga može uraditi sa diskovima poput MHDD-a, Victorie ili HDAT2 mada zahtevaju poznavanje materije.

Epilog...

posle upotrebe HDD Capacity Restore bez problema sam uradio bekap svih podataka pod WIN XP32, za svaki slučaj pobio particije i formatirao disk. Sve je proteklo u najboljem redu, bez ikakvih bad sectora. Napravio sam nove particije, ovoga puta nešto drugačijeg rasporeda i sada polako vraćam podatke. Disk se normalno ponaša.

hvala svima na sugestijama a posebno mister Mrvi, zveckoou i Milos_SDu na korisnim linkovima.

Poslednja izmena:
Probaj Pntrack Easy Recovery PRO.

Taj cita i turpije.

Poslednja izmena:
Ja bi bio skoro siguran da vam je pukao firmware na hardu sa takvim stanjem, tj ponasanjem.
U tom slucaju samo PC3000 pomaze.

Vrh Dno