Šta je novo?

WD Elements je u stvari WD Scorpio Blue

TamindzaNS

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poena
154
Dakle, desi mi se da mi padne sa stola eksterni HD, nece ni da se cuje. Probam na svim raspolozivim kompjuterima, lampica tu i tamo sija, rezultat - 0. Pogledam cene popravke, vrlo brzo odustanem i odlucim se za samostalnu hirursku interveciju. Otvorim ja kuciste, otpakujem ga do samog diska i vidim ima neki kontroler koji prevodi SATA II na USB, u obliku stampane ploce sa cipom, koja se nadovezala na HD, a na HD-u nalepnica WD Scorpio Blue (serija za notebook racunare). Skinem plocu, otvorim kuciste, povezem HD na SATA port, kad ono - HD prepoznat, podaci tu :)

Pa u vecini externih kucista su normalni hard diskovi koji se mogu koristiti u bilo kom drugom racunaru.Kod mene su u externim oba WD i oba su scorpio blue.
Proveri HDD u nekom od programa bez obzira sto su svi podaci prisutni i vidjivi mozda postoje losi sektori..

ja ne znam za slucaj da je u prenosni disk ugradjivano bilo sta drugo osim diskova koji su bili tad u ponudi ..... nisi valjda mislio da specijalno prave disk za to ? ;)

Normalno, slično rade i drugi

Da je unutra bio neki Seagate to bi vec bilo iznenadjenje :d

Jedino čudo je što su podaci dostupni posle pada diska sa stola.. Još ako je pao pri radu uplati loto što pre :party:

WD Scorpio Blue u WD Elements-u???
Ne vidim mesta začuđenosti, eventualno da je bio neki Seagate, pa da se zapitamo šta je pisac hteo da kaže, ali ovako....?
I da, imao si ludu sreću da je sam hard preživeo pad.

Imao si srece...
mnogo cesce rikne bas disk, pa kad ga izvadis em nista od podataka (barem ne u kucnoj radinosti) em si izgubio garanciju.

@RingeRaja

Prvo HD je ekstremno osetljiv na mehanicka ostecenja. Drugo eksterni HD su cesce izlozeni padovima, udarima... Pa je mozda i za ocekivati da nije sve isto kao u klasicnim 2.5". Trece, elements je jevtina serija, za skuplje serije se mozda koriste modifikovane verzije, a ti, posto sve znas, zamolio bih te da me uputis u to.

Apsolutno je to isti hdd koji mozes da kupis zasebno i koji se ugradjuje u druge uredjaje...nema sanse da postoji tako modifikovana verzija koja bi izdrzala pad ili neko drugu neprimerenu upotrebu.
Kucista za ext diskove mogu da se razlikuju po elektronici,hladjenju i zastiti hdda od vibracija i navodno padova sa metar visine,ali sve je to marketing...ti si eto imao srecu da hdd prezivi pad i to jeste iznenadjenje.

gresis...
gumeni transcend - prava zastita od padanja |)) apsolutne preporuke iz prakse sa terena (2+ godine)

Haha bas danas sam uzeo gumenog Transcenda, a da nisam procitao. Ne samo da se ne moze unistiti padom, nego ti i doskoci, pa se ne moras saginjati po njega :D

@RingeRaja

Prvo HD je ekstremno osetljiv na mehanicka ostecenja. Drugo eksterni HD su cesce izlozeni padovima, udarima... Pa je mozda i za ocekivati da nije sve isto kao u klasicnim 2.5". Trece, elements je jevtina serija, za skuplje serije se mozda koriste modifikovane verzije, a ti, posto sve znas, zamolio bih te da me uputis u to.
Nema prijatelju modifikovanih serija hard diskova, u xternim su isti oni 2,5" interni koji se kao takvi prodaju.
Jedino što može koliko-toliko da te zaštiti je enclosure, kao kod pomenutog "gumenjaka", koje je ciljano i napravljeno da izdrži i amortizuje veću silu pri udaru, ali i u tom Transcend-u je običan 2,5" hard disk, ništa specijalno, specijalan je enclosure;)
Ali i najbolje zapakovan hard disk je rizično ispuštati na pod, pošto rizikuješ da ti crkne, a nijedan proizvođač ne daje garanciju na mehaničko oštećenje.
Rezime: Taj Transcend ti je odličan izbor, ali ni on nije "bullet proof", vodi računa da ti ne odskače preterano često.
Pozz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno