Šta je novo?

WD Eksterni hard, neprepoznatljiv

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
WD eksterni hard dobjie struju, krene da se vrti, ali ga komp ne prepoznaje. Ima li spasa?

Ima nade, ne brini! ;)
Kazes "krene da se vrti" - to obecava.
Pre svega probaj sa WD Tools alatkom (skini sa zvanicnog sajta WD odgovarajucu verziju za tvoj drajv) , pa vidi sta ti kaze za stanje tvog harda.
Najverovatnije je samo "otisla" particija ili nesto slicno, ne mora da znaci uvek ono najgore.
Ukoliko zelis da spases podatke sa njega, napravi "Quick Format" pa posle toga ce ga Win videti taman toliko, da uz pomoc nekog recovery softwera spases sve sto ti treba, a ako ne, idi na "Low Level Format" opciju.
Ako to odradi do kraja bez problema, onda ga mozes koristiti i dalje kao da se nista nije ni desilo, a ako ne uspe da zavrsi, barem ces znati na cemu si... :eyebrows:
Ajd, pa srecno! :type:

Poslednja izmena:
Ne mogu da nadjem tu alatku. WD sajt mi nudi samo firmware upgrade i ne mogu da se snadjem.

Ovo je my passport essential, 5000 mu je u onom serijskom broju.

samo oprezno sa tim formatiranjem, ako je fat a moze da bude, moze da se desi da izgubis svu strukturu

WD eksterni hard dobjie struju, krene da se vrti, ali ga komp ne prepoznaje. Ima li spasa?

Prvo probaj druge USB portove na kompu a onda i drugi kabl (oni od Nokia telefona su odlični).
Ne mora da znači da je bilo šta (loše) sa samim diskom.

poz

Brine me sto sam probao sa dva kabla, i na 3 kompjutera, vrti se, svetli lampica, nikakvi cudni zvuci, samo ga komp ne cita.

Nanosao sam ga preko aerodroma, ali nije ispadao, i radio je.

dakle, nista, nikako ga ne cita, ni kao los usb device, ni kao nepoznat usb device, nista.

Pokusao sam da ga otvorim, jel ima neki nacin da se direktno poveze na komp?

Idi na: http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc...GlmZWd1YXJkIERpYWdub3N0aWNz&p_li=&p_topview=1

ili na Homepage Western Digitala, Downloads sekcija, pa u Search ukucaj "Data Lifeguard Diagnostics" (verzija za Windows, ako to koristis..), pa skini najnoviju verziju, koja odgovara za tvoj model i onda "udri"...

Ako je disk fizicki zdrav, a trebalo bi jelte, posto vrti i svetli lampica, onda ga ovim definitivno mozes testirati, (a mozda) i srediti.
Licno sam radio isto barem 4-5 puta. Kada god je disk bio fizicki neostecen, finalni test je bio low level format, koji ako uspesno zavrsi, disk moze dalje da se koristi bez problema, ali ako ga ne uspe zavrsiti, barem znas da ga mozes baciti ili ako mozes, slobodno slati na reklamaciju.
Na ovom gornjem linku takodje imas i detaljan opis (sa sve slikicama) kako da koristis Data Lifeguard Diagnostics for Windows, tako da samo napred, ne mozes pogresiti...
Ajd, pa srecno i javi nam rezultate! :wave:

Poslednja izmena:
Jesi li probao da resetuješ računar dok je taj hard prikačen na komp.
Meni je to nekad davalo rezultat.

Nema teoretske sanse, ali uopste ne registruje disk kada ga povezem, dzaba sto vrti i sto svetli.

U toj kutiji treba da je običan sata HDD od 2.5 inča. Na njemu treba da budu najnormalniji priključci kojima se povezuje na običan desktop kompjuter, tako kažu mada nisam proveravao (znam da radi na 5V ako onih 12V završavaju u vazduhu no problem). E sad još ostaje pitanje garancije.

Otvorio sam ali pored usb prikljucka, video sam samo gomilu iglica i nijedna mi nije delovala kao nesto na sta mogu da ih povezem.

koji je model, wd sad pravi pasporte samo sa USB prikljuckom, znaci nema adaptera.

Čekaj bre, jesi li pokrenuo disk management? Tamo mora da ga vidi i uradiš samo import diska

Pokrenuo, i nista ne vidi, nista se ne pojavljuje, nista ne registruje u device manageru, nema zvuka da je prikljucen usb uredjaj, nista.

Da li dobija dovoljno struje preko USB-a?

Valjda da, mogu da napajam druge hardove i uredjaje preko istih usb izlaza.

Za divno cudo, novi laptop je uspeo da ga prepozna (usb3?). Problem je sto cim krenem nesto da kopiram, prekine vezu. Uspeo sam nesto malo manjih fajlova da snimim. Sta bih mogao sad da mu uradim, posto sam prekoustra mislio da ga posaljem za nemacku i na reklamaciju, posto je tamo kupljen.

imas bad sectore, a i vrlo verovatno USB wd is elektronike izlazi samo USB

Vrh Dno