Šta je novo?

WD Caviar Green - iskustva

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Zanimaju me lična iskustva sa WD Green diskovima, a pre svega ocene koje se tiču brzine i akustike.

Po više review-a su proglašeni za najtiše diskove na tržištu, ali je takođe ustanovljeno da im je brzina rotacije 5400RPM. Po ocenama iz više review-a gubitak na performansama nije osetan.

Da li je neko probao da na Green disk instalira sistem, da li su upotrebljivi za tu namenu? (možda nekome ovo deluje smešno, ali meni je tišina ispred performansi uvek bila ;))

Kažu:
Our 750 GB sample is 5,400 RPM. Storage Review's 1 TB sample was 5,400 RPM. WD's literature lists the possible speed range as 5,400~7,200 RPM, but we have yet to hear reports of any models above 5,400 RPM.

Nije model na 5400/7200 nego ima brzinu obrtaja u zavisnosti od potrebe... ne znam kako to nigde niste nasli. U pitanju je tzv. IntelliSeek.
BTW, sada ima modela sa 32MB cache-a, koji su jos optimizovaniji naspram starih, tako da - ako ne mozete da ih nadjete, sacekajte.

Mislim da ipak nije to u pitanju, evo šta dalje kažu u istom review-u:

Western Digital has caught a lot of flak for withholding the rotation speed of the Green Power, especially when the product was first launched and the marketing material listed the rotation speed as 5,400-7,200 RPM. This led some to speculate that the rotation speed changed dynamically during use — which would have been an impressive engineering feat had it been true. The reality is revealed by a sentence that Western Digital added to the description of IntelliPower: "For each GreenPower™ drive model, WD may use a different, invariable RPM." In other words, Western Digital reserves the right to release both 5,400 RPM and 7,200 RPM drives under the Green Power name — without telling you which are which.

Evo ja sam uzeo WD 10EACS 1 TB Green i moram reci da sam prezadovoljan. Prvo disk se ne cuje (ali bukvalno) i najhladniji je od sva 4 diska koja imam u kucistu (on je na 28 stepeni a ostali su 30). Transfer je oko 65 MB/s sto je solidno jer hard sluzi kao storage.

Može HDTach skrin? :)

U pravu je alfaunits brzina rotacije ploca je varijabilna i moze biti 5400-7200 RPM u zavisnosti od optercenja.
Evo testa na Anandtech-u: http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3161&p=1

Ne verujem, čak i na Western Digital sajtu stoji da je RPM invariable, možeš videti na ovoj stranici:
http://www.wdc.com/en/products/greenpower/technology.asp?language=en
IntelliPower™
A fine-tuned balance of spin speed, transfer rate, and caching algorithms designed to deliver both significant power savings and solid performance. For each drive model, WD may use a different, invariable RPM.

Poslednja izmena od urednika:
Anandtech je napisao(la):
The Western Digital drive's IntelliPower algorithm, which varies the rotational speed between 5400RPM and 7200RPM, dictates the Western Digital's rotational speed.

Keyword = may use, ne does use (uses).

may use se odnosi na differnet, znači da mogu da koriste i 5400 i 7200, a invariable RPM je jasno odvojeno zarezom. Ovu rečenicu razumem da WD može da koristi 5400 ili 7200, ali da će u oba slučaja brzina rotacije biti konstantna.

Ovde je dat demo Intelli Seek-a i standarnog, kao i njihovo poređenje. Iz simulacije se jasno vidi da je RPM konstantan, da je razlika samo u brzini seeka glava.

Kakva su iskustva sa novim modelima WDa iz Green serije,koristio bih ga kao drugi disk za storage filmova,muzike,Iso fajlova,video klipova,itd...Primerni disk ostaje WD 640GB AAKS

Ima li konkurencija slicne proizvode,ili mi je samo WD green opcija ako hocu dodtani disk koji ima manju potrosnju ,manje se greje i necujan je?

Kakva su iskustva sa novim modelima WDa iz Green serije,koristio bih ga kao drugi disk za storage filmova,muzike,Iso fajlova,video klipova,itd...Primerni disk ostaje WD 640GB AAKS

Ima li konkurencija slicne proizvode,ili mi je samo WD green opcija ako hocu dodtani disk koji ima manju potrosnju ,manje se greje i necujan je?

ma verovatno je ok...za to sto ti treba

Bas za to sto si naveo Wd Green su najbolji. Uzmi, neces pogresiti!

Seagate LP (koji ne znam da ima vani a kamoli kod nas jos uvek), i Samsung Eco Green.

Licno, nikad nisam imao super iskustva sa Seagate-om - iako je na papiru sve izgledalo bolje od WD modela cesto, nikad se nisu pokazali tako, pa ne verujem ni da ce se ova LP (low power) serija pokazati bolje od WD Green kako Seagate kaze.

Ja imam WD Green od 1TB i to onaj stariji sa 16MB cache. Odličan je i tih, nemam nikakvih primedbi.

I ja imam Green 1TB 16Mb, kao storage disk je jako dobar (tih, hladan, dovoljno brz), nisam probao da ga koristim kao sistemski disk.

Ja imam WD5000AACS nesto preko godinu dana, u pocetku sam imao problema sa njim (Windows se smrzne, Linux izbaci brdo gresaka u terminal i ugasi se), ali se ispostavilo da je krivac u stvari SATA kabl koji sam promenio.

Drzim bekape i multimediju na njemu, nechujan je i jako malo se greje, sto je meni bitno jer kompjuter u kom se nalazi je small-form factor. Dovoljno je brz za ono cemu je namenjen, tako da ga nisam ni poredio sa drugim diskovima.

Ja sam se umalo odlucio za Black, ali jos se dvoumim (uz Samsung pride) jer mi je vazna i buka, da li je velika razlika u krchanju izmedju green i black modela, zna li ko?

Zaboravih da dodam - ne treba mi za sistemski, samo za gomilanje .avi fileova, 1 TB bih uzeo...a da ne ogluvim od njega tu pored glave. (pored monitora mi je kuciste, nije na podu)

Poslednja izmena:
Kod mene je EADS od 1,5TB bio par dana van kucista i bez hladjenja se drzao na 33-35 C. U isto vreme su dva komada od 640BG (WD blue) hladjena osmicom na 5V drzala istu tu temperaturu. Znaci hladjenje mu nije potrebno.

Sto se buke tice, dok je bio van kucista jos sam i mogao da cujem kada krene da se vrti (kada se ne koristi neko vreme on uradi spin down pa se ne cuje nikako). Od kada je u kucistu ne cuje se nista (pokrivaju ga ostali diskovi i ventilator napajanja).

Uradio sam test brzine kada sam ga tek uzeo, mislim da je prosek bio oko 75-80 MB/s dok su ovi od 640GB negde oko 90-95 MB/s. Znaci jeste sporiji ali u realnom kopiranju velikih fajlova zaista izvlaci tih 80 MB/s i za storage je dovoljno.

Gde si uspeo da nadjes WD15EADS i za koliko?

To je WD10EADS, on je pomenuo (a i mene zanima) WD15EADS.

Ah sorry, nisam obratio paznju...tu ima jos i WD20 na sajtu, ali 15-ice nema zaista...proveri u drugoj firmi po redu iz onog linka koji sam stavio za WD10, sto pocinje na G, iz Kumodraske, oni bi trebalo da imaju i taj, iako ga nema postavljenog na sajtu.

Poslednja izmena:
Vidim, ali WD20EADS je i dalje preskup za tu razliku.. vec mogu 4 WD10EADS da se kupe za cenu jednog WD20EADS, dok je WD15EADS normalno cenjen (barem van :D)

Napisah ovde gde sam ga uzeo (post 20)
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=196756

cena bese 13200 ili tako nesto. Narucio jedan dan telefonom, pokupio ga sutradan.

Nemam black da uporedim, ali je primetno tisi od blue. Sto se brzine tice, izmerih 82MB/s prosek, seek nesto oko 14-15 ms.

>>alfaunits
To stoji...nazalost. Iskreno cudi me i za 15-icu da nije jos skuplja, ipak je jos uvek relativno noviji proizvod

>>Cisco
Hvala puno na info...tvoji odgovori su zasad blizu da me prelome za green umesto black caviara...resicu to do kraja nedelje, nadam se.... :wall:

2forp:

mislim da black nema veci od 1GB. Ako razmisljas o 1GB green imaj u vidu da brzina diskova od 1TB i 1,5TB mozda nije ista. Ovi od 1,5TB imaju ploce od 500GB (doduse ovo nisam video na zvanicnim specifikacijama nego po raznim review sajtovima), a ovi od 1TB nisam siguran.

Najblizi sam opciji od 1 TB zasad...znam za Black da nema veci, ali nisam znao za taj green 1,5TB da je sporiji...? Mislio sam da slicne performanse imaju Green 10-ka i 15-ica...?

Hteo sam da kazem da je 1TB green mozda sporiji od 1,5TB green (ako 1TB ima ploce od 333GB, a 1,5TB ploce od 500GB)...

Black 1TB je brzi od oba. Takodje, za 1TB green imas modele EACS i EADS, ovi drugi bi trebalo da su nesto brzi ali to ne pricam iz svog iskustva.

Nazad
Vrh Dno