Šta je novo?

WD 6400 AAKS (640 GB) problem?

sinda

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poena
515
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD R7 [email protected] 1.325V (EK Quantum Velocity cpu waterblock)
Matična ploča
MSI B550 Tomahawk Max
RAM
G.Skill 4x8gb DDR4 @ 3800mhz (16-16-16-36 1.42v)
GPU
AMD Saphire Vega 64 (EK FC waterblock)
Storage
ADATA XPG Gammix S11 PRO 1tb M.2
Zvuk
EK WATER Custom loop (EK Coolstream PE360mm+EK Coolstream PE240mm)
PSU
Corsair HX 750i
Kućište
InWin 303
Monitor
AOC 24"
Mobilni telefon
OnePlus8
Problem je sledeci.....kada krene instalacija neke igre,ili bilo kakve vece aplikacije,komp se zapuca i nenormalno uspori,i bilo sta drugo je jako tesko raditi na kompu (surf netom,otvaranje bilo kog drugog programa)dok se instalacija te prve aplikacije ne zavrsi!Isto se desava i sa kopiranjem,tj ako krenem sa kopiranjem nekog velikog fajla sa particije na particiju,opet komp jako usporeno radi,dok god se ta prva zadana operacija ne zavrsi! Inace,tako mi se komp ponasa od prvog dana,tj otkad sam sklopio masinu (iz potpisa) hard sam pazario polovan,testiran sa SENTINEL-om,pokazuje 100% health,i da nema nikakvih problema!Sta bi moglo da bude u pitanju?

To ti je sigurno nešto u windowsima, ta tvoja zverka nebi trebalo ni da trepne u tim slučajevima. Očigledno ti nešto zauzima oko 100% procesora. Imaš li dobre drajvere za ploču ?. Pogledaj sa Speedfanom šta se događa sa procesorom, probaj i sa isključenim AV.

Nije procesor u pitanju,on bude smesno opterecen u takvim slucajevima,e sad,jedino sto mi je palo na pamet,mogao bih da pokusam sa updateom biosa ploce,pa svez win,pa da vidim sta bi se onda desavalo....*** pa prethodni komp (i5 750 i neki matori wd250gb) je sljakao kao lud,znaci pustim igru da se instalira,a ja radim sta mi volja,surfujem,cackam,tid...dok sad sa ovom konfom nema sanse!

proveri podesavanja u biosu , ako je u ide/raid modu , probaj da prebacis u sata ili obrnuto(zna da zeza na nekim plocama sa odredjenim gardovima) ali pripremi windows za to (moraces da modifikujes par podesavanja u registry-u da bi win mogao da se podigne... proguglaj).

ahci isto zna da bude zaeban na nekim kombinacijama.

Nešto ti sigurno zauzima resorse kad tako radi, proveri ti ipak zauzetost procesora tada. Ne dešava se to ni na 462 a kamoli na tome. Proveri i na drajverima u kom je DMA modu i dai je uopšte uključen.

Instaliraj hdsentinel, da nemas neki bad sektor

E ovako,u biosu mi je upaljen AHCI mod,instalirao sam SENTINEL,posto slabo poznajem program,recite mi sta od testova da pustim da vidimo dali je sve ok?

...skinuo sam i HD TUNE i odradio onaj benchmark,evo rezultata:

attachment.php

Dobar rezultat?Losh?

Prilozi

• hdd.PNG
    hdd.PNG
    618 KB · Pregleda: 94
Idi na error scan ali nemoj pustiti quick vec lagano i probaj da zamenis kabel moguce da te on zeza ili promeni sata slot u koji ti je ukljucen hard.

sve sam probao,i menjao kablove,i ubadao u sve moguce sata portove,svugde isto! bas sam cisto testa radi,pokusao sa kopiranjem celog foldera gde mi je instaliran BF3 (oko 15gb) u drugi folder,na istoj particiji,i nastaje mucenje,znaci sve ostalo postaje jako sporo,skoro pa neupotrebljivo!u tom momentu sam nekako uspeo da pokrenem task menager da vidim zauzece procesora,tu je sve ok,oko 5-10% radi procesor u tom haosu,tako da nije do cpu-a....aj pusticu lagano taj error scan,da vidim sta ce izbaciti...

@ minaqua

druze,vidim da imas isti hard,jesi se ti susretao sa ovakvim problemom?

Imao sam taj hard i posle nekih 3-4 meseca su se pojavili bad sektori pa sam reklamirao i dobio black edition ali to je bilo pre one poplave u Tajvanu kada je taj hard bio 5,5k. Mozes skenirati i viktorijom i ona je merodavna.

Ja imam isti HDD kao drugi HDD u mojoj trenutnoj masini i do sada nikad nisam primetio takav problem. Uspori on malo ako nesto snimam ili instaliram sa njega ili na njega i ako u isto vreme hocu jos nesto da kopiram sa njega ili na njega ali ne toliko da ne mogu da radim nesto trece tj. da toliko baguje kao i tebi. Rezultati u Hdd Tunu-u si ti OK.
Da nisi pokusao sa flesovanjem novijeg firmware-a za HDD mozda ako ga ima?

Ja imam isti HDD kao drugi HDD u mojoj trenutnoj masini i do sada nikad nisam primetio takav problem. Uspori on malo ako nesto snimam ili instaliram sa njega ili na njega i ako u isto vreme hocu jos nesto da kopiram sa njega ili na njega ali ne toliko da ne mogu da radim nesto trece tj. da toliko baguje kao i tebi. Rezultati u Hdd Tunu-u si ti OK.
Da nisi pokusao sa flesovanjem novijeg firmware-a za HDD mozda ako ga ima?

Nisam,iskreno,nisam bas toliko vican cackanju oko toga...citao sam malo ovih dana po netu o ovom hardu,i uglavnom su ljudi zadovoljni,nemaju ovih problema.

odnesi hdd kod nekog i vidi kako se ponasa. eliminaseces bar nesto od potencijalnih uzroka problema

Nazad
Vrh Dno