Šta je novo?

WD 320GB malo los MHDD mozda

zeljko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,030
Hard je star ~2 meseca i radi se o verziji sa jednom plocom 00B3A0
pre par dana dok sam testirao UPS mojom greskom dok se windows dizao doslo je do resetovanja struje.. posle toga XP je odbijao da se digne dok nisam probao Vistu koja je automatcki odradila check disk XP particije, markirala 4 bad sectora i popravila MBR...
posle toga smart HDD-a je registrovao jedan Current pending sector kojeg sam sa WD life guard-om popravio posle scan-a
trenutno HDD smart izgleda ovako

Raw Read Error Rate 200 17
Spin Up Time 154 3283
Start/Stop Count 100 6
Reallocated Sector Count 200 0
Seek Error Rate 200 0
Power On Hours Count 98 1654
Spin Retry Count 100 0
Calibration Retry Count 100 0
Power Cycle Count 100 122
Power Off Retract Count 200 79
Load Cycle Count 200 122
Reallocated Event Count 200 0
Current Pending Sector 200 0
Offline Uncorrectable Sector Count200 0
Ultra DMA CRC Error Rate 200 0
Write Error Rate 200 0

ono sto me zabrinjava a to je MHDD koji za prvi deo hard-a do 50GB ptijavljuje velik broj >50ms sektora dok se situacija normalizuje podle toga dela i uglavnom ostatak diska ne prelazi brzinu odziva od 10ms...
statistika MHDD-a do nekih 35% skeniranja je:
<3ms 80 000
<10ms 900
<50ms 78
<150ms 4

kao sto sam rekao 50ms sektori su skoro svi na pocetku diska (u prvig 50GB) kao i ta cetiri 150ms sektora koji su verovatni bili markirani kad je nestala struja

Milsio sam nocas da pustim HDD regenerator ali me malo zabrinjava MHDD njegovi rezultati...
inace HDD radi OK

HDD regenerator presao prvih 60% i nije nista nasao... nocas cu ostali deo ali nije mi jasno jer chkdsk prijavljuje 4kb bad na prvoj particiji od 60GB ...

HDD je iz EL-a, ali imam garanciju i od Kimtec-a pa cu videt

Ali nisam siguran da li bi trenutno HDD mogao biti prihvacen jer radi sasvim OK, jedino sto je vidno su 4 bad sektora koje prijavljuje samo chkdsk, i "ne bas idealan" MHDD scan.. dok WD diagnostic tool ne prijavljuje RMA... vec je sve ok po njemu

Cini se da cu ja clonirati ovaj sistem nazad na stari WD 250GB sa manjom gustinom zapisa i dosta manjom brzinom :)

Pitacu u temi za WD320Gb (1 ploca dal je neko mozda radio MHDD scan i kako se ti diskovi pokazuju jer nepravilnosti (variranja) su jedino prisitna na pocetku diska gde je i transfer oko ~120MB/s pa je moguce da ovi novi diskovi sa tako velikom gustinom zapisa i imaju cudne anomalije...

Naravno da ti radi OK - ako je sistem markirao sektore kao bad, on ih zaobilazi u daljem radu. Ali to nije razlog da ne reklamiraš disk. Ako chkdsk prijavljuje loše sektore, garanciju u ruke i pravac prodavac.

mozda je "logicki" bad sector...nastane usled nestanka struje ...u stvari nije bad block samo ga sistem tako obelezi.

Probaj neki zero-fill (unistava sve podatke i trajeee) ako je logicki posle toga se nece vise videti

moguce, mada MHDD scan ima bas 4 sektora koji imaju pristup od ~150ms sto mi se bas nesvidja,
na toj particiji mi je XP a bas mi se ne obara sistem a i kloniranje sistema koliko znam ne bi pomoglo jer bi ono opet vratilo logicki bad sector :)
a i XP chkdsk brljavi uvek jedan te isti los index nadje i popravi ako ga teram, dok Vista chkdsk za tu particiju kaze da je sve OK

Sve vise i vise razloga da se predje na Vistu :p

Uradi backup svih vaznih podataka sa tog diska, ostavi samo njega u kompu (za svaki slucaj) i probaj low level format sa WD alatom.
Svakako, sledi format i instalacija sistema.
Mislim da posle ovoga neces vise imati bad sektore.

ne mora da instalira, neka uzme ghost ili neki drugi program i napravi image sistema i posle samo sroluje natrag

Nazad
Vrh Dno