Šta je novo?

WD 3200AAKS dzamperi, SATA II u SATA I???

Hektor

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2004
Poena
609
Imam staru i ubogu plocu koja podrzava samo SATA I diskove.

Kupio sam disk iz naslova WD 320GB [WD 3200AAKS 00VYA0].
Pretpostavio sam da dzamperima mogu ograniciti SATA II disk na SATA I. Ali nigde ne mogu da nadjem kako da to uradim :(, na disku ne pise, na wd sajtu ne mogu da nadjem.
Mozete li mi molim vas pomoci.

.
.
.

Kako mi djavo nije dAo mira uzeo sam i krenuo sa spajam na slepo pa da vidim...
Raspored pinova na disku je ovakav:
SATA kabl :::: Power kabl

I u ovoj kombinaciji ploca je prepoznala disk:
:|::

Ne znam da li je ovo ispravno i kako treba, ne bih da upropastim nov hardver pa mi treba vasa pomoc.

Poslednja izmena:
^hvala :)

Novi disk sam prikacio za SATA 0 granu na ploci, ali iz nekog razloga pri butovanju pise da je disk master na IDE 2 grani, inace na IDE2 ATA grani su dva rezaca.

Koristeci Ghost klonirao sam celu system C: particiju sa starog na novi disk.

I sada se pitam [iako sam iskljucio stari disk], sa kog diska bi se dizao sistem da su oba u kompu, s obzirom da je stari disk obican IDE/ATA [WD od 80GB] i master na prvoj grani, a ovaj novi SATA master na nekoj IDE 2 grani [tako pise pri boot-u], a tu su i dva IDE/ATA rezaca.

Sta biste vi uradili na mom mestu sa starim diskom ? Neko mi rece da je zgodno na njemu drzati OS. SATA protokol je brzi od starog ATA, ali nisam siguran koliko su diskovi postali brzi, jer su i pre oni bili ogranicavajuci faktor, a ne protokol... nisam detaljno pratio testove, pa ako moze help.

Hvala!

Imam, mislim 99% istu kombinaciju hdd-ova kao i ti, znaci 1 hdd 80GB ata i 1 hdd 320 sata2 s tim sto mi je sata 2 prespojen jumperom kao i kod tebe da radi u sata 1 rezimu posto i moja ploca podrzava samo sata 1

Prislonio sam jos jedan win na taj 320gb i namestio rucno boot.ini (posto sam instalirao drugi win posebno dok mi je silom prilika bio izvadjen wd 80GB iz racunara te windows prilikom instalacije nije namestio multy boot, znaci nisam klonirao stari win)

evo kako sam montirao boot.ini, a sve u cilju da bi mi se loader pojavio prilikom dizanja sistema kako bi mogao da biram u koji cu win uci:

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /noexecute=alwaysoff
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

znaci prvi win mi je na sata hdd a drugi (velika slova) na ata hdd, a boot.ini (koji je inace hidden file i ne vidi se po default) se nalazi na 320gb sata1, sto ce reci da u tvoj postojeci boot.ini moras dodati jos jednu liniju koda tj putanju prema novom hdd

brzinske razlike izmedju ova moja dva hdd uopste nisu spektakularne s obzirom na datum proizvodnje oba modela i nacina zapisa podataka ali mislim da je tvoj ipak brzi za cca 20% makar u prvih 30% kapaciteta hdd diska zbog poprecnog zapisa podataka (ak model) ako se ne varam

Poslednja izmena:
Vrh Dno