Šta je novo?

WD 1TB Black Caviar - cudan problem

Wizz

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poena
620
Koristim gore navedeni disk kao sistemski (AHCI mod) i problem je u tome sto se u radu Windows XP zamrzne, a u istom trenutku se cuje kao da glava diska konstantno cita pri cemu ne svetli LED dioda na kucistu.

1. Probao sam nakon zamrzavanja da skinem SATA kabl sa HDD-a (da bi iskljucio mogucnost da mu ploca to radi) i glava i dalje "drlja".

2. Probao sam da ukljucim racunar bez ukljucenog SATA kabla, dakle samo napajanje utaknuto u HDD i opet se cuje...

3. HDD zna nekada satima da radi OK, a kada se ovo jednom desi, posle toga krene ucestalije...

4. WD dijagnostika javi da je disk OK.

5. Jos da napomenem da je prvo probano sa Cooler Master napajanjem, kasnije sam probao sa Gigabyte-ovim - u oba slucaja isto...

Da li je neko imao slican problem i da li ovo vredi slati na reklamaciju???

... cudi me da niko nije imao ovakav problem, a ja - vec drugi put...

Naime, 1TB disk je na kraju prestao da radi - tj. cim dobije struju odmah se cuje drljanje, poslao ga na reklamaciju i dobio novi.

Umesto njega sam privremeno stavio jedan WD 640GB i evo sve do sada je radio dobro, kada je pocelo identicno da se desava - opet po nekada drljanje, pa se komp upuca i restartuje - apsolutno sve isto kao i ranije... sada mislim, posto mi je u oba slucaja uTorrent skidao fajlove na ova dva harda - da li je moguce da mnogo ucestalog citanja/upisivanja moze ovo da izazove? uTorrent-ov wite cache stoji na default vrednost.

Probaj dali ti se to desava i u IDE modu, ili da ti nije visoka temperatura pa radi neku rekalibraciju.

Meni se nesto slicno desavalo, al' u mom slucaju je bilo napajanje koje nije imalo onaj strujni konektor za hdd, vec sam kupio neki prelaz, sa obicnog na sata. A kad promenim napajanje opet prebacim te prelaze i opet je pravio problema. I tako dok mi nisu crkla 2 diska. Od kad sam zamenio napajanje i u hard utakao kabl koji ima sata konektor direkt iz napajanja nemam nikakvih problema.

edit:
ovo g**** mi pravilo problem
http://www.qvs.com/images/sata-power.JPG

Poslednja izmena:
Potvđujem ovo što Aleksej kaže. Imam dosta iskustva sa Rexpower napajanjima od "450W" koja nakon par meseci ubiju HDD.
Nakon zamene diskova, rade još mesec dana i ponovo isti problem... ne prolaze WD DLG testove. Tek nakon zamene napajanja je problem trajno rešen.

Hvala na sugestijama, ja sam upravo napajanje prvo promenuo - bilo je prvo Cooler Master Elite (standardno koje se dobije u kucistu), zatim sam ubacio Gigabyte 420W i evo problem se nastavlja... Bilo je jos HDD-ova u kucistu, ali uvek ode ovaj sistemski - na koji ide download. Probao WD DLG testove i uvek pokaze da je OK - HDD i radi OK dok ne krene da "drlja". Problem se pojavljuje postepeno - uglavnom rezultujuci blokiranjem i restartom windowsa - u prvom slucaju je bio XP, a sada Win7 32bit.

Onaj prvi HDD od 1TB je dosao u stanje da cim dobije struju odmah se cuje zvuk citanja glave po HDD-u i tako u nedogled - a pre toga me je mesecima zezao - te promeni memoriju, napajanje, test ovog-onog... i zamenom HDD-a komp radio 3 meseca OK...

Ako je pod garancijom ubaci ga u jastuk i od zid, nema ostecenja, mrtav ko mrtav konj i dobijes novi.:)

Vrh Dno