Šta je novo?

Wayteq xTAB 100s vs Prestigio 5097

NCC-74656

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2002
Poena
680
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima.

Nakon neke male analize ponude na našem tržištu, potrebna mi je vaša pomoć da se odlučim za jedan od sledeća dva tableta: Wayteq xTAB 100s ili Prestigio 5097.
Wayteq je evolucija xTAB-a 100, a Prestigio treba da se pojavi početkom maja.
Uradio sam uporednu tabelicu karakteristika za oba, tako da možete da videti sličnosti i razlike.

b7hnpx.jpghttp:

Konkretno me interesuje na kom je uređaju procesor bolji, dok je interna memorija i RAM na strani Prestigio uređaja. Ono što me još interesuje, iz iskustva korisnika Prestigia (pre svega modela 5080) da li je moguće priključenje ext. HHD i flash-ova, kao što ima mogućnost Wayteq sa adapterom koji ide uz njega.
Što se operativnog sistema tiče, Prestigio dolazi sa ICS, dok kažu da Wayteq dobija ICS update uskoro.

Hvala lepo svima :)

Poslednja izmena:
Sto se procesora tice A9 je definitivno bolji kao i Mali-400 GPU.

Ma koliko navijao za Wayteq, Prestigio sigurno ima bolju autonomiju, kome je i to bitno...

Prestigio bi treba da ima i dobru fotrolu takođe, a koliko sam čitao i dosta dobar odnos sa zajednicom i često izbacuju update-e. Pored ova dva koja si naveo sličan je i novi Maxtab koji treba uskoro da se pojavi, a i Lenovo je najavio model sa IPS ekranom od 9.7" ali nije najavljena cena. Koliko vidim Wayteq ima BT što može da bude zanimljiva prednost ukoliko planiraš da ga recimo povežeš sa BT tastaturom.

Procesor je podosta bolji u wayteq-u, ali bi to do izražaja došlo samo ako planiraš igrice...Ako misliš za browsing, video i čitanje, onda definitivno prestigio. Baterija će biti ne malo bolja nego bar duplo od wayteq-a, a tu je i razlika u ramu koja može i da ne dođe do izražaja, ali zato ovih duplo više interne itekako može... Konačno, podrška je takođe na strani prestigia, a rekao bih i kvalitet izrade...

Slažem se, jedino za izradu nisam siguran, poredio sam Prestigio7074 3g i XTab-70, i nisam primetio neku razliku, oba su bila zaista dobrog kvaliteta.

Procesor je podosta bolji u wayteq-u, ali bi to do izražaja došlo samo ako planiraš igrice...Ako misliš za browsing, video i čitanje, onda definitivno prestigio. Baterija će biti ne malo bolja nego bar duplo od wayteq-a, a tu je i razlika u ramu koja može i da ne dođe do izražaja, ali zato ovih duplo više interne itekako može... Konačno, podrška je takođe na strani prestigia, a rekao bih i kvalitet izrade...

+1

Hvala lepo svima na odgovorima.

Iskreno, i vukao sam malo ka Prestigio (int.memorija, RAM, baterija, podrška softveru), tako da ću onda ipak sačekati njega da stigne početkom maja.

Mada, niko mi nije rekao da li na Prestigio može ext. HDD ili flash, bez dokupljivanja OTG USB-a...?!

Treba razgraniciti par stvari - sto se tice koriscenja tab-a sa ovakvom rezolucijom - rezolucija i odnos stranica je odlican za npr internet, nazalost dosta programa nije kompatibilno - u 4ci postoji opcija za uklapanje (sirenje, razvlacenje) i to dosta pomaze, na 2.3 koliko mi je poznato, mozda gresim te opcije nema - tako da je tu prestigio vec u prednosti sa verzijom OS-a.
Sto se tice memorije, ona moze da bude, a i ne mora ogranicavajuci faktor za ICS - sve zavisi od optimizacije - 4ka radi i sa 512 mb pristojno - nisam imao prilike jos da probam 4ku na 5080b - ako tamo radi kako treba, na 5097 moze da radi samo bolje - doduse RK2918 je veliki potrosac, verovatno stoga i ovolika baterija - 5080b radi na 7,4 V interno sa baterije - dve su vezane redno - treba sacekati pa videti da li su na 5097 isto redno vezane 2x 6000 mAh (ili je u pitanju 2x3000). Kod Wayteq-a su ocigledno takodje vezane redno dve celije po 3500 mAh - otuda i manja autonomija
Iz iskustva sa baterijama mogu reci samo da su redno vezane celije, manje trajne od paralelno vezanih - drugim recima na redno vezanim celijama ukupan kapacitet baterije diktira "losija"
Po tudjim testovima RK2918 iako je A8 izgleda daje bolje rezultate u primeni od Amlogic AML8726 iako je Amlogic sa Cortex A9 arhitekturom, sa druge strane Mali 400 je bolji od GC800 GPU kod Prestiga.
@Svetozar - USB OTG (hdd, flash, 3G mdemi i sl.) nista bez kabla...
Prestigio ima dobar servis, za Wayteq ne znam (ne posmatram ovo zbog kvarova koje pokriva garancija vec ne daj boze ako ti uredjaj ispadne ili nesto slicno, a iz iskustva ti mogu reci da se to ljudima cesto dogadja)

Poredjenje RK2918 vs Amlogic AML8726 vs Allwinner A10

^ Hvala lepo GPSShop-u na detaljnom postu.
Ono što sam nenamerno izostavio iz poređenja je MaxTab Slim, koji se koliko vidim očekuje u sledećih mesec dana, a mislim da bih i o njemu mogao razmisliti.
Bilo bi lepo ako bi Benchmark uradio uporedni test sva tri tableta, pa da iz prve ruke uporedimo uređaje.

Verovatno ce i biti, ali sve u svoje vreme :) 2 od 3 nisu jos u prodaji, a za pravo poredjenje treba sacekati da i Waytek zvanicno dobije ICS - tek onda ima smisla

Vec neko vreme merkam ovaj Wayteq xTAB 100s, mada me je ovaj topic naveo da razmisljam i o Prestigio 5097. Bio sam do W**W** radnje i kazu da ce ga biti u prodaji u maju. Mislite da bi trebalo da sacekam ili da uzmem ovaj Wayteq? Pretezno bih koristio za surfovanje i bitna mi je brzina, odnosno odziv ekrana prilikom koriscenja, a narocito prilikom surfovanja (listanje, zumiranje itd.). ;)

I ja sam bio do W**W** u Novom Sadu, imaju Wayteq xTAB 100s, a očekuju Prestigia 5097 sredinom maja.
Ono što me čudi je da je bilo najavljeno da Prestigio 5097 kreće 27. aprila, međutim na zvaničnom sajtu nema info da je krenuo. Naši su ga na prestigio.rs već postavili, s tim da sam odgovor od njih dobio na mail da ga očekuju uskoro.
Takođe, treba uzeti u obzir i MaxTab 9.7", koji uskoro dolazi, tako da će kod mene bitku voditi Prestigio i MaxTab. Wayteq je na trećem mestu jer mislim da mu je baterija slaba strana...
No, videćemo...

I ja sam bio do W**W** u Novom Sadu, imaju Wayteq xTAB 100s, a očekuju Prestigia 5097 sredinom maja.
Ono što me čudi je da je bilo najavljeno da Prestigio 5097 kreće 27. aprila, međutim na zvaničnom sajtu nema info da je krenuo. Naši su ga na prestigio.rs već postavili, s tim da sam odgovor od njih dobio na mail da ga očekuju uskoro.
Takođe, treba uzeti u obzir i MaxTab 9.7", koji uskoro dolazi, tako da će kod mene bitku voditi Prestigio i MaxTab. Wayteq je na trećem mestu jer mislim da mu je baterija slaba strana...
No, videćemo...

Zanimljivo je da mi je prodavac rekao da je imao priliku da duze vreme koristi Wayteq i da je sasvim zadovoljan baterijiom, ali videcemo. Nego, kakav je kvalitet MaxTaba? Nisam toliko istrazivao taj brend.

O MaxTab-u znam samo onoliko koliko sam pročitao ovde na forumu.
Koristik GPSShop najavljuje dobar model, krajnje konkurentan i po performansama i po ceni, koji bi trebao biti i jači od Prestigio-a 5097, uz bogatiji paket (možda OTG adapter - MaxTab 7" ga ima u paketu, i spominje Smart Cover futrolu...).
No, mislim da će stvari leći na svoje onog trenutka kada i Prestigio i MaxTab budu dostupni u prodaji, i kada se urade testovi istih.
Dotle nam ostaje da čekamo, ali ne predugo ,)
Žao mi je jedino šta poslednjih dve nedelje nema vesti o eventualnom datumu pojavljivanja MayTab-a Slim 9.7"...

P.S: Sada će opet da me prozivaju zbog linkovanja :p

Ostaje nam da cekamo jos malo. Nadam se da ce i drugi doprineti ovoj temi...

Komentar prodavca sa sajta jedne poznate prodavnice:

Pitanje: Vredi li cekati Prestigio multipad pmp 5097 ili uzeti ovaj? Kad ce ga biti u WINWIN-u?

Odgovor :Ulaz novih Prestigio modela je bio najavljen za pocetak sledeceg meseca ali novi info je da ce malo kasniti
Sto se tice uporednog testa Prestigio 5097 vs WayteQ xTAB-100s, pored ICS 4.0 i kapaciteta inderngh diska koje ima Prestigio 5097 sve ostalo ide u prilog WayteQ xTAB-100s
WayteQ xTAB-100s:
IPS 1024x768 , kamera: 0.3MPix front, 2.0Mpix back , Bluetooth, ....
Imao sam licno ovaj uredjaj na testu, moja topla preporuka

Prestigio je isti tablet kao efun m1005hd, o njemu ima dosta na netu, uglavnom se zale Rusi na trajanje baterije. WayateQ ima i duplo manje rama (512) u odosu na prestigio. A Maxtab mi lici na jxd s9000.

Komentar prodavca sa sajta jedne poznate prodavnice:

Pitanje: Vredi li cekati Prestigio multipad pmp 5097 ili uzeti ovaj? Kad ce ga biti u WINWIN-u?

Odgovor :Ulaz novih Prestigio modela je bio najavljen za pocetak sledeceg meseca ali novi info je da ce malo kasniti
Sto se tice uporednog testa Prestigio 5097 vs WayteQ xTAB-100s, pored ICS 4.0 i kapaciteta inderngh diska koje ima Prestigio 5097 sve ostalo ide u prilog WayteQ xTAB-100s
WayteQ xTAB-100s:
IPS 1024x768 , kamera: 0.3MPix front, 2.0Mpix back , Bluetooth, ....
Imao sam licno ovaj uredjaj na testu, moja topla preporuka

Ma da, jako mi je bitna zadnja kamera na tabletu, da to prosto ne mogu da opisem. Ekrani kod ova dva tableta su isti, sto je pored SOC-a i OS-a na tabletu najvaznija stavka. SOC je kod oba modela pristojan, Waytek ima jaci ali i kod Prestigia je dovoljno dobar. OS je definitivno na strani Prestigia, sto je za mene kljucna stvar, u 2012. godini mi je neprihvatljivo da tablet od 10" ima Android 2.3 pravljen za telefone.
E, sad, zavisi od potreba, meni su recimo igrice na tabletu nebitne, takodje gledanje full HD filmova. Meni je tablet super stvar za surf, knjige, stripove, to su mi kljucne namene za tablet, tako da nikako ne bih uzimao nesto sa neprilagodjenim OS-om.

Ma da, jako mi je bitna zadnja kamera na tabletu, da to prosto ne mogu da opisem. Ekrani kod ova dva tableta su isti, sto je pored SOC-a i OS-a na tabletu najvaznija stavka. SOC je kod oba modela pristojan, Waytek ima jaci ali i kod Prestigia je dovoljno dobar. OS je definitivno na strani Prestigia, sto je za mene kljucna stvar, u 2012. godini mi je neprihvatljivo da tablet od 10" ima Android 2.3 pravljen za telefone.
E, sad, zavisi od potreba, meni su recimo igrice na tabletu nebitne, takodje gledanje full HD filmova. Meni je tablet super stvar za surf, knjige, stripove, to su mi kljucne namene za tablet, tako da nikako ne bih uzimao nesto sa neprilagodjenim OS-om.

Znaci, za surf je bolji Prestigio?

Ne znam na osnovu cega se na ovom forumu vec par puta provlaci da je Aml8726 bolji od rk2918, ali ovaj lik tvrdi obrnuto

http://blog.slate4sure.com/tablet-cpu-comparison-amlogic-aml8726-rockchip-rk2918-allwinner-a10/

Isto tako tvrdnja u vezi verzije androida nema osnova jer Prestigio jos nije dostupan na trzistu, a Wayteq je dostupan u verziji sa androidom 2.3.4. Proizvodjac Wayteq tableta je firma Winaccord i oni vec imaju spreman android 4 za Wayteq xtab100s, samo je pitanje kad ce ga wayteq objaviti.
http://www.winaccord.com/p_9726.html
Posto licno imam wayteq xtab70 (na kojem vec imam android 4) mene bi kod wayteqa najvise brinula baterija koja kod xtab70 nije bas sjajna, a moram da pitam burazera koji ima xtab100s kako je kod njega.

@ Canis Lupus: pitaj, meni je baterija bila jedini razlog sto sam prodao moj XTab70

Bilo bi dobro da neko pruzi vise detalja o bateriji.
Interesuje me da li postoji velika razlika u radu (konkretno surfovanju) izmedju 1GB i 512MB rama?

Svasta ovde ljudi tvrde, a nema veze s mozgom.. Ja sam na par mesta naisao na podatak da je grafika vivante gc800 (prestigio) bolja nego mali400 (wayteq). Cinjenica je da su priblizno jednakih karakteristika, i da vise naslova radi na vivante gc800 nego na mali400. Ram i baterija su na strani Prestigia, ostalo je nebitno..

Poslednja izmena:
Da li ce Prestigio imati IPS ekran?
Da.

Edit: Sada vidim da je ovo tvoje pitanje vezano za komenar administratora sa sajta velikog lanca prodavnica u Srbiji, gde je isti naveo da Prestigio 5097 neće imati IPS displej.
No, proverio sam ponovo u najavi Prestigaia, i evo šta piše:
The MultiPad 9.7 PRO is a new 9.7 inch model that will be launched in April 2012 along with the IPS display and Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Poslednja izmena:
Svasta ovde ljudi tvrde, a nema veze s mozgom.. Ja sam na par mesta naisao na podatak da je grafika vivante gc800 (prestigio) bolja nego mali400 (wayteq). Cinjenica je da su priblizno jednakih karakteristika, i da vise naslova radi na vivante gc800 nego na mali400. Ram i baterija su na strani Prestigia, ostalo je nebitno..
Mali 400 ide u Galaxy S II, vivante gc800 ide i u Prestigio 5080B i nije ništa posebno.
Problem sa wayteqovim uređajima je što ne dolaze sa dovoljno dobrim driverima (tako sam ja razumeo, neko ko se bolje razume neka bolje i objasni :D ) pa mora da se instalira onaj Chanfire 3D driver da bi grafika došla do izažaja.

Mali 400 ide u Galaxy S II, vivante gc800 ide i u Prestigio 5080B i nije ništa posebno.
Problem sa wayteqovim uređajima je što ne dolaze sa dovoljno dobrim driverima (tako sam ja razumeo, neko ko se bolje razume neka bolje i objasni :D ) pa mora da se instalira onaj Chanfire 3D driver da bi grafika došla do izažaja.

Kako god. Ali kombinacija cpu+gpu nije nista bolja vec moze biti samo losija u Wayteq-u. O tome sam citao i na xda developers, 4pda, androidiani, slatedroid i android hilfe forumu. Nase trziste je siromasno kao i broj uredjaja na njemu, kao i domaci sajtovi, forumi i sve vezano za android. Chanfire 3D se koristi i na Prestigio-u, ali je to po meni besmislen program (nema nekih znacajnih poboljsanja u igrama). Ima igri preradjenih za mali-400 koje rade na vivante gc800, obrnuto nisam video...

Poslednja izmena:
Da.

Edit: Sada vidim da je ovo tvoje pitanje vezano za komenar administratora sa sajta velikog lanca prodavnica u Srbiji, gde je isti naveo da Prestigio 5097 neće imati IPS displej.
No, proverio sam ponovo u najavi Prestigaia, i evo šta piše:

Upravo tako, naveo me je odgovor na sajtu prodavnice. Medjutim, izgleda da je covek pogresio. Koliko mogu da primetim, kao laik, rec je o veoma slicnim uredjajima, bar za korisnike kojima igrice nisu u prvom planu. Mislim da je i kvalitet kucista i te kako vazan. Na ovom klipu i jedinom na YouTube-u, covek obajsnjava da je Prestigio 5097 odradjen od aluminijuma i gume.

Kolika je realna razlika u radu izmedju ovih procesora u Prestigiu i Waytequ? Bolje jaci procesor+slabija ram memorija, ili slabiji procesor+jaca ram memorija?
Sta uzeti da surfovanje ide glatko, da ne koci i ne secka, a da odziv bude dobar?

Nazad
Vrh Dno