Šta je novo?

wallpaper.jpg to poster?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
naleteo sam na mnogo lepe wallpapere ... 1600x1200 ... gde se mozhe to ''pretvoriti'' u poster , koliko to koshta i koliki papir najvishe sme da bude a da se ochuva kvalitet ... poshto su slike stvarno prava umetnichka dela ... evo okachio sam jednu u attachmentu pa pogledajte ... i kako se zove onaj papir na kome se shtampaju posteri (onaj ''masni'') ... da znam shta da trazhim da ne upadnem u shtampariju ko muva bez glave i da ne znam ni shta hocu ...

hvala ...

edit: evo linka do slike da ne kachim na forum ...

http://students.washington.edu/sirgerg/landoplenty/cataclysm2_1600.jpg

Poslednja izmena:
ne znam ovo za shtampanje stvarno, ali me bash zanimaju te slike, a na ovom linku traze autorizaciju :/

izvinjavam se

user : guest
pass : access

SumAnuT je napisao(la):
... i kako se zove onaj papir na kome se shtampaju posteri (onaj ''masni'') ...

Taj masni se zove Kunstdruk, za poster, ako trazis kvalitet ja bi preporucio papir od nekih 100g pa na vise, da se ne cepa i tako to. A sto se tice stamparija, pa ima ih mnogo, u principu bilo bi najbolje da ti odneses slike nekome ko radi pripremu za stampu da ih lepo obradi, pa ti onda odneses "radove" na "film-ovanje" i sa filmovima trk u shtampariju. Ima dosta oglasa po novinama pa pogledaj.

Ili prebacis u PDF pa na digitalnu stampu.

ok ovaj ... iskren cda budem nishta nisam shvatio ... meni rekoshe da je to nemoguce jel ce se kvalitet izgubiti (nisam pitao za ovu metodu koju je naveo dark venger) samo sam pitao shta oni misle kako terba ... a ako necu da se izgubi kvalitet to je neshto mnogo skupo ... al mi ne rekoshe cifre ... kolko koshta da ja to sve uradim? da mi ih pripreme za shtampu pa da ih ''filmuju'' pa onda trk u shtampariju? slike su stvarno lepe al ako ce mi za tri postera trebati 60 € il vishe onda ... i koja velichina mozhe da bude a da slike ne izgube na kvalitetu?

ako bi mogao neki svemocni moderator da pomeri ovo u neki deo foruma koji se vishe tiche grafike ... mozda bih pre dobio odgovor ... hvala

Sa rezolucijom od 1600x1200 mozes da odstampas (otprilike) 13x10 cm a da je kvalitet odlican (300 dpi),... 26x20 (skoro pa A4) ce vec da se vidi zrnastost, a dalje sam zakljuci. Mislim da sve ispod 75DPI izgleda uzasno. Mozes nekim budzenjem (resize, pa add noise, pa opet resize u Pshopu) da lazno povecas rezoluciju, ali sve je to i dalje ista ona slika od koje si krenuo.

Stampa pojedinacnih listova je pakleno skupa, najisplativije je da nalovis nekog sa A3 inkjetom (ili laserom?) pa da ti uradi jedan komad. Druga opcija je Xeicon ili Heidelberg digitalna stampa koja u NS kosta 900 din + 70 din za svaki A3 list...

Poslednja izmena:
da ... tako sam i mislio ... *** ...

Poslednja izmena:
Ma odes u stamparuju koja ima ploter i odstampas.

Ovde u Kv kosta 15 evra 1m²

e pa to bi vec i moglo ... mozhda bi za 100€ mogao da napravim tapete ... svidja mi se ideja :)

Tri postera na 220gr Glossy papiru na HP ploteru u formatu recimo A2 kostalo bi nesto malo manje od 2000 dinara.
Pozdrav

e to je informacija :)

ajde reci mi poshto valjda bavish se time pa znash gde bih to mogao da odradim?

Ji 4Tze je napisao(la):
Kako bre mislite da chovek stampa a4+ formate iz slike 1600x1200?
rezolucija je premala...

Ma moze :)

SumAnuT

Uzmes wallpaper koji hoces da stampas otvorisga u Photoshop, onda otvoris novu sliku npr. A3 formata (297x420mm) u 150 DPI i sada prebacis wallpaper u A3 sliku i rasiris je preko celog A3-a, pogledas na Actual Pixels sa lupom ako se slika lepo vidi onda ce se lepo odstampati na ploteru.

Nadam se da si skapirao :)

Za poster i nije potrebna neka velika rezolucija posto on sluzi za gledanje sa 2m i vise a ne sa 30cm.

bio sam u onoj kopirnici iznad zelenjaka ... prvo mi rekoshe da ne moze preko a3 a posle mi rekoshe da ne mozhe ni na masni papir ... ko zna zashto ... pa sam odstampao jedan obichnog a3 formata ... ali nisam zadovoljan ...

jeste kibob ... ali ove slike nisu nimalo jednostavne ... imaju milione boja i mnogodetalja medju kojima su i zvezde i planete ... pogledaj slike ako nisi ... i nije mi jasno uopshte ovaj A3 format nije mnogo veci od moje 19' ... a slika je skroz izgubila sjaj a i premala je za zid ... mislio sam da nece biti mala ali ... a ja ne bih da dam 600 dinara pa da provalim da to nije bash to ... izgleda cu moci da ih gledam samo na desktopu ...

poslao sam mu mail da ga pitam da nema mozhda slike sa manjom pixelizacijom ... pa shta bude ...

Kolor kopir masine ne mogu da izbace dobar kvalitet stampe, uvek je otisak nekako mat, pogotovo kada ima vecih povrsina iste boje, jos gore je sto se pored mat efekta dobije samo jedna velika fleka tamo gde su bile nijanse i detalji.

Inkjet plotovanje ti je sledeca proba, a onda ti ostaje samo skupa digitalna stampa :(

Poslednja izmena:
pa cek zar ovo shto su mi sad uradili nije bila digitalna shtampa?

dobio sam mail od lika koji pravi wallpapere ... naravno rekao mi je zashto ih jednostavno ne kupim ... glupa srbija :wall:

ma probacu i to plotovanje ... al nije ni taj lik glup ... da zna da od ovoga moze da se nepravi poster ne bi to okachio :wall:

I ja mislim da ti je najjeftinije i najbolje da uzmeš i da lepo kupiš od njega poster... Em je jednostavnije i bez cimanja, em sumnjam da će da ti pošalje poster u lošoj štampi i sa potpisom u desnom/levom uglu. E sad, što smo svi mi navikli da prođemo što jeftinije (i ja sam takav, ne brini) to je naš globalni problem...

Verovatno to sto su ti uradili na A3 je kolor laser stampa, koja ne moze da se poredi sa inkjet ploterom. inace za 600din bi dobio dva postera A3 na glossy 220gr.
Pozdrav

Ako ne verujes u sve ovo, a ti lepo dodji kod mene na posao pa cemo lepo da pustimo jednu probu, znaci neki deo slike, pa ti ako budes zadovoljan uradicemo a ako ne, nista. Proba se ne naplacuje.

SumAnuT je napisao(la):
pa cek zar ovo shto su mi sad uradili nije bila digitalna shtampa?

Pa jeste - na neki nacin :), ali je kopir masina uzas kvalitet. Velicina nije merilo, ali Xeicon digital print masina zauzme prostorno jednu manju dnevnu sobu :)

Svrni lepo do coveka na plot pa vidi sta ima da ti ponudi... za Xeicon ti ja garantujem da valja :)

Vrh Dno