Šta je novo?

Wake On LAN (WOL)

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
Pošto mi veštačka inteligencija nije pomogla do kraja, da probam sa vama.

Imam desktop računar kod kuće preko kojeg želim da pristupim poslovnom desktopu u kancelariji, ali mi treba da mogu da ga upalim sam - Wake On LAN.
Imamo Ubiquiti Unifi mrežu. Koristim VPN (ne neki poseban klijent već Windows built-in) preko kojeg se povezujem na poslovnu mrežu (i tom prilikom uređaj dobija IP adresu iz 10.230.230.0/24 subneta).

Na poslovnom računaru sam podesio (mislim) sve što treba:
  • u BIOS-u WOL opciju
  • u Network adapters:

1741076732092.png

- u Windows Defender Firewall:

1741076796282.png

- u UniFi mrežnim podešavanjima Port forwarding:

1741076925808.png
i Firewall rule:
Type: LAN In
Rule Applied: Before Predefined Rules
Action: Accept

Source

Source: 10.230.230.0/24
MAC Address: Nisam upisao pošto neće da prihvati podešavanje

Destination
Destination: 10.211.211.5 (IP adresa mog poslovnog PC)
međutim Wake Me OnLAN neće da ga upali, ništa se ne dešava.

Probao sam da ping-ujem svoj poslovni PC sa kućnog i ne uspeva ni to. Sve dok ne ugasim Firewall u potpunosti, onda ping prolazi. Međutim, WOL neće da radi ni sa ugašenim Firewall-om.

Šta može da bude problem?

Ako nisi, proveri prvo da li WoL radi unutar lokalne mreze (kad si na poslu) tj, da li mozes da se ukljuci pc putem WoL-a. Za destinaciju mislim da je obavezna MAC adresa, kako bi ruter znao gde da salje pakete.

Dobra ideja, evo sad sam proverio i hoće unutar lokalne mreže i unutar istog subnet-a. Pošto imamo VLAN-ove odnosno različite subnet-ove, probao sam sa nekog drugog uređaja odnosno drugog subnet-a i tada neće. Kada pristupam lokalnoj mreži spolja, odnosno preko VPN-a dodeljuje se IP adresa u okviru drugog subnet-a, pa će biti da je to problem.

ja sam to resio tako sto sam kupio uticnicu koju palim gasim preko aplikacije na temu nesto jeftino i kada mi treba da upalim komp na poslu samo ugasim i upalim uticnicu u biosu podeseno da se komp pali kada dodje struja nakon sto nestane. malo nestrucno objasnjenje ali nadam se da ste skapirali sta sam napisao. jeftino resenje bez glavobolje

Nazad
Vrh Dno