Šta je novo?

Wake on lan preko neta i telekomovog adsl rutera

MaNiAcK

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2003
Poena
619
Dakle,

Imam telekomov adsl sa sve budjavim ruterom MT882v2 i staticku ip adresu. Vec 6 sati pokusavam da nabidzim WOL preko neta ALI prokleta sprava nece nikako da uradi port forwarding na broadcast adresu(kolko sam za ovo vreme ukacio to bi trebalo da je 192.168.0.255, ruter mi je na 192.168.0.250 a Subnet mask je 255.255.255.0). Ima li pomoci ili da bacam djubre kroz prozor i kupim normalan ruter?

WOL treba da ide preko MAC adrese,
no neko ce se sigurno javiti ko zna vise od mene.

Proveri da li na ruteru postoji opcija da forwarduje subnet broadcast-e. Moguće je da je po defaultu isključena.

@KIBLA`s
I radi preko mac adrese ali moram da napravim na ruteru forwarding za recimo port 7 na sve kompjutere u mrezi tj. broadcast ip

@Zeleni zub
E to vec ne znam sta je.... budi malo precizniji, gde da trazim to?

@Zeleni zub
E to vec ne znam sta je.... budi malo precizniji, gde da trazim to?

Ne znam napamet gde bi to moglo da bude. Pogledaću kada dođem kući.

Ruteri obično ne forwarduju broadcast, pa pretpostavljam da je i na MT882v2 to isključeno po default-u (a možda i ne postoji opcija da se uključi).

Da, to sam i ja shvatio. Pokusao sam na seljacki nacin da ga nateram da to uradi tako sto sam uradio port forwarding za npr. port 7 na adresu 192.168.0.255, ali mi odma izbaci gresku tipa invalid ip ili nesto tako...

Hmm...evo mogu da samo kažem da na m0n0wall-u to jako lepo i prosto radi: pristupiš remotely ruteru, u sekciji WOL napraviš lepo tabelu računara u svome LAN-u po MAC adresama, i onda biraš koji računar hoćeš da budiš i pošalješ mu magic packet.
Poenta: na nekim ruterima je to mnogo bolje rešeno. :) A za m0n0wall ti treba neki stari kanta-pc sa dve mrežne karte, još dobiješ state-of-the-art firewall i VPN access (i još ponešto).

Poslednja izmena:
Ja na telekomovom ruteru nisam uspeo da nađem opciju da forwarduje multicast. Na linksys-u recimo imam tu opciju... Tako da ako radi kao ruter verovatno ne može nikako. :( Eventualno da probaš da svoj računar ubaciš u DMZ, tako će onda možda da propušta i multicast saobraćaj do njega. Ili da ga prebaciš u pure bridge.

Vrh Dno