Šta je novo?

Wacom Inkling

neomckane

Cenjen
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poena
169
[YOUTUBE]fXbBA1DRE84[/YOUTUBE]

Wacom inkling
Specifikacija: link

WacomInkling.jpg

Dakle, princip je jasan. Na gornju (ili levu) stranicu papira se zakaci risiver, koji ima ulogu da meri kretanje olovke. A olovka meri nivoe pritiska (do 1024). Sve se to putem USBa poveze sa kompom i kao rezultat dobijete skicu u digitalnom obliku (rastersku ili vektorsku). Takodje, postoji i mogucnost koriscenja layer-a, a jos jedna od boljih osobina ovog proizvoda je sto mozete crtati i koristiti ga bez konekcije sa kompom. Svi radovi ostaju sacuvani na samom uredjaju, a prilikom povezivanja sa kompom, sve se prebacuje u Wacom-ov softver, pa dalje u photoshop, illustrator, ili koji vec program..

Cena: ~175e

Ne znam da li nego od vas forumasa ima vec ovaj proizvod, ali ja sam poprilicno zainteresovan da ga kupim. Vec neko vreme sam jurio tablu za crtanje, i jedino mi je zapala za oko Wacom Bamboo Fun Pen + Touch Medium. Medjutim, cena je negde oko 200e, mada postoji mogucnost da se u Madjarskoj uzme za ~150e, nakon moguceg povracaja PDVa..

Ajde da uporedimo ova dva modela. Bamboo je graficka tabla, Inkling je motion sensor. Bamboo je mnogo precizniji, posto se meri direktan polozaj stylus-a preko table, dok je kod Inklinga to nesto drugacije izvedeno, pa postoje "greske" u merenju koje idu i do 5mm na dnu A4 papira. Medjutim, Inkling je namenjen za skiciranje, gde preciznost i nije najbitnija stvar, a sve greske se, daljim radom u programima koji obradjuju vektore, mogu ispraviti. A sada tu dolazi do izrazaja prednost Inkling-a, vi crtate na papiru kao sto ste crtali i ranije. Nema tog "vestackog" osecaja kada vucete olovku po plasticnoj tabli na kojoj ne vidite nikakve tragove, gde se oni potom prenose na ekran..

Dakle, neki prvi zakljucak posle odgledanih klipova, procitanih tekstova, bio bi:
Wacom Inkling:
+ praktican
+ vektorski crtezi
+ layer-i
- preciznost
- mozda cena

Poslednja izmena:
Inkling je spravica samo za crtanje/skiciranje tako da digitalnim slikarima i dalje treba tabla da dovrse svoje delo. Prakticna definitivno jeste, e sad koliko je isplativa i kome to je vec upitno. Ovo cudo koristi nekakve patrone sa mastilom koje ne znam dal su standardizovane ili su "Wacom only". Ako je ovo drugo u pitanju dostupnost istih ubuduce, a pogotovo na nasem trzistu je pod velikim znakom pitanja.
2uo2h4m.jpg
Postoji veliki broj jeftinih stampaca sa integrisanim skenerom, tako da je po meni to bolji izbor za one koji moraju rucno radjene skice da prebacuju na racunar radi dalje obrade nego ova sprava. Jeste fensi i verovatno radi posao jer dolazi iz Wacoma, al' ipak ne moze da zameni graficku tablu vec je samo dopunsko sredstvo. (Osim ako je neko "iskljuchivo crtach")

Poslednja izmena:
Kada je u pitanju rasterska obrada crteza/skica, tu se apsolutno slazem da je skener mnogo bolje resenje.

A meni je, kao grafickom dizajneru, Inkling interesantan upravo zbog vektorskog formata.

E sad, ako uporedim Inkling i pomenuti Bamboo, i jedan i drugi imaju prednosti i mana. Rad sa Inklingom mi deluje prirodnije, ali Bamboo ipak ima tu mogucnost, da kazem, editovanja.

..ja bih, ako moze i jedno i drugo u paketu, sa 50% popusta :d

Meni izgleda neupotrebljivo osim za ono za sta je i namenjeno: skiciranje za one koji vole da to urade na papiru prvo.

Prenos polozaja je IC i ultrazvucno. I jedno i drugo se lako blokira, a verovatno ne budes video jer obracas paznju na rad, a ne na link. Ako ces kasnije da precrtavas, docrtavas - onda to mozes vec da uradis sa crtezom na papiru i tablom.
Baterije i Marfi.
Ne mozes da koristis kao tablu koliko sam shvatio.
Ne mozes da drzis olovku kako volis nego kako su oni predvideli.

Sacekaj neki review, pa vidi sta ti je ciniti :)
A vidi da napravis temu na dizajnzoni i vidi sta ce ti oni reci. Ovde pre dobijes kritike sa tehnickog aspekta :D

Nazad
Vrh Dno