Šta je novo?

Wacom grafička tabla?

pralexis

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
170
Pozdrav,

Planiram ovih dana da kupim grafučku tablu. Pošto je nikad nisam koristio, nemam nikakva iskustva a verujem da bi mi olakšala rad,
video sam da firma Wacom kvalitetna tj. dosta hvale njihove proizvode. Pa ne bi bilo loše i da čujem vaše savete pre nego što kupim.
Meni ne treba ništa profesionalno, a ne i baš nekvalitetno.

Razmišljam se između ova dva modela:
Bamboo Fun S Pen & Touch i Bamboo pen & touch

Ne mogu baš da vidim i zaključim koja je razlika a ovde mogu da se nađu sa razlikom od 2000din do 3000din.
Zna li neko koja je razlika između ova dva modela i da li preporučujete ove table za početak?

Vidim da je tema stara, ali pošto niko nije odgovorio, a možda u budućnosti nekoga bude interesovalo isto:

"S" u "Bamboo Fun S Pen & Touch" označava SMALL - dakle model sa najmanjom radnom površinom koji proizvode.
Ne preporučujem ti S varijantu.
Sa druge strane - Bamboo Pen & Touch ima iste dimenzije i karakteristike kao moj "Wacom Bamboo Pen", osim što ja nemam na raspolaganju "touch feature".
Ukoliko se baviš radom u programima za grafičku obradu (vektori, rasteri, svejedno) već posle par dana ćeš osetiti (posebno sa "touch feature") koliko je lakše raditi. Napredna obrada fotografija mišem - zaboravi. Ukoliko si crtač, pa hoćeš da pređeš na digitalne tehnologije - bez tableta - zaboravi. Ima ljudi koji se uspešno bave time i koriste miša, ali ja sam za njih samo čuo.

U svakom slučaju, ovi modeli su za početnike. Ali su dovoljno funkcionalni. Radim pripremu štampe i svaki dan nosim Wacom CTL-470-K sa sobom (isto kao Pen & Touch, samo bez touch feature).
Savladaš, uklopiš se, vidiš da li ti odgovara ili ne, a ne baciš previše novca. Kasnije, ako ima potrebe, kupiš Intuos i padneš u nesvest koliko je dobro (bar tako kažu, ja još nemam novca da se častim).

P.S. Radna površina grafičke table je veća nego što je označeno sitnim belim markicama na gornjoj, radnoj, površini table.

Ima li neko sa tablom koja ima touch?
Naime, meni tabla sluzi i kao podloga za misa. Drugim recima, dodirujem dlanom i prstima povrsinu. Pretpostavljam da bi to pravilo problem i da je bolje da se drzim 'pen only' tabli ili su mislili ina mene (neko dugme za (de)aktivaciju touch mogucnosti)?

Pre svega - ne preporučujem ti da držiš tablu kao podlogu za miša. Zašto uništavati kontaktnu površinu?
Ukoliko imaš problema sa prostorom (kao ja) smisli kako da ukloniš miša dok radiš sa tablom i obrnuto. Pri tom, početnim korisnicima grafičkih tabli toplo savetujem da miš isključe i sklone u neku kutiju prvih deset dana i sve rade sa olovkom/touch funkcijom, jer će se tako daleko brže navići na rad sa olovkom/touch, od čega će najviše koristi imati - naravno oni :)

Drugo - nisam, kao što rekoh, još u mogućnosti da kupim nešto ozbiljnije nego što imam, ali siguran sam da postoji makar softverska opcija u podešavanjima za onemogućavanje touch funkcionalnosti.
Ipak - ponavljam ti: Nemoj koristiti tablu za nešto za šta nije predviđena.

A?
Koristim table vec 10tak godina i nema problema da bude podloga. Uz neke wacom table je dolazio i mis.
Tabla detektuje olovku na osnovu indukcije. Jedino ako nisi mislio da ces misem da je izgrebes, ali neces. Olovka je ostecuje vise. Pogotovo sto stavljaju tvrdje vrhove zbog zalbi korisnika na trosenje. Meni sadasnji vrh traje od jeseni 2010.

Sve što si napisao stoji. Ipak, meni je to nekako i dalje...da se naježim :)
Uz to, od kad sam kupio tablu, miš mi je tako sporedna stvar da nemam problem gde da ga držim :D
Nego, back on topic:
Sad vidim da, na primer, u softveru koji dolazi uz Intuous V, postoji opcija enable/disable touch.
Sa druge strane, ovo je rešenje koje se nudi za Bamboo Pen&Touch
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2012539

Wacom je pri stavu da je Bamboo za kucne korisnike i da nema potrebe dodavati f-je koje ima Intous pro driver.
Ti si otkrio to za touch, a ja naleteh da ne mozes lako prebacivati na kojem ce monitoru biti aktivna tabla (dva monitora. na jednom palete, na drugom rad). Srecom, neko je isprogramirao switch...

Ma jeste, lepo od njih, sad neka mi još poklone novac da kupim Intuous... Ali može im se tako, mi smo sporedna tržišna grupa.
Vidiš, to za aktivnost monitora nisam znao, pošto radim na jednom samo i kući i na poslu, ali da - sreća što postoje inteligentni entuzijasti koji uvek popune rupe koje ostavljaju zvanični distributeri softvera i hardvera.
EDIT: Ako su pri tom stavu, onda neka naprave touch tako da ne pišu ljudi po netu da brljavi i pravi gluposti, pa da nam ne treba funkcija onemogućavanja XD

Vrh Dno