Šta je novo?

Vruć Chipset

CommandeR

Poštovan
Učlanjen(a)
30.12.2014
Poena
70
Naime, pre 10 minuta računar se odjednom isključio. Upalio sam ga ponovo, zasvetleli su kuleri i odmah se ugasio. Isključio sam napajanje, otvorio stranicu kućišta i prošavši rukom blizu komponenata osetio sam toplotu iz dela CPUa i Chipseta. Pipci na CPUu su bili vreli, kao i hladnjak na Chipsetu.
Sačekao sam malo da se ohlade i zatim upalio ponovo. Ventilator na BOX kuleru CPUa je dosta brže započeo rad, i ubrzo temperaturu vratio na normalu.
Evo nakon 15ak minuta rada, CPU Temp pokazuje ~25C, Open Hardware Monitor ~25, Fan Controller 26C
Što se tiče Chipseta, i dalje je vruć, ja sam pipkao hladnjak i baš je vruć, a Open Hardware Monitor i Fan Controller pokazuju isto 31.0C
Imam AMD FX 6350 3.9GHz (Turbo Boost 4.2GHz), MB GIGABYTE GA-970A-D3 (Rev. 3.0)

Koje napajanje imas?
Skini AIDA64 pa pgledaj temperature ploce.

Poslednja izmena:
Bolje je pitanje da li imaš uopšte ventilatore u kućištu i da li prave promaju? Čim ti je vrelo nema propuha kroz kućište.

to je ga d3,vrlo moguce da ces morati ili da nadjes hladnjak za vrm ili da stavis jedan vent da direkt duva preko vrm-a ili i jedno i drugo,turbo je na tom fx-u jako agresivan a plojka tanana,sigurno si je prvi put malo ozbiljnije nacepio i prosto se ugrejala a nema sta da je ohladi.

Našao sam problem :) Ventilator na BOX kuleru nešto zakazuje sa radom, verovatno je pred crkavanjem.
Evo komp mi radi bez problema drži oko 20C. I red je da stavim neko pristojno hlađenje, samo nisam u mogućnosti da kupim sad, možda u narednih par meseci.

Imam napajanje od 600W LC Power inače, nije neko, ali za moje potrebe odlično.
Što se tiče kućišta, hladi kao taštin pogled. 2x120mm (sa prednje strane), 1x120mm (sa zadnje), 1x230mm (sa bočne strane) i svi su Cooler Master 2000RPM, a i sobu ne grejem mnogo jer ne volim toplotu. U idle kad ne diram komp, temperatura padne i na 10C :D Radio sam razna testiranja, i svuda je temperatura bila ista.
A komp se isključio sam zato što je dogurao na 70C (inače ventilator na CPUu nije radio od samog početka) za sat i nešto je podigao na 70C, e sad zamisli kako hladi :D xD
Razmišljao sam da stavim Cooler Master Nepton 120 ali džabe bacam pare kad i sa ovim hlađenjem ne prebaci 40 u Gamingu.

Nisam na njega mislio, svi su 2000RPM, ovaj 230mm je 800 valjda. A procesori su vrh, drug ima FX 8320, radi kao zmaj temperatura nešto viša nego kod mene. FX nikad neću da menjam, koristim ga i u obradi video snimaka (Sony Vegas Studio) i prezadovoljan sam.

Kod drugara sa 2500k kuciste nije otvarano 2 godine, dodjem ja kod njega, a on uzeo da mi pokaze Borderlands 2 ovaj zadnji kad dere se iz kucista samo tako. Pitam ga je sta je to, kaze on ... to tako stalno, kao ne smeta mu. Odemo u BIOS stoji na 70C neradeci nista. Podesim mu ja FAN smart target na 70C, i dalje isto. Pitam ga cisti li on to, kaze ne seca se. Otvorimo i imamo sta videti na cooleru (BOX) procesora "tepih" prljavstine koji skoro potpuno blokira protok vazduha. Ocistimo sve... udjemo u bios 33-34C i ventilator vrti na 33%. Vratimo se u Borderlands 2, kaze on slusaj, pa jeste bas tih sad, ne cuje se :D

U sobi 15ak stepeni, onako ni sveže ni toplo, ne sednem za komp 10 minuta, minimalna temperatura 10C, evo u normalnom radu kreće se do 27-28C. Na kućištu imam slide poklopac, otvorim ga, gurnem ruku, hladno, znaš šta znači hladno! Sonda koja je unutar kućišta prikazuje 6.5C u njemu! Provetreno je da nema gde.

U sobi 15ak stepeni, onako ni sveže ni toplo, ne sednem za komp 10 minuta, minimalna temperatura 10C, evo u normalnom radu kreće se do 27-28C. Na kućištu imam slide poklopac, otvorim ga, gurnem ruku, hladno, znaš šta znači hladno! Sonda koja je unutar kućišta prikazuje 6.5C u njemu! Provetreno je da nema gde.

Ma fizički je nemoguće da ti u kućištu bude hladnije od vazduha kojim ga hladiš, kapiraš? ;)

Troluje vas.

@commander... da budem ozbiljan za promenu.
amdovi procesori u poslednjih par generacija lazu za min. temperaturu(a ocigledno ti ne valja ni sonda na kontroleru, jer je fizicki nemoguce da imas temp necega sto trosi struju i ispusta toplotu 10C, dok je sobna 16C).

to je opstepoznata cinjenica kod svih koji su u toku sa hardverom.

Preko 60c ti u sobi. :d :p

Vrh Dno