Šta je novo?

Vrlo čudan problem sa hard diskom i windowsom

skole

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2007
Poena
309
Problem je nastao kad sam rešio da umesto starog ATA HDD wdc od 80 GB ubacim nešto malo mladji SATA WDC od 160, pri čemu ću da reinstaliram windows 7 ultimate. Odmah nakon reinstalacije samog sistema, instaliranih drajvera za ploču, grafiku, primetio sam da se još tokom instalacije najosnovnijih programa kompjuter "zaglupi", nakon čega ili izbaci not responding obavestenje, ili se skroz smrzne pa moram da ga restartujem. Odmah sutradan ja rešim da ga ponovo reinstaliram, misleći da je možda nešto oko reinstalacije pošlo naopako (nekako je reinstalacija jako dugo trajala, sumnjiv mi je bio i čitač i sam DVD disk na kome se nalazi win 7 a sa kojeg sam, uzgred, već nekoliko puta reinstalirao windows i na "stari" i na "novi" HDD), ali je problem ostao isti. Takodje sam primetio da se tokom rada, kompjuter potpuno zaustavi ne reagujući ni na kakve komande (to mi se desilo i prilikom rada u windowsu, instaliranja programa a čak i tokom igranja FIFE 13), a nakon nekog vremena (minut ili dva) se odmrzne i nastavi tamo gde je stao (čak sam i i u fifi nastavio utakmicu nakon 5 minuta). Dešava se takodje, da se iz kućišta, u toku rada računara, čuje zvuk kao kad se kompjuter isključi ili predje u ono "sleep" stanje, a onda domah zatim (ili nakon 5-10 minuta) zvuk koji se čuje kao kad se kompjuter vrati iz stanja "wake up", a za sve to vreme komjuter radi, "normalno".
Jedino šta sam probao da uradim je da u BIOS-u promenim koji mi je glavni HDD (dok su bila uključena oba HDD istovremeno) a podešavanja u biosu sam nakon toga vratio na default - ali mi ništa od toga nije pomoglo.
Nadam se da sam uspeo koliko toliko da opišem problem, ako neko zna bilo kakvo rešenje, bio bih vrlo zahvalan!

Poslednja izmena:
Kako bi bilo da nekim od postojećih program istestiraš komonente jer kako sma navodiš problem se pojavio prilikom promene diska a sve ostalo uključujući i instalacioni medij je identično

p.s.
Malo mi je nejasno koja si to dva diska imao na ploči a sad jedan kao i to istovremeno povezivanje sata i ata diskova na identičnoj ploči

Poslednja izmena:
Po tome kako si opisao problem i zvuk koji čuješ, meni deluje kao da ti komp isključi hard disk, tj. kao da ode u sleep mode.
probaj da vidiš u power options šta je podešeno, a možda i u biosu da promeniš šta treba oko hard diska.

Po tome kako si opisao problem i zvuk koji čuješ, meni deluje kao da ti komp isključi hard disk, tj. kao da ode u sleep mode.
probaj da vidiš u power options šta je podešeno, a možda i u biosu da promeniš šta treba oko hard diska.

Šta tačno u BIOSU treba da podesim? Uputite me, malo sam laik.

Ne u BIOSu već u Control Panel>>Power Options>>Change when the computer sleeps. Postavi oba na never. A možda te baš optički disk zeza prilikom instalacije jer optički ima onaj direct memory access i može da obori win smrzne parališe oće to stavi drugi optički.

skini sentinental i vidi sta on kaze za sata hard
meni to vise lici na simptome crkavanja mehanike harda

Sentinental? Google mi nije pronašao ništa slično... A što se harda tiče, on je do trenutka reinstalacije, tj do pre nedelju dana radio kao sat! Optički drajv, sa druge strane, već neko vreme pokazuje simptome crkavanja, sve češće mi prilikom rezanja izbaci disk i prijavi mi "power calibration error", a i sa čitanjem je sve slabiji. Pokušaću ja još jednom sa reinstalacijom. Hvala vam ljudi na savetima!

Čim ti optički to pokazuje pred crkavanjem je i meni se to dešavalo na samsungu u garanciji i dobio drugi.

Da li to znači da bi zbog toga moglo da se desi da je win loše instaliran i da se svi ovi problemi zbog toga javljaju? Podsećam, instalacija windowsa je baš dugo trajala, u nekim delovima se instalacija skroz "smrzla", pa sam čak i izbacio DVD iz čitača i vratio ga nazad, i onda se instalacija "odmrzla"..

I da sve bude još čudnije, evo već 3 dana radi kao sat!! Nedelju dana je u proseku na 5 minuta pravio problem a sad evo radi besprekorno! Ništa mi nije jasno!

Oće to malo radi pa malo ne radi najgora varijanta koja se može desiti. Inače da dugo traje jer ne radi optički kako treba inače instalacija treba da traje petnaestak minuta.

Windows/komp se zaglupljuje uglavnom iz tri razloga:
- Memorija
- Cooler (pregrevanje procesora)
- Hard disk

Definitivno prvo proveri disk. Ako je radio juče, ne znači da radi i danas. Stvari uvek crknu jednog dana i uvek su prethodnog dana radile. :) Možda se disk pregrejao ili dobio loše sektore.
Program koji ti je jaga predložio(la) je Sentinel, ali najbolje je da instaliraš WD softver i pustiš prvo Quick, a potom i Full test (taj traje malo duže, ostavi preko noći). Naravno, to uradiš tako što podigneš Windows sa starog diska (koji radi), instaliraš test program (imaš na WD sajtu), a ovaj novi disk da bude prikačen dodatno. Nebitno da li imaš istovremeno i SATA i (P)ATA. Pogledaj i prilikom uključivanja kompa, na onim prvim ekranima, da li ti ispiše neki SMART problem sa tim novim diskom. Kod nekih ploča moraš da pritisneš TAB da bi video te podatke (npr, meni je default da prikazuje sliku proizvođača, umesto taj start-up ekran).

hvala svima na odgovorima! Probaću da ga testiram.

Nazad
Vrh Dno