Šta je novo?

Vredi li zameniti Altec 321 u HTPC sistemu?

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Prvo da objasnim kako je sve trenutno povezano. HTPC salje sliku i zvuk sa integrisane graficke i zvucne putem HDMI-ja na Samsung 40C650. Zvucnici su povezani na headphone out, dakle direktno na TV. Tako mi je najprakticnije jer mogu da podesavam jacinu zvuka daljincem od TV-a, i pri tom mogu da koristim zvucnike i kad gledam TV, igram Sony i sl. Takvu kombinaciju bih definitivno zadrzao, dakle 2.0 ili 2.1, ne bih prelazio na klasican HiFi setup, nemam ni para a iskreno nisam ni toliki zaludjenik za zvuk (ne lozim se na basove i razvaljivanje prozora komsijama, volim samo cist, odmeren i prijatan zvuk neke razumne jacine).

Ja sam ovom kombinacijom u principu zadovoljan, jace mi definitivno ne treba, ali bih voleo da cujem vase predloge da li bih (i koliko) dobio na kvalitetu zvuka ukoliko bih sa TV-a otkacio ove Altec 321 i zakacio recimo Microlab 7C? Da li TV prilikom kacenja zvucnika na ovaj nacin nekako "upropastava" kvalitet signala ili je potpno svejedno da li su zvucnici zakaceni na TV ili dirrktno na HTPC? Ako bih kupio dodatnu zvucnu za HTPC, da li to znaci da audio vise ne bih mogao da saljem HDMI-jem do TV-a?

Generalno, zanima me da li sam se izlupetao (laik sam za audio) ili nesto (ili sve) od ovoga vredi raditi?

P.S. Zvucnici se koriste 80% za HD filmove i 20% za muziku (sve sa HTPC-a).

Poslednja izmena:
ajde da pričamo o nekim hi-end zvučnim karticama, pojačalima ili zvučnicima...

znači, brte, nema nikakve bojazni da zvuk upropastiš tako što ćeš da umesto na integrušu , aktivni kompjuterski 2,1 ili stereo sistem da nakačiš na headphone-out tvog televizora.
radiće to sasvim lepo.

Pa 'ajde da pricamo. :)

Kako bi ti potrosio recimo ~200€ na zvuk? Ponavljam, necu pojacalo, hocu da ostanem na PC zvucnicima zakacenim direktno na TV.

lično slušam preko optičkog digital izlaza koji je iz TVa ide u AV risiver i 5,1 sistem zvučnika + Dolby Prologic II upmix. Ništa hi-end , sasvim pristojno.

Ti hoćeš aktivni 2,0 ili 2,1 sistem. E , pitanje je kakav zvuk tražiš.

volim linearan zvuk. Bez ekvilajzera, reverba, bass boosta ... onako kako je snimljen na audio zapisu. Eto za te potrebe sam i uzeo ovaj Altec Lansing 621
i Mikrolabe, i promenio im opampe na LM4562 , ubacio elna silmic, bennic i nichicon kondenzatore i zezao se malo s tim.
Altek mi ne radi ništa , skuplja prašinu . b73 su mi u spavaćoj sobi prikačeni za sansa clip , a na ovim m890 samo ponekad pustim mjuzu sa kompa (isto tako izbudžen x-fi)
90% vremena slušam sa sluški.

E , altec trenutno u ponudi ima samo neka g***vanca , ništa iole vredno njihovog imena. To ne kupuj nikako . Ako nadješ eventualno 621 , 5021 ili cs21. To je ono što od njih vredi al toga novog nema .

Microlab se strašno izbezobrazio sa cenama / njihov zastupnik , da ne grešimo dušu prema kinezima / tako da sad za solo6 model traže 140e , a do skoro je koštao 90.
solo7 je lošiji od njega , mada sumnjam da ćeš da uočiš tu razliku . Ako možeš da ih kupiš, uzimaj slobodno. Moj glas za solo6 i solo2.

Ako hoćeš "nabasiran" zvuk , koji pomera džigericu , kako to neki momci odavde kažu, za to nisam stručan - eventualno Lodžitek z2300
...

kad bi kupio novu zvučnu / osim ako to nije zvučna koja ima hdmi izlaz i ulaz , tj asus xonar hdav 1,3 ili auzentech hometheater HD / ne bi dobio ništa jer preko hdmi-ja ne ide nikakav signal , nego digitalni bitstream jedinica i nula. Tako da je za to sasvim dovoljna integruša sa kompjuterske grafičke kartice. I ta nova kartica ne bi radila ama baš ništa .
Tj . - bacio bi pare u moravu, dunav ili šta već... možda i u more, zavisi gde živiš .

da , i zaključak . Ako ti se svidja zvuk sa alteka 321 i nije ti potrebno ništa jače od toga , Ne diraj ništa .

Poslednja izmena:
Hvala, resio si mi mnoge dileme.

Samo mi jos nesto nije bistro. Kako radi Asus Xonar HDAV? Ona uzima sa graficke preko HDMI in porta signal, dodaje svoj audio i onda ceo paket salje dalje preko HDMI out porta? Right?

Da li bih dobio neki osetan dobitak kada bih recimo uzeo Xonar HDAV i na TV zakacio Microlab Solo 6C? Cisto teoretski mi zanima, ipak je to mnogo novaca. :)

To nije tako dobar sistem zvučnika da bi mogao da primetiš razliku.

I da, HDAV radi baš tako . A namenjen je ljudima koji imaju AV risiver od ~1000e i još malo skuplji paket zvučnika .

Nazad
Vrh Dno