Šta je novo?

Vredi li ulagati u monitor sa dvi?

alexsis

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2008
Poena
309
Zasto su ovi monitori koji imaju dvi mnogo skuplji od ovih sa vga kad postoji dvi to vga konverter?

Da li se gubi neki kvalitet slike kad se vrsi ovo konvertovanje?

Da li je moguce da se vga konvertuje u hdmi?

Da li ovi monitori koji imaju hdmi, mogu sluziti kao tv?

Da li bi ste vi ako imate recimo ati hd4870 kupili monitor sa dvi ili hdmi ili bi ste uzeli neki obican vga? Mislim da li na ovo treba da obracam paznju ili ne?

Poslednja izmena:
Dvi-vga conv ti sluzi samo da fizicki spojis graficku kartu na dvi (ukoliko monitor ima samo vga) signal je isti kao da je spojen na vga.
Nisu mnogo skuplji,cena je skoro ista kod jeftinih Lg,Asusa.
Razlika izmedju dvi i vga se najvise vidi u tekstu na fontovima,izgledaju mutnije i losije nego preko dvi-a.
Hdmi i Dvi imaju potpuno istu sliku samo sto se preko Hdmi-a moze prenositi i zvuk.

There are two important differences between DVI and HDMI. The first difference is that HDMI technology incorporates content security that is called High Definition Content Protection, also known as HDCP. The other huge difference between Digital Video Interface and High Definition Multimedia Interface is that DVI can only support digital video, and HDMI can support audio and video on the same cable.

This leads to another big difference between HDMI and DVI. The number of cables that need to be used and run during installation. With Digital Video Interface at least two cables are needed. One cable is needed to support the video signal, and one cable or cord is needed to support the audio signal, because DVI can only support video, not audio. With HDMI only one cable is needed for the installation. This is because the HDMI can support all formats of digital video plus it can support multiple channels of audio signal as well.

Poslednja izmena:
Primetio sam da sa novim ATI Karticama LCD monitori digonale preko 19' flikuju tj trepere u kombinacijom sa VGA , toplo preporucujem DVI zbog toga sto je slika tecnija,ne gubi se na konverziji analog/digitall.
Kako to da DVI i HDMI mogu biti isti!?
Prvo protok im nije isti,kvalitet slike je neuporedivo bolji na LCD i Plazma TV kada se koristi HDMI na svim konekcijama.

Poslednja izmena:
TO:cc13 hvala ti na odgovoru, nisam znao da je tolika razlika izmedju vga i dvi! Sad obavezno uzimam sa dvi!

Pa to sam hteo da pitam kako to da DVI i HDMI mogu biti isti!? Dobro za konverziju vga to dvi ovo je analogni a ovo je digitalni, tako da mogu da razumem, a kod konverzije dvi to hdmi oba su digitalna i oba mogu da podrze rezolucije recimo 1650*1050, koja tu razlika moze da bude jel u boji, u ostrini?

Po dokumnentaciji za DVI sam pronasao da:
1.Single link moze da prikaze 1920 x 1200
2.Dual 2560 x 1600- sadasnji standard

Protok tj. brzina podataka kroz HDMI je do 4Gbps

Rezolucije:
SDTV: 720x480i (NTSC), 720x576i (PAL)
EDTV: 640x480p (VGA), 720x480p (NTSC progressive), 720x576p (PAL progressive)
HDTV: 1280x720p, 1920x1080i (1920x1080p is supported but was not initially defined when the spec was penned)

Po standardu 1.3 moze se provuci 2560x1600
Kao sto je cc13 pomenuo, kroz HDMI ide i 7.1 zvuk
Stos je u tome sto kada koristis prelaz za HDMI ne mozes da gledas zasticen sadrzaj(Blueray) jer kroz HDMI implementirana HDCP zastita protiv kopiranja.
Postoji jos jedna fora,a to je da kroz HDMI pored audia i videa ima i opciju medjusobne komunikacije uredjaja (LCD tv i BlueRay plejera) tj. Samsungov anynet+ .

Dobro znaci nema smanjenja kvaliteta slike prilikom konverzije dvi to hdmi? Samo se gubi ta podrska za zvuk(sto monitoru apsolutno nije potrebno jer neam zvucnik) i to za zasticeni materijal(sumnjam da cu u skorije vreme gledati neki blue ray film, mada i da mogu nije taj dozivljaj na 22"). A sto se tice te zastite jel ce to vremenom da provale ili sa kompa na monitor sa dvi-em nikad necu moci da gledam blue ray filmove?

HDCP je vec razbijena, ali ne znam koji softver se koristi.Pogresno si me razumeo,HDCP ti ne onemogucava gledanje vec kopiranje tj. presnimavanje sadrzaja. Svrha zastite je da se onemoguci presnimavanje sadrzaja putem HDMI kabla.Neces imati smanjenje kvaliteta jer nisam siguran da ti monitor podrzava
1920x1080p ili 1920x1080i.
P-progressive
i-interlaced

Evo ti iz mog seminarskog
Definisanje slike:

Interlaced scan(analiza sa proredom).
Kod ovog sistema,slika se deli na dve poluslike,neparnu i parnu.
U cvakoj poluslici ispisuje se samo polovina linija od ukupnog 625(PAL).Po završetku analize obe poluslike ciklus se ponavlja.Ovim tehnikom obe poluslike čine jednu potpunu sliku.

Progressive scan (progresivna analiza)
Kod ovog sistema svetlost obasjava celu horizontalnu liniju odjednom
sto kod posmatraca stvara osecaj tečnije slike.

Jos samo nesto...

Ako kojim slucajem kod nas pocnu da emituju hdtv da li cu preko nekog kabla moci da sliku sa hdmi signala gledam na monitor a zvuk da prebacim na zvucnike?

malo off: Jel mogu monitor sa dvi da koristim kao TV? Da li ima posebno da se kupi tv tjuner(znaci ne preko kompjuterske kartice) i kolika mu je cena odprilike?

Samo se gubi ta podrska za zvuk(sto monitoru apsolutno nije potrebno jer neam zvucnik) i to za zasticeni materijal(sumnjam da cu u skorije vreme gledati neki blue ray film, mada i da mogu nije taj dozivljaj na 22").
Zapravo kod ATI kartica preko DVI>HDMI adaptera može da ide i zvuk, ali je bitno da koristiš baš onaj adapter koji dobijaš uz karticu. Mislim da i HDCP može da radi preko tog interfejsa.

Da sad sam vido ima i dvi sa hdcp. A koliko si ti siguran da moze zvuk preko dvi?

To je bio jedna od udarnih novina počevši od HD2xxx serije ATI kartica. ATI sada ima integrisan HD audio i preko njega ide zvuk na DVI i HDMI.

Jos samo nesto...

Ako kojim slucajem kod nas pocnu da emituju hdtv da li cu preko nekog kabla moci da sliku sa hdmi signala gledam na monitor a zvuk da prebacim na zvucnike?

Zaboravi. RTS neće imati HDTV signal minimum do 2012., a sumnjam da će neko drugi poraniti.

Da tako i ja mislm.
Nego sad mi je frka dal da uzimam monitor sa tv tjunerom ili da uzmem monitor i sazebno tv tjuner?
Koja je jeftinija varijanta? Da li kod nas ima da se kupe ti tv tjuneri?

Koliko je primetna razlika izmedju dvi i dsub? Posto planiram da uzmem 26` monitor, 300e je al` zato samo dsub :(

Koliko je primetna razlika izmedju dvi i dsub? Posto planiram da uzmem 26` monitor, 300e je al` zato samo dsub :(

Evo kako ja kontam, ako koristiš monitor tj računar za zez, igre, filmove itd onda je nebitno skroz, a ako ga koristiš za ozbiljnije poslove kontam da je razlika još veće primetna na većim dijagonalama. Preko DVIa će ti biti recimo savršeno izoštren font pogotovo što je "26 dok preko VGA nema šanse(jedan od primera).

Koristim acer 22` preko analog, i apsolutno, ali apsolutno nemam ikakvu potrebu za dvi. Sve mi je savrsheno oshtro...ili su moji kriterijumi nizi...Da je malo oshtrije, zenice bi mi iseklo :D

Onda budi među prvima koji će kupiti "26 dsub only pa iznesi utiske. :wave:

Ne bih se salio sa tako velikom dijagonalom i analognom vezom. Ja ga ni u kom slucaju ne bih kupio pre nego sto se licno uverim u kvalitet slike. (ustvari nikad ne bih kupio lcd monitor sa analognom vezom, a pogotovo 26")

Otici cu sutra verovatno da proverim...Ako je kvalitet kao na ovom aceru sa analog, uzimam odmah! Samo shto me kopka onaj viewsonic 28` za 35 000, tj 10 000 vishe, al` ima i hdmi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno