Šta je novo?

Vredi li, u principu, zameniti dobar CRT TFT-om

MCRadisha

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
320
Pretpostavljam da puno ljudi jos uvek poseduje dobre CRT-ove i pretpostavljam da medju njima puno razmislja o zameni istih nekim TFT monitorom. Kao razlozi za zamenu, koliko sam uspeo da shvatim, obicno se navode zdravstveni (zracenje), uvecanje radnog prostora i estetika, tj. zelja da se ide u korak sa savremenim tehnologijama. Kao jedini razlog protiv zamene se navodi to sto dobri CRT-ovi jos uvek imaju kvalitetniju ili, u najmanju ruku, jednako kvalitetnu sliku kao kvalitetni (i skupi) TFT-ovi.

Ono sto zelim da pitam jeste da li se "isplati" zameniti jedan dobar CRT (licno posedujem NEC Multisync FE700+ 17") nekim 17" TFT od, na primer, 300-ak eura? Hvala.

Ukratko DA.Mada za malo vise od 300€ mozes uzeti dobar 19" TFT.
Da prelazis sa zaista dobrog CRT-a 19" ili 21" na 17" TFT onda bi trebalo zaista dobro razmisliti.

sasa022 je napisao(la):
Ukratko DA.Mada za malo vise od 300€ mozes uzeti dobar 19" TFT.

Da, tako je u nacelu.

Imao sam slicnu dilemu, i odlucio sam se za zamenu, ali moj CRT 17" je bio na izdisaju pa mi je odluka bila laksa. Da je bio neki kvalitetniji i u boljem stanju, sacekao bih jos sa zamenom i stekao evrice za 19" TFT.

Ja sam presao sa 19" samsung 959NF na 17" tft,i nisam se pokajao, a ustedeo sam oci i prostor,znaci ako dosta sedis za spravom,preporucujem prelazak :)

Pozdrav

Ja sam totalno izludeo sa ovim stvarima, taman se resim na 740N, kad izbace 920N koji jedva nesto malo skuplji, ali je i malo losiji i sad nemam pojma sta uzeti...

potrazite malo, bilo je previse slicnih tema

Presao sa 19" CRT Flat (Hansol 920D) na 19' TFT Samsung 913V (300 evra). Period navikavanja je trajao mesec dana. Slika jeste losija ali ne katastrofalno losija kako se prica, jednostavno drugi prilaz gledanju. Nemam ama bas nijednu zamerku na monitor. Posto sestra ima 19" CRT (Samsung 957MB) ponekad kad odem na njen komp vidim razliku u prikazu, ali me vrlo brzo i glava zaboli. Na TFT-u buljim ponekad i po 10 sati dnevno u ekran bez nuspojava.
Znaci, preporuka za svakog ko duze vreme dnevno provodi pred ekranom je da predje cak i na jeftiniji model TFT-a. Ne bih preporucio smanjivanje dijagonale, znaci prelaz za 19" CRT na 17" TFT.

Trbonja je napisao(la):
Ja sam totalno izludeo sa ovim stvarima, taman se resim na 740N, kad izbace 920N koji jedva nesto malo skuplji, ali je i malo losiji i sad nemam pojma sta uzeti...

Naravno. Cim kupis nesto "novo", vec si uzeo zastarelu stvar, jer posle 20-ak dana izadje opet nesto novo i tako u nedogled.

a c a je napisao(la):
...
Znaci, preporuka za svakog ko duze vreme dnevno provodi pred ekranom je da predje cak i na jeftiniji model TFT-a. Ne bih preporucio smanjivanje dijagonale, znaci prelaz za 19" CRT na 17" TFT.

19" CRT ima vidljivu dijagonalu od ~17.8", a 17" TFT ima pravih 17", tako da o nekom smanjivanju dijagonale nema ni govora.

Znaci, zapravo, ko predje sa 17" CRT na 17" TFT dobija veci monitor.

Sad mi se namece jos jedna dilema: odlican 17" TFT ili dobar 19" TFT? Naravno, mislim na obicnog korisnika (office, internet, ponekad neki divx ili dvd).

MCRadisha je napisao(la):
Znaci, zapravo, ko predje sa 17" CRT na 17" TFT dobija veci monitor.

Sad mi se namece jos jedna dilema: odlican 17" TFT ili dobar 19" TFT? Naravno, mislim na obicnog korisnika (office, internet, ponekad neki divx ili dvd).

S obzirom na namenu - dobar 19".

ali rezolucija i na 19" i na 17" je 1280x1024...?! Ja mislim da je pametnije uzeti odlican 17" i sacekati 19" sa 1600x1200 native rezolucijom

to nikad nece postojati, vece rezolucije idu na vecu dijagonalu.

pa to sam i rekao :d 17" sa 1280x1024 i 19" sa 1600x1200 :d

Stalno navode kasnjenje TFT monitora.
Dali CRT monitori imaju kasnjenje?

naravnod a imaju. Vreme koje je potrebno da mlaz prodje sve tri resetke, skretne kaleme i udate u fosforne tacke, tzv. dotove :) Samo sto je brzina mlazeva toliko brza da je jedino kasnjenje tu gubljenje osvetlkjenosti sa dot-ova, i stvaranje novih

recimo :d

U svakom slučaju, ko ima pare - njemu se isplati prelazak. Ko nema pare, ne treba ni da razmišlja o tome!
Imam 3 CRT-a 17'' i zamislite koliko bi koštao prelazak na 3 TFT-a!!!! A da se zameni samo jedan - to je bezveze, plus što nemam pare ni za jedan!
A što se tiče zračenja CRT-a:
Sedim za kompom otprilike 10 sati dnevno gde mi dva CRT-a blješte direktno u glavu. Nemam nikakve glavobolje, niti me bole oči. Zaključak: Navikao sam se samo tako na zračenje da mi više i ne smeta. Što se zdravlja tiče: pušim kutiju i po dnevno, jedem čvarke ko sumanut, slanine za doručak,....
Neću ja dugo! :S:

Worf je napisao(la):
U svakom slučaju, ko ima pare - njemu se isplati prelazak. Ko nema pare, ne treba ni da razmišlja o tome!

Jesi ovo sam smislio il' ti neko pomog'o? :p

Sto se mene tice uvek bih izabrao odlican 17 tft umesto prosecne 19-ice, i to naravno zbog rezolucije,
jer to znaci da je slika na ionako losijoj 19-ici jos - losija, s obzirom da imaju istu rezoluciju.

supersk je napisao(la):
Jesi ovo sam smislio il' ti neko pomog'o? :p

Mislio sam da kažem, ako neko ima npr. 300€ i razmišlja da kupi TFT - neka kupi TFT!! Ne da se sad premišlja hoću - neću! Kome je žao da da 300€ neka ne kupi, a ne da se premišlja godinu dana. Ko nema pare, neka se ne trudi da razmišlja o tome.

supersk je napisao(la):
Sto se mene tice uvek bih izabrao odlican 17 tft umesto prosecne 19-ice, i to naravno zbog rezolucije,
jer to znaci da je slika na ionako losijoj 19-ici jos - losija, s obzirom da imaju istu rezoluciju.

Ja mislim da je bolje uzeti veći - možeš da se više odaljiš od monitora (pa da ti izgleda ko 17'').

Po meni se isplati, ja sam presao sa Crt ViewSonic 17" na Samsunga 730bf i preporodio se.

Presao sa 19" CRT Typhoon monitora, koji je zauzimao pola stola (koriscen u 1024*768), na ekstra Viewsonic 15" sa MVA panelom i nisam se uopste pokajao.
Inace, oba rade u istoj rezoluciji pa mi je radna povrsina ista, samo je sve manje na tft-u. Razlika od 2.8 incha jeste bitna jedino za filmove, ali zato je prostor na stolu neuporedivo veci i alokacija monitora daleko laksa. Takodje je i zamor ociju neuporedivo manji.
Dakle, nikad vise se ne bih vratio na CRT, bez obzira na "lepse boje" ili brze osvezavanje. Mada, ko je video Samsung 970p tesko da ce da kaze da on ima losije boje nego bilo koji CRT, kao i ugao gledanja!

Poslednja izmena:
ja sam sa LG F900P 19" preso na IBM 19" TFT i progledao :smoke:

Sto se tiche NEC Multisync FE700+ 17 zameni ga za samsung 730bf i isplatice ti se...(ako uspesh da uklopish cenu).

Ukratko: I ja se slazem sa svima ostalima u vezi TFT-a. Iako nemam bas neki monitor (LG L1915S) - 12 ms, mislim da je veliki korak napred naravno ako mozes da poteras sve sto ti treba na 1280x1024 ako planiras 17" ili 19" TFT. Mozda je ipak doslo vreme da se oprostimo sa CRT-ovima i FDD drajvovima.

Ja se od FDD drajva oprostio još pre koju godinu! Svako koga znam da kupuje novi komp, ne stavlja FDD drajv u konfu!!!
Uglavnom su to CD rezači, DVD rezači u manjoj meri, i HDD rack-ovi, USB Flash,... ko još koristi disketu?????

Tako će valjda jednog dana biti i sa CRT monitorima? :banana:

Vrh Dno