Šta je novo?

Vredi li kupovati polovan monitor kod bozica

• Začetnik teme mackolovac
  • Datum pokretanja
M

mackolovac

Guest
lozim se da kupim 21" ili 22" monitor , polovan pa me interesuje ko ima iskustva sa kupovinom polovnih monitora i dali to vredi uzimati s obzirom da im je cena 110e

BTW potrazi malo po forumu starije thread-ove.

Ko zna? Moze i da te "usere". Sve zavisi od monitora do monitora. Ja sam video jedan takav polovan 21" monitor, i uopste mi se nije svideo - geometrija je bila poremecena, slika mutnjikava... Sa druge strane, mozda naidjes na neki koji valja.
Ako imas mogucnosti, idi i pogledaj pre nego sto kupis.

Ali opet, kao sto rece Mare, sada imas nove 19-ice za nesto preko 150e raznoraznih proizvodjaca pa je pitanje da li se isplati uzimati stari 21"...

Ajd` ovako. Ja bih rekao da vredi uzimati kod svakog (iako su ovde neki imali vrlko neprijatno iskustvo sa doticnom firmom) ako taj obezbedi/dozvoli da se taj monitor stavi na neku masinu a zatim puste test slike u preporucenoj rezoluciji. Dakle, samo ako nije na slepo.

Sustina polovnih monitora na nasem trzistu uglavnom (bar prema informacijama koje sam ja cuo) lezi u cinjenici da se na zapadu monitori kojima istice (trogodisnja?) garancija zamenjuju novim, ili se manji kvarovi popravljaju pa kao takvi postaju (zbog cene) zanimljivi nasim uvoznicima (i predpostavljam da im je zarada veca nego u slucaju novih uredjaja).

Neko bi mogao da razmislja da za vrlo male pare kupuje uredjaj cija je proizvodnja svojevremeno kostala neuporedivo vise nego aktuelnih monitora - i da su zbog toga komponente ugradjene u njega kvalitetnije.
Ipak, moje iskustvo pokazuje da su uglavnom podrzane frekfvencije osvezavanja starijih monitora u globalu manje od danasnjih pandana (iako ima izuzetaka).
Dakle "nokia monitor test" na disketu, pa da se vidi dal` bez problema ta 21ica prikazuje sliku na 85Hz u 1280x1024. Ako su mu (uz to)osvetljenje i kontrast takvi da (kada ih narihtas na najvise vrednosti) moras da ih smanjis zato sto je suvise bljestavo, onda to govori da katodna cev nije previse trosena i da ces i ti verovatno duze vreme koristiti monitor. Pustis mu i test brzog smenjivanja tamne i svetle povrsine, i gledas da ivica slike mnogo ne "diše" pa ako je ok onda mislim da mozes da budes prilicno siguran da je to vrlo povoljna ponuda.

Meni se licno ne dopadaju stariji monitori veci od 19 inch-a zato sto su mi suvise zaobljeni. Vise volim ravniju sliku. Pogotovo mi je neprijatno kada sam uz takav monitor baratao po win-u jer sam za udoban rad morao suvise da se odaljim od monitora.

Licno, ipak bih birao novu 19icu, za koju je naznaceno da podrzava neki od TCO (95, 99...)

Ako bi se primarno koristio za npr. gledanje filmova, mislim da je ok. Kada prodje test.

Praktican slucaj: kupila dva drugara Siemens 17'', jedan radi jos uvek, drugi je crkao, kupili su inace pre jedno 6 do 7 meseci. Nema pravila ali bolje je ipak novo.

hvalka vam na savetima ali biste mi ucinili jos vise ako bi neko ako ima poslao taj nokia test za monitore posto neznam gde bi to pronasao. HVALA
[email protected]

nesa69 je napisao(la):
Praktican slucaj: kupila dva drugara Siemens 17'', jedan radi jos uvek, drugi je crkao, kupili su inace pre jedno 6 do 7 meseci. Nema pravila ali bolje je ipak novo.
:mrgreen:
Zaboravio si da napomenes da je drugar kojem je crkao monitor pre toga isti 2x menjao (pre nego sto ga je uzeo gledao ga i maltretirao, ali tek posle par dana rada kod kuce uocio neke probleme u radu) dok se nije zadovoljio trecim koji mu je na kraju i crkao :(
U svakom slucaju treba imati u vidu da kod Bozica nemaju nikakve drajvere za monitore koje prodaju niti su voljni da ih skinu sa neta, pa se sve radi sa Plug&Pray cime se ne mogu saznati zvanicne specifikacije monitora. S druge strane kartice na kojima se isti moze probati su uglavnom neke krsine koje ne mogu ni da izvuku maximum iz tih monitora (21/22"), pa se prakticno kupuje macka u dzaku...

Uzeo sam Eizo T562 pre nekih godinu i po i ne da sam zadovoljan nego se monitor moze porediti sa novim NF samsungom....Slika je jednako oshtra po celom ekranu, podrzava 1152 u 85Hz (1024@100Hz) shto je optimalna rez za bilo koju 17icu i u tom modu ga gledam od pochetka (imam leadtekov MX460, a pre toga Asusa mx400)..Trinitron je u pitanju ali ne potpuno flat, i zakrivljenje uopshte ne smeta...I shto DS9 kaze, u ovakav (pogotovo EIZO) monitor su se tada ugradjivale daleko kvalitetnije komponente, i po netu sam gledao, ovaj monitor je nov koshtao pre 4 godine oko 1500DM...I bio je u top5 u svoje vreme...

Btw, monitor je tezak 27kg shto je skoro kao dve danashnje 17ice :) A toliko je i veci :)
Evo trenutno sam na Dellu 19" sa Radeonom 9000 i slika se nishta ne razlikuje od matorog EIZO-a...

mackolovac je napisao(la):
hvalka vam na savetima ali biste mi ucinili jos vise ako bi neko ako ima poslao taj nokia test za monitore posto neznam gde bi to pronasao. HVALA
[email protected]

Skini ga odavde. Usput postoji i novija verzija ali je ona nesto veca cini mi se. I ova je odlicna.
http://freepctech.com/files/Nokia.zip

Zaboravljate da se vecina tih monitora nasteluje po principu drzi vodu dok majstori odu, Driver je verovatno dobio biran primerak to nije isto, zaobidji polovnjake.

Mislim da je bolje uzeti manju dijagonalu a da je monitor nov. U tvom slucaju nova 17-ica koja kosta 110 evra (recimo Samsung 753S) je puno bolji izbor od bilo koje polovne 21-ice, ili dodaj jos malo para pa uzmi novu 19-icu.

Teshko da je bilo shta loshije od novog 753s :)

driver je napisao(la):
Teshko da je bilo shta loshije od novog 753s :)
Ako ga trazis medju novim monitorima s mukom bi ga nasao, ali medju polovnjacima ima raznoraznih krsheva koje je odavno trebalo proglasiti kao neispravne i baciti ih u kantu, ali uvek ima raspolozenih da radi ustede trose svoje ochi ctp;

Nazad
Vrh Dno