Šta je novo?

Vracanje neogranicenog (flat) mobilnog neta u svetu

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,385
Ko se seca price, do negde 2011. je Verizon imao pravi FLAT mobilni internet (znaci full 3G brzina, bez merenja). Takve pakete su mogli da zadrze samo oni koji nisu hteli novi telefon ili neki popust uz ugovor.
Slicno je bilo u Juznoj Koreji, ali je ipak bio limit od nekih 150GB - sto u to doba stvarno imalo pravo da ne bude kritiovano. Medjutim, to se smanjivalo, do mere da bez 30EUR mesecno nije moglo da se nadje 1GB protoka, a "neogranicen net" posle toga nije postojao bez posebno naplacene usluge od ~7EUR.

Krajem godine je bila slicna prica, a i dan danas 1GB ne moze bez 30EUR da se dobije, medjutim ono sto je jako interesantno je da se moze dobiti pravi neograniceni (FLAT) LTE internet!
http://www.ktexpatblog.com/?page_id=20
(sajt mobilnog operatera KT, posebno pravljen za strance, tj. sa prevodom na engleski :))
EUR=~1500KRW
Dakle, za malo manje od 100EUR mesecno se moze dobiti potpuni FLAT mobilni paket, unutar zemlje (tj. bez rominga i zvanja inostranstva, i VAS usluga naravno ;))
LTE u Koreji radi ne punih 25/25 u peak saobracaju! I to nije bio Note 3/S4/iPhone 5S, vec jedna cini mi se da su mi izmerili na S3 LTE. Dakle, pravi, dobar, stabilan i koristan internet.

Ovo je od skora dostupno, gledao sam pre 2-3 meseca i unlimited LTE nije bio dostupan, tj. imao je FUP, ili je bio limitiran cak i u ovom najskupljem paketu.

Ovo je jako interesantno iz vise razloga:
- Vraca se mogucnost flat mobilnog neta, jer u normalnim zemljama vide da ljudi puno konzumiraju podatke i da su malecnim data limitima prilicno nezadovoljni :)
- WiFi je postao unlimited isto, do sada je bio neki konkretan limit od nekoliko GB uz manje pakete, a KT WiFi postoji skoro na svakom cosku
- KOme ne treba ozbiljan net (za poslovnu primenu), i ne igra se online, moze slobodno da otkaze kucni net :D

U svakom slucaju, koliko toliko pozitivan pomak najzad!

.. a kod nas se minuti u paketu jos uvek racunaju kao luksuz.. :)

Ima druga stvar koja je gora, ajd net na telefonu moze uvek da se redirektuje na WiFi za skidanje app. isl. Medjutim dosta mreza ima unilimited sms, a to kod nas ne postoji ni u najavi...

Па ваљда се каже да нигде нема флет па се негде појавило а не да свуда има само код нас нема. Е да, има у Јужној Кореји а они и ми смо ту негде. Што се порука тиче ... мени пропада сваког месеца на стотине, можда и хиљаде а знам да могу да се повољно добију па ми не делује да их има мало. Мада ... она реклама Випа о никад више дружења је у најмању руку чудна, да не кажем ....

.. a kod nas se minuti u paketu jos uvek racunaju kao luksuz.. :)
E vidis, i u Koreji... 135 min. je najnizi paket (ka svim mrezama + unlimited u mrezi) sa LTE-om, za ~26EUR. Ne-LTE je samo malo jeftiniji (25EUR, za 150 minut ka svim mrezama, ali bez unlimited u mrezi).
Znaci, sa te strane, nazalost, i dalje postoji tendencija "inflacije" tarifa ;)

Ima druga stvar koja je gora, ajd net na telefonu moze uvek da se redirektuje na WiFi za skidanje app. isl. Medjutim dosta mreza ima unilimited sms, a to kod nas ne postoji ni u najavi...
Nema toga nigde, cini mi se. Svugde postoji fine print da ima FUP (konkretno ovde ima, mada je daleko od nerealnog - bukvalno da ne kaze "ne moze za SPAM servise").
VIP ima nesto tako u MAX paketima, kao i MTS u MegaNet paketu - mislim, ako ti 10.000 poruka (ili 40.000 u MegaNet) nije dovoljno, moraces na sudu da pokazes da imas realnih razloga za tako nesto, a da su u privatne svrhe :D

Колико знам, МегаНет има наведених 40.000 порука и ваљда не пише да је неограничено. Биће да си помешао са Теленор Пренеси Премиум пакетима који нуде неограничен интернет / СМС / позиве у Теленор мрежи уз звездицу која каже:
Neograničeni SMS
Usluga je namenjena korišćenju u privatne svrhe. U slučaju poslatih 4000 i više SMS poruka u jednom obračunskom ciklusu, Telenor zadržava pravo da naplati SMS po ceni od 3,97 dinara. Promena načina naplate se vrši kako bi usluga bila dostupna svim postpejd korisnicima pod najboljim uslovima i kako bi se istovremeno zaštitio kapacitet i obezbedio potreban kvalitet usluge i osnovnih servisa koji su zagarantovani Opštim uslovima.
И тако за све три услуге.

Ко каже да код нас нема неограниченог мобилног интернета и неограниченог слања СМС порука? ;)

Ok od svega ovo je relevatno:
Вкупен број на испратени СМС пораки кон сите национални јавни комуникациски мрежи над 5.000

Znaci realno je 5000, e sad uporedi, Smart 700 koji je zapravo skuplji ili standard 350 kod nas, imas ili 700 necega ili 350x3, a u MK isti provajder 500+500+5000, mislim da je jasno kome je jeftinije. Posebna sramota je 1SMS=1smart... ili 1Mb... trebalo je da vazi 1=10=10... da iole ima smisla...

Edit... 166 dnevno... to je valjda svakom dosta, cak iako je zaljubljen ;)

Poslednja izmena:
Bio sam u Americi skoro, i gledam kod sestre kako FedEx ostavlja iPhone 5, neke skupe laptopove, prilicno dobru opremu za stan i slicno ispred kuce, i niko ne dira.
Gledam u Koreji kako Korejanac udje da uzme telefon, samo da bilo sta za ID (moze cak i trenutni telefon), i uzme novi uz jedan potpis. Cao/zdravo. Sa druge strane, stranci ne mogu to!
U Americi mi NIGDE nisu trazili potpis ili PIN - ima na milion slipova, ali to je samo ako hoces "tips" da das preko kartice, inace ne moras da potpises (nisam nijedan potpisao, niko me nije jurio). Na dosta mesta sam i za vece sume bez PINa uzimao (i tu ne mislim na 20 kafa u Starbucks-u, sto vec me ne cudi da mogu da rade)

Sta je fora? Ako u nekoj zemlji imas nesto sto moze biti problem, ali trenutno ne predstavlja previse rasiren problem, prevagas da je isplativije da ne sikaniras veci deo populacije zbog mnogo manjeg broja onih koji ukupno ne cine veliki problem.
CC fraud uopste nije nebitan - ali je dovoljno mali da Starbucks moze i 100 kafa da ti pokloni, prijavi te policiji, pa ti nista ne znaci da si tudjom karticom ili namerno svojom nesavesno nacinio neko prekrsaj.
Restorani nemaju puno chargebacks zbog nepotpisanih slipova, pa ne jure te da potpises, iako stoji da treba.
Ima kradje telefona u Koreji, na tudje ime, ali je toliko mizerno da im se ne isplati da gube vreme na preveliku proveru identiteta.
Ima kradje posiljki u USA, ali je dovoljno mala da je neisplativo da gledas da dodje prava osoba i potpise da je primila. Zalbe na "neisporucena" ili pokvareno isporucenu robu su takodje dovoljno male.

Sve to u prevodu na ovu temu znaci - kod nas se izgleda SMSovi nekako zloupotrebljavaju pa ih ne daju na tone :)

Kod nas ljudi ne znaju za dosta :d (ima mnogo primera za to) U inostranstvu takodje ima tih koji ne znaju za dosta, ali procentualno su u manjini, dok su kod nas u vecini...balkanci, sta ces..psihologija :D

Na prepaid se dele sakom i kapom... tako da nije to... postpaid je losa ponuda...

Nazad
Vrh Dno