Šta je novo?

Vraća se BIOS, čak i na UEFI sisteme

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
BIOS.webp

Vraća se BIOS, čak i na UEFI sisteme​

BIOS zapravo nikada nije zaista nestao, samo je čekao pravi trenutak da se ponovo pojavi

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-i-servisi/vraca-se-bios-cak-i-na-uefi-sisteme/

Daj mi jednu maticnu koja ne podrzava legacy boot. Gotovo svaka vec ima csm u sebi..

I nemoj da pitas AI da ti pomogne

Ozbiljne greške prave, pa posle par godina kada ukapiraju, onda vraćaju sve ono što je bilo u startu podešeno kako treba... To su ti profi menadžeri koji polako izlaze na videlo. :)

Ozbiljne greške prave, pa posle par godina kada ukapiraju, onda vraćaju sve ono što je bilo u startu podešeno kako treba... To su ti profi menadžeri koji polako izlaze na videlo. :)
Jedini majstor ovde je Boza sto je kopirao clanak necega sto radi samo u qemu i predstavio u naslovu kao da ikoga boli ćoše za legacy bios koji svakako postoji na 99.99% ploča

UEFI je mnooogo bolji od legacy BIOSa i postoji dve decenije unazad

ko odredjene linux bubasvabe kad se zale sto je iz ovogodisnjeg kernela izbacena podrska za njihov cpu iz 1970e

UEFI je mnooogo bolji od legacy BIOSa i postoji dve decenije unazad
Ajde ti nama ovde objasni zašto je UEFI bolji od BIOS-a. I nemoj da pitaš AI da ti pomogne. Konkretno me zanima zašto na primer 3mdeb koji razvija coreboot based frimware po defaultu koristi legacy umesto UEFI. Hvala ti puno unapred.

uvreda bez haha
Ajde ti nama ovde objasni zašto je UEFI bolji od BIOS-a. I nemoj da pitaš AI da ti pomogne. Konkretno me zanima zašto na primer 3mdeb koji razvija coreboot based frimware po defaultu koristi legacy umesto UEFI. Hvala ti puno unapred.
mozda zato sto podrzava vise od megabajt memorije pa direkt u UEFI mogu da tjunujem ventilatore bez potrebe da downloadujem smeće na windows (ili još gore na linux koji ni nema tu mogućnost)? Ili zato što daje više mogućnosti za stvari poput secure boota i podržava GPT particije i zato što bi čak i SSD od 4Tb legacy prepoznao nikad jer mu je duplo iznad podržane granice?

Legacy je sa razlogom legacy.

p.s. takodje u mom ima opcija da se self apdejtuje i da mi odmah preuzme sve drajvere potrebne za bas moj racunar

Poslednja izmena:
p.s. takodje u mom ima opcija da se self apdejtuje i da mi odmah preuzme sve drajvere potrebne za bas moj racunar

Ovo je loša osobina UEFI i nije prednost u odnosu na stare BIOSe, već ogromna mana.

Ako nešto ni po koju cenu ne bih voleo to je selfupdate BIOS-a bez mog uvida i odobrenja šta, kad i kako - mada ni najobičnije drajvere ne bih voleo da mi sam apdejtuje, ali BIOS - no, no ...
Ne bukvalno self apdejt već ima opcija da ga online preuzme, flešuje sa drajva ili kada je PC ugašen skroz
Ovo je loša osobina UEFI i nije prednost u odnosu na stare BIOSe, već ogromna mana.
Loša osobina što može na klik da apdejtuje sve što prosečnom korisniku treba i što možeš bez procesora da apgrejduješ BIOS te ne moraš da brineš da li je inicijalna verzija i da li će ti trebati stariji CPU da bi stavio novi u budućnosi ako je starija/fabrička verzija? Zanimljivo.

Bukvalno ne bih mogao da upalim računar da nije UEFI jer mi je SSD 4TB i što sam instalirao Linux pa sam se setio da sam PC ovaj put uzeo za igrice pa sam svakako morao W11 koji zahteva Secure Boot i TPM2.0 haha

Koliko moze da bude dobro, time sto olaksava prosecnom korisniku pronalazenje drajvera i firmware update-a, toliko moze i da bude opasno: https://www.tomshardware.com/news/gigabyte-motherboards-come-with-a-firmware-backdoor
Hvala bogu pa je osmobitni megabajtaki bios sigurniji..mislim, ovo je kao da si mi rekao da android ima više backdoorova od ciglice

Svakako da ce biti vise prostora za backdooring UEFIa ali bože sačuvaj, ko je senzitivan na takve stvari svakako koristi linux-hardened type shi

Inače sa winutil sve ovo može da se pogasi, što se OEM ploča tiče

EDIT: Mada vidim sada da je ovo vise do Gigabajta, u zivotu ne bih koristio niti koristim išta njihovo baš jer su šljam, sto znam da nema toliko veze sa ovime ali da

Moj drajver apdejter konkretno se pokrece samo kada ja to zelim, nema veze sa windows apdejtom

Poslednja izmena:
Daj mi jednu maticnu koja ne podrzava legacy boot. Gotovo svaka vec ima csm u sebi.

Kod savremenih matičnih ploča, koje imaju samo EFI GOP Video BIOS za integrisanu grafiku, ne postoji mogućnost za CSM, ako se samo koristi integrisana grafika.

Hvala bogu pa je osmobitni megabajtaki bios sigurniji..mislim, ovo je kao da si mi rekao da android ima više backdoorova od ciglice

Svakako da ce biti vise prostora za backdooring UEFIa ali bože sačuvaj, ko je senzitivan na takve stvari svakako koristi linux-hardened type shi

Inače sa winutil sve ovo može da se pogasi, što se OEM ploča tiče

EDIT: Mada vidim sada da je ovo vise do Gigabajta, u zivotu ne bih koristio niti koristim išta njihovo baš jer su šljam, sto znam da nema toliko veze sa ovime ali da

Moj drajver apdejter konkretno se pokrece samo kada ja to zelim, nema veze sa windows apdejtom

Bravo za tebe! 🫠

Kod savremenih matičnih ploča, koje imaju samo EFI GOP Video BIOS za integrisanu grafiku, ne postoji mogućnost za CSM, ako se samo koristi integrisana grafika.
To jesi u pravu- da vecinski zahtevaju dGPU za CSM.

Ni sam program iz teksta ne podrzava igpu na default UEFI podesavanjima. Moras da podesis nesto sto ovaj put zapravo vecina UEFI BIOSa ne podrzava, ironije li.

Zahteva 4G decoding koji je dostupan samo na maticnim plocama koje kostaju kao veoma moguce - ceo tvoj PC, kojima sigurno treba Legacy BIOS u zivotu xd

Bukvalno ne bih mogao da upalim računar da nije UEFI jer mi je SSD 4TB i što sam instalirao Linux pa sam se setio da sam PC ovaj put uzeo za igrice pa sam svakako morao W11 koji zahteva Secure Boot i TPM2.0 haha
Postoji i koristi se opcija za 4TB diskove, Secure Boot i TPM koja nije UEFI. I power plan za ventilatore, mada ne tako detaljan. Al' treba sesti, zapeti i napraviti nešto što valja, a Microsoft, Dell, Lenovo, HP, AMD... ipak nisu kompanije koje imaju resurse za to

xslvr radi copy / paste sa GPT-a, i troluje ovu temu svojim "znanjem".

xslvr radi copy / paste sa GPT-a, i troluje ovu temu svojim "znanjem".
Trenutno nisam u Srbiji i jedini uredjaj koji imam za internet je ajfon 6s

Na kom login na ChatGPT ni nije moguc:
7288E6B1-7780-46D8-9F95-5224141F8526.png

Kontam kao S Moderator i mozes da vidis user agenta ili stagod

Poz.

A stvari koje sam napisao znam od kao svoje cetrnaeste godine i zamisli i dan danas važe.
Postoji i koristi se opcija za 4TB diskove, Secure Boot i TPM koja nije UEFI. I power plan za ventilatore, mada ne tako detaljan. Al' treba sesti, zapeti i napraviti nešto što valja, a Microsoft, Dell, Lenovo, HP, AMD... ipak nisu kompanije koje imaju resurse za to
I zasto bi mi to trebalo pored UEFIa? Dakle legacy BIOS v2 koji je zapravo UEFI wooow

@xslvr pusti ti njih i ova tema jeste da neko sazna neke nove stvari i razjasni zablude ako ih je i imao... Čim se nešto iznese što neko nije znao, odmah troluje, kopira, dokaži i slično... Ja sam iz ovog posta naučio nešto korisno što ću primeniti kod mene na kompu danas... To je ovo za drajvere i njihov update što je vrlo korisna stvar.

@xslvr pusti ti njih i ova tema jeste da neko sazna neke nove stvari i razjasni zablude ako ih je i imao... Čim se nešto iznese što neko nije znao, odmah troluje, kopira, dokaži i slično... Ja sam iz ovog posta naučio nešto korisno što ću primeniti kod mene na kompu danas... To je ovo za drajvere i njihov update što je vrlo korisna stvar.
Mislim, realno nisam strucan da sada mogu da radim ne znam sta ali kao sto kazes moja inicijalna poruka i nije bila UEFI vs Legacy vec da svaka ploca svakako vec podrzava Legacy CSM i da je naslov klasik malo glup u Bozinom stilu haha

Kao, znam neke stvari jer malo vise volim da istrazujem gotovo sve na sta naidjem (u sustini citam manuals i uzimam random časove za sve zivo i nezivo, i zasto x a ne y (iako ne kazem da mi je uopste bitno, cisto znatizelje radi)) i onda jos kada sam nabasao na problem sa UEFIem kada sam sa kao 14 godina instalirao Linux na svoj PC sam i citao ovim stvarima (naglasak na svoj PC, sa serverima radim od neironicno osnovne skole-da ne bude da mi je problem bio zbog neiskustva) - i zapamtio ih koliko toliko — i sada ovi od mene ocekuju odgovore kao da pisem doktorat haha

A i licno pravim embeded sisteme pa sam jednom davno morao se zezam sa ovime nakon toga ali nista sad posebno xx

I zasto bi mi to trebalo pored UEFIa? Dakle legacy BIOS v2 koji je zapravo UEFI wooow
Može i obrnuto - zašto mi treba ovakav UEFI, kad je sve što koristim ja i milijardu drugih ljudi može da radi legacy BIOSv2?

Zato što su standardi i implementacija menjani tako da odgovaraju određenoj, možda manjoj grupi korisnika, od koje većina nema nikakve koristi. Nisu iste potrebe korišćenja PC-a kod kuće i u korporaciji, desktopa i tableta, gejmera i arhitekte... I bilo bi dobro kada bismo mogli da imamo uređaje prema našim potrebama, a ne da nam uvaljuju korporativne gluposti za naše dobro.

Tako je MSI (a možda i drugi) morao da smanjuje efekte novogodišnje jelke u svom UEFI-u da bi ubacio podršku za novije procesore. Pa sad podešavanja ventilatora ne izgledaju tako fensi. Ali moraju se znati prioriteti

Može i obrnuto - zašto mi treba ovakav UEFI, kad je sve što koristim ja i milijardu drugih ljudi može da radi legacy BIOSv2?

Zato što su standardi i implementacija menjani tako da odgovaraju određenoj, možda manjoj grupi korisnika, od koje većina nema nikakve koristi. Nisu iste potrebe korišćenja PC-a kod kuće i u korporaciji, desktopa i tableta, gejmera i arhitekte... I bilo bi dobro kada bismo mogli da imamo uređaje prema našim potrebama, a ne da nam uvaljuju korporativne gluposti za naše dobro.

Tako je MSI (a možda i drugi) morao da smanjuje efekte novogodišnje jelke u svom UEFI-u da bi ubacio podršku za novije procesore. Pa sad podešavanja ventilatora ne izgledaju tako fensi. Ali moraju se znati prioriteti
Slažem se da nije idealan ali takodje nisam .. da ne znam da je UEFI izašao 2006e (za ovo mi je trebao gugl! mogao sam samo reci pre cca 20 godina al onda lupam gluposti pa ce me smod utepa) pa su mi očekivanja ista takva, ne ocenjujem ga sad kao da je standard pravljen u 2025oj :)

Mada, opet, koliko dugo je Legacy koristen- UEFI je sasvim korektna zamena, za to vreme a i danas funkcioniše..

Slazem se da je “eh” sto OEMi imaju svoje implementacije koje - da, mogu da budu problematicne kao sto si rekao - ali u mojim ocima je UEFI forum (i znam da se zove UEFI forum jer sam im slao neki mail pre 5 godina za ne secam se ni sam sta, ne jer sam pitao ej-aj boohoo) isto smece ko Red Hat sto se otvorenosti i standardizacije tice

Poslednja izmena:
Ako si ti nešto naučio iz svega što je do sada napisano u ovoj temi, onda je to jako tužno. Osim par postova, sve što je do sada napisano je ili netačno, ili je generičko copy/paste "znanje" koje možeš dobiti prostom google pretragom.
Mislim, realno nisam strucan da sada mogu da radim ne znam sta ali kao sto kazes moja inicijalna poruka i nije bila UEFI vs Legacy vec da svaka ploca svakako vec podrzava Legacy CSM i da je naslov klasik malo glup u Bozinom stilu haha
Svi kritikuju Božu, ali engagement u ovakvim temama priča neku sasvim drugu priču.
Kao, znam neke stvari jer malo vise volim da istrazujem gotovo sve na sta naidjem (u sustini citam manuals i uzimam random časove za sve zivo i nezivo, i zasto x a ne y (iako ne kazem da mi je uopste bitno, cisto znatizelje radi)) i onda jos kada sam nabasao na problem sa UEFIem kada sam sa kao 14 godina instalirao Linux na svoj PC sam i citao ovim stvarima (naglasak na svoj PC, sa serverima radim od neironicno osnovne skole-da ne bude da mi je problem bio zbog neiskustva) - i zapamtio ih koliko toliko — i sada ovi od mene ocekuju odgovore kao da pisem doktorat haha
Tvoj inicijalni nastup u ovoj temi je bio izuzetno agresivan i nadmen. Tvoja logika je UEFI=good, legacy=bad. Na sve to, napisao si toliko toga netačnog, da ono tačno nema apsolutno nikakvu težinu. Što se kaže, you are all over the place. A onda si napravio totalni zaokret, i više ne želiš nikakvu diskusiju na ovu temu tvrdeći da nisi stručan.
A i licno pravim embeded sisteme pa sam jednom davno morao se zezam sa ovime nakon toga ali nista sad posebno xx
Jel može neki link ili slika da mi to vidimo, ili si možda inspiraciju za embeded sisteme dobio sa linka koji sam okačio u mom postu?
Kad si već spomenuo MSI, evo liste novih ploča za Alder Lake/Raptor Lake koje podržavaju coreboot BIOS.
  • PRO Z690-A (WIFI) DDR4
  • PRO Z690-A (WIFI)
  • PRO Z790-P (WIFI) DDR4
  • PRO Z790-P (WIFI)
Source.

Ako si ti nešto naučio iz svega što je do sada napisano u ovoj temi, onda je to jako tužno. Osim par postova, sve što je do sada napisano je ili netačno, ili je generičko copy/paste "znanje" koje možeš dobiti prostom google pretragom.

Svi kritikuju Božu, ali engagement u ovakvim temama priča neku sasvim drugu priču.

Tvoj inicijalni nastup u ovoj temi je bio izuzetno agresivan i nadmen. Tvoja logika je UEFI=good, legacy=bad. Na sve to, napisao si toliko toga netačnog, da ono tačno nema apsolutno nikakvu težinu. Što se kaže, you are all over the place. A onda si napravio totalni zaokret, i više ne želiš nikakvu diskusiju na ovu temu tvrdeći da nisi stručan.

Jel može neki link ili slika da mi to vidimo, ili si možda inspiraciju za embeded sisteme dobio sa linka koji sam okačio u mom postu?

Kad si već spomenuo MSI, evo liste novih ploča za Alder Lake/Raptor Lake koje podržavaju coreboot BIOS.
  • PRO Z690-A (WIFI) DDR4
  • PRO Z690-A (WIFI)
  • PRO Z790-P (WIFI) DDR4
  • PRO Z790-P (WIFI)
Source.
Rekao sam da nisam stručan iz totalnog trećeg razloga koji svakako nema veze sa tobom.

Takodje ne izbegavam dalju diskusiju vec nisam ocekivao da cu gubiti vreme na kuckanje o temi koja me i ne dotiče toliko, ušao sam na forum da pošaljem nešto drugo i vidim 30482 odgovora ovde da sam i zaboravio da uradim to zbog cega sam i usao na isti lol

A za embeded sisteme, boze sacuvaj liče- nisam ulazio na ikakve linkove koje si slao niti planiram i baš je za krštenje tvoja pretpostavka ničim izazvana, kao da sam rekao da pravim rakete za s koreju..Bavim se time iz hobija (jer me samo to i zanima što se tehnike tiče trenutno jer me je sve ostalo smorilo) i pravim isključivo iste za sebe, ESP32 i vecinski LVGL gluposti (najdalje što sam išao sa tim za nekog drugog je kada me je drugarica što studira SI pitala za pomoć sa nekim NGO projektom za merač o2 i insulina čini mi se u krvi, ja sam im uradio UI i povezao sve potrebne adaptere/senzore jer to nisu mogli sami a oni su ostalo)

Hvala ti doduse za Coreboot, za njega sam totalno zaboravio — sto nazalost govori dovoljno o tome

Poslednja izmena:
^ цео пост, ни 1 реч онтопик. а обећавао је.

A kakav se odgovor očekuje? Hvala.
Barem neka slika, šema, screenshot, deo koda, ili bilo šta što nije generic ESP32 embeded smeće koje je prva stavka koju će bilo koji llm ispljunuti kada su u pitanju embeded systems. 3r1c_C4rTm4n i Space su ti argumentovali nekoliko stvari sa sve linkovima, sve što smo od tebe dobili u ovoj disusiji su velike reči, diskretno podsmevanje, i jedno veliko ništa.

Nazad
Vrh Dno