Šta je novo?

VPN za pametne televizore

kartingdriver

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2012
Poena
215
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, drugari...

Situacija sledi: imam sve potrebne i dovoljne sastojke da napravim sebi ugodjaj u smislu pracenja sadrzaja domacih provajdera ali ocigledno nemam pravi recept.
Posedujem:
Yettel opticki internet,
Smart TV Samsung,
Smart TV LG,
EpressVPN nalog,
RPI4 8GB,
Dovoljno strpljenja.

Potreban mi je savet kako da preko RPI4 podesim da se tupavi Smart Televizori povezu preko VPN-a. Pretpostavljam da je jos neko imao slicnu situaciju. Unapred se zahvaljujem Shamans-u koji ce, odgovoriti na ovu temu i svim ostalima koji ucestvuju.

Heavy metalski pozdrav,

Ovo što si napisao je premalo informacija.

Ali ajde ovako. Ja bi za početak instalirao OpenWRT na RPI i onda njega povezao na ExpressVPN kao OpenVPN client. A kako dalje, zavisi od toga šta još imaš od uređaja? Da li se televizori kače preko WiFi-a ili preko LAN kabla. Da li imaš WiFi access point i koji? Da li imaš switch ?

Pozdrav, Alex. Imam dva tp link rutera koje sam sredio igrajuci se sa ddwrt i openwrt verzijama. Probao sam i podesio na TP link 1043nd v1 openvpn ali su rezultati bili skromni 7Mb/6.5Mb, tako da mi to nije zavrsavalo posao. Da li postoji opcija da se uradi nesto sa postojecim raspbian os-om, a da se ne instalira openwrt? Rpi bih koristio i za neku drugu primenu osim za gledanje Zvezde u njenom sunovratu kroz Euroligu i Mastersefa na Novi.

Ukoliko je opcija da se kupi neki novi ruter koji ce raditi posao a da je u nekoj kategoriji do 50 eura, mozda mi je to bolja opcija?

Jedan tv mi je povezan kablom a drugi je wireless.

Problem u celoj toj priči je ExpressVPN koji nema WireGuard podršku. Isti taj TP-Link sa OpenWRT + WireGuard bi dao mnogo veće brzine. Ako možeš, pređi na neki VPN koji ima WireGuard podršku. Nord, Mullvad...i sl.

Router koji bi ti omogućio veće brzine na OpenVPN za 50 eura nema. Možda neki polovan ali to je mačka u džaku. Problem sa Raspbian-om je taj što nepotrebno troši CPU resurse koji su tebi potrebni. Takođe je problem odraditi routing. Morao bi da se cimaš sa dodatnim paketima i CLI.

Alex, hvala za info. Sta mislis o mikrotik rb750gr3? Da li bi imao vece brzine sa OpenVPN-om?
U krajnjem slucaju cu videti da promenim provajdera za VPN.

Alex, hvala za info. Sta mislis o mikrotik rb750gr3? Da li bi imao vece brzine sa OpenVPN-om?
Ne. MikroTik ima katastrofalnu lošu OpenVPN Client podršku i još na sve to dodaj jako spor procesor.
U krajnjem slucaju cu videti da promenim provajdera za VPN.
Uloži novac u neki fanless mini PC. Imaš ih na KP za 150 eura sa sve wireless-om. Sa takvim uređajem si rešio sve probleme. Ako to nije opcija, onda promeni VPN provajdera.

Pozdrav, idem na opciju VPN provajdera. Razbice me zena ako ubacim jos jedan kompjuter koji je veci od kutije sibica. RPI je nekako progutala, ali sve ostalo...
Hvala u svakom slucaju na detaljnom objasnjenju...

Evo mozda pomogne moje iskustvo, Imam takodje nalog express vpn i uspeo sam da na ASUS-ov ruter ubacim openvpn i na njemu ima mogucnost da se vpn koristi samo za zadate uredjaje - televizore (moj je LG 55, WEBOS 5). Sve radi super , ruter je ASUS AX3000 V2, internet je supernova 120/15 mb, brzina na tv je 40 - 80 mb, tako da zadovoljava UHD kvalitet slike. Radi cele te price sam i kupio ovaj ruter jer na ruteru od supernove nema mogucnost VPN a i puno vece su mi brzine preko wifi nego sa njihovim ruterom

Nazad
Vrh Dno