Šta je novo?

VPN na kućnom ruteru (za EON)

c4551u5

Zapažen
Učlanjen(a)
01.05.2023
Poena
11
Hteo bi da namestim VPN na mom kućnom ruteru da bi mogao sa drugih lokacija da gledam EON (NovaS). Kući imam SBB-ov UBEE EVW32C-0N modem/ruter. Hteo sam da namestim moj mob Samsung Galaxy 22 Ultra da se kači preko VPN na moj kućni ruter. Probao razna podešavanja na UBEE-u i na mobilnom ali nisam uspeo da napravim VPN konekciju uopšte. Na mom mobilnom nema previše opcija za VPN (sistemski), izabrao sam tip IKEv2/IPSec PSK. Na UBEE-u sam stavio pre-shared key i isti upisao i na mob. Na mob sam stavio SERVER ADDRESS = externa adresa UBEE-a. Na UBEE-u sam stavio REMOTE ADDRESS = ext adresa mobilnog. Šta treba na UBEE-u u Remote endpoint settings - Address group type? Da li IP subnet ili single IP i koji? Da li tu ide privatna adresa tj subnet sa mob? Evo screenshota UBEE podešavanja. IPSec Phase 1-2 sam probao razne opcije... Kako da znam koja podešavanja koristi mobilni kad nigde ne piše niti ima da se bira?Screenshot 2023-05-01 104628.png

hmm ja moram da se pridruzim temi. Ja pa imam Telekom HG8245Q2 ruter. I imam nordvpn upravo iz razloga da bi gledao sbb ali to radim samo na kompu. Da li postoji mogucnost da taj nord nakcim na ruter i da onda tv (koji se kaci preko wifi na ruter) mi daje mogucnost da gledam eon ?:D

Nema taj Q2 uređaj VPN client funkcionalnost. Dakle on sam da se kači na VPN server ne može već bi morao da na njega kačiš drugi uređaj koji nudi takvu funkcionalnost i da taj drugi uređaj bude "VPN gateway" kroz koji prolazi saobraćaj sa TV-a.

Za VPN, ako nemas wireguard protokol, treba VPN akceleracija na ruteru inace je slaba brzina... naravno, ruter pre svega mora da podrzava VPN...
mozes li malo detaljnije oko vpn akceleracije,
sta je to i sta tacno podrazumijeva...imam asusov ruter sa podrskom za vpn preko open vpn...
ali je brzina jako losa..bilo da koristim svoj privatni server ili neki od vpn naloga..
podesio sam po uputstvu sa njihove stranice ali mozda sam nesto propustio pa ako moze vise detalja mozda bi se situacija dala popraviti

mozes li malo detaljnije oko vpn akceleracije,
sta je to i sta tacno podrazumijeva...imam asusov ruter sa podrskom za vpn preko open vpn...
ali je brzina jako losa..bilo da koristim svoj privatni server ili neki od vpn naloga..
podesio sam po uputstvu sa njihove stranice ali mozda sam nesto propustio pa ako moze vise detalja mozda bi se situacija dala popraviti
Koji Asusov ruter? samo AX86U Ax88U i AC varijante imaju VPN akceleraciju, na ostalima oko 25mbps mozes da postignes...
Ne znam da li je jos izaslo, verovatno jeste, ali to su najverovatnije najjaci modeli...
Treba podrska u procesoru, tj aes instrukcije da ima.
btw, predji na wireguard, mnogo je brzi i bez akceleracije...

Poslednja izmena:
da, moj je ovaj
ac1750u
ocito, znatno losiji model
koliko bih +- mogao izvuci ako bih kupio npr ovaj model Ax88U
na serveru je 100 mb upload a ja imam 1/1 gb kuci

da, moj je ovaj
ac1750u
Baciti tolike pare na Asus plastikandera je čista ludost. Najblaže rečeno. Za te pare se može uzeti solidan x86 mini PC sa kojim ćeš moći da izvučeš ~200Mbps preko OpenVPN-a i ~300-350 Mbps preko WireGuard/IPSec. Postojeći RT-AC1750u iskoristiš kao AP i rešio si problem na kultiran način.

hehe potpuno si u pravu jer sam pitao kolegu bez da prvo vidim cijenu...sad sam vidio da je vise od 300e...
ako sam dobro razumio predlazes mi da PC bude klijent sa instaliranim Openvpn ili jos bolje WireGuard i onda preko rutera to proslijedim gdje mi treba ... ili ?

Sve zavisi od toga šta ćeš instalirati na mini pc. Moja preporuka je pfSense jer ima OpenVPN, WireGuard i IPSec podršku i koristi (zahteva) AES-NI instrukcije. pfSense može da radi i kao klijent i kao server ali pre svega kao router / firewall sa kojim ćeš tačno moći da definišeš šta ide preko VPN-a a šta ide direct. Mogućnosti su beskrajne. Samo nemoj bacati pare na Asus smeće.

na PC moram klijent instalirati jer server mi nije fizicki dostupan u svakom momentu a osim toga, ovaj pc bih tu gdje zivim, mozda mogao iskoristiti i u druge svrhe.

na PC moram klijent instalirati jer server mi nije fizicki dostupan u svakom momentu a osim toga, ovaj pc bih tu gdje zivim, mozda mogao iskoristiti i u druge svrhe.
Jel pod PC podrazumevaš mini PC koji sam ti preporučio da kupiš ili sopstveni PC na kojem radiš?

da, moj je ovaj
ac1750u
Za openVPN ti je max 200 megabita. Wireguard ne znam, on izvlaci 100 megabita bez akceleracije...
ali pre svega kao router / firewall sa kojim ćeš tačno moći da definišeš šta ide preko VPN-a a šta ide direct
To moze i na Asusu:
Screenshot 2023-11-07 at 10.45.12.png

Poslednja izmena:
Nema toga kod nas.

Ako ćeš uzimati samo za pfSense, Imaš na Aliju ovaj za 155 eura bez carine.
Za virtualizaciju imaš ovaj jači model sa i5 5200U za 265 eura.

Druga solucija ti je da sam napraviš neki mini PC. Na primer, nabaviš ASrock Q1900M ili neku sličnu sa dodatnom PCIe mrežnom karticom.

Može li ovo pitanje iz naslova teme da se izvede u režiji Cudy WR1300 AC1200 ?
Wireguard / OpenVPN + No-Ip DDNS (ili neki drugi besplatni DDNS (Ovaj Cudy podržava više od 15 DDNS-ova))

Imam javnu adresu na SBB-u i njihov Ubee EVW32C. Nisam iza CG-NAT-a.
Na kompu imam dignut SoftetherNet server i to sve fino radi ali želim da eliminišem da računar radi stalno (struja poskupila, je l' te) ili da cimam ukućane da ga pale kad mi treba pa razmišljam da li može da se riješi na nivou rutera bez mnogo ulaganja.

Treba mi za EON i za pristup Wi-Fi IP kameri koja će biti nakačena na ruter.

Može.

AX53 ako je openvpn ide 15 do 16 up ako se koristi asusov onaj instant guard ide down 24.5/26.5 up inace 30mb je upload na ovom paketu na sbb.

Nazad
Vrh Dno