Šta je novo?

VPN ima li ko iskustva

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Da li neko ima iskustva sa VPN? Imamo u firmi ADSL 512 flat sa fiksnom IP (eunet). Da li je komplikovano podesiti da se pristupi racunarima koje se nalaze u lokalnoj mrezi. IP 192.168.0.xxx. I kako to radi? Mislim na brzinu. Da li moram da idem preko linija eunet-a?

Ne moraš preko euneta da budeš konektovan, dakle možeš preko bilo kog provajdera, i možeš da budeš i u Australiji ako hoćeš.

E sad, pitanje je šta hoćeš da radiš sa tim VPN-om: da li hoćeš da kontrolišeš-administriraš računare udaljeno, da li hoćeš terminalski pristup, da li spajaš dve mreže preko neta ili hoćeš da samo pojedinačni računari budu spojeni na mrežu preko neta?

Za prva dva slučaja uopšte ti ne treba VPN. Ako to nije slučaj, tj. ukoliko baš hoćeš da napraviš VPN, onda preciziraj koja od ova dva poslednja slučaja te interesuju (site-2-site VPN ili remote user VPN) pa ćemo da pronađemo rešenje.

violinista je napisao(la):
Ne moraš preko euneta da budeš konektovan, dakle možeš preko bilo kog provajdera, i možeš da budeš i u Australiji ako hoćeš.

E sad, pitanje je šta hoćeš da radiš sa tim VPN-om: da li hoćeš da kontrolišeš-administriraš računare udaljeno, da li hoćeš terminalski pristup, da li spajaš dve mreže preko neta ili hoćeš da samo pojedinačni računari budu spojeni na mrežu preko neta?

Za prva dva slučaja uopšte ti ne treba VPN. Ako to nije slučaj, tj. ukoliko baš hoćeš da napraviš VPN, onda preciziraj koja od ova dva poslednja slučaja te interesuju (site-2-site VPN ili remote user VPN) pa ćemo da pronađemo rešenje.

Zeleo bi da mogu da pristupam racunarima, na taj nacin da mogu da prekopiram neki fajl sa nekog racunara u mrezi. Bilo bi dobro kad bi mogao da upravljam racunarom kao sto moze u win preko remote desktop-a.

pa za to i sluzi remote desktop
tako da ti ne treba vpn

Filo je napisao(la):
pa za to i sluzi remote desktop
tako da ti ne treba vpn

Znaci dovoljno je da upisem IP racunara u mrezi i gotovo? Da li ce moci tako?
To cu pokusavati od kuce. Imam lokalnu mrezu u zgradi koja je ide na net preko BG Wirellesa, koji je na net-u preko Verata. Da le ce moci tako kako kazes?

probaj
za to ti treba komp na poslu sa javnom ip adresom ili da se sa rutera forwarduje odgovarajuci port
i naravno ukljucen remote desktop

Filo je napisao(la):
probaj
za to ti treba komp na poslu sa javnom ip adresom ili da se sa rutera forwarduje odgovarajuci port
i naravno ukljucen remote desktop

Javljam kad probam.

I samo da ti kažem, port koji se koristi za remote desktop je 3389, znači njega forwarduješ sa rutera na odgovarajući računar.

I samo da ti kažem, port koji se koristi za remote desktop je 3389, znači njega forwarduješ sa rutera na odgovarajući računar.

Bas sam o tome razmisljao.
Hvala ti.

Još nešto: preporuka je da taj računar koji remote administriraš ima fiksnu adresu u tvom privatnom opsegu, jerbo može da se desi da prilikom naredne DHCP dodele adresa, dobije neku drugu pa onda ne možeš da mu prićeš ;)

Još nešto: preporuka je da taj računar koji remote administriraš ima fiksnu adresu u tvom privatnom opsegu, jerbo može da se desi da prilikom naredne DHCP dodele adresa, dobije neku drugu pa onda ne možeš da mu prićeš ;)

Ovako stoje stvari. Lokalna mreza 192.168.0.xxx. U mrezi ima 35 racunara. ADSL Router je zakcen je na komp koji je mail server, njegova IP u mrezi je 192.168.0.1. I sta onda?

a da ti to prepustis ipak nekom ko u opisu posla ima rec "it" ili "administrator"?

Filo je napisao(la):
a da ti to prepustis ipak nekom ko u opisu posla ima rec "it" ili "administrator"?

Nema takvog kod mene u firmi. Celu mrezu sam uradio sa dva radnika. Razvuceno oko 1500m kabla, dva swicha. Mail server i mdeamon sam ja podesio i to radi. Sa VPN nikada nisam imao iskustva. Nikome u firmi to nije potrebno, hteo sam da probam.

aha
super
ajd sad onda
sa rutera forwarduj port 3389 na taj isti al na nekoj masini u mrezi
tj. npr na 192.168.0.1
a na tom 192.168.0.1 ukljuci i podesi remote desktop
a onda od kuce sa remote desktop connection pokusaj da se nakacis na ruter
na njegovu spoljnu, javnu ip adresu

Filo je napisao(la):
aha
super
ajd sad onda
sa rutera forwarduj port 3389 na taj isti al na nekoj masini u mrezi
tj. npr na 192.168.0.1
a na tom 192.168.0.1 ukljuci i podesi remote desktop
a onda od kuce sa remote desktop connection pokusaj da se nakacis na ruter
na njegovu spoljnu, javnu ip adresu

Hvala, probacu u ponedeljak. Javljam ako nesto zaj....

Probao sam i ja to - mreža kojoj pristupam ima ADSL@256. Podesio parametre, sve to OK.
Ali: na 256 paketu je UL tako mali, plus još ako neko iz te mreže istovremeno koristi konekciju, da sam izgubio živce da idem dalje od desktop-a remote računara (iako je desktop default blue w2k sa 4 ikone).
Jeste tvoja konekcija duplo brža, samo mi je namera da ti skrenem pažnju na ovo.
Remote desktop je najgore rešenje, ako ti je potreban samo file transfer.

kibicer je napisao(la):
Probao sam i ja to - mreža kojoj pristupam ima ADSL@256. Podesio parametre, sve to OK.
Ali: na 256 paketu je UL tako mali, plus još ako neko iz te mreže istovremeno koristi konekciju, da sam izgubio živce da idem dalje od desktop-a remote računara (iako je desktop default blue w2k sa 4 ikone).
Jeste tvoja konekcija duplo brža, samo mi je namera da ti skrenem pažnju na ovo.
Remote desktop je najgore rešenje, ako ti je potreban samo file transfer.

Nista drugo osim da se pokupi neki dokument, da moze nesto da se odradi kuci. Jedan od kolega bi to sigurno koristio. Realno mu ne treba, ali... Osnovne stvari bi mogle da se podese i preko RD, bez obzira na brzinu? Sporo je ali radi?

Radi, to je sigurno, ali u kombinaciji mojih 256 i mog strpljenja, nije upotrebljivo.
Samo napred, nije mi namera da te obeshrabrim!

Probaj UltraVNC, dosta dobro radi i na 128k paketu (64k upload).

Pošto u ovom slučaju imaš gomilu nepoznatih, najbolje je da okreneš Eunet i da im izložiš tvoj zahtev. Sve se vrti oko podešavanja reverse nat-ova na tom adsl ruteru. Ako su ti oni podešavali adsl ruter za izlazak na internet (običan nat) ne bi smeli da ne umeju i ovo da ti odrade. Sve zavisi koji program za remote pristup želiš da koristiš.

Unapred Hvala

Treba mi pomoc bas oko remote Desktop icone ,izgubo sam je tj. obrisana je kako da je povratim na desktop???Pokusao sam da odstikliram tu opciju pa opet da je vratim ali ne vredi :wave:
Unapred zahvalan!

Poslednja izmena:
luci je napisao(la):
Treba mi pomoc bas oko remote Desktop icone ,izgubo sam je tj. obrisana je kako da je povratim na desktop???Pokusao sam da odstikliram tu opciju pa opet da je vratim ali ne vredi :wave:
Unapred zahvalan!
Jednostavno kopiraj ikonicu sa drugog kompa.Nema na cemu.

Poslednja izmena:
Ma bre imaš to u Start - Programs - Accessories - Connection - Remote Desktop connection. Samo desni klik, "Send to Desktop" i gotovo.

ili start/run pa mstsc iliti MicroSoft Terminal Services Client ;)

Konkretna situacija:
Dve odvojene mreže obe workgroup. Obe idu na net preko SBB-a. Obe mreže idu na net preko winxp sa dve mrežne karte jedna ka SBB-u, jedna ka mreži. Obe mreže imaju realne IP adrese.
Kako namestiti se računari i jedne i druge mreže vide međusobno kao da su u jednoj mreži?

Pa bitna je sigurmost naravno.
Oni na sajtu ističu neke sigurmosne mere koje ima program. kakva su tvoja iskustva?

Nazad
Vrh Dno