Šta je novo?

volontiranje

crvenkapica

Čuven
Učlanjen(a)
11.10.2003
Poena
604
da li je neko nekada cuo, video ili sl da u scg (BG/NS) postoji mogucnost da se volontira i tako stekne neko znanje, konkretno kao sys admin?

- molim samo za ozbiljne odgovore. - HVALA!

Ne verujem da je neko dovoljno lud da da amateru da se zanima sa takvim stvarima... :d

Ja mislim da se moze volontirati samo kod poziva gde ima prljavog posla(uglavnom neka fizikalija)koji je prekaljenima isuvise rutinski,a ne zahteva nikakvo strucno znanje pa ga svako moze obaviti.Naravno od individualnih sposobnosti zavisi koliko ce se tu korisne materije i za koje vreme uhvatiti.A sys admin je poprilicno gospodski poziv.Znaci jedino neki kurs(a tu naravno treba kesa). :D

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Ne verujem da je neko dovoljno lud da da amateru da se zanima sa takvim stvarima... :d

:) <--- promuckati pre upotrebe

Naravno da na takvom staziranju ne pada sve u ruke volonteru, nego on radi praxu uz vec postojeceg admina u takvoj firmi.

Koliko god da je to napolju praksa, sumnjam da je insitucija ucenja kroz volonterstvo zazivela kod nas - pogotovo ne na takvim zanimanjima. Uz cast izuzecima, vecina su ionako priuceni ljudi (bas kao sto se svako od nas zanimao za nesto i cackao sam) i na zalost debela vecina njih to shvata na pogresan nacin i ljubomorno se cuva da ne "prodaje svoje tesko provaljene fore".

Ja bih voleo da volontiram u nekom tonskom studiju ali sa jos ne zavrsenom gimnazijom sumnjam da ce neko i na telefon da mi se javi... :(

[Mancha] je napisao(la):
Uvek treba probati. Nije blam pozvati i pitati u vezi volontiranja, i niko vam to nece uzeti za zlo.

potpuno si u pravu! :)

- a ako hocu da volontiram ne znaci da nemam znanje. mozda samo nemam radno iskustvo! (- za pametnjakovice)

Sad sam tek video tvoju lokaciju; zar ti nije lakse da u Fr nadjes nesto ozbiljnije glede administracije (nego sto ces naci na NS/BG relaciji)?

crvenkapica je napisao(la):
potpuno si u pravu! :)

- a ako hocu da volontiram ne znaci da nemam znanje. mozda samo nemam radno iskustvo! (- za pametnjakovice)

Ako si mislila na mene, komentar nije bio upucen konkretno na tvoj "racun" ;)

Vidis, nisam obratio paznju na tvoju lokaciju, posto neke stvari koje su normalne u celom svetu, kod nas i ne funkcionisu bas najbolje (ako uopste i funkcionisu! :d)...

@Mancha & Duksa:
A koga mozes kod nas da pitas za tako nesto?
Udjes u firmu (recimo, neku banku) i pitas: "Izvinite, molim vas, ja bih...ovaj...hteo da volontiram na mestu sys.admina...mislim ako moze..." :d
Ma daaaaaj... ;)

Praksa uz overu faxa je vec sasvim nesto drugo (bar 4. godina faxa) i ne verujem da bi nekoj banci smetao neko sa elektro faxa ili fon-a...naravno ako ima blage veze sa onim sto bi trebao da radi. A to bas i ne spada pod "volontiranje"...

Kod nas moze da se volontira samo u Crvenom krstu i Gradskoj cistoci... :d

Delija je napisao(la):
Kod nas moze da se volontira samo u Crvenom krstu i Gradskoj cistoci... :d

Uopste nisi u pravu. Evo nama u firmi u skorije vreme uopste ne bi smetao neki sys admin. Zasto? Ima nas relativno malo, posla preko glave i kad mi se na moj posao jos doda podesavanje web servera, winsa, podizanje nekih servisa, instaliranje zakrpa, firewall..... smuci mi se. E sad znaci neko ko ima neko znanje iz tih oblasti bi mogao to da odradjuje, a posto nas ovde ima sa dovoljnim znanjem o tim stvarima ne bi mogao da nista pokvari. Ono sto je problem kod volontiranja je sto poslodavac nema nikakvu sigurnost da ces ti biti tu kad mu stvarno zatrebas, znaci treba da se otvori neki port na firewallu, mi smo na terenu svi a ti kao volonter kazes "znas imam danas predavanja, ne mogu da dodjem".

Kod mene u firmu je dosao decko sa pricom kako hoce da odradi praksu za srednju skolu i vlasnik firme mu je izasao u susret.
Posle par meseci je hteo da dodje opet da volontira par meseci ne bi li nesto novo naucio.
Radio je u servisu, izlazio sa serviserima na teren i upijao sve fore za umrezavanje, servisiranje racunara, stampaca i ostalih racunarskih dzidzabidza.
Posle pola godine je vec bio zaposlen u firmi i dobijao regularnu platu.
Posle godinu dana on je bio taj koji je ucio druge kako se radi u servisu.
Posle dve godine je presao na mnogo ozbiljniju funkciju u firmi iako jos uvek nema ni 25godina a misli za sebe da jos nije ni delic naucio od svega sto ga interesuje.

Nekad je direktan pristup najbolji, nekad je dovoljno da posaljes svoj CV na mail sa zahtevom za volontiranje i vec ce ti neko izaci u susret. Svako bi voleo da proba da dobije korektnog radnika kojeg ne mora da placa neko vreme.

Naravno da neces moci da volontiras na mestu Sys.Admina tek tako, ta pozicija ipak mora da se zaradi nekim prethodnom stecenim kredibilitetom, ali raditi sa nekim administratorom (koji bi bio spreman da ti prenese svoje znanje, a ne da te salje po burek kad ogladni ;) ) je mnogo bolja praksa nego raditi sam na istom mestu kad nemas koga da pozoves u pomoc kad "naletis na stativu".

Onaj kome odmah u startu ovaj nacin deluje neozbiljno neka ni ne pokusava da se cima - jer verovatno misli da ce mu neko ponuditi posao dok sedi u kuci i surfuje internetom (Delija nemoj da se osetis prozvanim , govorim generalno :d ).

Nije situacija u zemlji toliko siva koliko smo mi izgubili nadu da negde u nasoj okolini postoji posao na kojem te cene i dobro placaju.

P.S.
Za onog gore decka verovatno vec mozete pretpostaviti o kome se radi ..... :D

P.P.S.
Sto se tice konkretnog predloga gde? to je vrlo sirok pojam. Uzmes neki IT casopis i krenes da saljes mail ozbiljnijim firmama, pa ako ne uspe onda spustas kriterijume.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno