Kod mene u firmu je dosao decko sa pricom kako hoce da odradi praksu za srednju skolu i vlasnik firme mu je izasao u susret.
Posle par meseci je hteo da dodje opet da volontira par meseci ne bi li nesto novo naucio.
Radio je u servisu, izlazio sa serviserima na teren i upijao sve fore za umrezavanje, servisiranje racunara, stampaca i ostalih racunarskih dzidzabidza.
Posle pola godine je vec bio zaposlen u firmi i dobijao regularnu platu.
Posle godinu dana on je bio taj koji je ucio druge kako se radi u servisu.
Posle dve godine je presao na mnogo ozbiljniju funkciju u firmi iako jos uvek nema ni 25godina a misli za sebe da jos nije ni delic naucio od svega sto ga interesuje.
Nekad je direktan pristup najbolji, nekad je dovoljno da posaljes svoj CV na mail sa zahtevom za volontiranje i vec ce ti neko izaci u susret. Svako bi voleo da proba da dobije korektnog radnika kojeg ne mora da placa neko vreme.
Naravno da neces moci da volontiras na mestu Sys.Admina tek tako, ta pozicija ipak mora da se zaradi nekim prethodnom stecenim kredibilitetom, ali raditi sa nekim administratorom (koji bi bio spreman da ti prenese svoje znanje, a ne da te salje po burek kad ogladni

) je mnogo bolja praksa nego raditi sam na istom mestu kad nemas koga da pozoves u pomoc kad "naletis na stativu".
Onaj kome odmah u startu ovaj nacin deluje neozbiljno neka ni ne pokusava da se cima - jer verovatno misli da ce mu neko ponuditi posao dok sedi u kuci i surfuje internetom (Delija nemoj da se osetis prozvanim , govorim generalno :d ).
Nije situacija u zemlji toliko siva koliko smo mi izgubili nadu da negde u nasoj okolini postoji posao na kojem te cene i dobro placaju.
P.S.
Za onog gore decka verovatno vec mozete pretpostaviti o kome se radi .....
P.P.S.
Sto se tice konkretnog predloga gde? to je vrlo sirok pojam. Uzmes neki IT casopis i krenes da saljes mail ozbiljnijim firmama, pa ako ne uspe onda spustas kriterijume.