Šta je novo?

Vodeno hladjenje za Proc ?

coldej

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2008
Poruke
1,301
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600
Matična ploča
Msi b450 Tomahawk max
RAM
Gskill trident z 3000 Mhz Cl16
GPU
Powercilor Hellhound rx6700xt
Storage
Ssd, hdd
Zvuk
Xonar dx
PSU
Corsair cx750w
Kućište
Cooler Master 690 III
Monitor
Dell 2722DGM
Miš & tastatura
Logitech
Mobilni telefon
Poco x3 pro 8/256
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto imam Hyper 212+ i otkljucan i kloknut Phenom II x4 B60 3.8 uzeo bi neko hladjenje zbog tisine tipa corsair H* , kuciste mi je CM 690 advance II planiram i da menjam proc kasnije na neku Visheru pa ne znam corsair ima dosta hladnjaka h50, h60, H100 ,shta je dovolnjo za hladjenje Phenoma i kasnije neku cetvorojezgarnu Visheru ?
 
Kratko i jasno :) hvala
 
Ja nisam stručnjak za vodena hlađenja, ali ti mogu reći da sva ova kompakt vodena su bofla. Za manje para možeš uzeti recimo Noctua NH-D14 i postići bolji efekat hlađenja, a sve zajedno tiše. Koliko se sećam Corsair uvek na vodena hlađenja stavlja neke ventove koje više niko normalan ne prodaje, obično su i prilično glasni (2x120mm 1300-2600rpm). Inače taj tvoj procesor ni ne treba bolje hlađenje od 212-ke, pa da mu ne znam šta radiš. Taj vent. na 212 - ako je stari, onda je blademaster, radi od 300-2000 rpm, ako ti je preglasan, može se regulisati...
 
NH-D14 bolji od dual radijatora? U pravu si, nisi stručnjak. :D Tt Water 2.0 Extreme na primer prebija Frio Extreme (koji prebija NH-D14) na mnogo manjem broju obrtaja (čitaj: tiho). U svakom slučaju, ja mislim da je H100 malo previše za 4 jezgra.
Primera radi, matori H70 Core hladi 960T sa pet jezgra na 3.9GHz sasvim fino.
Push pull na 700 obrtaja 57°C
Push pull na 1050 obrtaja 50°C
Push pull na 1400 obrtaja 46°C

Tako da ti je H60, H80 sasvim dosta.
 
Yea right. :D Još samo da vidim kako NH-D14 sa ventilatorima do 1200/1300 obrtaja može da se nosi sa H100 čiji ventilatori idu 2500 RPMa. U kojoj li je to bajci moguće.

Malo si se izblamirao, imas nameru jos, vidim. Poznati su tvoji testovi:trust:...

@ coldej Avaj, pre H100 sam posedovao NH-D14, i tacno je, tu su negde sa performansama. 1-2 stepena razlike, ali Noctua je pojam za tisinu u odnosu na Cors, pogotovo u odnosu na onaj Thermaltake helikopter. Sa H serijom postoji i problem hladjenja soketa tako da ako nemas uslova da postavis neki vent da hladi soket (pogotovo poledjinu ploce inace odose temperature sky high), nemoj ni da razmisljas o Cors+vishera kombinaciji. Ali posto imas CM 690 II adv. kao i moja malenkost to dalje ne predstavlja prepreku jer kuciste ima predvidjeno mesto za jednu tanku osmicu pozadi soketa i 120mm na stranicu direkt u celo soketa. Prednost H100 je sto imas vise prostora oko procesora i nemas ogranicenje sto se tice visine ram modula. Dakle preglednost i montaza pumpe tj samog hladnjaka je +. Nazalost, ako trazis tisinu na visokom kloku nijedan Cors H ti nece valjati.

E, tu uskace masivna Noctua sa kojom imas cigletinu u kucistu, nepristupacnost i ogranicenje sa komponentama, ali imas i daleko tise resenje od H kulera.

Da sumiram: u sustini ovde ne biras izmedju dva kulera po performansama, jer su temperature jako blizu, vec moras da vagas sa jedne strane tisinu i gabarite, dok sa druge imas bucniji kuler i vise prostora na ploci i u kucistu. Toliko
 
Poslednja izmena:
Malo si se izblamirao, imas nameru jos, vidim. Poznati su tvoji testovi:trust:...

Ja barem imam neke razultate (čitaj testove) sa kojim mogu voditi argumentovanu raspravu. ;)

Moguće da ja grešim, ali samo pod uslovom da je Water 2.0 Extreme dosta bolji od H100. Pošto nisam nikad imao H100, ne mogu da tvrdim 100%. Pretpostavio sam da je H100 i Water 2.0 Extreme isti kuler, oba proizvodi Asetek.

http://i.imgur.com/Wj7WEnf.png

E sad, možda su i ovu rezultati nameštani kao i za Frio Extreme.

PS. ovo sa grafikona su svi kuleri koristili Tt Water 2.0 Extreme ventilatore. Sem NH-D14 koji je uvek radio na manjem broju obrtaja sa stock ventovima jer ima mnogo manji maksimum, ima poseban rezultat kad je D14 nosio Tt ventove.
Uglavnom čitaj ceo test ako te zanimalju detalji.

Edit:

btw

Sa H serijom postoji i problem hladjenja soketa tako da ako nemas uslova da postavis neki vent da hladi soket (pogotovo poledjinu ploce inace odose temperature sky high), nemoj ni da razmisljas o Cors+vishera kombinaciji.

Hlađenje socketa?!? Zašto treba hladiti socket? :lupko:
I ne kapiram kako to NH-D14 "hladi socket" a H100 to ne može?
Pitam se pitam, ko se tu blamira, opet.
 
Poslednja izmena:
Pa ja coveku govorim iz prve ruke a ti si se nasao pametan da presudjujes koji je bolji od ta dva, pri tom ih nisi ni koristio. Lako je zayebavati se tudjim novcem, jel da? Nemoj i ovde o TT vs Noctua, glupo je, zamarajuce i veze blage sa temom nema. Ja savetujem postavljaca teme o kulerima koje sam licno posedovao i "trosio", a ne smandrljao ih na plocu za jedno popodne i zatim bacio ih u oglase bez garancije. Covek razmislja o H100, a ja mu govorim + i - datog hladjenja. Dalje sirenje teme na one tvoje mucne testove nema smisla.
 
Ti si spomenuo moje testove.... izvini, sad pati :p :D

Da, vidim, daješ veoma dobre savete.... NH-D14 ili H100 za quad core.... Uostalom čovek je tražio vodeno hlađenje a ti preporučuješ NH-D14, pratiš temu veoma dobro, baš. Moji postovi barem spominju više tipova vodenih kulera.
Čovek ne razmišlja o H100, on je tu da pita za savet, još jednom potvrđuješ svoju "pažnju" pri čitanju postova. O tome koliko se ti vezuješ za temu pokazuje da si u svoj post čak uspeo da ubaciš informaciju da sam ja Water 2.0 prodao bez garancije, što je veoma bitno za ovu temu. Treba da te je sramota! Možda si ti posedovao te kulere, ali ne vidim da si ih tesitrao...

H60 ili H80... ako baš želi overkill onda H100 ili Water 2.0.
 
Poslednja izmena:
Pa i quad core naklokovana Vishera se greje ko luda, a ti mu savetujes H60 (koji sam takodje posedovao, kao i H70) koji zna da urla bez opterecenja na OC-ovanom 955BE procesoru! Dalje savetujes H80 koji je skuplji i daleko bucniji od NH-D14 a isti po performansama (nekad i losiji). Usput, kako to da H80 nije overkill a Noctua i H100 jeste, hm? Covek trazi tisinu. Ja mu predlazem najbolje resenje za tih rad i sto nizu temp procesora i diskretno savetujem da ne gleda u pravcu Cors hladnjaka i onda vidim ovu tugu koju ti skrabas po forumu i postane mi jasno zasto smo tu kao drustvo gde jesmo. Pricas o stvarima sa kojim nisi imao dodira, a neko sa strane bi rekao da spavas sa silnim kulerima pod pokrivkom. Bolje ce ti ici proizvodnja sesira u Juznoj Rodeziji jer ti saveti i recenzije ne idu, ali iskreno. Tuga...

Jos jednom, savet postavljacu: Tisina i Cors H su oksimoron
 
Pošto si ti ekspert i verovatno si posedovao i quad core Visheru.... ajde mi objasniš "hlađenje socketa". Kapiram da je bitno, pošto si ti spomenuo, a ja sam nubara, pa hajde edukuj me. Dok ne podupreš svoje "sjajno" iskustvo sa nekim argumentima i objašnjenjima, možda će biti bolje da se držiš BF dvojke. "naklokovana Vishera se greje ko lud" je tako stručan izraz, da ću se ja sakriti od sramote u ćošku. Šta ti je to "greje se ko lud"? Pritom ne znamo da li će da overklokuje FX i koliko namerava da overklokuje.
Savetujem H80 jer čovek traži v o d e n o hlađenje, a NH-D14 n i j e vodeno hlađenje.

Pedjica kaže: "Dalje savetujes H80 koji je skuplji i daleko bucniji od NH-D14"

Neki neuroni pogrešno opaljuju? Mmmm?

H80 67,96e
http://geizhals.de/eu/647078

NH-D14 SE2011 64,86
http://geizhals.de/eu/720143

Tri evra, u pravu si, skuplje je! Usput i nadam se po poslednji put, D14 nije vodeno hlađenje, ne znam što ga spominješ uopšte.

Jos jednom, savet postavljacu: Tisina i Cors H su oksimoron

Neko ko nije čuo sa termin zvan "raspon broja obrtaja ventilatora"... Hoćeš da kažeš da će NH-D14 na 700 (jer to je tišina) obrtaja hladiti bolje nego H100 na 1300-2000-2500 RPMa? Lolzorz!
Ajde da si ti imao ta dva kulera.... ali brate da nisi opalio ama baš nijedan screenshot i onda se razbacuješ sa rezultatima "iz sećanja".... i onda ubeđuješ sve nas kako je H100 njesra, a ti ga
sam poseduješ u ovom trenutku na FX 8320... I ne vidim da se buniš. Što bi se čovek bunio sa H80 ili H100 na quad core-u? Saznajmo u sledećoj epizodi "mudrosti od predraga".

Naše društvo je tu gde je jer kad uđeš u prodavnicu u tražiš veš mašinu oni ti nude mašinu za pranje sudova, baš kao ti sada nudiš D14 za neko vodeno rešenje.
 
Poslednja izmena:
Nemoj da mi tepas, nisam sa tobom ovce cuvao pa da se tako obracas. Da si lepo pitao mozda bih ti i objasnio socket temp ali posto si bezobrazni klipeta zasluzujes samo dandaru i nista vise.

Tacno, NH-D14 nije vodeno ali je tiho hladjenje, a momak je tisinu ubacio u jednacinu sto Cors iz taka izbacuje iz iste. Zavrsili smo raspravu ovde. Ako zelis da je spustis na licni nivo, slobodno, imas PM.
 
Poslednja izmena:
Ppredraže:
Kada budeš sam napisao recenziju za hlađenje, onda se javljaj da diskutuješ o tuđim recenzijama, naročito na sajtu gde ta recenzija nije napisana.

BTW, koja ti je to "quad core naklokovana Vishera" ? Sa 2 ili sa 4 modula?
Da ne dužim dalje, Ivy Bridge ima površinu jezgara 41mm kvadratnih za 4 jezgra, dakle ne ceo čip, već samo jezgra koja disipiraju 90% toplotne energije, ostalo otpada na L3 keš i GPU. Jedan od problema zbog čega se Ivy greje zato što ima malu površinu preko koje prenosi toplotnu energiju. Dakle, 77W na 41mm kvadratnih, ovo je odokativno merenje koje sam ja izvršio na osnovu hi-res fotki jezgara, možda postoji greška od 1-2mm kvadratnih. Ipak tu se radi o skoro 2W po milimetru kvadratnom, a to je specifična disipacija, koju hladnjak ne može da "pokupi".
Što se tiče Vishere - koja koristi 4 modula, ako misliš na octa core verziju FX 8320/8350, površina tih jezgara/modula bez L2 keša je 4x20mm kvadratnih, što iznosi 80mm kv, za 125W. Pored toga, raspored jezgara je drugačiji kod Vishere, nalaze se na 4 odvojena mesta, pa je disperzija toplote bolja nego kod IB. Ipak, Vishera tuče daleko više watt-i, što u prevodu znači da više emituje toplotne energije. Zbog toga je kuler na FX-u topao, a na Intelu i5 3570K hladan na dodir iako se i5 više zagreje.
Ako hoćeš da vidiš efikasnost hlađenja savetujem ti da postaviš hladjenje na "vurunu" poput Vishere ili Bulldozera, a sasvim lepo može da posluži i neki Thuban, Bloomfield i naravno neizbežni Sandy Bridge E sa 6 jezgara koji najviše disipira.
Efikasnost hlađenja zavisi od prenosa toplote i od termalne kapacitivnosti hlađenja. Zbog toga npr. malena vodena poput H60 ili H70 lošije hlade od npr. Megashadow-a, a naročito od D14 na procesorima kao što je Vishera 83x0. Što je veći kapacitet vodenog rezervoara, to je veća rashladna moć i ventovi će sporije raditi da bi ohladili tu vodu. Zato ako već juri vodeno, savet mu je da uzme što bolje vodeno, a pitanje je koliko će mu obrtaja trebati za hlađenje te vode.
 
Poslednja izmena:
Da vidimo tih stepen dva razlike između H100 i NH-D14. No, pretpostavljam da i ovi fejkuju rezultate.

thermaltake_water_20_pro_025.jpg

NH-D14 67.67°C
H100 Low 63.50°C
H80 High 62.50°C
H100 High 59.17°C

Malo si se izblamirao, imas nameru jos, vidim. Poznati su tvoji testovi:trust:...

@ coldej Avaj, pre H100 sam posedovao NH-D14, i tacno je, tu su negde sa performansama. 1-2 stepena razlike.

Dakle, idi zakopaj se negde.

i onda vidim ovu tugu koju ti skrabas po forumu i postane mi jasno zasto smo tu kao drustvo gde jesmo. Pricas o stvarima sa kojim nisi imao dodira, a neko sa strane bi rekao da spavas sa silnim kulerima pod pokrivkom. Bolje ce ti ici proizvodnja sesira u Juznoj Rodeziji jer ti saveti i recenzije ne idu, ali iskreno. Tuga...

Tuga indeed.
 
Poslednja izmena:
Zbog toga npr. malena vodena poput H60 ili H70 lošije hlade od npr. Megashadow-a, a naročito od D14 na procesorima kao što je Vishera 83x0. Što je veći kapacitet vodenog rezervoara, to je veća rashladna moć i ventovi će sporije raditi da bi ohladili tu vodu. Zato ako već juri vodeno, savet mu je da uzme što bolje vodeno, a pitanje je koliko će mu obrtaja trebati za hlađenje te vode.

Pa ja to sve vreme i govorim. Cors H nije srecno resenje za one koji zele tisinu, a hladan klokovan procesor. Naravno da cu da diskutujem o tudjim recenzijama, to i jeste za diskusiju. To sto nisam pisao recenziju ne iskljucuje me iz rasprave o validnosti iste. Jel moras da znas kompletnu mehaniku da bi znao da je automobil krsina? Koji je to rezon? Pa nismo u staljinizmu jbt. Ne vidim sta to tebe dotice uopste? Btw imao sam i BD i sada posedujem PD tako da sasvim razumem efikasnost predlozenih hladjenja. Znam kako se ponasaju na tim procesorima i prema tome dajem savet.
 
Poslednja izmena:
Da vidimo tih stepen dva razlike između H100 i NH-D14. No, pretpostavljam da i ovi fejkuju rezultate.

Pogledajte prilog 106652

NH-D14 67.67°C
H100 Low 63.50°C
H80 High 62.50°C
H100 High 59.17°C

Dakle, idi zakopaj se negde.



Tuga indeed.
I na tarabi pise p...a pa jel se kreses sa daskama?
Ja pisem iz licnog iskustva, ne izvaljujem biased tabele sa interneta. Iskopacu ti i okaciti jos sezdeset takvih tabela, jel to znaci da govorim argumentovano, istinu?
 
Prvo, H80 i H100 imaju veću termalnu kapacitivnost, bez obzira na obrtaje. Zatvoreni krug vode sa dovoljno velikim rezervoarom možeš ohladiti na prilično niskim obrtajima za ventilatore. Pored ovoga, prednost vodenog je i u pristupu matičnoj ploči, memorijskim slotovima itd...
Što se tiče kritikovanja recenzija, ja evo lično poznajem Steamrollera i znam koliko detaljno testira i pod kakvim uslovima i ako je tako izmereno, onda je zaista tako. Inače, opisuješ neku recenziju kao krš, a pri tom nemaš ni jedan jedini argument za to. Koja je tvoja argumentacija npr. da je automobil kršina? Uostalom, ovo nije tema o kvalitetu Steamrollerove recenzije, pa ni o vodenom vs vazdušnom hlađenju. Ako hoćeš već da diskutuješ o Steamovim recenzijama, za to postoji jedan forum i jedan sajt gde možeš da se registruješ pa da trabunjaš do mile volje o tome kako je nešto loše urađeno ili nije.

I na tarabi pise p...a pa jel se kreses sa daskama?
Ja pisem iz licnog iskustva, ne izvaljujem biased tabele sa interneta. Iskopacu ti i okaciti jos sezdeset takvih tabela, jel to znaci da govorim argumentovano, istinu?

Bolje ikakav argument nego nikakav. Pitanje je šta bolje hladi na 700rpm... D14 ili H100 ? Čekam da tvoje iskustvo proradi u vidu realnih ili celih brojeva. :trust:
 
Poslednja izmena:
A tvoje "lično" iskustvo (koje nije dokumentovano) je validnije od svih testova? Pa ti si veoma bitan baja onda. Ajde kopaj, možda i naletiš i na moje rezutate gde sam potvrdio približno istu razliku između D14 i vodenog sa dual radijatorom (dajem prednost Tt Water-u jer ima deblji radijator od H100). Ovi su dali 8.5 stepeni prednosti za H100, meni je 10°C razlika sa Water 2.0 Extreme. Zasad 2:1. Samo ti googlaj. Ko nema u vuglu ima na guglu.

Nemoj me samo terati da vadim merač buke iz kofera da ti dočaram koliko je NH-D14 tih, koji je na 50cm od mene, na 1300 obrtaja.
 
Poslednja izmena:
Prvo, H80 i H100 imaju veću termalnu kapacitivnost, bez obzira na obrtaje. Zatvoreni krug vode sa dovoljno velikim rezervoarom možeš ohladiti na prilično niskim obrtajima za ventilatore. Pored ovoga, prednost vodenog je i u pristupu matičnoj ploči, memorijskim slotovima itd...
Što se tiče kritikovanja recenzija, ja evo lično poznajem Steamrollera i znam koliko detaljno testira i pod kakvim uslovima i ako je tako izmereno, onda je zaista tako. Inače, opisuješ neku recenziju kao krš, a pri tom nemaš ni jedan jedini argument za to. Koja je tvoja argumentacija npr. da je automobil kršina? Uostalom, ovo nije tema o kvalitetu Steamrollerove recenzije, pa ni o vodenom vs vazdušnom hlađenju. Ako hoćeš već da diskutuješ o Steamovim recenzijama, za to postoji jedan forum i jedan sajt gde možeš da se registruješ pa da trabunjaš do mile volje o tome kako je nešto loše urađeno ili nije.
Doktore, kakve to sad ima veze sto ti njega licno znas i u kakvim ste vi odnosima? Onda je validan test, jel:smoke:?On je tu recenziju okacio i ovde i naravno da su pljustale kritike jer je nerealna. Kad bude to uradio kao momak iz OC3D onda i da ga uzmem za ozbiljno (termometar sa spoljnom i unutrasnjim jedinicom ima za 20e. Licno posedujem takav). I pre nego sto odlepis "trabunjas" atribut, procitaj napisano. Da si procitao video bi da sam upravo te prednosti vodenog hladjenja izneo. Za automobil sam mislio da ces razumeti analogiju ali sam se prevario ocigledno.
 
Poslednja izmena:
a djape nemoj tako... ja videh jednu zanimljivost tu: a to je da je nhd14 bolja od frio extreme:D

a pitanje za drfedju: jel' vodu hladis u rezervoaru ili u radijatoru? koliki god da ti je rezervoar, toj vodi ce samo vise vremena trebati da se zagreje.

Jel to retoričko pitanje ili se zajebavaš? Naravno da će joj trebati više vremena da se zagreje. To se zove termalna kapacitivnost. Veće telo se sporije hladi, a i greje.

Doktore, kakve to sad ima veze sto ti njega licno znas i u kakvim ste vi odnosima? Onda je validan test, jel:smoke:?
Po čemu ti određuješ da li je test validan ili nije? Ajde stručnjaku daj argument.

On je tu recenziju okacio i ovde i naravno da su pljustale kritike jer je nerealna.
Šta je nerealno? Da je Frio Extreme opeglao "mighty" Noctuu? Da nije možda loš primerak Noctue? :d

Kad bude to uradio kao momak iz OC3D onda i da ga uzmem za ozbiljno (termometar sa spoljnom i unutrasnjim jedinicom ima za 20e. Licno posedujem takav). I pre nego sto odlepis "trabunjas" atribut, procitaj napisano. Da si procitao video bi da sam upravo te prednosti vodenog hladjenja izneo. Za automobil sam mislio da ces razumeti analogiju ali sam se prevario ocigledno.
Ako poseduješ termometar, onda ga upotrebi, pa pokaži te tvoje iskusne rezultate.
Analogija ti je bespredmetna, naročito ako ne napišeš zbog čega smatraš da je nešto nerealno ili loše urađeno.
 
Poslednja izmena:
On je tu recenziju okacio i ovde i naravno da su pljustale kritike jer je nerealna. Kad bude to uradio kao momak iz OC3D onda i da ga uzmem za ozbiljno (termometar sa spoljnom i unutrasnjim jedinicom ima za 20e.

Gde ti vidiš moju recenziju ovde? Ko kaže da nemam termometar? Eto, opet gađaš u prazno. Svaki test, svaka promena kulera ima dokumentovan termometar sa ambijent temperaturom. Samo nemoj i ti da mi kažeš da otvaram prozor tokom tesitranja
i nameštam rezultate kao što su neki spominjali....
 
Pa kacio si na Bench linkove ka svojoj recenziji i zvonio na sva zvona. Nije gomno nego se pas posr`o...

I nemam bre vise zivaca za ova vasa macevanja. Rekao sam sta sam imao, posavetovao coveka iz prve ruke, on nek kupuje sta mu srce ishte (sto se mene tice moze i hladnjak pezejca). Odoh u krpe.
 
Poslednja izmena:
Jel to retoričko pitanje ili se zajebavaš? Naravno da će joj trebati više vremena da se zagreje. To se zove termalna kapacitivnost. Veće telo se sporije hladi, a i greje.

ne, ne zayebavam se, jer vec 2 puta kazes da je u pitanju rezervoar. i da je to najbitnije.
 
I gde sam okačio recenziju od Water 2.0 Extreme? Opet izmišljaš. Okačio sam jedan grafikon.

Koliko se ja sećam, ovo je tema o vodenim hlađenjima, al na moju veliku nesreću neko je citirao turoka (koji je na ignoru) i vidim da spominje neki Frio Extreme. Al kad smo već kod toga, ajde neka prebroji na koliko testova je D14 bolji od Frio Extreme. 2 ili 9 stepeni razlike u korist Fria, jel bolji? Bolji je, razlika zavisi od test uslova.
 
Nazad
Vrh Dno