Ne znam da li se secate, ali pre nekoliko godina, dok niko nije koristio mobilni, svi su bili zivi, nekako su se snalazili sa obicnim telefonima. Nije da ne olaksava nekim ljudima i za neke potrebe, ali mislim da se mobilni kod nas, a i napolju koriste mnooooooooogo vise, nego sto je zaista potrebno, i TVRDIM da je bar 90% novca koji se potrosi u ovoj zemlji, od strane korisnika, na sve troskove oko mobilne telefonije, potroseno glupavo i bespotrebno, i da vecini sluzi kao igracka. Igranje igrica na stanici prevoza, kucanje poruka (99% mentolskih, da vreme prodje), i debilni razgovori, tipa, zaboravio-la sam da kupim to i to, kupi ti, ili kada stizes - evo za 2-3 minuta, u prevozu sam.
Razvoj mobilne telefonije jeste bitan za razvoj zemlje sa stanovista IT-a, ali i najvise zbog svih pratecih sluzbi, ne samo zbog same telefonije. Kako se to kod nas radi, neka nam je Bog u pomoci, jer nam niko drugi ne moze pomoci. Slicna prica kao sa 20% poreza na hardware, i brzim, i jetinim pristupom internetu, tako sto se rezim impulsa promenio sa 1 iza 21:00, na 1 impuls na 4 minuta, a preko dana sa 1 na 3 minuta na 1 na 2 minuta.
U normalnim zemljama, provajderi imaju ugovore sa telefonskim kompanijama, i kada se prikacis na internet, ne obracunava se ama bas nista na telefonski racun. Da li da nastavim o monopolu PPT-a na linkove prema inostranstvu, i jezivoj osionosti, koja ide dotle, da provajderima traze planove razvoja u narednom periodu, a kako ovi da naprave planove razvoja, kada se ne zna kakav ce razvoj linkova PTT-a da bude. A neko nam je obecao ukidanje monopola, ako se secate, i uvodjenje 1-2 strana operatera, i liberalizaciju internet prostora i ukidanje poreza od 20% na harware. Jedino sto imamo to su gomile ljudi od, u proseku 45 godina, koji se muce po shkolama rachunara, nadajuci se da ce tako naci novi posao, jer su stari izgubili, a nov ce biti ili u poljoprivredi, ili vezan za rachunare (tako kaze Premijer).