Šta je novo?

Vodafon kupuje 063

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
U danasnjim vestima na bmarku pise da je uslov da se ne uvede 3ci operater. Toliko kukaju na monopolisticki ugovor sa telekomom, a sad potpisuju jos jedan!!!

BTW, ja za ovu vest nigde nisam cuo, ni na tvu, ni na www.blic.com gde je dat link... jel to tacne?

ee..
pa treba vladi para da se odrzi na vlasti!!

ajd da vidimo da li ce sad da bude minut 5 dinara i kod nas kad je toliko u engleskoj(kod vodafona , naravno!)

necemo mi ovde da vidimo 3. provajdera jos najmanje 3 godine!!

Ne moraju ni da poststavljaju nikakve uslove, Vodafon je toliko veliki i mocan da niko normalan nece ici u konkurenciju sa njim, pogotovo na ovako malom trzistu.

BTW,treci provajder nam je bio potreban da bi se ovo nasa dva dovela u normalu. Ako sad ovaj jedan normalan zameni Mobtel, sasvim nam je dovoljan taj jedan...

A kad bi to trebalo da se desi?

Jeste li bas ubedjeni da ce uopste nam biti bolje, pa makar i na polju mobilne telefonije.
Englezi imaju veliku firmu, ali se treba zapitati zbog cega su oni zainteresovani za ovako malo i beznacajno trziste, kao sto je nase. Pa sigurno ne dolaze zato sto nas vole!
Cene sigurno nece biti 4,49 ili 5,00 din, pa treba odrati GLUPE Srbe!
Ako mi ovde nismo smogli snage da se dozovemo pameti niko nam drugi nece deliti dobre i pametne savete za dzabe!!!!!!!!

Jedno je sigurno: SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU MI PROPADAMO I TO SLAVNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ali "ko ne podrzava reformisticki kurs vlade srbije 'i tata Mindze" taj socijalista i vadikal, i kao takav radi protiv interesa ovog naroda i zemlje"!

Ma ko ih sisa, ZIVELI!(D)

Aponen je napisao(la):
Jeste li bas ubedjeni da ce uopste nam biti bolje, pa makar i na polju mobilne telefonije.
... pa treba odrati GLUPE Srbe!
Ako mi ovde nismo smogli snage da se dozovemo pameti niko nam drugi nece deliti dobre i pametne savete za dzabe!!!!!!!!

Jedno je sigurno: SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU MI PROPADAMO I TO SLAVNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kao prvo, ovo je za www.webparlament.co.yu/forum
Kao drugo, samo kratko pitanje kao odgovor: vise od pola Engleske pripada arapima a vise od pola Amerike pripada japancima. Da li su oni to propali ???

KAkvi Arapi,pa Englezi i Ameri drze pola sveta ,a ne njih neko da drzi

drapin je napisao(la):
Kao drugo, samo kratko pitanje kao odgovor: vise od pola Engleske pripada arapima a vise od pola Amerike pripada japancima. Da li su oni to propali ???

Mobilna telefonija je strateski resurs i to se ne prodaje... isto kao sto se ne prodaje naftna industrija ma kakva ona bila... a pogotovo ne 51%-49% u korist stranca. Umesto da radi konkurencije uvedu jos jednog operatera, pa bi mozda i doslo do snizenja cena, ovako do toga sigurno nece doci. U najbolju ruku cemo imati iste cene. Nego nijedan novi operater nece da ulaze u novu infrastrukturu za mobilnu telefoniju, jer sto bi on ulagao u nasu zemlju. Ovako ce da kupi postojeceg, da se nauzima para i posle ako to ne bude islo kako treba moze i da ga zatvori...

Nemojte da ste takvi pesimisti...Od ovoga ne moze biti gore,to je sigurno (mislim moze,ali ne toliko...). Moze samo da bude (ja se bar iskreno nadam) bolje. A to sto postavljate pitanje..zasto bi oni ulagali u nasu infrastrukturu,pitajte g.Premijera. On je taj koji ce ipak uzeti najveci % u svemu. Uspeo je da dovede mnoge strane firme ovde,pa sto ne bi i Vodafon.Znaju oni kakva je situacija ovde,da im ovde,bar sto se mobilne telefonije tice,lezi veliki kapital i da ako dodju se nece pokajtai,mogu samo lepo da zarade..I zapitajte se,da ako dodju ovamo,i stave 5,6 din/min. ko ce ostati na mrezi na kojoj je sad?! Jedino pod uslovom da i ovi nashi stave te cene,da imamo izmedju cega da se dvoumimo..

Bez politike molim, da sam hteo o tome da pricam postavio bih thread na webparlamentu. Naucite malo da razmisljate ekonomski,a ne politicki...

Pitao sam konkretno vase misljenje - da li ce biti bolje ili losije, kakva je perspektiva u buducnosti etc.

Dakle mobtel izgleda mora biti prodat, posto sad pripada drzavi, a ona tezi privatizaciji svih preduzeca koja lepo posluju. E sad, mene najvise brinu ovi monopolisticki zahtevi. Ovo sa Vodafonom je izgleda ok, ali recimo kad bi doveli jos jednog stranog operatera, + telekom, znaci bilo bi ih tri, e to bi vec bila lepa konkurencija, to je prava stvar.

Cini mi se da cena nece biti niza, mislim da im se to za sad ne isplati, i jedni i drugi su lepo podelili trziste i ne moraju da smanjuju cene. Bilo bi lepo da Vodafon donese neku novu opremicu, tj prosiri kapacitete. Mada, ja trenutno i nisam toliko nezadovoljan provajderima, evo 064 radi bas lepo barem za moje potrebe. Izgleda da su nesto dobudzili.

Nije nase trziste bas tako malo, ima tu par miliona pretplatnika, od svakog se uzme min oko 10DM mesecno.

1. source: Blic kao novine, a ne kao sajt predpostavljam, jer sam i ja procitao na papiru🙂
2. neka Vodafon zameni svoju trenutnu opremu iz Britanije novom, a nama neka donese ono i meni je ql
3. sto se tarifiranja tice: samo neka na postpaidu tarifiraju na sekundu, a ne na minut i ja cu da budem vise nego zadovoljan.
4.da li moze gore? Pa vidi 064🙁 Imaju odredjeni broj repetitora koji jako lose funkcionisu, pa se desi da uopste ne mozes da pricas. Ja se nalazim na podrucju pokrivenom sa 2 repetitora i zavisi na koji mise fon nakaci pricam odlicno ili me oni sa druge strane samo psuju sto im odjekujem i seckam....
Dakle, MOZE groe
5. kao sto neko rece: politicke teme pravac na forum iz mog potpisa
6. toliko🙂

Sto se tice cene razgovora... pa nerealno je da ce duplo da smanje cenu razgovora... Mozda bude neko malo smanjenje, ali mislim da ce ostati ista cena i ako dodju.

E sada oni verovatno hoce da unaprede kavlitet a za to je potrebna kinta... Jer ova nasa 900mhz mreza funkcionise ocajno, a oni bi verovatno sve novo sto instaliraju stavili na 1800... E za to treba velika kinta, a nju nece dobiti ako smanje cene.

Ma sve su ovo nagadjanja, ko zna hoce li uopste oni kupiti mobtel... Strpljenje 🙂

Ma neka dodje ko hoce samo da se usluge poprave i sto je jos bitnije da se strane firme obavezu da ce ulagati u osavremenjivanje opreme i uvodjenje novih tehnologija, servisa...

To je jedino sto je bitno.

drapin je napisao(la):

Kao prvo nisi moderator da bi delio packe!
Drugo nisam govorio ni o kakvim teorijama zavere!
Razmisli da li se nekome isplati da ulaze veliku paru u malo trziste, osim ako ne planira VEOMA PROFITABILAN posao-hoce reci VELIKA razlika cena usluge prema cena eksploatacije!

Poslednje je, GDE SMO MI (koji treba da koristimo njihove usluge) u toj prici!

Za mobilnu telefoniju mi nismo bas malo trziste - po velicini smo slicni kao Madjarska, a tamo je Vodafone zakon. Oni planiraju da u *svakoj* evropskoj zemlji kupe po jednog operatora kako bi napravili evropsku mobilnu mrezu. Ukoliko koristis roaming preko "lokalnih" Vodafona, imas znatan popust (po nekim najavama i 30%). Sad i Deutsche Telekom pokusava da uradi tako nesto (DT je vec vlasnik oko 15 mobilnih operatora, za razliku od Vodafona, koji ima, ako se ne varam, oko 25 operatora!)

Ja se nadam da ce Vodafon uskoro kupiti Mobtel (na mom mob.telu -Sony J70- vec pise Vodafone; u pitanju je madjarski Vodafon!)

Pa stalno se navode primeri nekih tranzicijskih zemalja u kojima je vodafon jedan od operatera. Ljudi, zaboravljate da je i mnooogooo razvijenim zemljama vodafon jedan od operatora. Na pr, u Italiji je Omnitel vodafonov. I strava funkcionise. Meni se licno svidja ideja da se napravi neka mreza (evropska) u kojoj bi tako kvalitetna mreza bila dominantna. Zasto se onda buditi i odupirati ukljucivanju u nesto tako. Ako to i nije najbolje resenje u ovom trenutku-cini mi se da izbora nemamo! Bolje tako da se normalizuje situacija, nego da se nastavi ocajna usluga i kriminalno visoke cene kod ovih nasih.
A sto se tice cena, cini mi se da ne treba da bude3mo preveliki optimisti. Sto bi vodafonm spustao cene i previo ih onakvima kakve su u engleskoj kada moze da nas odere, odnosno i da zaradi na nama (i to debelo). Ali u jednao sam suguran: bice nize od ovih sadasnjih i kvalitet usluge ce biti mnooogooo veci.

Geek_master je napisao(la):
U danasnjim vestima na bmarku pise da je uslov da se ne uvede 3ci operater. Toliko kukaju na monopolisticki ugovor sa telekomom, a sad potpisuju jos jedan!!!

BTW, ja za ovu vest nigde nisam cuo, ni na tvu, ni na www.blic.com gde je dat link... jel to tacne?
Kasno sam video ovaj thread, pa se izvinjavam sa kasnim javljanjem.
Source je www.blic.co.yu i informacija je tacna...

hehe dajte ljudi... nema sanse da i jedan provider mobilne telefonije moze da propadne. Svako trziste je interesantno. Makar ono imalo 500 000 stanovnika ili 100 000 000. Stvar je u tome da oba providera 064 i 063 iako treba da budu konkuretni oni to nisu.

Jer... 063 zavisi od telekoma koji je vlasnik 064. Ovi im dizu uslove... ovi moraju da dizu svoje....... sve u krug... na kraju najvise korisnici ispastaju, ali je stvar u tome da uopste nema 'sindikata potrosaca' ciji bi predstavnici bili u upravnim odgborima kompanija, koji bi imali svoj glas oko formiranja uslova.....

Za kad se uopste planira ta transakcija?

Vodafon drzi vodece pozicije i u zapadnim zemljama.

Medjutim, kakvo ce ispasti stanje sa konkurencijom ovde ? Bila je opcija uvodjenja treceg operatera, da bi se ovi postojeci malo sredili. Medjutim, ako onaj ko dovodi stranog operatera ne zeli da on pojede domace operatere vrlo brzo za dorucak, mora da mu ogranici manevarski prostor. U takvim uslovima (plus ulaganja u ocajnu infrasktrukturu i ostale troskove) niko ne bi dosao. Licno mislim da ovakva kombinacija ne valja nista - tj. da jedan veliki kupi jednog od nasih provajdera i da mu ostane nas drugi kao takmac. Pogotovo ako taj drugi domaci operater ima odredjenu vrstu relacije prema drzavi. Onda se stvara polarizacija izmedju strane firme-ulagaca i (polu)drzavne firme kao jedine konkurencije. Tu su svakakve kombinacije moguce, od kukanja stranog operatera da to nije fer trzisna borba, do malverzacija raznog domaceg rukovodeceg kadra da se konkurenciji ucini ustupak. Zato mislim da je onda bila bolja kombinacija da se nasa dva provajdera ne diraju, nego da se dovedu DVA strana. Oni bi tada bili medjusobno najveca konkurencija i ne bi kidisali direktno na domace operatere. Morali bi da se trude da imaju sto bolje usluge, a nije onda ni neverovatno za ocekivati neku investiciju (mozda i zajednicku) za unapredjivanje infrastrukture, jer ne pada sve na jedna ledja. Nasi bi morali malo da se potrude i dostignu bolji nivo. Ukoliko to stvarno nisu sposobni, onda nemaju tu sta da traze. Ukoliko je samo jedna jaka firma na trzistu, moze da odlepi cene, odlaze ulaganja, itd.

Silver, pa gde ti zivis? Da svi tako pametno misle, bio bi ovde.

Jao, Jovane, moze se pametno, samo kad se hoce.
A bas zato sto se nece pametno, radi se "negde drugde".
No, to je tema za neki drugi forum.

Elem, sto se velicine trzista tice, nije ni nasa zemlja tako malo trziste. Koliko god da je teska finansijska kriza, svi bi da nose po bar jedan mobilni. I ne samo da ga imaju, nego da ga stalno menjaju kao ukras, jer, Boze mili, onaj model ima "plavi ekran". Ili ima podrsku za "to-i-to", a nema cak ni veze da li provajder ima taj servis. Dokle god ima takvih zaludjenika, trziste je primamljivo. Po broju stanovnika, kao potencijalno prosirenje (vremenom, naravno), takodje nismo za zanemariti. Jer ulagac nece doci da opsluzuje samo tekuci presek stanja, nego da se siri vremenom.
Pitanje je da li mu je primamljivije trziste koje ima isti broj korisnika i dostize svoju "popunjenost" ili ono koje moze da se duplira ?

JOBAH je napisao(la):
Da svi tako pametno misle, bio bi ovde.

Veoma lepo receno.

Silver, da li si mislio da je nase trziste zasiceno, ili da moze da se duplira? Meni se cini da je zasiceno...

Mada, sa poboljsanjem kvaliteta usluga, povecace se i broj potrosenih impulsa po korisniku jer ce ljudi vise zvati ako je veza bolja.

GM, da li je trziste zasiceno ?

Hm, gledaj to ovako. Ako ostavimo infrastrukturu i kvalitet po strani (koliko para, toliko muzike), pogledaj zastupljenost kroz odnos telefon po korisniku. Kod fixnih telefona, cela familija ima (uglavnom) jednu telefonsku liniju. Mozda vise telefona u kuci/stanu, ali jednu liniju. Kod mobilnih telefona ide "linija" po korisniku. Fixni telefon ne nosis sa sobom, mobilni da (kao sto mu i ime govori). Veca sansa da trosis impulse sa mobilnog. Sta ljude uglavnom tu sprecava ? Pa standard, naravno. Lova. Malo kada se standard popravi, svako ce moci da priusti sebi mobilni telefon i da ga koristi xy puta u toku dana. Napolju to vec jeste tako; maltene svako dete od 10 godina pa nadalje ima jedan. Kad krene jos vece omasovljavanje, padaju i cene nabavke zbog povoljnijeg nacina kupovine - na otplatu. Uzmes aparat i platis ga 5-10% njegove vrednosti i kroz pretplatu otplacujes ostatak. Tako nikome njie frka da ga kupi. U nekim zemljama postaje jeftinije telefonirati mobilnim nego na fixni telefon. Mozda zvuci kao apsurd, ali tako je. Na isti nacin, sve cesce je u EU situacija da je izlazak na internet preko analogne linije mnogo skuplji nego preko iSDN-a, na primer. Analogna veza je sve redja, sve redje usluge flat ratea za analognu vezu i slicno. To je neminovni progres, tj prebacivanje akcenta sa starog na novo.

Dakle, to je jedan vid gde moze trziste da se prosiri - kroz zastupljenost. Dakle kroz kvantitet. Drugi nacin je kroz kvalitet. Kada se stabilizuje ekonomsko stanje (ako se ikada stabilizuje), pomisli na nove servise, tipa usluge placanja racuna mobilnim telefonom (koje se nasiroko vec upotrebljava). Uperis telefonom u masinu i izleti limenka koka-kole. Znaci, mesta za prosirenje uvek ima.

silverglider je napisao(la):
Dakle, to je jedan vid gde moze trziste da se prosiri - kroz zastupljenost.

U pravu si potpuno. Ima jos jedna stvar, koja se donekle podudara sa tim:

Npr moja keva ima para da kupi mob i da prica, ali se steka, i ne pomislja na to. A po mom misljenju treba joj 5x vise nego meni (posao). Cale ga ima, ali ga je uzeo samo zato sto sam mu ja dumpirao moj stari mob 😀.
Znaci, ima jos ljudi koji bi ga koristili, samo da se to jos malo popularizuje. Naravno, prvo moraju da padnu cene.

Ne znam da li se secate, ali pre nekoliko godina, dok niko nije koristio mobilni, svi su bili zivi, nekako su se snalazili sa obicnim telefonima. Nije da ne olaksava nekim ljudima i za neke potrebe, ali mislim da se mobilni kod nas, a i napolju koriste mnooooooooogo vise, nego sto je zaista potrebno, i TVRDIM da je bar 90% novca koji se potrosi u ovoj zemlji, od strane korisnika, na sve troskove oko mobilne telefonije, potroseno glupavo i bespotrebno, i da vecini sluzi kao igracka. Igranje igrica na stanici prevoza, kucanje poruka (99% mentolskih, da vreme prodje), i debilni razgovori, tipa, zaboravio-la sam da kupim to i to, kupi ti, ili kada stizes - evo za 2-3 minuta, u prevozu sam.
Razvoj mobilne telefonije jeste bitan za razvoj zemlje sa stanovista IT-a, ali i najvise zbog svih pratecih sluzbi, ne samo zbog same telefonije. Kako se to kod nas radi, neka nam je Bog u pomoci, jer nam niko drugi ne moze pomoci. Slicna prica kao sa 20% poreza na hardware, i brzim, i jetinim pristupom internetu, tako sto se rezim impulsa promenio sa 1 iza 21:00, na 1 impuls na 4 minuta, a preko dana sa 1 na 3 minuta na 1 na 2 minuta.
U normalnim zemljama, provajderi imaju ugovore sa telefonskim kompanijama, i kada se prikacis na internet, ne obracunava se ama bas nista na telefonski racun. Da li da nastavim o monopolu PPT-a na linkove prema inostranstvu, i jezivoj osionosti, koja ide dotle, da provajderima traze planove razvoja u narednom periodu, a kako ovi da naprave planove razvoja, kada se ne zna kakav ce razvoj linkova PTT-a da bude. A neko nam je obecao ukidanje monopola, ako se secate, i uvodjenje 1-2 strana operatera, i liberalizaciju internet prostora i ukidanje poreza od 20% na harware. Jedino sto imamo to su gomile ljudi od, u proseku 45 godina, koji se muce po shkolama rachunara, nadajuci se da ce tako naci novi posao, jer su stari izgubili, a nov ce biti ili u poljoprivredi, ili vezan za rachunare (tako kaze Premijer).

Citajuci svu ovu prepisku covek neminovno stekne dojam: KADA BUDE BICE! Mislim u tom smislu da kada se popravi ovo ili ono bice bolje i ovo i ono.....
Ali meni se cini da u datome trenutku zemlja Srbija, i svi mi njeni gradjani, necemo imati bas neku preteranu koristi od dolaska jednog ili vise stranih operatera mobilne teefonije.
Sto opet vraca na ono gore, KADA BUDE BICE!!!

Aponene, bice koristi, samo da oni nama lepo dodju, u sto razumnijem paketu upakovani. Ne mozes ni ti da ocekujes da samim pojavljivanjem takve strane firme pocnu da rastu karanfili po ulicama. Prva direktna korist od takvog stranog provajdera je posredna, znaci ne putem telefonije - oni moraju da placaju zakup prostorija (ili grade svoje objekte) i, posto mora u tim firmama neko da radi, moraju da zaposle ljude. A i to je valjda jedan od ciljeva - dati ljudima posao, zar ne ? Mreza operatera mobilne telefonije je ogromo ulaganje, imaj to na umu - ne samo poslovni prostor za dvadestak ljudi. Strane firme imaju neprijatnu naviku da placaju poreze i ostale dadzbine, sto se sliva u budzet, a odatle finansiraju razne stvari, od skolstva do zdravstva. Velike firme - velike dadzbine; valjda ce i ministru BozziDerikozi biti lakse oko srca da formira, daj Boze i to da vidimo, neke poreske olaksice za obicne gradjane, posto firme preuzmu svoj deo tereta. No da ne idemo sa temom na politicku stranu, nije joj na Benchu mesto.

Posto ne moze sve od jednom (da pokloni takva firma svakom gradjaninu po jedan moblini i da telefoniranje za dz), stvari moraju da se odvijaju korak po korak. Da dodju i pocnu da rade prvo. Kada je PTT/Telekom sam na terenu, moze da bude osion. Kada krenu pritisci (posto strane firme [ne samo iz oblasti telefonije] bezobrazno insistiraju na profitu) morace malo da popuste - nece stranac da shizi zato sto je podigao slusalicu i 5 minuta ne dobija izlazni signal da posalje fax. Mozda bi i sam ulozio koju kintu. To niko ne zna, ali ako samo odmahnemo rukom i razmisljamo o zadnjem koraku, nikada se necemo pomeriti sa mesta i lutacemo i dalje k'o ovce u tunelu. Zato da napravimo prvi korak i dovedemo te ljude.

E, cisto kao tema za razmisljanje. U slucaju da dodje neka strana firma i pocne ozbiljno da proverava IMEI kodove telefona u mrezi, sta mislite koliko bi telefona trenutno u opticaju kod nas proslo proveru legalnosti?

Dandy je napisao(la):
E, cisto kao tema za razmisljanje. U slucaju da dodje neka strana firma i pocne ozbiljno da proverava IMEI kodove telefona u mrezi, sta mislite koliko bi telefona trenutno u opticaju kod nas proslo proveru legalnosti?

😀

Ma kakva crna provera, i njima je u interesu da imaju sto veci promet 🙂

Nazad
Vrh Dno