Šta je novo?

VMWare Workstation 7 problem

sh0ne

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
350
Pokusavam vec 2 dana da instaliram VMWare Workstation 7 ali imam jedan problem koji ne znam da resim niti znam zasto se desava.

Nakon instalacije programa restartujem masinu, pokrenem program, izaberem Create New Virtual machine, izaberem ISO image, ostavim sva podesavanja na default (pokusavao sam i da ih menjam) i nista se ne desava.
Niti pokrece instalaciju Guest OS-a, niti mi se igde pojavljuje virtuela masina u programu a folder virtualne masine se uredno kreira u My Documents..
Pokusao sam i da pokrenem instalaciju sa CD-a i isti problem.

Probao sam i sa VMware Player-om i isto.
Probano na Win 7 x86, Win 7 x64 i XP-u SP3 (svaki put radjena cista instalacija) s tim sto u XP-u kad se pokrene program odmah zakuca i tako stoji sve dok ga ne ubijem u Task Manager-u.

Koristio sam VMware 7.0.1 i 7.1 (trial sa sajta) i VMware Player 3.1.1 sa sajta.
MS Virtual PC radi bez ikakvih problema recimo.
Masina nije klokovana. Sve je na default.

Cek, uopste se ne pojavi u Powered On ili Favorites??
Jel' mozes da otvoris .vmx file te masine i tako je pokrenes?

Uopste se ne pojavljuje nigde. Ni u Power On ni u Favorites.
Kada odem na Open machine i nadjem taj fajl i pokrenem ga samo me vrati na program (vidi se samo Home ekran) i nista se ne desava.

Moras da upalis virtualizaciju na procesoru to uradi u biosu.

To je i upaljeno. To sam bio upalio i zbog Virtual PC-a tako da nije ni to u pitanju.
Mada ja mislim da virtualizacija na CPU nije potrebna da bi program barem poceo da pali i instalira Guest OS.

Javio bi ti gresku da mu je potrebna (treba da se pokrene x64 guest iz x86 hosta).

Jel' ti nije Windows nekako nLited ili sta? Mada ih imas vise...
Disk prepun, previse RAM-a dodeljeno masini?

Ja sam zbog takvih stvari prešao na VirtualBox :)
Plus free je, a koliko se meni čini i bolje radi od VMware-a. Možda čak i najbolji je od svih sličnih programa.

VMWare player je free i radi sve sto treba obicnom korisniku. VMWare server je free i radi sve sto treba server korisniku ;)
WKS vise nema neku vecu svrhu osim ACE-a.

Meni nista ne pada na pamet da moze da izazove ovakav problem osim korumpirane instalacije ;) Event Viewer javlja nesto?

Resio sam problem tako sto sam fleshovao stariji BIOS.
Imao sam F9 za P35-DQ6 a sada sam snimio F8 i sve radi. Pokrecu se sada virtualne masine bez ikakvih problema.
Vracanjem F9 isti se problem desava. Program jednostavno ne reaguje. Ovo mi totalno nije jasno ali bitno je da je proradilo.
Hvala svima.

VMWare player je free i radi sve sto treba obicnom korisniku. VMWare server je free i radi sve sto treba server korisniku ;)
WKS vise nema neku vecu svrhu osim ACE-a.

Meni nista ne pada na pamet da moze da izazove ovakav problem osim korumpirane instalacije ;) Event Viewer javlja nesto?

Ja sam kao stavku naveo da je besplatan a ne poredio sa VMwareom jer ne znam za VMware pošto ga ne koristim dugo. Ali sećam se da prelazak je takođe bio super zato što mi je bolje radio a i sada sam zadovoljan kako radi ne znajući kakav je sada VMware. :wave:

Ja sam zbog takvih stvari prešao na VirtualBox :)
Plus free je, a koliko se meni čini i bolje radi od VMware-a. Možda čak i najbolji je od svih sličnih programa.

Zendragla: ja se evo nesto razmisljam izmedju virtualboxa i VMware-a. Imam 64-bit Win 7 home premium i voleo bih da mogu da instaliram Win98 preko jednog od ova dva programa. Da li to moze da se izvede preko virtualbox-a? ja sam totalni pocetnik u ovome, pa mi za sada samo treba preporuka koji da koristim. posle cu da se snadjem nekako za tutorijal kako da odradim...

Zendragla: ja se evo nesto razmisljam izmedju virtualboxa i VMware-a. Imam 64-bit Win 7 home premium i voleo bih da mogu da instaliram Win98 preko jednog od ova dva programa. Da li to moze da se izvede preko virtualbox-a? ja sam totalni pocetnik u ovome, pa mi za sada samo treba preporuka koji da koristim. posle cu da se snadjem nekako za tutorijal kako da odradim...

Koliko vidim u meniju postoji opcija za win98, čak šta više za 95 i 3.1, tako da bi trebalo da radi, ali ja to nisam probao pa ne mogu da garantujem. Ne vidim razlog zašto bi postojalo da se odabere ako ne radi :d

Kao što sam već napisao, ranije sam koristio vmware pa sam zbog performansi i cene prešao na VirtualBox.

p.s. nije zendraGla već zendraQla :p

np, javi šta je bilo :)

np, javi šta je bilo :)

evo da javim :)
uspeo sam sa nevidjenom lakocom (iako prvi put u zivotu koristim taj virtualbox) da instaliram XP unutar Win7. Medjutim imam problem koji ne znam kako da resim. Naime, rezolucija ekrana (laptopa) je 1600*900 (16.4'') koju koristim u 7-ci. Medjutim kad se podigne XP u virtuelnoj kutiji :)D), i kad namestim tu istu rezoluciju da bi bio full screen, ono se nesto poremeti u smislu da ne moze sve da stane na prikazani ekran. Drugim recima, ako se vidi vrh onda se ne vidi taskbar i start meni dugme???

ako imas ideju dobrodoslo je, ako ne probacu jos sam da cackam... prosto mi krivo kako je sve glatko proslo a na kraju me rezolucija zeza :(

To je zato što on ne vidi tvoju karticu u v. mašini već kao neku generičku ili nemam pojma sličnu tome. Probaj da odeš na displej propertis, pa advanced, pa adapter, pa list all modes. Tu možda ima rezolucija koju tražiš. Ako nema onda potraži na netu kako da dodaš rezoluciju.

p.s. Tako je kod svih VM programa :(

WTF? U VMWare Wks bez full screen se size-uje tacno kako treba i popuni ekran! Postoji nekoliko Autofit opcija koje dobro rade za razlicite namene.
Konkretno za full screen u VMWare-u se izabere "Autofit Guest (change guest resolution)".

Naravno mora VMWare Tools da bude instaliran u Guest OS-u - pretpostavljam da i VirtualBox radi isto.

UPDATE:

nisam nikako uspeo da sredim rezoluciju :(
puko mi film :mad: :wall:
obrisao sve :banana:
deinstalirao virtualbox. :D

Probaj da odeš na displej propertis, pa advanced, pa adapter, pa list all modes. Tu možda ima rezolucija koju tražiš. Ako nema onda potraži na netu kako da dodaš rezoluciju

Probao sam sve to i nije islo...

Videcu kad nadjem vremena da ipak probam taj VMware, mozda cu imati vise srece sa njim. Mada nije kraj sveta i ako ne uspe. Na rugom racunaru vec imam WinXP, samo sam hteo da olaksam posao i instaliram u okviru 7-ce, da ne palim taj drugi samo zbog par sitnica...

hvala obojici u svakom slucaju !!

Pošto ja uglavnom instaliram servere u VirtualBox-u, a ako instaliram recimo XP onda ga držim u toj nekoj maloj rezoluciji radi preglednosti šta se događa u pozadini, tako da sam totalno smetnuo sa uma ovo što alfaunits pominje. Znači imaš opciju u padajućem meniju, Devices > Install Guest Additions, koja radi upravo gore navedeno i trebalo bi da reši sve tvoje muke. ***, ja to ne koristim pa sam totalno i zaboravio :d

Ne znam za VBox, ali za VMWare sta god da koristis, VMWare Tools je obavezan - ubrzanje je dosta veliko. A i dodatne mogucnosti su jako zgodne (meni npr. virtual kernel debugger, ali ima i drugih koje se implementiraju preko VIX-a)

Ne znam za VBox, ali za VMWare sta god da koristis, VMWare Tools je obavezan - ubrzanje je dosta veliko. A i dodatne mogucnosti su jako zgodne (meni npr. virtual kernel debugger, ali ima i drugih koje se implementiraju preko VIX-a)

E puno hvala za tu informaciju. Sam nikada ne bih provalio. Na VMware sajtu sam nasao upravo to, da ako se instalira taj tools dobija se veliko ubrzanje za grafiku. Medjutim ono sto evo ne mogu da razumem je sledece:

"When you choose VM > Install VMware Tools from the VMware Workstation menu, VMware Workstation temporarily connects the virtual machine's first virtual CD-ROM drive to the ISO image file that contains the VMware Tools installer for your guest operating system and you are ready to begin the installation process."

Jel taj Tools instaler dolazi u okviru VMware workstation-a, ili moram na poseban CD da narezem samo taj Tools?

Dolazi uz instalaciju. Imas iso "windows.iso" u VMWare folderu koji VMWare mountuje da bi se instalirao Tools i to je to.

Dolazi uz instalaciju. Imas iso "windows.iso" u VMWare folderu koji VMWare mountuje da bi se instalirao Tools i to je to.

SVAKA CAST MAJSTORE :)
puno si mi pomogao. Evo da krenem ispocetka
1. prvo sam instalirao vmware lite ediciju od nekih 90MB, ono kao cisto da probam. video sam nekakvo poredjenje sta je sve izbaceno iz te verzije u odnosu na punu od nekih 600MB, i posto nisam bas neki poznavalac toga, rekoh ajde da probam prvo lite, pa ako ne radi onda cu punu.
2. instalirao XP kao VM i onda u njoj instalirao taj VMtools
3. kad odem na full screen sam automatski namesti da se slaze na mojih 1600x900.
Sta da kazem osim puno hvala jos jednom.

Malo sam se mucio kako da osposobim USB flash u okviru VM-a, ali sam uspeo nekako. Cudno mi bilo kako npr. kad ubacim DVD i win 7 i VM mogu da ga vide istovremeno, a USB se ne vidi na oba mesta. I onda vidim da ima opcija da removable devices moram da diskontektujem od hosta i tek onda moze da se vidi u VM.

Da, fora za CD/DVD je sto je to read-only uredjaj, dok flash nije - bio bi propust da mogu oba da ga vide!

...dok flash nije - bio bi propust da mogu oba da ga vide!

Propust? Zbog cega? Ja se izvinjavam sto ne znam ali mi zaista nije jasno zasto. Mozda ima dobrog razloga ali meni je to (dok nisam shvatio kako da ga "prebacim") malo otezalo stvari u pocetku. Posto se u XPu ne vidi nijedna particija ja sam preko USB-a morao neke stvari da prebacim iz 7-ce u XP, i zato kazem malo mi je trebalo kako da vec ustekan USB vidim i u XPu.

Imam sada novi mali problem. Kada startujem izvesnu staru igricu (koja je i razlog instaliranja XP-a jer ne radi u 7-ci) koja mi dobro dodje za razbibrigu, ona se ne razvuce preko celog ekrana- nego kao da zadrzi svoju nativnu rezoluciju i onda je slika mala. Da se razumemo, ja sam zadovoljan sto XP VM u full-screen-u prihvata rezoluciju ekrana, ali ovo nisam ocekivao. Evo jos se petljam oko toga ali ne znam kako, a i da li uopste moze to da se resi? Ako ne moze, nema veze.

Bio bi propust da moze flash i iz Winodws i iz VM-a da se menja - posto se menja preko file systema, ako jedan OS nesto izmeni (cak i vreme pristupa fajlu), drugi OS ne zna da se to desilo, i moze da prebrise pogresan blok podataka.

Za igricu vec ne razumem na koju nativnu rezoluciju mislis? Ako je DOS igrica, nemam ideju sta da uradis, ako je DirectX igrica, onda mislim da mora DX da se enabluje.

nije DOS igra, vec neka koja je svojevremeno radila na XP-u. Probao sam i radi na drugom kompu koji ima XP, ali posto taj komp ne koristim ja, zato sam i usao u pricu oko VM-e.
Evo bas sada cackam i u okviru igre ima opcija za podesavanje rezolucije, i koju god da odaberem on mi toliko poveca sliku da bude jos veca od ekrana, pa se ne vidi sve :wall:

nema veze ako ne znas, ispada da ce bolje biti i umanjeno da se igra nego da je preveliko :)

Uspeo sam da sredim rezoluciju igre niti da bude mala niti preterano velika. Moram samo da razjasnim zbog drugih buducih korsnika VMware-a, da problem koji sam imao nije bio zbog toga, nego samo zbog jako glupog nacina memorisanja rezolucije u opcijama u samoj igri. Dakle, i to je reseno...

Ja imam drugi problem. Vec 4 sata ne mogu da pokrenem instalaciju VMware-a na Windowsu 7 Home 64bita. Downloadovao sam trial sa sajta i kad sam hteo da pokrenem instalaciju, nista. Pa skinem neki drugi trial i opet isto. Restartovao sam racunar par puta, probao kao administrator i opet nista.

Jel ima neko neku ideju?

Hvala i pozdrav

Nazad
Vrh Dno