Šta je novo?

VMware network - win xp <-> ubuntu ...kako podesiti?

Zekaleon

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Koristim Ubuntu 6.10 i 7.04 (guest-ovi) pod Windows XP-om (koji je, dakle, host) i vmware workstation-om 5.5.3.
Kako da podesim da ovi linuxi budu umrezeni sa host-om(naravno, ne sva 3 os-a odjednom, nego win i 1 lin u nekom trenutku), i sto mi je takodje bitno, da izlaze na internet preko adsl-a koji radi u win-u?
Kopao sam po netu satima, ali me vise glava i oci bole, pa se nadam da neka dobra dusa moze da mi pomogne. Ako moze mali tutorial, ili link ka nekom sajtu (ja nisam nasao) sa istim.
Trenutno mi je LAN disejblovan u bios-u, i ploca koristi nvidia nforce 4-4x chipset, ako je bitno.

Poslednja izmena:
Ako hoćeš samo izlaz na net iz Linuxa preko Windowsa, namesti NAT networking. U tom slučaju Linux i WIndows se neće međusobno videti ali će Linux koristiti Windowsov izlaz kao da je njegov.

Ako hoćeš samo izlaz na net iz Linuxa preko Windowsa, namesti NAT networking. U tom slučaju Linux i WIndows se neće međusobno videti ali će Linux koristiti Windowsov izlaz kao da je njegov.

To sam uspeo odmah nakon sto sam napisao post :S: Ipak, zanima me kako da namestim da se vide medjusobno? Voleo bih da mogu da backup-ujem kod koji kucam u linux-u, i jos ponesto. Da li moraju da se naprave shared folderi? Pretpostavljam da bi onda moralo da se ide preko bridged konekcije?

Probaj da sherujesh Internet konekciju u WinXp-u na VMnet1a(Host only) da u Linux-u stavish da ti je Default Gateway IP adresa ona sa VMnet1.
Naravno i VMnet1 i ona virtualna mrezna na linuxu moraju pod isti subnet.

Ako je sa drugog subneta mozda prodje i sa unosom DNS-a.
Bilo mi je chudno kada mi je winxp mashina koja je na dugom subnetu od sherovane LAN kartice dobila internet kad sam uneo za DNS IP adresu(gateway) od te sherovane LAN kartice. Znachi imao sam net bez ICS-a i na tom kompu.

Ne znam kako bi mogao da sharujesh foldere u Linuxu za rad pod WinXp-om ako ne koristish Sambu.(Samba server). Druga varijanta je da podignesh NFS Server na WinXp i preko njega mozesh da uradish share na linux. Naravno da treba da se podigne NFS na linuxu i da se umontuje pravilno.

Prva varijanta je prirodnija za Win a druga za Linux.

Ja sam koristio nfsAxe v3.3 koji radi po WinXp-om.
Pomocu ovoga sam uspeo da podignem Knoppix 3.7 preko mreze na mashinu bez HDD i CD-a.
Naravno da za ovaj boot sa mreze postoji josh niz peripetija da bi proradilo sve.
Sledeca stavka je da podignem neki drugi distro tako.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno