Šta je novo?

Vizit Karte ???

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Trebalo bi da napravim vizitke i radicu ih u Photoshopu, ali me interesuje gde bih mogo da nedjem neke dobre pozadine, neshto tipa templates, fine slichice koje cu ja dalje da obradjujem i pishem po njima ????
... neka silver kombinacija mi je u glavi ... ima li tako neshto .. poshto nisam bash neshto izvezbao photoshop da bi pravio tako neshto sam ..

hvala unapred cheers

:wave:

Odakle ti ideja da ih radis u Photoshop-u?
Uzmi lepo i ko sav normalan svet napravi vizitke u Corel-u i sl. Kakav
Photoshop.
Sem naravno ako neces da radis samo jednu vizitku.

Poslednja izmena:
kibob je napisao(la):
Photoshop.

Tamo postoje te "teplates" fore ??? :trust:

kibob je napisao(la):
Photoshop.

А зашто је Corel бољи за то од Photoshopa?

Zato sto Corel radi u kombinaciji vektor,slika,font a Photoshop samo slika na samom kraju. A da bi font (tj. slova) izgledao iole ostro i precizno potrebna je rezolucija od 600dpi pa navise. Pa sad to pomnozi sa 10 (naA4) ili 24 (naA3) pa ces dobiti ogroman fajl tj. jednu ogromnu sliku koja ce najverovatnije "puci" pri stampi.
I sam mozes da zakljucis da je vektorski falj mnogo manji i kvalitetniji nego bilo koja slika.

@playahater : Ako ti trebaju template potrazi na netu neki jednostavniji i manje profi program ; bussines card designer i sl.

Aman zaman...

U photoshopu se mogu uraditi vizitke bez ikakvih problema al' PS jednostavno ne sluzi za to... Ako vizitku shvatis kao malu kolicinu texta na kartoncicu mozes je uraditi i u wordpadu a ako hoces da pravis neku budzevinu ni 3D MAX ti nece biti dovoljan...

Ne mesajte babe i zabe... I Corel i PS su odlicni programi al' imaju razlicitu namenu...

Evo moje vizitke (neka radna verzija sa greskicama) ... Slika je obradjena u PS a sve ostalo je Corel...

P.S. ne pitajte me zasto je fancy... Svima se svidelo i to je i otislo na stampu...

Prilozi

• V2b.jpg
    V2b.jpg
    81.6 KB · Pregleda: 211
kibob je napisao(la):
Zato sto Corel radi u kombinaciji vektor,slika,font a Photoshop samo slika na samom kraju. A da bi font (tj. slova) izgledao iole ostro i precizno potrebna je rezolucija od 600dpi pa navise. Pa sad to pomnozi sa 10 (naA4) ili 24 (naA3) pa ces dobiti ogroman fajl tj. jednu ogromnu sliku koja ce najverovatnije "puci" pri stampi.
I sam mozes da zakljucis da je vektorski falj mnogo manji i kvalitetniji nego bilo koja slika.
kako mislis "na samom kraju"? ono sto je rasterizovano na kraju je samo preview, a mislim da moze da se iskljuci u cs-u. vektorski i font lejeri ostaju kakvi jesu...
a to sto corel radi sa slikama mu dodje na isto (i ps radi sa vektorima :p). ne secam se kako se odredjuje rezolucija u corelu, al' svakako se svodi na isto ko u ps-u ako koristis sliku.
kako to izgleda kad pukne pri stampi? nikad mi se to nije desilo...

@svi: ono sto mene zanima je sta se desava sa slikom u stampariji? nemam ideju kako rade ti "stampaci" tj. dal' mogu da prime vektore i potpuno izbegnu rasterizaciju (cak i neku internu)? mis'im ipak se prilicno razlikuju raster kvadratici od stamparskih kruzica...

1. Na vizit karti NIKADA ne sme da stoji slika, to se smatra vrhunskim neukusom,
2. Sto manje sarenisa, nikakve pozadine i te fore, tekst osnovni i to je to.

Niko nije rekao da ne moze da se radi vizit karta u PS ali jednostavno Corel je za to daleko bolji. Verujte mi imam iskustvo od vise stotina razlicitih vizit karti. Pobogu pa neki ljudi i dan danas rade vizitke u Word-u i PPointu.
@Major Che odakle ti slika na vizit karti. Ne znam sta si hteo da predstavis sa njom, neki dizajn, neukus. Sta? A tek logo sa desne strane je totalno necitljiv. E vidis takve stvari se rade u Corel-u u krivama (vektorima) za 5 minuta.
Pozdrav

Bahati [SiD] je napisao(la):
@svi: ono sto mene zanima je sta se desava sa slikom u stampariji? nemam ideju kako rade ti "stampaci" tj. dal' mogu da prime vektore i potpuno izbegnu rasterizaciju (cak i neku internu)? mis'im ipak se prilicno razlikuju raster kvadratici od stamparskih kruzica...

Nije mi bas najjasnije pitanje koje si postavio.
Prilikom RIP-ovanja se "stvaraju" raster tacke. Ako si nekad video graficki film na kojem je vektor (ako pricamo recimo o kocki) videces da je to kocka (ivice su ostre) i na filmu, dok ako si istu tu kocku pustio u rasteru videces da su ivice ustvari kruzici tj. raster tacke. Jel to bilo pitanje ? :D
poz`

Marti Misterija je napisao(la):
1. Na vizit karti NIKADA ne sme da stoji slika, to se smatra vrhunskim neukusom,

Slazem se u potpunosti. Lako je napraviti vizitku i fascinirati nekog klinca ali napraviti ozbiljnu vizitku nije posao od 5 minuta (jeste ako znate zanat :d). Bez uvrede Major Che ali mi se ta vizitka ne svidja (ukusi su razlichiti).

Marti Misterija je napisao(la):

1. Ni ja ih ne volim i smatram ne baš degutantnim ali .... međutim zgranuo sam se kada sam na vizitkama par zaista ozbiljnih stranih firmi video slike. :lupko: Negde sam pročitao da stvar i te kako ima smisla, da se tako ljudi lakše upamte. Ipak meni se ne sviđa.

2. E šareniš mi je totalno degutantan. Ajde boja tu i tamo, ali imao sam prilike da vidim vizitke nekih novokomponovanih maloprivrednika sa svih 16,7 miliona boja. :bottle: Fuj :wc:

Meni najjača vizika koju sam video je od tipa koji radi u Porsche-u. Običan beli karton (i to onaj hrapavi). Najobičnija crna slova (neki Times-oliki font) međutim vodeni žig sa grbom Poršea u gornjem levom uglu. Neopisivo. Naizgled bezumno jednostavna, a nema šanse da je ne primetiš. :)

Poslednja izmena:
Meni je u principu sve jedno da li cu da radim u PS ili Corelu :) ... vrlo su mi bitni template da bih dobio neku ideju sa kojom bih mogo da radim ... nisam bash neki majstor koji ce iz belog papira sve odraditi u PS-u i to na kraju da izgleda profi ,) ...
Vidjao sam te bussines card designer programchice i gledao screeshotove i review-e i to shto oni daju moze da se uradi i u Publisher-u za 3 minuta :smoke: ... meni samo trebaju dobro odradjene ali diskretne pozadine po kojima cu ja da radim, tj. treba mi "materijal za svoj novi projekat" :d :D :p ... cheprkao sam po netu i nasho neshto shto bi moglo da dodje u obzir ali nisam uspeo da skinem to ... placa se :S: ...

:wave:

Poslednja izmena:
ovo me podseca na glupu raspravu o tome koji je od digitalaca iz iste klase `neuporedivo` bolji od konkurencije.

jednostavno, onaj ko `ume` napravice neuporedivo bolje fotografije od ostalih makar imao najgori aparat iz klase. onaj ko je `slep` moze slobodno da uzme i duplo skuplji, bolji, laksi za upotrebu itd. i opet ce usrati...

dakle, [preterujem] ali dobru vizitku moci ces da napravis i u nekom levom programu. corel i PS [inace moj favorit] tu nemaju skoro nikakvog uticaja.

kada sam nedavno stampao sopstvene vizitke [ja sam ih i `dizajnirao`] video sam u stampariji katalog najlepsih [moram da se pohvalim da su i moju tamo stavili posle stampanja]. mozda nije lose da prosetas po digitalnim stamparijama i pogledas najlepse sample vizitke, mozda dobijes inspiraciju.

srecno! [i da, ja glasam za minimal]

sada tek vidim sta je okacio major. najdiplomatskije sto ja umem - ono je katastrofa. sto bi narod rek`o - slep kod ociju.

evo i jedne strane moje vizitke cisto da ljudi mogu i mene da pljuju.
dakle, samo napred!

Prilozi

• card-back.jpg
    card-back.jpg
    11.2 KB · Pregleda: 176
Poslednja izmena:
Vizitke sa slikom ima ALSA (Azijsko udruzenje studenata prava) pa smo odlucili da ih imamo i mi (((-;

Slika ima smisla jer kad odes na neki seminar i pokupis 30 vizitki, pogubis se i vise ne znas ko je ko... A da na svaku zapisujes sta da saljes/na koji mailing da ga stavis ne ide bas uvek... Ovako bar imas malo vise sanse da te upamte...

Logo je potpuno citljiv na printanoj varijanti... I slika ima drugu nijansu...

Major Che je napisao(la):
Vizitke sa slikom ima ALSA (Azijsko udruzenje studenata prava) pa smo odlucili da ih imamo i mi (((-;
Slika ima smisla jer kad odes na neki seminar i pokupis 30 vizitki, pogubis se i vise ne znas ko je ko... A da na svaku zapisujes sta da saljes/na koji mailing da ga stavis ne ide bas uvek... Ovako bar imas malo vise sanse da te upamte...
Logo je potpuno citljiv na printanoj varijanti... I slika ima drugu nijansu...
Dodji kod mene da vidis nekoliko hiljada vizitki iz bukvalno celog sveta, nijedna nema sliku. Postoje standardi u sredstvima poslovne komunikacije, jedan od njih kaze - slika na vizitku - NIKAKO. Eh sad sto ste se vi a i drugi odlucili da izmisljate toplu vodu, to je jednostavno civilizacijski problem koji postoji ovde, mladi kolega!

Ma za koju godinu ce slika na vizitki da bude obavezna po zakonu (koji cemo takodje da izmislima kao i toplu vodu) (((-;

Imas li te vizitke u elektronskom obliku?

Е добро значи установили смо да се то може одрадити у скоро сваком програму, али људи који се професионално тиме баве ће то одрадити у Photoshopu, Corelu или Ilustratoru све зависи у ком програму је навикао да ради а можда ће користити и више програма. Што се тиче тога да ли треба да буде једноставна или не ту нема правила има феноменалних у пуном колору а има и црно-белих.
Има ту још доста ствари око којих треба водити рачуна: облик, величина, који папир, пластификација, лаковање... Наравно и избор штампарије.
Али човек тражи позадине, па толико слика има на интернету па одабери нешто. Google па под слике упиши неку тему коју мислиш да искористиш као позадину.

Marsovac je napisao(la):
Nije mi bas najjasnije pitanje koje si postavio.
Prilikom RIP-ovanja se "stvaraju" raster tacke. Ako si nekad video graficki film na kojem je vektor (ako pricamo recimo o kocki) videces da je to kocka (ivice su ostre) i na filmu, dok ako si istu tu kocku pustio u rasteru videces da su ivice ustvari kruzici tj. raster tacke. Jel to bilo pitanje ? :D
poz`
e to me bas zanima. moje poimanje rastera je slika napravljena od horizontalnih linija poredjenih po vertikali. slika na kompjuteru je raster - pikseli koji po horizontali cine liniju i linije koje cine sliku. to me upravo i zbunjuje jer kad je nesto odstampano to vise nisu linije vec mozaik (da ga tako nazovemo) kruzica. oni vise nisu u liniji, vec se prostor izmedju kruzica popunjava kruzicima iz sledece linije. linije se overlapuju i po mom shvatanju vise nisu raster. zato predpostavljam da postoji neka degradacija kvaliteta kad se raster od kvadratica odstampa kao 'mozaik kruzica'. ;)
u sustini - da li postoji neki stamparski proces koji pravi osetnu razliku izmedju vektorske i rasterske slike ako se stampaju istom rezolucijom, a raster je radjen upravo u toj rezoluciji. sustina2 ;) - dal' se vektorska slika obavezno rasterizuje pre stampanja.

ps. to je odprilike kao razlika izmedju crt-a (posebno shadow mask) i tft-a. na jednom je slika sastavljena od kruzica (sm), a na drugom od kvadratica (pravougaonika). jasno je da je drugi u prednosti jer je i slika koju predstavljaju sastavljena od kvadratica, pa me zanima dal' tako nesto postoji i u stamparskom procesu.

pps. uh! :wall: ;)

Bahati chekiraj ove 2 slike...

Dakle ovo na slikama ti je ista slika (font) pustena u 150lpi/3000dpi iz Photoshopa i iz Illustratora. Ovako ce izgledati graficki film, odnosno stamparska forma koja se kasnije od njega pravi. Razlika je evidentna. Kad se razvije ta forma sa koje se kasnije stampa (bila to offset ploca ili flexo ploca) mozes predpostaviti razliku u kvalitetu. To krajnji kupac u 80% slucajeva ni ne vidi, ali ako se malo bolje pogleda to jako ruzno izgleda tj. javljaju se krzave ivice, kao sto je vec neko pomenuo ovde.

Prilozi

• Picture raster.jpg
    Picture raster.jpg
    110.7 KB · Pregleda: 157
  • Picture vector.jpg
    Picture vector.jpg
    108.3 KB · Pregleda: 150
Poslednja izmena:
Marsovac je napisao(la):
Bahati chekiraj ove 2 slike...
e to! jel ima neki text uz ovo?
dakle RIP pravi razliku izmedju vektora i bitmape, tj. ne rasterizuje vektore u kvadratice pre nego sto ih predstavi tackicama i prosledi do imagesettera (malo sam se informisao o terminima, neznam kako je na srpskom ;)). koji format cita rip? svi pominju 'digital image format', tako da verujem da ih ima vise. pdf? isto se pominje da rip cita postscript, al' nigde se ne kaze konkretno da cita vektore. jel moze bilo koji vektor (ne samo font) da se definise kao postscript? kao sto se da primetiti, nikada se nisam bavio ovim i nemam pojma. :d slobodno daj neki link ako imas, da te ne davim u nedogled. ;)

zasto smaram s ovim: posto su u pitanju vizit karte koje sadrze slova i eventualno neki line art, uglavnom sve sto se moze izraziti vektorski pa je zaista logicnije da se rade u corelu i sl. mada sam uveren da se golim okom ne moze utvrditi razlika izmedju odstampane bitmape cije ja rezolucija dva puta veca od rezolucije stampanja, pa cak i ako je jednaka. to jeste dovoljno za vizutku, al' sad kapiram zasto se svi maltretiraju sa vektorima i post scriptom u pripremi za stampu. ;)

Nazad
Vrh Dno