Šta je novo?

Vivo X300 Series

Па већ сам качио у теми за X200U, да ме изненадило колико је ноћни видео бољи на Виву него Ајфону, ово је нова серија па ме сад и није изненадило што се тренд наставио. Једноставно конкуренција је стигла и озбиљно престигла Епл, Самсунг, Гугл, бар што се тиче камера. Чекамо да видимо хоће ли се они макнути ишта напред.

Па већ сам качио у теми за X200U, да ме изненадило колико је ноћни видео бољи на Виву него Ајфону, ово је нова серија па ме сад и није изненадило што се тренд наставио. Једноставно конкуренција је стигла и озбиљно престигла Епл, Самсунг, Гугл, бар што се тиче камера. Чекамо да видимо хоће ли се они макнути ишта напред.

Slažem se da su ih pretekli, i to vidno.

Meni se čini da je Google-u i Apple-u primarno američko tržište, i da su tamo prilično zaštićeni. Videli smo kako je prošao Huawei, mada tu već možemo da diskutujemo koliko zbog toga što bi ugrozili Apple, a koliko zbog neke stvarne pretnje.

Čini mi se da jedni imaju svoje (SAD i Evropa) a drugi isto svoje (Kina i poneke evropske zemlje) tržište.

Ljudi koji uglavnom kupuju iPhone, Pixel i Samsung nemaju pojma o Vivo, Oppo, OnePlus flagshipovima. Verujem da je to još izraženije u Americi.

S tim u vezi mi se čini da ove tri kompanije imaju svoj bubble u kome i nije baš bitno šta se u Kini razvija, i s obzirom da drže mediokritetan hardver i u 2025., ne vidim da će uskoro nešto da se promeni, nažalost.

Barem moje mišljenje.

Ne znam za low light ali snimak na vetru je tugo pregolema zvuk

Kako ne znas, pa vidis koliko ih dere Vivo. Bas je primetna razlika. Zato me i cudi. Do skoro je iPhone vazio za kralja video snimanja. Ali ocigledno da vise nije tako.

Pisao sam ja već u x200 temi koliko me iznenadio noćni snimak. Baš baš dobro izgleda.

Ne znam za low light ali snimak na vetru je tugo pregolema zvuk
Једино поље где је Самсунг за две класе испред свих, микрофон. Али чини ми се да је Виво бољи ту ове године него прошле, да има напретка, Ајфон криминалан са микрофоном.

Čestitke :) biće zanimljivo videti ga protiv x100u. :)
Nadam se da će uskoro neki popust na tom sajtu pa da ga i ja narucim.

X300pro < x200u
x200u < x100u
x300pro < x100u 😁

Nestvarne cene u EU, prodace onoliko primeraka koliko je Xiaomi prodao 15 ultre u EU, znači max u 3 cifre :)

Poslednja izmena:
Sa notebookcheck sajta, čisto kao zanimljivost, poređenje isporuke kineskih Ultra modela sa S24 Ultra/S25 Ultra:
They mainly consist of the Vivo X200 Ultra, Oppo Find X8 Ultra and Xiaomi 15 Ultra, the latter of which was reportedly the best-selling of the 3 by the end of June 2025.
The 15 Ultra sold a total of 586,000 units, compared to 219,000 and 210,000 for its Vivo and Oppo counterparts respectively.
By contrast, Samsung shipped no less than 8.39 million units of its member of that elite group by the end of the first half of this year.
The Galaxy S24 Ultra was also outmatched in this report, with only 7.65 million units sold by this time in June 2024.

Then again, all of these figures are based on numbers reposted on X from Weibo by the famous leaker Ice Universe; in addition, it is not clear whether they are global or pertain to the Chinese market only.

Cifre na nivou statističke greške.. verujem da toliko prodaju u Kini za 24h
219 miliona za Vivo, odnosno 586 miliona evra za 15u, da uzmemo da je cena telefona u proseku 1000e, a realno je bila viša.

da je svima te statističke greške...

ne, čekam tebe da me edukuješ 🙃
Brate predstavio si da je ko zna kakva suma, a zapravo je običan vanity metric. Vivo ima preko 40000 zaposlenih i 10 R&D centara. Da budemo optimistični pa da kažemo da im je margina 10%, a sigurno je manja, 21 milion evra od celog jednog tržišta za kompaniju te veličine nije ništa.

Vrh Dno