Evo inicijalni utisci i neko poredjenje sa IPhone 15 PM koji sam primarno koristio pre X300U.
1. Sto se same izrade i premium osecaja tice, sve je to na svom mestu. Grba meni licno nije problematicna. Na papiru je malo tezi, meni licno to deluje malo vise. Mala zamerka, mada moze biti do mog primerka - kamera zvecka kada se protrese, ili ako se nosi u dzepu gde nije "fiksiran" (npr pamucni sorts) bukvalno se cuje, jedva primetno ali se cuje. Generalno vecina telefona sa OIS/fokusom zveckaju, a imajuci u vidu kakav hardver kamere ima, ne zameram mu sto se malo vise cuje.
2. Ekran - na prvu posle ip15pm mi je delovao cudno, i to najvise uvece/noc sa aktivnim filterom za plavo svetlo. Ne uspevam da ubodem dobro podesavanje ali sam se navikao. Iz nekog razloga mi ekran deluje ostrije na ip15pm, ali moja pretpostavka je (a vi me ispravite ako gresim) da je to zbog ove fabricke folije koja je na njemu. Ranije kad god sam skinuo foliju ipak je sam ekran delovao ostrije i bolje, tako da pretpostavljam da je do toga i sad. Osvetljenje sasvim dovoljno i otprilike slicno kao i na ip. Moze se smanjiti vise, ali u tom slucaju boje postaju cudne.
3. Zvuk - cini mi se za jednu lestvicu losiji od ip 15 pm, ali to samo pri direktnom poredjenu, generalno sasvim dobar.
4. Performanse - Sve leti. Inicijalno sam porucio 16/512 verziju, prilikom kupovine tamo su omasili i uzeli 12/512. Za sad taj "nedostatak" rama apsolutno nisam primetio. Jako zadovoljan ovim aspektom. Prijem signala sto kod mobilnih podataka sto kod wifi deluje bolje nego na ip, nema mu se sta zameriti ni po tom pitanju.
5. Kamera - Hajd da krenemo prvo od mana. Sto se video snimaka tice nikako da stignu Apple. Em po default-u koristi UW kameru, em generalno snimci nisu bas na tom nivou. Kao da 60fps na vivo i na apple nisu isti. Manje detalja, pogotovo u mraku. Cak i sa glavnom (koja je previse zumirana) situacija nije bolja. Ono gde ima prednost je prilikom veceg zumiranja. Tu apple nema sta da trazi. Portrete u malo izazovnijim svetlosnim uslovima ume da omane. Samo point and shoot iskustvo je jos uvek na strani apple-a, kod vivo ipak treba malo asistencije u vidu paljenja specificnih kamera modova, filtera i slicno. Npr za subjekte koji se pomeraju (deca, zivotinje, i sl) pro sprots mod na vivo ce to uraditi bolje, al tek kad ga upalis. Point and shoot u podrazumevanom modu - apple je bolji. Ima tu jos nekih sitnica koje ocekujem da ce popraviti - npr podrazumevana rezolucija, ne cuva uvek izabrani color profil ako se menjaju rezolucije i sl.
Sve ostalo sto se zadnjih kamera tice je nivo ili dva iznad apple. Dnevne, nocne, UW, zoom, portreti. Da ne nabrajam dzabe, kida stvarno. Ume na vecim zoom nivoima da crta, nekada te slike ispadnu jako dobre, nekad se vidi da je crtano, ali svakako bez tog crtanja bi fotografija bila neupotrebljiva. Kada budem sakupio jos slika napravicu album i podeliti. Za sada je to ono sto sam i ocekivao i hype, bar meni koji prelazim za ip15 pm, je opravdan.
6. Software - OriginOS mi deluje jako upeglano, lepo radi, drzi aplikacije u memoriji ali sam iskreno mislio da ce mi manje smetati CN verzija. Gugl servisi su svi podeseni, Android Auto radi, apple wallet radi. Nemam sat sa google watch i generalno ne postoji stvar koja je neka veca zamerka, ali tu je gomila sitnica. Od kineskih slova, vivo browser-a koji se i pored toga sto je chrome podrazumevani otvara (kada se ode na search selekotvanog teksta npr), double tap na power dugme koji moze da otvori samo njihov waller a ne google. Za sad mi to nije dealbreaker ali sam iskreno mislio da ce manje da smeta.
7. Baterija - Kad god bih ga koristio, to je bilo intezivnije akanje kamere tako da za sad ne mogu da donesem neki zakljucak, ali obecava i po ovom pitanju.