Šta je novo?

Vivax Win TPC 89003G

panpetar

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2009
Poena
395
Pre dva dana kupio sam tablet Vivax Win TPC 89003G sa tastaturom pa ovom prilikom želim da o njemu podelim svoja iskustva sa vama. O ovom tablet uređaju do sad niko nije otvorio temu pa, eto, to ja činim pošto smatram da to ovaj uređaj zaslužuje.

Odličnu video recenziju o ovom uređaju imate na

Pošto je u recenziji praktično sve rečeno o ovom tabletu neću se puno zadržavati na njegovim specifikacijama, dizajnu i sl. već ću nešto više reći o svom iskustvu u njegovom korišćenju u prethodna dva dana.

Prvo, zašto sam se opredelio baš za ovaj uređaj? Na našem tržištu ima nekoliko tableta ovog tipa koji za većinu možda predstavljaju bolji izbor za kupovinu. Na primer, Lenovo Miix 300-10 ima skoro identične specifikacije kao i ovaj Vivax tablet uz veći ekran. Na kraju krajeva Lenovo je mnogo poznatiji brend od Vivaxa. Ovaj tablet nisam uzeo pošto je on za neke moje potrebe pretežak i prevelik. Bio mi je potreban nešto manji i lakši tablet sa tastaturom pošto ću ga verovatno više koristiti bez nego sa tastaturom. Na poslu ću koristiti tastaturu pošto dosta radim u Officeu dok ću ga kod kuće koristiti kao klasičan tablet uređaj. Težina veća od 600 grama je za mene prevelika. TESLA H890W tablet je takođe dolazio u obzir ali o tome zašto sam od njega odustao i zašto mislim da je Vivax ipak bolje rešenje nešto kasnije.

Izrada tableta je solidna. Ne odaje utisak jeftinih kinsekih uređaja. Nema krckanja prilikom jačeg pritiskanja, deluje dosta čvrsto. Voleo bih da je lakši ali to je ipak za ovaj cenovni rang nerealno očekivati

Uređaj dolazi sa Windows 8. 1 with Bing operativnim sistemom koji sam ja nadogradio na Windows 10 operativni sistem. Nadogradnja je protekla bez ikakvih problema. Odradio sam je pomoću Media Creation Tool-a.
Windows 10 na ovom uređaju radi dosta dobro. Za one koji koriste Android tablet uređaje a planiraju da kupe neki Widnows tablet uređaj moram da napomenem da će Andorid tablet sa sličnim specifikacijama raditi brže tj. da će brže pokretati programe. Jednostavno – Windows programi su zahtevniji i veći od Android programa. Ali da ne bude zabune – programi se otvaraju brzo. Oni manji veoma brzo, oni malo veći nešto sporije. Ipak je čistokrvni Windows u pitanju. Zbog za ovaj tip uređaja ograničene kolikčine RAM memorije nije realno da se, na primer, Phtoshop otvori za sekundu ili dve. Za takve programe, na kraju krajeva, ovaj uređaj nije ni namenjen. Ali zato ,na primer, Photoshop Elements radi bez ikakvih problema i otvara se veoma brzo.

Uz tablet se dobija Microsoft Office365 godišnja pretplata koja omogućava da se na njega instalira i onaj „pravi“ Microsoft Office 2016 čija će licenca takođe trajati godinu dana. To je ono što je meni bilo potrebno. Postoje i na Andoridu alternative za Office paket ali to, jednostavno, nije to.

Uz tablet, tako bar piše na zvaničnom sajtu a pominje se i u recenziji, se dobija i HALO: Spartan Assault video igra tj. serijski broj za istu. Međutim, ja to uz svoj primerak tableta nisam dobio. Zašto je to tako ne znam. Poslao sam mail prodavcu kod kog sam tablet kupio. Čekam odgovor. Iskreno, na tabletu nemam nameru da igram bilo kakve igrice pošto me igrice ne zanimaju ali sam čisto radoznao da čujem o čemu se radi.

Tastatura koja se dobija uz ovaj tablet je zaista odlična. Tasteri su prilično mekani i dovoljno veliki za kucanje. Naravno greške prilikom kucanja su u početku neminovne pošto su tasteri ipak manji od onih na, recimo, laptopovima ali se broj grešaka tokom vremena upotrebe tastature smanjuje. Povezuje se na uređaj pomoću buetoothe-a. Povezivanje traje manje od minuta prvi put, svaki sledeći put put to traje nekoliko sekundi. Jedini mana tastature jeste što fale dva dugmeta koja simuliraju kliktanje mišem.

Uz tablet se dobija i olovka. Na žalost nije aktivna. Može biti korisna kad se radi u desktop modu pošto su, zbog veličine ekrana, neke stavke prilično sitne. Vrh joj je gumiran pa se ne bi trebale pojaviti ogrebotine na ekranu nakon višemesečne upotrebe. Ovo napominjem zbog toga što ekran nema Gorilla Glass zaštitu.

Ono na šta imam primedbi jeste zvuk. T se odnosi i na kvalitet zvuka kao i na njegovu jačinu. Taj deo je mogao da bude bolje odrađen. Pre svega tu mislim na položaj zvučnika. Oba zvučnika su postavljena sa leve strane tableta što nije dobro rešenje. Logičnije bi bilo da su ih razdvojili tj. da su po jedan zvučnik postavili na levoj odnosno desnoj strani uređaja.

Kamere su prosečnog kvaliteta. Ona prednja će završavati posao za Skype i Viber. Što se zadnje kamere tiče nije mi jasno šta će ona uopšte na uređajima ovog tipa? Čak i da je kamera vrhunska ko će slikati i snimati klipove uređajem od 9 ili 10 inča? Meni je ta kamera potpuno bespotrebna tako da mi ne smeta što pravi prosečne fotografije na dnevnom svetlu a neupotrebljive po mraku. Isprobao sam je, eto, čisto reda radi. Po meni, bolje je da su tu kameru izbacili a poboljšali kvalitet prednje kamere.

Što se povezivanja na internet ovog tableta tiče Wifi veza mu je odlična a prijatno iznenađenje je prisustvo ulaza za SIM što omogućava i korišćenje mobilnog Interneta.. Naravno radi bez ikakvih problema. Voleo bih da su umesto 3G ubacili 4G podršku ali to bi možda bilo preterano za ovu klasu uređaja.

Surfovanje Internetom na ovom uređaju pravo je uživanje. Naročito mi se dopada kako radi Edge pregledač. Još uvek je to nedovršen proizvod ali kad dobije podršku za dodatke biće to ozbiljan igrač na polju Internet pregledača. Stranice se na ovom uređaju brže otvaraju od, na primer, istih tih stranica na Galaxy Note 2 fabbletu koji posedujem.

Ovaj tablet nema GPS čip. Voleo bih da je prisutan ali sad šta je tu je.

O trajanju baterije ne mogu izvesti neki zaključak pošto sam tablet tek počeo da koristim. Kad sam ga dobio napunio sam bateriju do kraja a zatim ga koristio…pa prilično pre sledećeg punjenja. Instalacija Windows 10 je potrajala a čačkao sam ga dosta i pre toga. Siguran sam da dosta duže traje od baterije na TESLA H890W tabletu. To je jedan od razloga zbog kojih nisam kupio pomenuti tablet. Mislim da će izgurati 7-8 sati efektivnog rada. Ali o tome narednih dana.
Mala primedba: nisam primetio indikator koji će mi reći da li je baterija napunjena ili nije bez uključivanja ekrana. Tačnije, indikator postoji i on radi kad bateriju punim sa ugašenim uređajem. Dok se baterija puni lampica svetli crveno (inače mogli su veću lampicu da stave al ajd da ne cepidlačim) a kad je baterija napunjena lampica se gasi. Međutim, sa upaljenim uređajem, kad se on nalazi u režimu spavanja, lampica uvek svetli crveno bez obzira da li je baterija napunjena ili nije.

Ja sam veliki fan Android uređaja. Imam Android telefon, imao sam i Andorid tablet. Na novom uređaju nedostajaće mi neke Android aplikacije, notifikacije sa Androida i sl. Na primer, Facebook za Windows je očajna aplikacija pa mi ne preostaje ništa drugo nego da koristim pregledač za Facebook.

Na kraju kratko poređenje sa TESLA H890W tabletom. Specifikacije ovih uređaja su dosta slične. Tesla naravno nema tastaturu ali se ona može dokupiti. Samim tim je jeftiniji od Vivaxa. Razlikuju se i po kapacitetu baterije – tu je Vivax u debeloj prednosti. Tesla ima GPS, Vivax ga nema. Vivax zato ima otvor za SIM karticu, micro HDMI port kao i standardni USB port dok Tesla ima samo microUSB port. Kakav je Tesla tablet u radu ne znam, nisam ga nikad koristio ali pretpostavljam da bi trebao da se ponaša slično kao i Vivax. Pitanje koje se postavlja je: da li za prednosti koje tablet Vivax Win TPC 89003G ima u odnosu na TESLA TABLET H890W vredi dati otprilike 6.000 dinara više koliko iznosi razlika u ceni između ova dva uređaja? Moje mišljenje je da vredi pa sam zato i uzeo Vivaxa.

Kako radi baterija?
Jel ima nekih mana?
Da li radi WiDi?

sada je 22000din

Za 22000 dinara nećeš naći bolji u to sam siguran. dA sam sačekao malo uštedeo bih 4000 dinara. baterija dosta solidna. Može da izgura 6-7 sati aktivnog korišćenja. Mana nekih nema. Nadogradio sam ga na Win 10 kao što sam rekao. Desilo mi se dva puta da se tablet ne može probuditi iz sleep moda nakon recimo 5-6 sati spavanja. Nisam se uhvatio u koštac sa tim problemom pošto nisam imao vremena ovih dana. Mislim da se podešavanjima to može rešiti. Imam dosta posla ovih dana pa ga ne koristim puno. Preko vikenda ću sve to fino podesiti pa ću javiti

Može biti. Danas recimo nemam tih problema. Međutim ako je to jedini bag koji će me snaći onda i nije toliko strašno. Za manje od 200 evra dobiti rpistojan hardver sa originalnim Windowsom i Officeom bez ijednog baga...što je mnogo mnogo je :D Ruku na srce, po specifikacijama ima stvarno dobrih Kineza al pojma nemam kako sve to ide sa carinama i porezima pa se obično kod kupovine tehnike odlučim za kupovinu u Srbiji.

Vrh Dno