Šta je novo?

Viste + SB600 RAID + 4GB меморије = проблеми?

Ostoja

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2004
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Scythe Mugen 5 B
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC (AX210 mod)
RAM
2x16GB Kingston Fury Beast 3200
GPU
Sapphire Pulse RX 6650 XT
Storage
Hynix PC711 512GB NVMe + WD Purple 4TB
Zvuk
Denon PMA-260 + Canton Fonum 601
PSU
EVGA Supernova P6 650W
Kućište
Black Widow + 3x Arctic P12 Silent
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Mobilni telefon
Motorola G72
Pristup internetu
  1. Optički internet
Копајући по интернету сам нашао да је маса људи имала проблем да инсталира Glistu на плочама са ATI SB600 јужњаком и дисковима у RAID-у и/или на све то имају 4GB меморије. Додуше тредови су од пре око 12 месеци, али се у већини не спомиње се да ли су нашли решење...

Занима ме да ли је конкретно неко пробао ту комбинацију, па да подели искуства? Да знам да ли уопште да се упуштам у авантуру инсталације... А да разбијам RAID не долази у обзир :p

Ево, да одговорим самом себи:

Кад сам покушао инсталацију 64-битне Vista-е, дошао сам до следећег проблема: да би се видео RAID низ (или ако је SATA диск у AHCI моду) потребно је Vista-и подметнути одговарајуће AHCI драјвере. Тај део није проблем.
Проблем је што сам пробао 10-ак различитих драјвера (последњи са AMD сајта, са сајтова различитих произвођача матичних...) и ниједном 64-битни драјвер није хтео да прође, уз опаску оперативног система да треба инсталирати или 32-битне или 64-битне потписане драјвере. Сами драјвери су WHQL (пише у readme.txt :d).
Инсталацијом 32-битних драјвера сам добио могућност да видим RAID низ, али га препознаје као неформатиран диск, тј. не виде се пaртиције, а то ми никако није одговарало пошто би остао без око 300GB података који су на D: партицији. Авантура се завршила неинсталирањем Viste, већ (поновним) преласком са XP на XP x64...

А моје питање је иначе било базирано на искуствима других (са нета), који су имали проблеме графичке корупције (беле линије, рестарти при покретању 3D апликација) када инсталирају 64-битну Vista-u на SB600 RAID, а при томе имају 4+ GB меморије. Проблем је везан за немогућност SB600 јужњака да ради у 64-битном моду. Проблем се, иначе, не манифестује у XP x64!
Неки произвођачи (конкретно ASUS и MSI) су издали исправке BIOS-a, избачено је и пар верзија драјвера и (наводно) тај проблем је отклоњен. Мени само није јасно зашто онда није хтео да прихвати 64-битне драјвере... :trust:

Poslednja izmena:
Vrh Dno