Šta je novo?

Vista x64 DX10 vs. OC

n_131

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
320
Nabavio sam skoro burezeru novu masinu i odmah naleteo na veoma cudan problem.
Masina je sledeca:
ASUS P5Q Pro, mod bios
C2Q 6600 i CM Hyper Z600 sa 12cm ventom
4x1Gb Kingston HyperX 1066Mhz
2xATI 4850 BBA @ Crossfire, najnoviji Catalyst 8.10 Hotfix
WD 320Gb
CM 520W Modular
i Vista x64
Problem je u tome sto cak i pri najmanjem oc-ovanju DirectX 10 igre u DX10 modu (Warhead, FC2...) pa cak i 3DMark Vantage pucaju, tj dolazi do raznih probema tipa fleka po ekranu, nestanka slike, resetovanja kompa i slicno.
Probao sam sledece varijante:
1. Naterao sam proc na 3520Mhz, 1040Mhz memorija,FSB oko 390 sa naponima za proc od 1.450 i 2.20V za memoriju sa latencijama 5-5-5-18 a sve ostalo na auto. Takav komp radi Prime ili Orthos po 6-8h bez greske i sa max temperaturama od 62C sto je po meni skroz ok. Pritom sve igre kao i 3DMark06 rade bez greske, medjutim DX10 nece ni da se pomeri, neprestano puca sve u njemu.
2. Kada se ucitaju def vrednosti ili se smanji FSB na 266 i memorija stavi na 1066 a sve ostalo na auto ponekad prolazi DX10 a ponekad ne.Pri najmanjem oc-u FSB-a sigurno prestaje da radi.
3. Kada se ucita default setup iz BIOS-a proc je 2.4 a memorija na 800 (jer joj je to zapisano kao def) sve radi savrseno, igre i Vantage.

Probao sam sledece stvari i nisu pomogle:
- samo jedna graficka bez CF-a
- menjao grane na napajanju (posto ima 3x12V grane sa po 19A)
- menjao FSB voltazu, sve voltaze stavio na min vrednosti osim CPU i RAM
- iskljucio sve one stvarcice C1, EIST, sva ona ASUS Ai ****** koja mogu da se pogase iz biosa
- reinstal Viste i drajvera xy puta
- flash najnovijeg biosa, flash modovanog biosa
- ne mogu vise ni da se setim :)

Dosao sam do zakljucka da nesto nije dobro setovanu u BIOS-u jer kada promenim Ai na manual sve propada, tako da bi bilo lepo da neko detaljno objasni sta sve tacno treba da se podesi na ovoj ploci kako bi to radilo kako treba...

P.S. nisam znao gde tacno da postavim temu ali mislim da je problem do oc-a a ne do DX10

Poslednja izmena:
Ja bi reko da problem do Viste a ne do oc-a ako je stabilan procesor i memorija u othosu, ja bi ti preporucio da probas na xp-u a sto se tice napajanja nemoras menjati grane jer je modularno prebacuje visak sa jedne na drugu granu i sasvim je dovoljno jako.

Ne mogu da probam na xp-u jer on nema podrsku za DX10 :)
A ujedno sam i Vistu stavio zbog 4Gb rama...

To nema veze radice karta i na DX9 probaj nista te nekosta.

Pa reče čovek da u DX9 sve radi kako treba.

A da nije ipak do 520W napajanja? 2 x 4850 + Quad CPU, možda CM malo trokira kad se OCuje? Ako možeš probaj neko malo jače napajanje, bar bi ja to pokušao.

Tesko da je do napajanja ljudi to je 3x19 ampera moze da snabdeva dve kartice bez problema, mada nije na odmet probati i jace napajanje. Znaci prvo probaj na xp-u ako to nepomogne onda cemo dalje da trazimo sta nije u redu.

Ma nije problem na XP-u, tj nema nikakvih problema u DX9 modu, znaci moze da radi komp danima i da se igraju igrice bez ikakvih problema...
Jedini problem je DX10...
A da je napajanje slabo mislim da ne bi radilo ni na DX9 varijanti, osim ako ATI ne vuce vise struje u DX10 modu :)
I dalje sumljam na neka setovanja za memoriju ili procesor ili ko zna za sta u onom prekomplikovanom Asus biosu, kod mene na Biostaru nema tih problema :)

Znaci sve ti radi kako treba u XP-u e sad koja vista je u pitanju ocigledno je problem u visti ili u atievim drajverima, pokusaj instalirati starije drajvere pa vidi sta se desava.

Napajanje nije slabo jer ga ja imam sta god bi nakacio radilo bi bez problema a cacio sam svasta.

Ne znam da li je to napajanje dovoljno za CF, ali bi trebalo da bude. Ipak mislim da je problem do graficke karte. Ili je neispravna ili je do drivera. Probaj njegove karte kod sebe a svoju kod njega na kompu. Vidim da si probao sa samo jednom kartom. Da li si probao obe karte u single modu ili samo jednu? Da li si OCovao graficku? Raskantaj CF fizicki, ubodi samo jednu kartu, probaj sve na def u dx10, pa samo cpu oc a onda i samo graficka oc. Onda ponovi postupak sa drugom kartom.

Evo jos dodatnih stvari koje sam probao a nisam naveo u prvom postu, naravno nije pomoglo:
- razliciti drajveri 8.6 8.7 8.9 8.10 obicni i hotfix verzije
- samo jedna graficka u bilo kom od dva pci-e slota, ne pomaze identicna stvar se desavala
- kroz taj komp je proslo jedno 4-5 4850 karti i svaki put je bilo isto, single ili cf mod, ove dve koje su trenutno su su identicne tj jedna je palit a druga gainward, ali su obe BBA i referentne, cak sam im flashovao isti bios, znaci u svakom pogledu su identcne.
- svaka kartica samostalno radi skroz ok i na mom kompu
- probao sam kombinacije i sa sva ili jednim CF bridgeom, menjao sam i njih jedno 4-5 kom nije pomoglo

Kada se na ploci ucitaju def sve radi savrseno i CF i DX10...Problem je kada se pokusa i neki najmanji OC, znaci dovoljno je da stavim onaj Ai na manual i setujem FSB na 270 umesto fabrickih 266 i nece da radi... Naravno u bilo kom slucaju pa sve do FSB-a 390 i 3500Mhz za proc DX9 i win sljakaju savrseno, samo glupi DX10 nece nikako :)

Znaci kod tebe na kompu radi dx10? Probaj ovo. U jumperfree config u biosu stavi pci-e na 100 i iskljuci pcie i cpu spread spectrum.

Poslednja izmena:
Uh bre. Problem. Nemam ideju. Probaj da cackas malo pci-e frekvencije 100-110. video sam da ljudi drze i na 115 ali obavezno ostavi cpu i pci-e spread spectrum na disabled. Pretpostavljam da si istu vistu probao i kod sebe. nemam pojma stvarno. Ako se svaka karta na toj ploci zabaguje u dx10 a kod tebe radi kako treba onda probaj drugu instalaciju viste. ako i dalje ostane problem, ne znam na sta da sumnjam osim na plocu.

Nazalost imam istu Vistu i kod mene,kao i jos kod par drugara, od kojih jedan ima skoro identicnu masinu kao burezer, a sve nam svima radi savrseno...
A probao sam i tu foru sa pci-e frekvencijom, medjutim ploca nece da upali uopste kada je bilo koja vrednost veca od 102 a na tim vrednostima je ceo komp totalno nestabilan, jedva udje u win a nema sanse da pokrene ni jednu igru cak ni u dx9
Cekam onda Catalyst 8.11 mozda je sve to neki problem do njih ili tako nesto, mozda i novi bios za asusa resi problem...

To za pci-e je u principu i ocekivano. Ovaj spread spectrum se iskljucuje zbog toga. Da npr fsb ne bi uticao na ostale frekvencije. Bas mi nije jasno. Ali ako sve to radi kod tebe sa istim softverom onda je problem u hardveru. Baguje i kad je samo jedna karta sto iskljucuje napajanje, mada i sam problem sa artefaktima nema veze sa napajanjem, da je preoptereceno ventilator bi pocelo da vristi a komp bi se ugasio ili bi pukao win. I dalje ne shvatam sta to dx10 radi hardveru sto dx9 ne radi. Ako ti nije zapelo za dx10, probaj xp x64. Ja ga koristim skoro godinu dana bez problema.

Pa ako se ne rese ovi problemi sa nekom novijom verzijom drivera, pasce neki xp x64 ili server 2003 na tu masinu...

Problem je resen konacno...
Problem je bio do memorije, ali veoma cudan, iz ocajanja sam setovao sve kako treba i pusti da se vrti GM, koji je tek posle 5-6h testiranja izbacio samo 2-3 greske, znaci toliko malo je bilo dovoljno da DX10 radi nestabilno, naravno svi drugi testovi kao i sam komp su radili bez greske, memorija je takodje radila na mom kompu normalno :) Neka cudna nekompatibilnost...
Na kraju sam stavio Geil Ultra 2x2Gb 1066 i sada sve radi savrseno :)

@n_131 vazno da si resio problem ja bi dosad deset puta razbio komp da me je toliko zezao.:D

Vrh Dno