Šta je novo?

Vista vs. XP - Final Fight

Wild Boy

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2005
Poena
680
I sto imas vise ram memorije to vise zauzima, uzas. Moj brat koristi 64bitnu windows vistu, i tipa.... ukljucena mozila sa jedno 5 tabova, photoshop (radio je sliku neke normalne rezolucije), i emule. Zauzelo 3.1gb rama lol. Ja NI JEDNOM nisam presao 2gb rama na xp-u, a igram igre u 1680x1050 na max detaljima, i u pozadini mi je ukljucen mirc, bitcomet i dc++.

Koliko ja znam svrha RAM-a je da bude popunjen, a ne da zvrji prazan. Glavni uzrok popunjenosti je superfetch (pored toga sto je 64bit), medjutim kada se RAM popuni superfetch nece ostati u njemu vec ce osloboditi RAM za aplikacije kojima je potreban. Zato je rad u vise programa mnogo komotniji na Visti, ne znam kako ljudi to nisu primetili.

dajte, bre, ljudi, bila je priča 1000 puta o Visti i RAMu! Vista drugačije troši RAM u odnosu na XP, tako da to ne može da se poredi!

oh boze lol

Svrha je da bude popunjen ako ima potrebe da se popuni, a ne da se popuni u fazonu "greota se baci". Moj brat mrzi vistu, bavi se ozbiljnim stvarima, radi na photoshopu i maya programu, i vistu ne moze da podnese. Kaze da mu je samo otezalo posao.

Nisi nista razumeo, uopste nije popunjena bez razloga.

oh boze lol

Svrha je da bude popunjen ako ima potrebe da se popuni, a ne da se popuni u fazonu "greota se baci". Moj brat mrzi vistu, bavi se ozbiljnim stvarima, radi na photoshopu i maya programu, i vistu ne moze da podnese. Kaze da mu je samo otezalo posao.

Ja radim u svim zahtevnim dizajn programima i mogu da kažem da mi sve radi ko podmazano pod Vistom - 3D Max, ceo Adobe paket, Corel, sve radi bez problema.

Ljudi kada porede popunjenost RAMa pod XPom i Vistom zaboravljaju ili ne znaju za glavnu razliku između ta dva OSa - Vista ima superfetch servis koji po dizanju sistema učita najčešće korišćene programe čime se drastično smanjuje vreme koje je potrebno za pokretanje istih. Kada je taj RAM potreban za nešto drugo, on se momentalno isprazni. Zbog toga je iskorišćenost RAMa mnogo bolja pod Vistom nego pod XPom. Jeste da na prvi pogled veći procenat praznog RAMa izgleda lepše za oko kada se gleda XP, ali je u realnosti mnogo bolje ono što Vista radi. Kada vam se Photoshop CS4 podigne za 5s u Visti umesto za 30s pod XPom, videćete i konkretnu razliku.

p.s. Kada bi danas pitali čoveka po čemu je Vista lošija od XPa, mislim da ne bi postojao ni jedan argument u korist XPa koji ne bi mogao da se obori ili koji već nije oboren. Već je sve mnogo puta objašnjeno ovde na forumu, ali će se uvek naći neko ko padne s neba pa u rebra i lupi glupost ili kad ponestane argumenata skrene temu na... Mac recimo. I ajmo Jovo nanovo, sve iz početka. Ovo što sam napisao nemojte da shvatite kao povod za odgovaranje i započinjanje novih rasprava, samo pogledajte starije XP vs Vista teme - sve vam je objašnjeno ako vas zanima istina, a ne hejt.

Poslednja izmena:
I kakva je ta famozna kisha? 🙂

Verovao ili ne,meni se svidja,ne bas toliko da bih istog momenta otrcao do prodavnice za jos 2GB RAM-a i 100% presao na vistu,ali mi se svidja...🙂Ipak, XP je i dalje moj OS br.1,da li zbog straha od nepoznatog ili zbog nesto losije optimizacije Viste,nemam pojma,uglavnom tako je kod mene.Nisam se pokajao sto sam je instalirao(a i zasto bih) , jos kad se setim kontrole na glas...Idi begaj!😀
Ako vec ides na "jeftiniju" varijantu,onda je i za tebe mozda najbolje resenje dual boot, vidis,uporedis itd.Ako nista drugo,moramo da se pripremamo polako za Sedmicu...Samo da te upozorim da Vista po defaultu zauzima oko 20GB na hardu,ako nisi znao.🙂

zanimljivo ja radim sa corelom i sa ps-om i sa svim i svacim (multimedija, blablabla) i odgovorno tvrdim da vista sa sp-om i svim redovnim updateovima NE VALJA! TACKA!

gori crap od OSa nisam sreo josh od ME

zanimljivo ja radim sa corelom i sa ps-om i sa svim i svacim (multimedija, blablabla) i odgovorno tvrdim da vista sa sp-om i svim redovnim updateovima NE VALJA! TACKA!

gori crap od OSa nisam sreo josh od ME
Ajde da čujemo sad te odgovorne argumente zašto Vista ne valja. Ili treba da ti verujemo na reč, pa da krenemo i mi sa pljuvanjem?

Ajde da čujemo sad te odgovorne argumente zašto Vista ne valja. Ili treba da ti verujemo na reč, pa da krenemo i mi sa pljuvanjem?

Ma pusti ih bre to su kompleksi,tu je problem što ljudi sakupe pare jedva za 2gb rama a kamoli za 4gb. U praksi pokazalo da se "preporučuje" 4gb a ne da je obavezno 4gb rama za vistu i to su neki pogeršno protumačili. Ja koristim vistu ultimate x64 sa 2gb rama i nemam nikakvih problema sa igrama a igre koje primetno rade bolje i veći fps na visti su farcry2 i nfs uc za sad,takođe manji latency dok igram wow.

a ove hejtere pusti neka smrde,ne znam zasto instalirate vistu na slabije konfiguracije pa posle pljujete kako ne radi kako treba....

Ja radim u svim zahtevnim dizajn programima i mogu da kažem da mi sve radi ko podmazano pod Vistom - 3D Max, ceo Adobe paket, Corel, sve radi bez problema.

Ljudi kada porede popunjenost RAMa pod XPom i Vistom zaboravljaju ili ne znaju za glavnu razliku između ta dva OSa - Vista ima superfetch servis koji po dizanju sistema učita najčešće korišćene programe čime se drastično smanjuje vreme koje je potrebno za pokretanje istih. Kada je taj RAM potreban za nešto drugo, on se momentalno isprazni. Zbog toga je iskorišćenost RAMa mnogo bolja pod Vistom nego pod XPom. Jeste da na prvi pogled veći procenat praznog RAMa izgleda lepše za oko kada se gleda XP, ali je u realnosti mnogo bolje ono što Vista radi. Kada vam se Photoshop CS4 podigne za 5s u Visti umesto za 30s pod XPom, videćete i konkretnu razliku.
E koliko smo pričali na temu prefetch-a kod XP-a i Viste i ljudi i dalje odvaljuju ovako nešto.

Windows 2000, XP i Vista imaju prefetch, tj. trpaju u memoriju stvari koje očekuju da će vam zatrebati, ne ostavljaju je da zvrji prazna bezveze. To se korisniku ne prijavljuje i prostor u RAM-u zaista deluje prazan, ali se u stvari neće i fizički isprazniti sve dok ne ustreba za neke druge stvari. Svaki naredni Windows ima nešto unapređeniji prefetch od prethodnog i "pametnije" odlučuje šta i kada da kešira u RAM. Microsoft je u Visti odlučio da ovaj feature nazove "superfetch" i hajpuje ga do maksimuma, potpuno prećutavši da skoro istu stvar ima i Windows XP. Razlike nisu velike, recimo XP će obrisati sav keš programa koji ste upravo zatvorili, dok će Vista ostaviti njegov keš u RAM-u, tako da će se program brže otvoriti ako ga opet pokrenete.

Dakle, to što Vista pokazuje veće zauzeće memorije NIJE rezultat superfetch-a, već je posledica toga što Vista zaista i guta više memorije trpajući više sistemskih fajlova u RAM, što ostavlja manje prostora memorijski jako zahtevnim aplikacijama kao što su igre.

Ma ljudi, pričajte šta hoćete, hejtujte, prosipajte mudrosti, raspravljajte se... nema teoretske šanse da me ubedite da je Vista loša kao zaseban sistem, niti da aktuelni programi loše rade pod Vistom, niti da je XP bolji od nje. A jel znate zašto? Zato što sam iz prve ruke mogu da se uverim u te činjenice. Instalirao sam sistem, programe i igre, video da sve to radi kao što i treba da radi i za mene je priča zaključena. Možda će neko i da se primi na te vaše priče, ali je to onda već njegov problem.

Vama srećno u međusobnom tapašnju po ramenu i potvrđivanju hejta, al' ja nema više šanse da se raspravljam na ovu temu.

😛

E koliko smo pričali na temu prefetch-a kod XP-a i Viste i ljudi i dalje odvaljuju ovako nešto.

Windows 2000, XP i Vista imaju prefetch, tj. trpaju u memoriju stvari koje očekuju da će vam zatrebati, ne ostavljaju je da zvrji prazna bezveze. To se korisniku ne prijavljuje i prostor u RAM-u zaista deluje prazan, ali se u stvari neće i fizički isprazniti sve dok ne ustreba za neke druge stvari. Svaki naredni Windows ima nešto unapređeniji prefetch od prethodnog i "pametnije" odlučuje šta i kada da kešira u RAM. Microsoft je u Visti odlučio da ovaj feature nazove "superfetch" i hajpuje ga do maksimuma, potpuno prećutavši da skoro istu stvar ima i Windows XP. Razlike nisu velike, recimo XP će obrisati sav keš programa koji ste upravo zatvorili, dok će Vista ostaviti njegov keš u RAM-u, tako da će se program brže otvoriti ako ga opet pokrenete.

Dakle, to što Vista pokazuje veće zauzeće memorije NIJE rezultat superfetch-a, već je posledica toga što Vista zaista i guta više memorije trpajući više sistemskih fajlova u RAM, što ostavlja manje prostora memorijski jako zahtevnim aplikacijama kao što su igre.

Upravo tako, mislim da kranjeg korisnika ni ne treba interesuje kako sta radi i zasto je bolje. Oduvek mi se cinilo da Vista dobro koristi RAM ali da se muci kada treba da ga oslobodi za igre i sl. Ovaj Morbiusov post to samo potvrdjuje (btw, covek je pisao dugo vremena vesti za Bench tako da mislim da zna sta prica). Nije to nikakav hejt, volim da imam kontrolu nad svojim OS-om, a u Visti to jednostavno nemam.

Vista je ruku na srce dosta osetljiva na OC, shto pricam iz svog iskustva, ali i iskustva par mojih drugara. Svi su imali iste simptome, od BSOD-a do glupavih zaglupljivanja drajvera. Nakon dotezanja u sitna crevca i testiranja do apsolutne stabilnosti stvari su se dosta popravile. LM, to je jedna od stvari sa kojom ljudi imaju problema a nemaju predstavu sta se desava jer na XP*u sve radi "OK"...
Vista na totalno drugachiji nachin koristi rersurse pa tako i RAM memoriju, ustvari, ono shto radi je to da celu kolichinu RAM-a keshira sistem i onda po potrebi odvaja potrebnu kolichinu za aplikaceije koje koristimo, tzv. super prefetch. Kada upalite resource manager u visti ili task manager videcete da je fizicki RAM skoro uvek blizu nule, a svo vreme vidite kako je iskoriscenje recimo nekih 1.5Gb. Tu lezi zec 🙂... Sa povecnjem kolichine ram-a rastu i performanse viste. Zato dosta ljudi kaze da Vista x64 radi bolje od 32bit verzije. Tachno. Ja je takodje koristim i 64bit-na verzija jednostavno zna kako da iskoristi raspolozivi RAM. XP kao 32bit-ni sistem to ne ume. Drugim rechima prosechan korisnik ne vidi razliku izmedju 2Gb, 3.25Gb i 4Gb rama na XP-u. Jednostavno, onde gde mozete osetiti na PX malu razliku su teshki programi za video obradu ili 3dmax i tome slichni. Sa obzirom da je XP sistem koji je star 6 godina ne treba da chudi shto nekima radi bolje sa danashnjim konfiguracijama. Ne bi bilo loshe da se svi malo vishe edukuju i prochitaju koje sve novine donosi Vista, kao shto je gore spomenuti super prefetch. Ima dosta testova po netu gde se lepo vidi kako Vista x64 skalira izuzetno sa povecnjem RAM meorije. To sa XO-om u bilo kojoj verzji, 32bit ili 64bit nije sluchaj. On jednostavno ne ume da iskoristi toliku kolichinu memorije. Tu je i multitaskong koje mnooogo nbolje radi u Visti. Ja sam lichno probao na mom rachunaru Vistu x64 sa 8Gb RAM-a, brutalno dobro radi, tu nema priche. Isti taj RAM sam probao i sa serverom 2003, ali to jednostavno nije to. 😉
Dakle malo edukacije o novim tehnickim mogucnostima iste, npr. ovde:
http://www.codinghorror.com/blog/archives/000688.html

I ja sam navikao da na klik sve leti, ali to je normalno, na XP-u to radi sa 2Gb ram-a, dok na Visti isto to radi samo sa 4Gb.... 😉 :wave:

Slažem se sa onima koji kažu da vistu ne treba instalirati na slabije mašine. To kvari celokupan utisak. Kod mene na mašini iz potpisa šljaka kao leptir, a na ćalovoj (Athlon XP 2400+, 512MB RAM, Geforce 4) je znatno sporija od XP-a. Zaključak, ko ima lošiju mašinu, neka se drži XP-a.

Dao sam joj foru, 2 puta.
Toliko nijednoj zeni ne bi dao 😀
Ono sto me odusevilo je rad sa memorijom, uvek je bila popunjena i aplikacije su se primetno brze dizale. Ono zbog cega sam joj rekao zbogom je to sto sam za razne stvari morao da radim vise koraka nego u XP-u, a to smara.

Na koje , ljudi, slabe masine?
Danas mogu da se kupe masine u svakoj samoposlugi za ~300€. Laptopovi stizu sa po 3GB rama.
Sta je problem sa Vistom.

Za mene glavni problem sa Vistom je rad u mrezi. U firmi imao WinXP, Win2003srv, Win2008srv, Linux (Ubuntu vecinom) i Vistu (mali broj radi testa i tako je i ostalo). I nigde nisam video toliko nelogicnosti i problema koliko u Visti. Redovan update se podrazumeva. Strasan operativni sistem, ja ga se klonim.

Za mene glavni problem sa Vistom je rad u mrezi. U firmi imao WinXP, Win2003srv, Win2008srv, Linux (Ubuntu vecinom) i Vistu (mali broj radi testa i tako je i ostalo). I nigde nisam video toliko nelogicnosti i problema koliko u Visti. Redovan update se podrazumeva. Strasan operativni sistem, ja ga se klonim.

Budi samo srećan što u firmi nisi imao i Windows 98 kao kod mene, da vidiš koje su tek to igre bez granica kad treba da se umreži sa Vistom. Još nikome nije pošlo za rukom da podeli štampač između 98 i Viste, ako nekom uspe nek odmah zove Ginisovu knjigu rekorda.

Vistu bih ipak pre nego XP preporučio kao Windows za kućni računar koji neće ići u mrežu i koji služi za tu neku standardnu kućnu namenu, malo multimedije, malo rada, malo igara.

Na koje , ljudi, slabe masine?
Danas mogu da se kupe masine u svakoj samoposlugi za ~300€. Laptopovi stizu sa po 3GB rama.
Sta je problem sa Vistom.
Nisi čuo za slabije mašine? Npr. ona koju kupiš sa 512MB i integrisanom grafikom? Na njoj XP trči ko lud, Vista se jedva mrda.

Meni je glavni problem sa Vistom to što lako mogu da namestim XP da izgleda lepše, baš kao i mnogi programi (npr. oni koji koriste "manifest" fajlove često izgledaju bolje na XPu). Takođe, na Visti ne mogu da namestim da me komp pita šta da radi kad pritisnem "Sleep" taster. I tako, ima tu još (nebitnih) sitnica.

Sve u svemu, nakon 6 meseci intenzivnog korišćenja Viste, moj je zaključak ovakav: lepa je, radi extra stabilno (kao i XP), bez nekih većih primedbi... Međutim, vratio sam se na XP jer je više pogodan za custom-izaciju i jednostavno zato što mi Vista ne nudi ništa što nemam u XPu... Ali, svakako ne mislim da je Vista loša - naprotiv!

Vistu bih ipak pre nego XP preporučio kao Windows za kućni računar koji neće ići u mrežu i koji služi za tu neku standardnu kućnu namenu, malo multimedije, malo rada, malo igara.
Zašto? Mislim, imho, isto je XP ili Vista, tako da ja generalno ne bih mogao da odlučim koji da preporučim...

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Windows 2000, XP i Vista imaju prefetch, tj. trpaju u memoriju stvari koje očekuju da će vam zatrebati, ne ostavljaju je da zvrji prazna bezveze.

Ovo uopste nije tacno. Ako je tako zasto se na XP programi podizu mnogo duze ako su vec "spremljeni" u memoriji, nije valjda da je MS toliko unapredio prefetch da sad na Visti radi jedno 3 puta bolje?

morbius je napisao(la):
Razlike nisu velike, recimo XP će obrisati sav keš programa koji ste upravo zatvorili, dok će Vista ostaviti njegov keš u RAM-u, tako da će se program brže otvoriti ako ga opet pokrenete.
Ni ovo nije tacno, pokreni program posto ga zatvoris videces da ce ti "uleteti", znaci ljudi sta vi pricate, pa je l' ste culi za cold i warm start, nije valjda to Vista donela?
A i malo razmisli sledeci put jer ti je drugi citat u suprotnosti sa prvim, te kesira te ne kesira.

Jedino da uzmem Camtasia-u i da pocnem da snimam....

Poslednja izmena:
^
Vista koristi Super Prefetch koji je navodno brzi. E sad koliko se secam proletela je informacija da regitry tweakom moze isti da se ukljuci i pod XP-om.

Ja visu 64 koristim vec vise od godinu dana i nijedan jedini ozbiljniji problem nisam imao , dok sam na Xp-u uvek imao nekih problema. Ne pada mi na pamet da se vracam na XP. XP je osetno sporiji u radu , posebno kada ima nekoliko aplikacija startovanih koje pristupaju hardu u isto vreme. Vista 64 u takvim situacijama radi bez usporavanja. Primer: rezem nesto i hocu da otvorim operu ili da pustim neki film, XP jedva otvara folder na hardu i usporeno otvara minimizovane programe, dok vista to radi bez problema. Mozda nekome XP radi radi perfektno ali meni ne. U Xp-u kada otvorim neki folder sa filmovima desava se da se upuca explorer, i svaki sledeci put kada otvorim taj folder isto se desava, na visti se desava samo prvi put i nikad vise. Ovakvih primera ima dosta. Uglavnom , vista 64 za mene.

Po meni je bez razmisljanja:

VISTA nezamenljiva ZA MASINU NA KOJOJ SE NE IGRA.
XP ZA GAMING (osim ako se ima extra jak komp pa onda moze i vista).

I po meni tu staje sva rasprava-onaj ko hoce i igre i ofis masinu, lepo stavi dual boot xp+vista i bog!

Npr. Da imam pristojan laptop na njega bih definitivno vistu stavio jer na njemu gaminga ne bi bilo, a prednosti super prefetcha i dr. bi dosle visestruko do izrazaja u svakodnevnom radu...

Ja se pretezno igram na racunaru, i nemam nikakvih problema sa vistom. Ni u jednoj igri nemam nikakva usporenja niti bilo sta slicno. Vista nikako ne opterecuje sistem , jer mi je opterecenje procedora ispod 5%, a aktivan mi je torrent uvek, i jos gomila drugih programa.

Pretpostavljam da ce sad neko da me ubedjuje da meni vista ne radi stvarno ,nego da sam ja to umislio samo. Neznam zasto ste otvarali ovako hejtersku temu, jer ovde nema nikakve konstruktivne diskusije. Evo ja cu prvi da prestanem da pisem u ovoj temi.

Možda XP jeste brži, ali nije bolji za igrice. Jedna od mogućnosti koju ima vista a ne xp je driver recovery. Prvi put sam se sreo sa tim igrajuću broken sword the angel of death, u mesari kad treba da se uzma mast iz sušare, verovatno zbog baga u igrici (loše urađen efekat dima) na XP-u bi izletao BSOD, dok na visti slika nestane na 5 sekundi i vrati se nazad gde sam stao (dok ton još piči u pozadini), a tek kad izađem iz igre vista me obavesti da je driver "kreširao". Siguran sam da se može naći tona primera gde driver recovery pomaže.

Nazad
Vrh Dno