Šta je novo?

Vista Home ICS problem

Benny Blanco

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2005
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I7 10700k & Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
Asus TUF Z590 Plus
RAM
G.Skill 3200 32GB
GPU
Gigabyte gaming OC RTX 3070
Storage
samsung 980pro 1tb, WD 3TB
Zvuk
Motu M2, Dyens Ampino, Monitor Audio BX2
PSU
Silverstone Strider 750w
Kućište
CoolerMaster Stormtrooper
Monitor
DELL S2719DGF
Miš & tastatura
hyperX alloy FPS, Logitech G Pro
Mobilni telefon
S21+
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na jednom kompu Vista Ultimate(UAC diable) i kablovski sbb modem u jednoj mreznoj karti, i u drugij mreznoj karti AP, ukljucen ISC, drugi komp XP Wlan sve radi ok mreza i internet.
Napravljen NB, pa izbacena SBB mrezna, po nekom uputstvu sa neta, da bi Ics sa XPom proradio, ali i probano default.

Problem je Laptop koji je dosao sa Vistom Home (UAC enable) kada se ukljuci Wlan na prekidac, jasno se vidi AP i kada se ukuca WEP pw ,znaci isto ko i na xp kompu,
jednostavno ne moze da pristupi. Ne vidi se u lanu ne moze da se pinguje kao ostala dva kompa, ali jasno vidi AP.

Kada se modem stavi u mreznu na Laptopu Internet radi normalno.
Da li nesto treba da se podesi na Lapu Visti home i sta?
Ili je nesto drugo u pitanju?
Pre nego sto izguglam pola neta mozda je neko vec imao ovakav problem.

Pregledao sam dosta tema, meni masina sa xp radi ok preko ove sa vistom
al nije mi jasno sta treba da podesim da bi lap sa vistom home radio ok preko AP.
Jednostavo ne moze da pristupi mrezi ova 2 koja rade ok.

Ja sam svoj TP-LINK WR541G podesio uz pomoć one teme, mada je sve jasno i iz uputstva koje stiže uz njega. Inače i meni ja na desktopu XP a na laptopu Vista Home Basic.
Jedino sto mi pada na pamet je da li si menjao ime za mrežu (što je i poželjno da uradiš). Ako si menjao naziv mreže, kod mene je po defaultu bilo ime TP-LINK, i ako si postavio da ta mreža bude nevidljiva za "ostale" onda moraš na svom laptopu da podesiš to.
Ako je to u pitanju reci pa da idemo korak po korak, ako ne onda će se javiti neko pametniji ;)

To je D-Link DWL-G700AP, promenio sam SSID u pantera_W, i pod tim imenom ga vide i Wlan karte na ostala 2 kompa, i stavio WEP osnovni pw od 10 karaktera.
AP ima static ip 192.168.0.50, a kada se ukljuci ICS, mrezna karta na koju je nakacen dobije adresu 192.168.0.1 a ostale Wlan automatski dobijaju adrese.

Znaci oba kompa vide AP kao pantera_W, ali samo ovaj sa XPom se mrezi i ide na Interner bez problema.
Samo sam ukucao key i pri spajanju i sve radi ok.
Lap sa Vistom vidi Ap ali njega drugi kompovi ne vide u mrezi, i kada na njemu kliknem na connect jednostavno se ne spoji, i to odmah, nema kao nesto da trazi mrezi par sekundi nego odmah prijavi da ne moze da se spoji. Naravno key je ukucan.
Nema neki domet od 10 do 20 metara, zato samo WEP.
I dalje nista.

evo statusa
IP Address 192.168.0.50
Subnet Mask 255.255.255.0
Gateway 0.0.0.0
DHCP Server Disabled
Wireless
SSID pantera_W
Encryption Function WEP 64bits
Channel 6
Da li si nesto posebno radio na Visti home da bi se spojio na ruter.
meni je ovo samo Ap, nije i ruter i Ap, valjda.

edit. mreza je podesena na Public, ali na laptopu kada odradim dijagnostiku problema prikaze mi da je moguce da je skrivena (hiden) i ako je lepo vidi.

Poslednja izmena:
Nisam ništa specijalno podešavao.
Išao sam sledećim koracima:
Prvo sam konfigurisao ruter putem quick setup-a. U sledećem koraku sam uključio laptop i proverio da li to funkcioniše na taj način. Kako živim u zgradi, a preko puta mog prozora se nalazi drugo krilo zgrade, vrlo brzo sam imao "padobrance" u svojoj mreži. Zatim sam promenio SSID, stavio da je private, zadao WPA2, filtrirao MAC adrese, ukljucio ruterov firewall i tu sam se zaustavio jer nisan nešto mnogo paranoičan a vrlo lako ću nivo bezbednosti podići ako primetim da nešto nije uredu. Zatim sam ponovo na laptopu podesio konekciju, manuelnim putem jer sam upisao ime moje mreže (SSID), WPA2 šifru i čekirao da mi se ova mreža automatsi aktivira čim je laptop u dometu iste.
Kažem ti ja sam sve odradio po uputstvu sa pomenutog linka. Ovo sam prvi put radio jer nisam imao potrebe da do sada to radim i uspeo sam. Ja bih na tvom mestu to sve odradio ponovo, reset rutera na fabrička podešavanja, pa quick setup, pa onda podesi SSID, pa WPA (ili WEP kako ti odgovara već), pa enable MAC filtriranje i upisivanje MAC adresa racunara koji se sa ruterom spajaju bežičnim putem. Ako ne uspeš ovako onda pitaj ponovo pa će ti valjda neko ko se bolje razume od mene to objasniti.

EDIT: Meni je DHCP enable.

Poslednja izmena:
Izasao je neki update za Atheros WLan kartu na MS updejtovima, i kada sam ga skinuo instalirao sve je proradilo kako treba , znaci bilo je nesto do Viste Home.

mreza ima enkripciju, znaci moze da se konektuje samo neko kome ja dam password, a i domet ovog mog AP je 30 metara a mozda ni toliko :p
:D
Bronx :D:p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno