Šta je novo?

Vista - 64bit ili 32bit?

• Začetnik teme Začetnik teme Civil
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Kako sam kupio novi, prilicno jak komp, nekako mi XP deluje prevazidjeno. 🙁 Zelim da na drugi hard instaliram Vistu. Na njoj bih radio sve sto radim i na XP-u, znaci gledanje filmova, surf, levo, desno, znaci nista specijalno. Igre bih igrao na XP-u koga bih ostavio u okviru Dual Boot-a, osim onih koje su pravljene za vistu. Prakticno zelim da je pogledam, istrazim, naucim, i da konacno predjem totalno na nju. Da li da instaliram 32bit ili 64bit? Da li na 64bit rade svi 32bit programi, prakticno svi programi jer ja ne znam da ima 64bitnih jos uvek? Ili da ipak instaliram 32bit?

Imam hardver novijeg datuma, E4300, 8600GTS, 2GB memorije... kakva je pokrivenost drajverima, da li da ocekujem probleme? Od starijeg imam samo zvucnu, Creative Audigy LS. Da li se drajveri isto dele na 64bit i 32bit ili toga nema?

Ocekuj probleme, ako slucajno imas neku stariju komponentu (zvucnu, tv/fm i sl.) mozes da imas probleme da nadjes drajvere, cak iako nadjes sve drajvere moguci su raznorazni problemi s njima, stariji programi vrlo cesto nece da rade pod Vistom ... Sve ove probleme dupliraj s vistom x64. Znaci ocekuj mnogo muka i problema dok ne budes naterao sve to da lepo radi. Ako hoces da ucis da radis u Visti i da polako prelazis na nju instaliraj dual boot sa winXP pa onda polako vremenom ces i nauciti da radis i osposobices Vistu da radi stabilno i uspeces da pronadjes programe koji ti trebaju a rade pod Vistom x64. Poz

Poslednja izmena:
Ih, ih, ih... kakav pesimizam. 🙂 Pa ja i kazem da cu da ostavim XP. Znaci sta, ti kazes da instaliram 32bit jer po tebi 64bit je duplo "gora" ? Od starijih komponenti, kao sto rekoh, imam samo zvucnu. Ali nije problem, ne moram ni da je instaliram, neka u Visti bude integrusa.

He he
Vista x64 nije uopste gora nego je bolja ali ces imati vise problema sa drajverima i samim programima nego sa 32-bitnom verzijom Viste. Moj savet ti je Vista x64 pa je polako sredjuj ali znaj da je to mukotrpan posao. Ja sam jedno vreme probao par verzija Viste na desktopu ali sam na kraju ostao samo na 32-bitnom winXP a Vista ce sacekati jos neko vreme. Dok na laptopu imam instaliranu i Vistu 32-bit i winXP i nemam problema.

Poslednja izmena:
Pa zato sam i pitao da li se i drajveri dele na 64bit/32bit ili ne jer ako se ne dele, a rade lepo na 32bit, onda bi trebalo da i na 64bit rade fino. Sto se programa tice, neku listu sam gledao, i dosta toga radi. Ima li 64bitnih programa i kada se ocekuje njihova znacajnija ekspanzija? Imam 64bit proc, nesto mi bedak da imam 3bit OS. 😉

Ma... uzecu novi hard samo za Vistu i mogu da se igram do sutra, skroz cu da je odvojim od sadasnjeg sistema i nece biti problema. 🙂 Je l' joj dovoljna particija od 40GB ?

Naravno da se drajveri dele na 64-bit i 32-bit verzije 🙂
40GB sasvim dovoljno 🙂

Radice ti Vista x64 sasvim dobro na tom kompu.Samo nadji sve driver-e i pici.

Poslednja izmena:
Pošto je situacija:
a) 64bitni procesor (i ostatak makine koji je dovoljno jak)
b) dual-boot sa XP-om
c) (pretpostvaljam) "narodna" Vista 😀

nema potrebe da se razmišljaš...

Pozdrav

Poslednja izmena:
Jel moze 64-bit Visti da se podvali XP drajver za neki uredjaj kao sto moze 32-bitnoj?

moze, ali drajver mora biti za XP 64bit 😉

samo si spremi lepo drajvere za hardver i nema brige. skini najnovije verzije softvera sto koristis i sve ce radit kao bombona. ja imam instaliranu 64bitnu verziju i prezadovoljan sam.posto ti je noviji hardver nece ti to bit nimalo tesko i ne bi trebao imat problema.
poz

Vista x64

Posto sam ja u pochetku imao problema sa Vistom x64, mogu vam reci da je sada situacija mnogo bolja tj. odlichna. Drajveri se u vecini sluchajeva sami instaliraju preko Windows update-a (meni je sve instalirano preko Win Updatea). Ali opet ostaje da je x64 sistem u bilo kojoj varijanti samo za mashine koje imaju 4gb memorije (ili vishe). Sa dva giga ili manje nema potrebe za tim. ja imam 4 gig a Vista x86 mi je videla samo 3,3 gig. Zato sam zamastio mashinu sa Vistom x64 i sve fercera mnogo dobro. Problem je shto DX9 igre rade malo loshije u Visti ali to je sve problem samo sa driverima koji su ochajni (u sluchaju GF 8xxx serije grafichkih). Savet je da ako nemash mnogo rama ne instalirash x64 jer nema potrebe za tim.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno