Šta je novo?

Visoke temperature na ryzen 7 5800x

NikeTajson

Zapažen
Učlanjen(a)
14.08.2023
Poena
4
Pozdrav ponovo mi treba vasa pomoc,imam ryzen 7 5800x sa LC-CC-120 kulerom u LC Power LC-703B Quad-Luxx kucistu imam 4 ventilatora (3 napred koji ubacuju vazduh i jedan pozadi koji izvlaci) i temperature su mi oko 80 stepeni sa zatvorenim kucistem dok sam tipa u PUBG,dok naprimer igram valorant te temperature budu oko 70c/75c e sad zanima me da li je to dobro ili lose ? Pc se glasno cuje kada dostigne tu temperaturu pa mi pomalo i smeta.Sad me interesuje da li su te temperature normalne za ovaj procesor posto sam citao po dosta foruma da se on inace greje mnogo ili tu treba definitivno nesto menjati.
Sad pitanje je dal bih ja i mogao da zamenim vazdusno za neko vodeno hladjenje posto imam LC Power LC600H-12 napajanje.
Evo i specifikacije racunara pa nek neko ko se razume kaze sta misli i ako ima potrebe za upgrade hladjenja predlozite nesto sto mislite da bi leglo na ovu konfiguraciju.
Maticna mi je Gigabyte A520 aorus elite.
I kazite mi sta mislite o ovom napajanju da li treba menjati ako zelim da ubacim neko drugo hladjenje ili je dovoljno za ovu konfiguraciju.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    44.6 KB · Pregleda: 42
Čuje ti se se napajanje (ventilator verovatno), jer ga gasiraš dobro. LC600 na tu konfiguraciju nije pametna solucija, ali nimalo.

Zdravo.
Dosta su jake te temperature.
Imam isti procesor i takođe se dosta grejao uvek. Ja imam Ninja Scythe 5 hladnjak i mislim da je ipak bolji od tog LC-120 (imam i njega pa znam kako je radio ranije i sa slabijim procesorom).
5800X je prejak za taj hladnjak.
Dalje... kućište - ja sam imao Cooler Master MB511 koji je tu negde u rangu sa tvojim kućištem. Mislim da mu ventilatori nisu najbolji (neki koji dolaze sa kućištem i koji imaju manji CFM).
Sve zajedno - daje ti povećane temperature.

Meni je procesor u benchmark testovima dolazio do 82 stepena. Sa dva ventilatora 140mm napred i dva 120mm iza i gore.
Mislim da ti je pre svega potreban bolji hladnjak a zatim i vetilatori.

Taj LC600 nema tu snagu. Isto napajanje je uzeo drugar pre dve godine i na merenju je jedva pregurao 400W mislim.

Temperature 75c wiše nego odlične kada se uzme u obzir kuler ali se zato naj verovatnije vrti na maksimumu. Pusti nešto zahtevnije od Valorant-a i ima da peče prasiće.
Da izvučem maksimum performanse iz mog 5800x potreban mi je 360 AIO (probao i 240 ali nije moglo ispod 90c) AIO a da u isto vreme temperature idu do 82c po toplom danu. Taj LC nema šanse snežne grudve u paklu da omogući top performanse 5800x.
Za tišinu je uvek moralo da se pretera sa hlađenjem da bi ventilatori radili što sporije. Ako ti je Valorant naj više opterećenje onda ti 5800x nije ni trebao, 5700 ili 5600 bi radil iisto tako dobro a bili daleko lakši za hlađenje. Za to bi ti ozbiljniji vazdušni kuler bio tiši a 240/360 AIO vrteo ventilatore na leru. i bio tiši od miša.
@Trajce
Koji skor na CB r23 na primer sa tom temperaturom?

Poslednja izmena od urednika:
8/16 Ryzen i LC600 напајање је буквално меме варијанта. Не пише коју графичку користиш, али коју год је превише за то напајање уз тај процесор.
EelhaiWWkAUmJ5r.jpg

Uhhh... nemam sada to u glavi.
Računar je rasturen na sastavne delove i čeka kućište da napravim. Imao sam baš CB r23 negde sliku, ali za sada je to nedostupno. Hajde kada sve rešim možda i pronađem.

A svakako ću pustiti da se odvrti ponovo kada završim kućište.

Ok. pitao sam zato što mi izgleda neobično sa takvim kulerom i možda gubiš na performansama. Kada je ista temperatura kod mene CB r23 skor preko 16 000 što se smatra dobrom optimizacijom. Kada je sve na default skor je oko 14300. Na single core temperatura ne ide iznad 60c pa je to nevažno.

Temperature 75c wiše nego odlične kada se uzme u obzir kuler ali se zato naj verovatnije vrti na maksimumu. Pusti nešto zahtevnije od Valorant-a i ima da peče prasiće.
Da izvučem maksimum performanse iz mog 5800x potreban mi je 360 AIO (probao i 240 ali nije moglo ispod 90c) AIO a da u isto vreme temperature idu do 82c po toplom danu. Taj LC nema šanse snežne grudve u paklu da omogući top performanse 5800x.
Za tišinu je uvek moralo da se pretera sa hlađenjem da bi ventilatori radili što sporije. Ako ti je Valorant naj više opterećenje onda ti 5800x nije ni trebao, 5700 ili 5600 bi radil iisto tako dobro a bili daleko lakši za hlađenje. Za to bi ti ozbiljniji vazdušni kuler bio tiši a 240/360 AIO vrteo ventilatore na leru. i bio tiši od miša.
@Trajce
Pa ne znam,sta mi predlazes da pokrenem da vidim onda temperature? Pokrenuo sam cb 23 to je bilo kao u paklu,90 c za jako kratko vreme kroz 3,4 minuta je natukao toliko stepeni i onda sam ga ugasio.Pubg sam igrao par sati sa zatvorenim kucistem nije prelazilo 80c sto mi je opet nekako puno,mislim sa ovim napajanjem i ovim kulerom nisam ocekivao neke vau temperature ali nisam bas ni ocekivao u pubg 80c iskreno,jeste to posle par sati igranja ali opet sta znam.Dok cackam jutjub/instagram i tako nesto ne prelazi 50c.Iskreno racunar je samo za gaming i za gluvarenje po netu,da li bi mi predstavljalo problem na duze staze ako ostanem na ovom napajanju i kuleru ili to treba menjati pod hitno ? Nikakve jace programe ne palim,nista nista bukvalno.Pubg,valorant i tako neke klasika igre u 1080p.
U sustini mi predlazete da sto pre menjam napajanje pa kuler i da ubacim neke ventove dodatne?
Ako neko ima vremena nek predlozi neko napajanje/kuler koje bi radilo dobro na ovoj konfiguraciji,mada mislim da za kuler vec znam noctua se pokazao jako dobro na proslom racunaru tako da cu verovatno ici na taj kuler i na te ventove jeste malo jaca cena ali svakako vi ako mislite da za manje pare postoji nesto dobro predlozite pa cemo da vidimo.
Hvala na odgovorima.
8/16 Ryzen i LC600 напајање је буквално меме варијанта. Не пише коју графичку користиш, али коју год је превише за то напајање уз тај процесор.
EelhaiWWkAUmJ5r.jpg
Hahahahahah,nisam znao za ovo ali jeste mislim kad ga i na slici pogledas izgleda budjavo napajanje jos posle toga cena kad se vidi pakleno ;D
Ima gore slika specifikacija racunara i pise i grafa. 3060 ti je u kompu trenutno.
Ako imas vremena i volje predlozi neko napajanje koje bi leglo na ovu konfiguraciju.

Sta mislite o kombinaciji cooler master 700w mwe white series i cooler master masterair ma612 stealth ? Da li bi to smanjilo malo temperature ? Mislim napajanje ko napajanje koje god da uzmem mislim da ce biti bolje od ovog sto sad imam :D Ili da gadjam neki jeftiniji kuler a da je slicnih performanski ,posto je i ovom cena malo jaca.

Добро је то напајање, баш сам данас причао са буразером који би да надогради комп, па је избор пао на тај кулер мастер, од 600 вати додуше.

Menjanje napajanja nece smanjiti temperature. Smanjice ih promena cpu kulera i kucista, ovo uopste nema airflow od napred. Treba ti neko koje ima mrezicu napred, a ne staklo.

Добро је то напајање, баш сам данас причао са буразером који би да надогради комп, па је избор пао на тај кулер мастер, од 600 вати додуше.
Hoce meni biti dosta ovo od 700w? Menjao bih i kuler na neki drugi ne znam jos(mozda cak i vodeno) a ako budem uzeo vazdusno uzecu jos tri ventilatora da stavim gore i stavio bih hdd iz starog kompa.
Menjanje napajanja nece smanjiti temperature. Smanjice ih promena cpu kulera i kucista, ovo uopste nema airflow od napred. Treba ti neko koje ima mrezicu napred, a ne staklo.
Da,istina staklo je ispred ali to mi je bas poslednja opcija mnogo je to posla prepakivanja svega prvo cu da odradim ovo sa napajanjem i kulerom pa cemo da vidimo kako ce da se ponasa onda.

Druže kupi deepcool ak620 i nećeš se pokajati. I ja sam imao problem dok sam koristio aorus atc800. Kad poteram cyberpunk 2077 na starom aorus kuleru igra je išla i do 84 stepena. Nakon što sam montirao deep cool ak620 igra ne prelazi 75 stepeni. Tako da mislim da ti je kuler slab.

cinebench ga i dalje dotera do 90 stepeni, ali što se tiče gaminga je hladan . Jedino bolje od ovog kulera je možda deepcool assasin iv , ali treba široko kućište za to.

Meni je kućište ms industrial titan 2 pro, na kome sam promenio stock ventilatore i montirao chieftec nova 2 seta od 3. 3 napred su intake , 2 gore i jedan pozadi kao exhaust. Ali ni to nije puno pomoglo dok nisam cpu kuler zamenio...

Poslednja izmena:
Ovaj ram imam sta mislis hoce moci da stane taj kuler ? Sta znam visok je ram a onaj kuler izgleda ogromno.KINGSTON DIMM DDR4 8GB 3600MHz KF436C17BB/8 Fury Beast Black
Inace kuler izgleda brutalno narucicu taj kuler i sta mislis o napajanju deep cool pf650 650w ? Hoce moci da gura normalno sve to ?

Pa ne znam,sta mi predlazes da pokrenem da vidim onda temperature? Pokrenuo sam cb 23 to je bilo kao u paklu,90 c za jako kratko vreme kroz 3,4 minuta je natukao toliko stepeni i onda sam ga ugasio.Pubg sam igrao par sati sa zatvorenim kucistem nije prelazilo 80c sto mi je opet nekako puno,mislim sa ovim napajanjem i ovim kulerom nisam ocekivao neke vau temperature ali nisam bas ni ocekivao u pubg 80c iskreno,jeste to posle par sati igranja ali opet sta znam.Dok cackam jutjub/instagram i tako nesto ne prelazi 50c.Iskreno racunar je samo za gaming i za gluvarenje po netu,da li bi mi predstavljalo problem na duze staze ako ostanem na ovom napajanju i kuleru ili to treba menjati pod hitno ? Nikakve jace programe ne palim,nista nista bukvalno.Pubg,valorant i tako neke klasika igre u 1080p.
U sustini mi predlazete da sto pre menjam napajanje pa kuler i da ubacim neke ventove dodatne?
Ako neko ima vremena nek predlozi neko napajanje/kuler koje bi radilo dobro na ovoj konfiguraciji,mada mislim da za kuler vec znam noctua se pokazao jako dobro na proslom racunaru tako da cu verovatno ici na taj kuler i na te ventove jeste malo jaca cena ali svakako vi ako mislite da za manje pare postoji nesto dobro predlozite pa cemo da vidimo.
Hvala na odgovorima.

Hahahahahah,nisam znao za ovo ali jeste mislim kad ga i na slici pogledas izgleda budjavo napajanje jos posle toga cena kad se vidi pakleno ;D
Ima gore slika specifikacija racunara i pise i grafa. 3060 ti je u kompu trenutno.
Ako imas vremena i volje predlozi neko napajanje koje bi leglo na ovu konfiguraciju.
Prvi predlog je adekvatan kuler koji može da ti dozvoli pune performanse sa što manje buke. Džabe si malao ako moraš da prigušiš processor zbog temperature.
U pravu su svi oko napajanja, može da bude izvor svakakvih problema pa i pregrevanja ako ne drži stabilne napone.

za preporuke za kupovinu postoji soba "šta da kupim"
u toj sobi postoji tema za kuler za 5800X https://forum.benchmark.rs/threads/kuler-za-ryzen-7-5800x.489108/
Covek napisao nesto 10.01. jos mu niko nista nije odgovorio...A ja bih zeleo sto pre da se resim ove buke i temperature da ne bih imao problema kasnije.
Prvi predlog je adekvatan kuler koji može da ti dozvoli pune performanse sa što manje buke. Džabe si malao ako moraš da prigušiš processor zbog temperature.
U pravu su svi oko napajanja, može da bude izvor svakakvih problema pa i pregrevanja ako ne drži stabilne napone.
Ne znam dal imam smisla uzimati bolji kuler sa ovim napajanjem,sigurno ce on da vuce vise struje nego ovaj LC.
Narucio sam ak620 bez onog displeja i deep cool pf650 pa cemo da vidimo kako ce se ponasati onda.Ako i dalje budem imao probleme onda cu morati i kuciste da menjam i da mu ubacim dodatne neke ventilatore posto su i ovi verovatno losi koji su dosli uz kuciste.
Mozes da slikas svoj pc da vidim kako si odradio airflow i da napises koje ventilatore imas?
Kako se kod tebe ponasa taj Arctic i kakve su ti temperature snjim ?

Poslednja izmena:
Imam isti procesor vec godinu dana,prvobitno slozen u NZXT H7 Flow kuciste sa Arctic Frezzer 50 kulerom,temperature su bile relativno ok ali je bilo prilicno bucno.
Od prvog dana koristim CO na - 30 i full je stabilan sa tim podesavanjima sa Frezzer 50 temperatura je isla do 88c u Cinebench sa skorom od 15800.
Prija cca pola godine sam presao na vodeno konkretno na Arctic Liquid Frezzer 280, maximalna temperatura na cinebech ne prelazi 79c u gamingu je to znatno nize.
Idle je na cca 31-32c.
Tako da svakako preporuka da ides na vodeno sa ovim CPU sto vece mozes staviti to bolje kod mene ne maximum bio 280mm postavljen naprijed.

Covek napisao nesto 10.01. jos mu niko nista nije odgovorio...A ja bih zeleo sto pre da se resim ove buke i temperature da ne bih imao problema kasnije.

Ne znam dal imam smisla uzimati bolji kuler sa ovim napajanjem,sigurno ce on da vuce vise struje nego ovaj LC.
Narucio sam ak620 bez onog displeja i deep cool pf650 pa cemo da vidimo kako ce se ponasati onda.Ako i dalje budem imao probleme onda cu morati i kuciste da menjam i da mu ubacim dodatne neke ventilatore posto su i ovi verovatno losi koji su dosli uz kuciste.
Mozes da slikas svoj pc da vidim kako si odradio airflow i da napises koje ventilatore imas?

Kako se kod tebe ponasa taj Arctic i kakve su ti temperature snjim ?
Na leru ( 1% zauzeće) temperatura oko 5c viša od sobne, Blender/CB r23 tri ture do 80c. letos po vrućini 82c, igre da ne pomonjem jerbo namam ni jednu koja može da ga oznoji, ventilatori ~ 1100rpm, all core 4850MHz, single 5,05GHz. 1.33v sa CO -30. PBO + LLC 300. Memorija 3600MHz Cl16.Sve ostalo default,

Na leru ( 1% zauzeće) temperatura oko 5c viša od sobne, Blender/CB r23 tri ture do 80c. letos po vrućini 82c, igre da ne pomonjem jerbo namam ni jednu koja može da ga oznoji, ventilatori ~ 1100rpm, all core 4850MHz, single 5,05GHz. 1.33v sa CO -30. PBO + LLC 300. Memorija 3600MHz Cl16.Sve ostalo default,
Sta mislis o ovom napajanju ? Deep cool pf650
Neki pricaju da je tiho i dobro,neki da ga treba izbegavati vise ne znam ni sam sta da mislim.

Nazad
Vrh Dno