Šta je novo?

Visoka temperatura

FilipV

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2009
Poena
169
Nedavno sam uzeo komp.
Matična - Biostar TA790GXB AM2+
CPU - AMD Athlon 64 x2 7750BE
RAM 2GB DDR2 1066MHz
HDD - WD 640GB AAKS

Dešava mi se da nakon igranja nekih igrica tip PES6 ili CS, temperatura ode i na 55 C, a temp.harda na 45 C. Imam 3 kulera, jedan je za CPU, a 2 za kućište. Grafička je integrisana na ploči ATI Radeon HD 3300. CPU nije overklokovan i radi na 2700MHz

Jer zna neko u čemu je problem, jer može nekako da se smanji temperatura?

Prilozi

• cpu.jpg
    cpu.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 79
Nista cudno,ako ti je u kuci toplo.A kakav ti je raspored tih fanova u kucistu ,koliki su(80mm,120mm),u kom smeru guraju vazduh(unutra ili van kucista)?Na procesoru ti je box cooler?
Ja npr imam isti hdd kao ti i trenutna temp mu je 33C(ispred njega noctua 80mm uvlaci vazduh u kuciste),ali kad nesto igram nikad se poveca vise od 2-3 stepena.

Poslednja izmena:
Pa i nije tako toplo, temp.u kući retko kad prelazi 24-25C, i kad je napolju 35C. 80mm su, i mislim da uvlače vazduh u kućište. Treba da napomenem da ispred (sa spolje strane kućipta) coolera imam zakačen filter za prašinu. Sad skeniram HD sa HD Tune prog.tražeći greške i temp.je 45C, a na netu sam našao da je max.temp.za HD upravo 45C. Na procesoru mi je cooler koji sam dobio uz proc., nemam pojma da li je box.

Da li su dobri naponi na ploči, u attachmentu sam okačio sliku SppedFan-a, ako nisu da nosim na reklamaciju?

Optimalna postavka ventilatora(kada su 2 upitanju) je da jedan sa prednje strane uvlaci vazduh,usput hladeci hdd-ove,a drugi na zadnjem delu kucista da izvlaci vruc sa ploce i procesora.Sto se tice ovog harda,mozda si ubo primerak koji se malo vise greje.Naponi na ploci su ok.
Kad zavrsis scan,javi rezultate.Cooler na proc ti je box 100%.Opet nije iskljuceno da su mu to normalne temperature sa box coolerom.Sacekaj malo,mozda ce se javiti neko ko ima isti procesor,jer ja mogu samo da nagadjam.

Poslednja izmena:
Ova moja 2 coolera se nalaze jedan sa zadnje strane, ispod napajanja, a drugi kad kućište gledam spreda sa leve strane, bliže zadnjem nego prednjem delu. Oba sam okrenuo tako da je ona etiketa sa prednje strne, a pozadi idu kablovi...nadam se da me razumeš.:type: Jer mi možeš reći koji bi trebalo da okrenem?

Skenirao sam hard sa HD Tune i nema grešaka, uradio sam i benchmark, u attachmentu, ali opet m ije temp.harda 44-45 C. Jer ima neko rešenje?

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS-75A7B111.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD6400AAKS-75A7B111.png
    38.7 KB · Pregleda: 43
У таквој варијанти, ако сам добро разумео сви вентилатори ти извлаче ваздух (смер дувања вента је ка "етикети" која покрива осигурач мотора). Није ни чудо што ти се греје диск.

Уколико имаш напајање са 12ицом, пробај да поставиш вентилаторе на следећи начин:
скини предњу маску кућишта види да ли има места да се монтира једна 8ица да дува право у дискове - тиме хладиш диск и убацујеш хладнији ваздух у топло кућиште. Тај бочни вентилатор постави да дува на унутра. Тиме ћеш добити доток хладнијег ваздуха у кућиште у близини процесора и известан надпритисак у кућишту које ће ти у некој мери спречити прекомерно "прашење" унутрашњости кућишта (сек уколико је сам фан не усисава, али си поменуо неке филтере). С обзиром да је у напајању 12ица, моћи ће да се лепо избори са приливом ваздуха у кућиште...

Уколико имаш напајање са 8ицом, онда само тај бочни фан пребаци напред да увлачи ваздух и дува на диск, али ћеш онда имати минимални подпритисак у кућишту који ће усисавати прашину са пода (односно кроз рупице на кућишту). Наравно, подпритисак и надпритисак су толико малог интензитета да се готово граниче са фиктивним, али постоје. И разлика је што ћеш у једном случају чистити кућиште на 6 месеци, а у другом на рецимо 5...

Најбитније ти је да видиш какав ти је вентилатор у напајању, од њега зависи поставка остатка вентилатора...

Poslednja izmena:
Sacekaj malo,mozda ce se javiti neko ko ima isti procesor,jer ja mogu samo da nagadjam.

Kod mene je sledeca situacija. Isti procesor (clockovan na 3 'iljade:D ),box kuler, idle temp. oko 44-45,posle 10-tak minuta full load-a ne prelazi 55

Interesantna tema,pa reko da se ubacim malo,ali u vezi rasporeda ventilatora,nadam se da mi niko nece zameriti.Naime zanima me da li znaci uopste nesto vent 9cm na stranici,posto imam 1 vishka pa sam razmisljao da ga mozda zakacim.Inace na prednjoj strani imam 12 cm koji uvlaci vazduh,na zadnjoj 12 koji izbacuje,napajanje 12 cm,e sad da li uopste stavljati i tu 9-ku na stranicu i u kom pravcu je postaviti,da li da izduvava ili uvlaci??

Treba probati,ali mislim da je bolje da uvlachi. Mada,nisam siguran koliko bi dobio devetkom...bolje ga 'turi da ti hladi diskove ili tako neshto...

Zanimljivo...
Imao sam [tj jos uvijek imam] problema sa temp na HDD-ovima.. Temp im ide od 45 do 52-53 [komp radi gotovo 24/7, ugasi se mozda na 1-2 sata dnevno]..
Iscitah sad ovo - pa cu ovih dana da probam nesto sa dodatnim ventilatorima... [nadam se da ce pomoci...]

Interesantna tema,pa reko da se ubacim malo,ali u vezi rasporeda ventilatora,nadam se da mi niko nece zameriti.Naime zanima me da li znaci uopste nesto vent 9cm na stranici,posto imam 1 vishka pa sam razmisljao da ga mozda zakacim.Inace na prednjoj strani imam 12 cm koji uvlaci vazduh,na zadnjoj 12 koji izbacuje,napajanje 12 cm,e sad da li uopste stavljati i tu 9-ku na stranicu i u kom pravcu je postaviti,da li da izduvava ili uvlaci??

Размисли и сам: имаш две 12ице које испумпавају и само једну која убацује хладан ваздух... Логика каже да тај треба да убацује ваздух (али пошто ствари понекад нису логичне, пробај обе варијанте ;) )

Da ne otvaram novu temu,imam identicnu plocu i proc 7850 koji nije kloknut.Problem se pojavio kada sam apdejtovao BIOS,Everest mi prikazuje temperaturu AUX 89c.Cija je to temperatura,proc nije,graficka nije,MP nije,HDD nije?Proverio sam sa Speedfan-om,temp1 89c.

Pretpostavljam da ti non stop stoji na 89c?
Nije to nista, obican bug.

Nazad
Vrh Dno