Šta je novo?

Visa, MasterCard kod nas?

Trig

Čuven
Učlanjen(a)
28.09.2000
Poena
604
Zna li neko da li se u nekoj banci kod nas moze otvoriti racun na Visa ili MasterCard kartici, ali da bude normalno funkcionalan i da moze da se koristi u inostranstvu i preko neta, a ne samo 'kod nas'.. I koji su sve uslovi - koliko najmanje para mora da se uplati na racun, neka eventualna pretplata i sl.
Ukoliko ima nekoga ko se bavio ovom tematikom, ili je cak i nabavio neku karticu, bicu zahvalan ako podeli iskustva :)
Naravno ovo me pre svega interesuje zbog kupovine preko neta..

pozdrav.

pune su ti novine reklama koje banke imaju visa carticu.... (da ne ispadne reklama)
mislim da je minimum da imas na racunu oko 1000 dm +pokrice za to sto placas - znaci ako hoces da kupis neku stvar od 100 dm moras da imas na racunu barem 1100 dm

Vidi ...trenutno mozes da izvadis Visu Electron....u jednoj od banaka za nju moras da uplatis 1000 din koje mozes da dignes odmah posle......znaci otvoris tekuci racun (dinarski+devizni) i dobijes karticu posle otprilike 2 nedelje......sa Electron karticom mozes da placas na mestima gde imaju POS aparate ili da dizes lovu na bankomatiima ili naravno u ekspoziturama....to kosta meseno od 150-180 din u zavisnosti od banke......napolju mozes da dizes € ako ga imas na racunu....Standardna Visa se ocekuje uskoro......preko Neta nisam probao da placam i mislim da to moze samo sa standard , mada je pre bilo moguce sa BKB karticom koja je radila na istom principu......
Pozdrav!

Visa classic bi trebala da se izdaje za nekoliko meseci u nekoj francuskoj banci Societe Generale (verovatno se ne pise tako), electron visu ne primaju preko interneta ...

dedamrsoje je napisao(la):
Visa classic bi trebala da se izdaje za nekoliko meseci u nekoj francuskoj banci Societe Generale (verovatno se ne pise tako), electron visu ne primaju preko interneta ...

Dobro si napisao......

Ja bejah u Delta banci, i tamo mozes da se informises...
Koliko sam ja shvatio, imas 3 vrste kartica, treca nije interesantna jer je to nesto recimo gold tj. treba da si zesci lovator da bi je koristio....
prva je neka Maestro kartica koja moze da se koristi i u inostranstvu, bar tako kazu ali je to neko njihovo sviranje ku*cu...
druga je interesantna Mastercard, koja moze da se koristi bilo gde gde primaju mastercard (znaci svuda u svetu), i da bi nju dobio potrebno ti je 100 eura na deviznom racunu, 1000 dinara na dinarskom, i placa se godisnja clanarina od 2700 dinara (studenti 60% od toga), i pri svakoj transakciji ti uzimaju valjda 3%...
to bi bilo to...

A da li...

A da li to radi i na Internetu je mnogo bitnije pitanje.
J a zvao Societe G i Reifensen (ili kako li se vec pise), i rekose mi da jnos uvek ne moze jer nasa zemlja nema definisan zakon o elektronsom placanju (konkretno Internet). Najveca fora je bila da sma zakazao otvaranje Visa kartice u SG i da bi mi tek na kraju rekli da ne mogu da je koristim na Intenetu, jer ima 4, a ne 16 cifara. FX
No dobro, do kraja godine ce se i to regulisati.cheers

A mozda i pre type;

kakva je to VISA sa 4 cifre?????
ako imas normalnu karicu nema nikakvih prepreka da kupis nesto preko interneta - nema veze to sto mi nemamo zakone... to samo utice na domace sajtove i kupovinu preko njih a ne na strane sajtove..

dEXE je napisao(la):
Ja bejah u Delta banci, i tamo mozes da se informises...
Koliko sam ja shvatio, imas 3 vrste kartica, treca nije interesantna jer je to nesto recimo gold tj. treba da si zesci lovator da bi je koristio....
prva je neka Maestro kartica koja moze da se koristi i u inostranstvu, bar tako kazu ali je to neko njihovo sviranje ku*cu...
druga je interesantna Mastercard, koja moze da se koristi bilo gde gde primaju mastercard (znaci svuda u svetu), i da bi nju dobio potrebno ti je 100 eura na deviznom racunu, 1000 dinara na dinarskom, i placa se godisnja clanarina od 2700 dinara (studenti 60% od toga), i pri svakoj transakciji ti uzimaju valjda 3%...
to bi bilo to...

Maestro uopste nije ******... U svakom automatu mozes da dignes pare i da platis u skoro svakoj prodavnici sa maestro kartice, i pare ti skidaju sa racuna u roku od nekoliko dana obicno (naravno ovo se ne odnosi na Srbiju). Dakle, to nije kreditna kartica, vec samo bankovna kartica, kako da je vec nazovem... Sa pravom kreditnom placas racun jednom mesecno, sta potrosis

Kakva je komercijalna po pitanju Electron kartice? Ekzpozitura mi je prilicno blizu kuce, pa reko da cujem iskustva ako neko ima

Svidja mi se recimo mogucnost dopune mob kredita preko neta i slicne stvari koje videh na site-u, jedino ne znam koliko je u principu siguran web e-banking kod nas?!

D-KEE je napisao(la):
kakva je to VISA sa 4 cifre?????
Visa Electron kartice cesto imaju samo prvih nekoliko cifara (samo identifikacija banke) posto su predvidjene da se koriste u bankomatima. Ako Electron ima svih 16 cifara onda bi trebalo da radi na Interentu bez problema.

Poslednja izmena:
Visa electron je bukvalno zamena za chekove, ali radi u nekim zemljama na nekim mestima. To je potpuno neozbiljna kartica na koju se ne moze rachunati, a na netu radi mozda na 0.5% sajtova, mozda :)

Kapiram da je stara tema, ali ko hoce sada da uzima, samo treba uzeti Visu revolving kojom moze paypal, shto automatski znachi da radi svuda na netu (moze i bez paypala), a naravno da radi svuda gde na vratima pishe "VISA"...

VISA.com, spisak bankomata svuda u svetu. Vecina priam i electron.

Predpostavljam da banka koja izdaje karticu moze da kaze sta dozvoljava, a sta ne sa tom karticom, tako da nase electron kartice, koliko znam, nemaju mogucnost placanja preko interneta.

Problem sa bankomatima je u tome shto te preko deru da se ne isplati, a u radnjama nece prime :)

Visa electron kartice takođe imaju 4 x 4 = 16 cifara, od čega je na samoj kartici otštampano (dakle, ne reljefno, utisnuto) samo zadnje 4 cifre. Svih 16 cifara dobiješ u koverti zajedno sa karticom.
Koristim je samo u zemlji, i samo "fizički" (POS + ATM), na internetu nisam ni probao (mislim da je neupotrebljiva).

@spirit uzeo sam je baš u Komercijalnoj. Koristim i njihov e-banking, i sasvim sam zadovoljan. Paralelno koristim i Maestro i e-banking u Intesa banci.
Intesin e-baniknig je možda funkcionalniji, ali su im i sve usluge (vezane za tekući i on-line plaćanja) nešto skuplje.

Ja imam VISA Classic i Master Card u Societe Generale i s obe sam plaćao preko Interneta (u USA i po Evropi) bez ikakvih problema.

VISA Classic se dobija ako imaš redovna mesečna primanja (ako nemaš, onda dobiješ VISA Electron s kojom možeš da plaćaš u inostranstvu, ali ne i preko Interneta). Master dobijaš pod istim uslovima, a možeš i na depozit (min. 250 eur) ako ne primaš platu..

U cemu je razlika izmedju Visa Classic i Revolving kartice?

Classic je debitna kartica, koliko imash na rachunu, toliko potroshish, i vrlo slabo radi na netu, ali radi u inostranstvu.

Revolving je kreditna kartica, imash odredjenu sumu "na zajam", i mesechno placash minimum 10% od potroshenih para, i najbolje radi na netu...

Evo meni visa revolvong nece da radi na www.clickatell.com(poruke na mob), hteo sam da dokupim kredit i jok,zbog necega me odbija a nemam pojma zasto.

Ja vrlo cesto koristim Visa kreditnu karticu Raiffeisen banke, i dosad nijednom me nisu odbili.
Mislim da Visa electron kartica Delta banke moze da se koristi na netu jer ima svih 16 cifara napred i CVV broj na poledjini. Ali za nju mora se imati otvoren devizni racun u banci za koji je kartica "povezana".
Visa electron raiffeisen banke i recimo Komercijalne ima samo posednje 4 cifre na sebi (predvidjena je samo za upotrebu na POS terminalima i bankomatima)

Kod kreditne kartice se vrsi konverzija strane valute u dinare prilikom placanja. Konkretno, provizija u Raiffeisen banci je 1% prilikom kupovine online - konverzije valuta. Naravno, svaka kupovina kreditnom karticom mora biti u okviru dozvoljenog limita koji banka odobrava prilikom izdavanja kartice.

Sto se tice pitanja da li master ili visa, mislim da je potpuno svejedno, osim u slucaju da hoces da kupis karte za svetsko prvenstvo na fifinom sajtu - tu primaju iskljucivo master kartice (pretpostavljam da su im oni nekakav sponzor ili sl.)

Pozdrav!

Auuu.... ne videh kolko je star post.... :wall:

Poslednja izmena:
Kad su pocele inostrane banke da nicu kod nas po zemlji, ocekivao sam da ce njihove kartice raditi na internetu, ali vraga nece, bar na paypalu,prepozna je kao validnu kaze da kartica nije iz podrzane zemlje... Neverovatno mi je da Master kartica ne radi, pa to bi trebalo svugde da radi. Dok na master kartici nacionalne stedionice cak u ugovoru pise da se ne moze koristiti za placanja preko interneta. Imam i Intesinu maestro, i ona mi je uspesno radila za podizanje para u inostranstvu, skida dva posto ili dva eura za svaku transakciju, pa sta je vece, pljacka! Sto se koriscenja kartica uopste tice, nikad niste nacisto koliko vas i gde deru, obicno je uzasno tesko pronaci a ponekad i nemoguce kako se tarifiraju usluge karticom, da na spominjem sto neke banke cak na svojim izvodima i ne stampaju svoju proviziju, a onda kad vidis da ti se nesto ne slaze, pozalis im se pa ti objasne da u se obicnom izvodu to ne stampaju a ako oces to da vidis onda moras neki poseban izvod, koji naravno posebno placas!!! Nije ni cudo da su sve banke prepune para kad deru na sve strane.

Samo jedan tip. Nemojte da kupujete sa bilo kakvih sajtova, osim ako nemate visu virtuon. Sigurnost nije neshto sa chime se treba zezati ako imate kreditnu karticu ili debitnu sa nekim limitom za potroshnju. I obavezno chekirajte komp za spyware, viruse itd. Najbolje je kupovati iz linuxa, ko ga koristi...

Poslednja izmena:
LazaNS je napisao(la):
Neverovatno mi je da Master kartica ne radi, pa to bi trebalo svugde da radi. Dok na master kartici nacionalne stedionice cak u ugovoru pise da se ne moze koristiti za placanja preko interneta

Master card (revolving) Nacionalne stedionice radi savrseno za placanja na internetu. Nikakvih problema nisam imao.

Poslednja izmena:
Sa sajta paypal ne mozemo placati (nema nas nigde tamo). Moze racimo sa sajta moneybookers.com sto je dobro recimo za kupovinu skype kredita.

Poslednja izmena:
Ja onda mora da sam sanjao kako kupujem na ebayu preko paypala :D

Pa verovatno:)
Nije to vazno sto nas nema tamo, lupi da si iz slovenije ili sta god, prodavci salju gde oces ako im a platis, sta ga briga gde salje, jedino je pitanje dali imas karticu koja radi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno