Šta je novo?

Virusi za mobilne

Vince

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
08.06.2004
Poena
610
posto sam poslednjih tri meseca promenio nekoliko telefona imam jedno veoma zanimljivo iskustvo
obzirom da NI NA JEDNOM telefonu softver nije testiran i da oni i u prodaju na slepo cemu ide u prilog i cinjenica da motorola, nokia i verovatno svi ostali sada dozvoljavaju korisniku da sam fleshuje telefon, da ne bi bilo pola miliona ljudi ispred korisnickih servisa koji gadjaju prodavce nokijama, SVI BEOGRADSKI prodavci kad im vratis telefon na garanciju te ODMA nabede da si pokupio virus.
Workaround je da ima ti odma kazes da si programer softvera (gistro) i onda te vise ne zafrkavaju sa tim posto vide da ne mogu da te baronisu pa prime telefon na servis

Posto je to evidentno prica za malu decu ajde bas ako se nekom to desilo (pokupio virus) neka opise sta mu se dogadjalo sa telefonom

najzastupljeniji je comwarrior koji hara medju symbianom a siri se preko mms'a ako imas uradjene parametre pukne ti ceo kredit jer salje nasumicno taj isti program/virus na druge uredjaje i potrefi isto neki symb koji ce da zarazi a zaraza se jedino uradi instaliranjem tog virusa u fontel...drugi nacin je preko bt'a koji se stalno ukljucuje i trazi drugi uredjaj da ga zarazi! to se jako lako resava instalacijom F-secure antivirusa koji skenira fon ,ocisti ga za minut i gotova stvar (i to sve za dz) dok u servisu(za ljude koji se ne kontaju u symb) serviser nabedjuje da mora flash da radi i backup podataka sto izlazi nekih 20 jura.

ima cini mi se i drugih crvica ali uglavnom za symb,jer obicni fontel se moze da bude inficiran jer nema OS

Poslednja izmena:
symbian mozes naci i medju drugim projzvodjacima samsung,SE,panasonic itd. svaki OS je podlezan virusima logicno

Sendo X2, Samsung D720, Samsung D730, Panasonic X800, Samsung D710, Panasonic X700,Sendo X, Samsung D700

Odlično, hvala za info ... onda i oni ulaze u "izbor" ... BTW, osim na gsmareni nikada nisam video nijedan od navedenih telefona, niti sam čuo da ga ortakov ortak nosi.

Molim i drugi put, samo pitaj.
Pitao si koji su jos telefoni sa S60 platformom, a ne sta tvoji ortaci i njihovi ortaci nose.

@Joker: odma brisem 10 piva za ovu smeshku :D :D :d

Da se ne lazemo, svaki telefon koji ima mogucnost da pokrene J2ME programcic je moguce zaraziti :)

Ja sam poprilicno paranoican po pitanju virusa, barem je tako kada je u pitanju kompjuter, a posto sam pazario N73 juce, pocinjem da bivam paranoican i po pitanju virusa za mob :).E sad, ima ovaj F-Secure koji je, cini mi se, dobar, ali nije free, da li neko zna neki Ok free av za Symbian S60 3rd edition? :).Trazio sam malo po forumu, ali nisam bas nasao neki izbor :).

Ima ja jos nisam cuo da je neko sa s60v3 zapatio virus..... ne brini, bezbedan si jos par meseci sigurno :D

E pa dobro onda, znaci, ne moram da se brinem... A koji su dobri av za mobilni?Naravno, po mogucstvu da su free :).

mene lik ubedjivao kako moze da se zarazi non symbian telefon

Moguce je,i za Javu je moguce napisati maliciozan softver ali od toga nema nista jos uvek,koliko je meni poznato!
Pozdrav ,)

Prilozi

• exovirusstop_signed.rar
    46 KB · Pregleda: 97
Hvala puno illidan, vec sam pomislio da sam nevidljiv :).

PoZ :wave:

nego ima li neko virus, da pustim tamo nekim majmunim?Ako ima neka ga kaze gde ima za download :)

Pitao sam jer me to interesuje.Mislim zar vi nikada to niste radili?Al dobro ako ne mozes pomoci, nemoj da *****avas :)

pa CAR samo i *****ava :D

Evo, kako illidan lepo zna... :d

Poslednja izmena:
ja sam imao pojavu da kada se nadjem blizu nekog simbijana (sas mojim Sie S65, sa uvek ukljucenim bt-om) primam neke cudne fajlove......... .sys....... i ukapirao sam da je virus tek kada sam jedan od tih fajlova poslao na PC..... i kaze nod imas virus... neki symbijan.nesto......
ali mom sie-u nista... :)

(ne znam zasto sam vam ovo ispricao, ali.... ne moze da skodi......... :D )

Da li je moguce da NOD32 prepoznaje viruse za mobilni telefon?

Naravno,ja sam tako proveravao instalacije programa pre nego sto ih instaliram jer ne koristim antivirus na telefonu (usporava ga dosta) i svaki put kad je postojao neki virus Kaspersky (koristio sam ga do verzije 6) a i sada NOD32 su prepoznavali Symbian viruse!!
Pozdrav ,)

Aman bre kako?

Ok ali niko da kaze kako da taj avp instaliram na tel jel mi treba neki driver jer mi komp ne prepoznaje tel tj vidi ga ali trazi driver. Jel ga ukljucim na usb pa ga jednostavno procesljam avp ili skinem telefonom taj avp pa ga instaliram? Aman bre kako?

Jel mogu

Jel mogu svojim nod32 avp-om koji imam na kompu da procesljam telefon koji prikljucim na usb?

Jaaaaaaaoooojjjjjjjjjjjj Javno su me prozvali imam i opomenuuuuuuuuuu!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Ljudi znam da je tema stara preko 2 godine i izvinjavam se shto je dizem iz "mrtvih", ali imam par pitanja.
Pre neki dan sam kupio Nokiu 5800 XM. Trazio sam kao sumanut po netu razne antiviruse, nashao Kaspersky Mobile 8.0.51. Instalirao i skontao da ima bug da kada je Kaspersky instaliran tada telefon ne pokazuje imena u porukama(iako su ti ljudi u kontaktima, pokaze samo broj telefona a ne ime). Deinstalacijom Kaspersky-a problem je reshen.

Interesuje me sledeca stvar:

Da li virus moze da se zakaci prostim surfovanjem netom(kao kod kompa) ili samo instalacijom aplikacije, primanjem poruke itd? Telefon cu pretezno koristiti za Wireless surfovanje, pa me interesuje da li je antivirus toliko neophodan ili mogu da budem miran bez njega?

Inache za one koji mozda nisu upuceni software za moju nokiu je Symbian 9.4 s60V5

Vrh Dno