Šta je novo?

Virusi i kako ih se rijeshiti

ban pospani

Cenjen
Učlanjen(a)
03.02.2011
Poena
151
Da li postoji nacin da izbrishem viruse sa odredjenih fajlova a da pri tome ne izbrishem te fajlove koji su mi od neprocjenjivog znacaja?
HVALA UNAPRIJED

Koliko sam ja ukapirao tebi su odredjeni fajlovi zarazeni? A ti fajlovi nose koju ekstenziju? Ako ti bas treba, a ne nadjes bolji nacin da sredis njih ugasi AV ili IS

Pošto znaš da napišeš rijeshiti umesto riješiti trebalo bi da se delimično razumeš i u rad na računaru, zar ne!?

Osnovna namera antivirusnih programa je da očisti zaražene fajlove a tek potom ako to ne uspe, sledi akcija da ih smesti u karantin ili obriše.
Znači da postoji šansa da očistiš viruse a da fajlovi zadrže funkcionalnost.

Za neprocenljiv značaj si malo preterao, jer sve ono što može da se zarazi može i da se nabavi. ;)

Neprocenljivo je ono što korisnik unese, poput fotografija, ili napravi radeći na računaru

pa kada sma rekao neprocjenjivo tako sam i mislio. to su fajlovi koji su kucani u wordu. i od velike su mi vaznosti za moj posao.i tako da ne smijem eksperimentisati sa tim da li ce se obrisati samo virus ili ivirus i fajl...

Da li si uopšte imao/imaš instaliran neki antivirus na računaru? Instaliraj neko od besplatnih rešenja, tipa avira, avast itd.Takođe pokušaj i sa malwarebytes da skeniraš računar.
U svakom slučaju rizik od brisanja tih fajlova postoji.

P.S. Davno nisam video word dokumente zaražene virusom, tako da pretpostavljam da nemaš nikakav antivirus instaliran.

Inače virusi idu na sistemske file-ove, tebe kao da neko želi sabotirati. :D

Nabavljanjem NOD32 si miran do kraja isteka licence.

Nemoj puno da se sekiraš, obriši particije, reinstaliraj windows i vrati backup podataka. Ako nemaš redovan backup i ažuran AV a imaš fajlove koji su ti od neprocjenjivog značaja ti mora da se šališ sa nama? Pozovi profesionalca ili odnesi u servis da ti to srede da ne bi napravio veću štetu od ove koju si već načinio.

imam fajlove koji su zarazeni i trenutno se nalzaze na flashci. a ja u kompu imam aviru ali kada sa njim skeniram te dokumente oni se izbrishu.a malwarebytes ih uopshte ne pronalazi...

A, bre.To je onaj glupavi autorun virus.Nisu ti fajlovi obrisani već ih virus postavi kao skrivene (hidden).

^+1

Najverovatnije je to u pitanju ako su fajlovi na flesu.

U ovakvim slucajevima treba OBAVEZNO koristiti antivirus program koji te pita sta da radi,a ne da automatski sve obrise.
Ja koristim Kasperski Internet Security,a tu je obavezno i Total Commander da vidim sta se tacno nalazi na flesu/disku.

U tom slucaju preporucujem Comodo internet security uvek kaze ako nesto nije u redu ili ako mu je nesto sumnjivo,zavisi od situacije,ima automatic sandbox for unknown files i besplatan je!

Vrh Dno