Šta je novo?

Virtuelni HDD virtuelne mašine preterano raste

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Pozdrav drugari...

Od nedavno sam prinuđen da koristim virtuelne mašine. Na Win7 sam otvorio VM, i instalisao još jedan Win7 (da ne ulazimo zašto, ovako nam je najpogodnije). Sve je urađeno, onako, kako to ide default na Win7, bez korišćenja vmware, koji i nećemo koristiti jer se plaća.

E sada, problem je što je onaj .vhd fajl porastao na skoro 80GB, iako u samoj VM nema više od 20-ak GB na komplet celoj (i jedinoj) C particiji sve sa Win i programima. Pošto VM treba da se seljaka s' vremena na vreme, toliko veliki jeste nezgodan. Plus, sada ovoliko veliki, ne može da se drži na primarnom SSD-u, a mnogo znači za brzinu rada da stoji na SSD. Do 40-ak GB bi se mogao trpeti na SSD.

Ima li ko ideju zbog čega je ovol'ki?!? :p
...i može li se smanjiti.

Imajte milosti, i u vidu ako dajete savete, da sam samo napredni korisnik, te da mi je PC samo alat nekog skroz drugog posla, i da nisam IT expert. Instalacija Win-a i drajvera mi je ono, skoro pa vrh mog IT obrazovanja. :S:

Poslednja izmena:
E sad i ti, nije nista komplikovano odraditi compact diska, prethodno je samo potrebno odraditi defragmentaciju diska unutar samog VM-a i obrisati snapshotove ako ih ima a verovatno ih nema.
Compact se radi u edit hard disk wizardu. Kada se zavrsi proces, disk se moze prebaciti u fixed (koristi se isti wizard), dobije se novi vhd i posle se odradi point na njega u konfiguraciji VM-a

Kompaktiranje vhd-a ga je smanjilo za čitavih pola gb. :-(

Probaću još defragmentaciju i totalno čišćenje tipa cc cleaner, pa opet kompact.

Evo, uradih nešto uspešno. Pa ako nekog zanima kako...

Dakle, (sve ovo iz V mašine), prvo ispraznimo s' diska šta može, cc cleanerom npr. Zatim defragmentacija diska. Tada je potrebno nekim programom upisati nule na ceo prazan prostor diska. Koristio sam besplatni sdelete.

Zatim se izađe iz VM i pokrene compact za vhd. Problemčić je što na disku gde vam se vhd nalazi, morate imati praznog prostora najmanje koliko je velik vhd od kojeg krećete.

Ovom metodom sam vhd smanjio sa 80+ gb na nekih 19. :)

Sve ovo je trajalo, pa, baš dugo.

To je i pisalo kao predlog na onom linku.
U VMWare-u se sve to uradi sa Manage->Clean up disks :D

Sto ne biste probali VMWare Server + Player? Valjda su i dalje besplatni :)

Da da, hoćemo, nešto od vmware. Starije verzije i dalje mogu da se koriste free.

Vrh Dno