Šta je novo?

Virtualizacija dedicated servera

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Pozdrav!
Trenutno zakupljujem 3 VPS masine (CentOS sa po 256MB/20 GB) , a uskoro bi trebao i cetvrtu. Prva sluzi za potrebe sinhronizacije i razmjene podataka izmedju komitenata, jedna sluzi za online-backup, jedna za testiranje i sl. Sve su to vise-manje nezahtjevne stvari.

Odlucio sam zakupiti dedicated server (enty level opcija, dualcore Opteron 2.2ghz, 4GB ram 2x250GB SATA + 5 IP adresa), sa preinstaliranim CentOS. Zeljeo bih na njemu nekoliko "low" VPS masine, kako bih se rjesio gore navedenih koje vec dosta skupo placam.

Zanima me, koju opciju mi predlazete za virtualizaviju (vmware server, OpenVZ, Xen ili sl.?)

Bitno je:
1.) da je free
2.) da ne trazi mnogo komplikovanu instalaciju/menagment

Moje dosadasnje iskustvo sa virtualizacijom se uglavnom svodi na "desktop" varijante (SUN VirtualBox), linux koristim vec 2 godine, nisam guru ali se ni ne bojim terminala, mada bi mi nesto sa laganim setupom i dobrom podrskom bilo drago :)

vmware server. (zbog dobrog web-based management-a), inace Xen ako ces console management (mozes naci optimizovane image za xen, pa obicno imas bolje perfomanse nego na vmware) - isto vazi i za openvz.

Poslednja izmena:
Kao i Vmware ESXi

Gledao sam malo ove opcije, za sada mi se Vmware Server cini najprikladniji, jer se instalira na vec gotov, preinstaliran, CentOS.
Pretpostavljam, gledjauci po netu, da je to u sustini to po performansama losije od "bare metal" rjesenja, ali bi mi vise odgovaralo jer ima manje komplikacija nego instaliranje "bare metal" sistema (kao na primjer Citrix) na dedicated serveru "tamo negdje" kroz.... Nadam se da razlika u brzini nije bas toliko velika, pogotovo imajuci na umu da se u mom slucaju radi o manje zahtjevnoj primjeni?

Razlika u performansama verovatno nije velika.

Sto se tice komplikovanosti upotrebe, instalirao sam jedino "cisti" xen distro i to je veoma prosto. Standardna procedura instalacije linuxa samo odaberes podrsku za virtuelizaciju i dalje sve ide automatski. Posle mozes preko VNC graficki da administriras, a moze i preko konzole.

Verujem da je sa xenserver distribucijom jos lakse :)

Izbor odgovarajuceg resenja zavisi i od samog problema koji treba da se resi virtualizacijom. U temi je nabrojano dosta softverskih proizvoda koji podrzavaju jedan ili vise metoda virtualizacije: hosted hypervisor, bare-metal, paravirtualization, OS-level virtualization. Generalno OS-level virtualizacija ima najmanji overhead i performance penalty, ali je ogranicena na jedan operativni sistem, tj. host i guest moraju biti ista platforma, npr. linux. Razlika u performansama je primetna izmedju hosted hypervisora (VMware Server) i bare-metal resenja (VMware ESXi), pogotovo ukoliko ce biti hostovano vise virtuelnih masina.

@farmaceut
Xen paravirtualizacija na LVMu, čini mi se da je to najjednostavnije za održavanje i deployment. Osim toga, ništa posebno ne treba instalirati što već nije dio distre.

U principu, instaliraš inicijalnog guesta, logiraš se na njega, zataraš root filesystem (minus proc, sys, dev, lost+found isl) i to kasnije samo kloniraš na novi LV, promjeniš konfiguracijski file VMa, hostname, MAC adrese isl, pokreneš i to radi. Deployment VMa traje nekih 10 minuta max ako već imaš tar guesta :).

Imam već duže vrijeme plan složiti neke praktične upute, pa evo mogu ovaj vikend ako se odlučiš.
Da li ćeš ti instalirati stroj (doslovno sjediti kraj njega), ili će to odraditi neko drugi pa te zanima samo administracija?

Poslednja izmena:
Imam već duže vrijeme plan složiti neke praktične upute, pa evo mogu ovaj vikend ako se odlučiš.
Da li ćeš ti instalirati stroj (doslovno sjediti kraj njega), ili će to odraditi neko drugi pa te zanima samo administracija?

Masina ce biti iznajmljena http://www.serverloft.com/ , pa se pristup/instalacija svodi na konzolu i web interfejs za restart / rebuild. U izboru postoji nekoliko OS templejta, medju njima i "cist" CentOS (ostalo su hosting planovi sa Plesk-om i sl).

Rado bih sam da instaliram (makar se namucio), nije problem naci/platiti nekoga za to, ali onda nista necu nauciti :)

Vec sam ovih dana probao Vmware server na CentOS-u kod kuce, digao sam 2 virtualne masine, sad me malo "muci" konfiguracija mreze - u bridge modu (kako bi virtuelne masine dobile svoje IP adrese zbog pristupa spolja), ali nadam se da cu rjesiti...

Ako ces postaviti uputstvo za Xen, rado cu probati i tu opciju, samo malo sire objasni "umrezavanje" - bridge mod, jer mi se ono cini najkriticnije...

Xen po defoltu diže bridge i svojim skriptama sve postavi što se tiče mreže, tako da tu praktički nema posla osim određivanja IP adrese za svaki VM, MAC adrese, defoltnog gateway-a i ostalih standardnih stvari što se tiču mašine pojedinačno. Preporuka je da guest image/tar napraviš doma na svom stroju i da on sadrži sve što treba (i ne mnogo više od toga). Deployment bi se tada svodio samo na to da ftp-iraš taj image na host stroj, otpakiraš ga na logical volume, središ konfiguraciju prema templejtu i pokreneš.

Jedino moraš biti siguran da već oni tebi ne uvaljuju VM :).

Poslednja izmena:
Vec sam ovih dana probao Vmware server na CentOS-u kod kuce, digao sam 2 virtualne masine, sad me malo "muci" konfiguracija mreze - u bridge modu (kako bi virtuelne masine dobile svoje IP adrese zbog pristupa spolja), ali nadam se da cu rjesiti...

Sta te tacno muci kod bridge moda?
Po defaultu prvi interfejs virtuelne mreze koji VMware dize /dev/vmnet0 je bridge sa prvim mreznim interfejsom na masini, obicno eth0. Pokretanjem konfiguracionog skripta vmware-config.pl iz konzole mozes to da promenis, ili da dodas jos neki interfejs, jos jedan bridge, jos jedan host-only itd.

Uspio sam dobiti bridge u VmWare serveru, moja greska, kon knfiguracije nisam izabrao fizicki adapter (eth0), vec neki virtuelni sa kojim sam testirao Virtualbox.

Za sada, ovo mi se cini OK.

ESXi je ubedljivo najprakticnije resenje za tvoje potrebe.

Sa virtualizatorom na vec postojecem OSu rizikujes mnogo, bezbednost, integritet podataka, mogucnost za self disconnect je uvecana... Da ne govorim o impactu na performance.

Uostalom, videces vremenom, ali bolje bi ti bilo da si poceo kako treba.

Nadam se da neces imati problema!

Da, slazem se sa "nIce Cream", samo mi se ovo ucinilo jednostavnije za pocetak, a i situacija je trazila hitnu mjeru. Takodje, bilo to sto sam imao preinstaliran CentOS 64bit (minimum) na server, koji sam mogao izabrati iz web-cpanela, a za instalaciju ostalih OS-ova ili zvati podrsku hostinga (placa se papreno) ili ne znam ni ja sta...

Nego, kakva je procedura "prenosa" VM masina iz vmware servera u ESXi, ako bi se odlucio za to malo kasnjije? Moze li se instalirati "remotly", jer je server fizicki nedostupan?
Imam dovoljno prostora na ftp backup nalogu za postojece "vm image"-a, samo da li bi ih ESXi primio, te da li bi konverzija mogla biti zavrsena za relativno kratko vrijeme (3 vm sa 30GB hdd, fizicki server je quad Opteron 1.73 sa 4GB rama)?
Takodje, morao sam staviti virtualne masine u host-only mrezu pa NAT-ovati pojedine IP-ove na njih (provajder filtrira saobracaj na nivou MAC adresa te ne mogu koristiti briged mod), pa jel to moguce i u ESXi (pretpostaljam da jeste)
Poz.!

Poslednja izmena:
Vrh Dno