Šta je novo?

VirtualDub 1.5.5

Neo_Matrix

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2003
Poena
649
Evo, posto jos uvek nisam dobio odgovor na pitanje za koje kazete da je prosto molim onoga koji zna da mi napise kako da sihronizujem zvuk i sliku u VirtualDub-u. Kada taj film pustim sa nekim drugim player-om on radi, ali sa Dubom necevec javi prilozenu gresku i posle toga kasni ton. pise da treba uraditi dekompresiju, pa posle kompresiju, ali ja neznam kako da to uradim pa molim ko moze da mi napise kako...
Ovo mi je od izuzetne vaznosti pa se izvinjavam sto sam otvorio novi topik, ali morao sam...

Hvala unapred...
P.s. Link na kome sam dobio uputstva za seckanje filma je : http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=38586

Da li niko nezna ili...

Pa ocito da niko nezna jer imas dva slicna pitanja na dva threda. Neverujem da ih niko nije video.

Poz.

Pa onaj je ostario, a govorilo se o uzimanju zvuka iz filma pa sam prebacio u drugi kako bi dobio odgovor...
Ako neko zna neka mi pomohne PLEASE !!!

Nesto mi je palo napamet da nije mozda zbog novijeg kodeka, mada nebi trebalo da bude? Imam 5-icu, a na tim filmovima je koriscen 3 ili 4 ? Ajde ljudi pomozite ???

Neo_Matrix je napisao(la):
Evo, posto jos uvek nisam dobio odgovor na pitanje za koje kazete da je prosto molim onoga koji zna da mi napise kako da sihronizujem zvuk i sliku u VirtualDub-u. Kada taj film pustim sa nekim drugim player-om on radi, ali sa Dubom necevec javi prilozenu gresku i posle toga kasni ton. pise da treba uraditi dekompresiju, pa posle kompresiju, ali ja neznam kako da to uradim pa molim ko moze da mi napise kako...
Ovo mi je od izuzetne vaznosti pa se izvinjavam sto sam otvorio novi topik, ali morao sam...

Hvala unapred...
P.s. Link na kome sam dobio uputstva za seckanje filma je : http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=38586

Neo, nije tesko, potrudi se malo... Sa bilo kojim mp3-wav konverterom prebaci mp3 audio (koji si prethodno sa "save wav" iscupao iz filma, i promenio mu eksteziju u mp3) u wav. A potom taj wav konvertuj u "constant bitrate" mp3. Koji bitrate i frekvenciju semplovanja da koristis? Iste one u kojima je uradjen originalni, VBR (variable bitrate) mp3 fajl u filmu. Mozes i vece, niko ti ne brani, ali neces dobiti bolji kvalitet zvuka, a povecaces velicinu krajnjeg fajla. Vrednosti iz VBR mp3 fajla mozes da ocitas sa "gspot" programcetom. Potom finalni mp3 vratis u Virtual Dub (audio - (vbr) mp3 audio), i audio i video stavis na "direct stream copy", audio-interleaving-interleave audio every... stavis na 500ms. I snimis film sa save avi.

To je ono sto ti VD preporucuje da odradis. A da li ti je stvarno resilo problem, javi.

Zorro je napisao(la):
A potom taj wav konvertuj u "constant bitrate" mp3. Koji bitrate i frekvenciju semplovanja da koristis? Iste one u kojima je uradjen originalni, VBR (variable bitrate) mp3 fajl u filmu.Mozes i vece, niko ti ne brani, ali neces dobiti bolji kvalitet zvuka, a povecaces velicinu krajnjeg fajla.
Konverzija mp3 > wav > mp3 pri nepromenjenom bitrate-u krajnjeg mp3-ja uvek stvara degradaciju kvaliteta zvuka. Ipak, u krajnjem mp3 fajlu se mora koristiti barem 50% veci bitrate ako se zeli zadrzati >90% kvaliteta originalnog fajla. To sto se te stvari ne primete na PC zvucnicima, ne znaci da ne postoje i da se ne cuju na kvalitetnim slusalicama/HiFi sistemima.
Dakle, ako je originalni mp3 128 kbps, novi re-kompresovani mp3 mora imati minimum 192 kbps cbr bitrate.

Naravno, ovo je katkad nemoguce, kada je prostorni limit u pitanju (650-700 mb itd...)

Hvala momci, probacu malo kasnije pa cu da javim da li sam uspeo...

andjelkoyu je napisao(la):
...

Konverzija mp3 > wav > mp3 pri nepromenjenom bitrate-u krajnjeg mp3-ja uvek stvara degradaciju kvaliteta zvuka. Ipak, u krajnjem mp3 fajlu se mora koristiti barem 50% veci bitrate ako se zeli zadrzati >90% kvaliteta originalnog fajla. To sto se te stvari ne primete na PC zvucnicima, ne znaci da ne postoje i da se ne cuju na kvalitetnim slusalicama/HiFi sistemima.
Dakle, ako je originalni mp3 128 kbps, novi re-kompresovani mp3 mora imati minimum 192 kbps cbr bitrate.

Naravno, ovo je katkad nemoguce, kada je prostorni limit u pitanju (650-700 mb itd...)

Pretera ga bre, Andjelko. 50% veci bitrate za zadrzavanje 90% kvaliteta originalnog mp3-ja? Iz koje su godine ti codeci koje koristis? Po toj tvojoj proporciji, nakon jos dve kompresije u istom bitrateu kao pocetni mp3, dobili bi fajl koji je 5x losiji od pocetnog, tj. kao da smo originalni fajl na 160kbps odmah konvertovali u 32kbps... Probaj, pa ces videti da ti projekcija procenata u praksi ne pije vodu. Gubitka informacije ce biti, ali nikako ne tolikog.

Mp3-wav-mp3 kompresija pri identicnom bitrateu, sa iole dobrim codecom, daje ne vise od 10-ak % gubitka signala u odnosu na originalni mp3, ukoliko je on "prva noga" (dakle, prva konverzija sa CD-a ili DVD-a). Ne zaboravi, u pocetnom mp3 fajlu je vec uradjen "frekvencijski" deo kompresije. Vracanjem u wav pa ponovo u mp3 istog bitratea, maltene nemamo dodatnog odsecanja frekvencije (osim zbog nesavrsenosti algoritama), tako da prakticno ostaje samo bit-kompresija. A kod nje povecanje bitratea i ne pomaze narocito, nove greske u "predikciji" se nagomilavaju na one stare. Sta zelim da kazem: mp3 fajl konvertovan u wav mozemo vratiti u mp3 i sa 320 kbps, rezultujuci fajl ce biti losiji od originalnog, bez obzira koji mu je bitrate bio. Cak sta vise, ukoliko se isti codec koristi i pri prvoj i pri drugoj konverziji u mp3, pozeljno je da se ne menja bitrate, jer ce doci do delimicnog "maskiranja" u algoritmu kompresije.

Za mp3 kompresiju generalno vazi pravilo: jednom kada je uradis, ne diraj vise nista. Medjutim, u Neovom slucaju to je neizbezno. Drasticnim povecavanjem bitratea zvuka nece dobiti isti kvalitet kao u pocetnom mp3 fajlu, a zadrzavanjem istog bitratea ce dobiti ne mnogo losiji. Uostalom, covek nije ni trazio da zadrzi u dlaku identican kvalitet zvuka, vec da dobije ispravan film...

Uspeo sam da isecem iz jednog filma deo i sve je u redu, samo sto u VD-u nemogu da ucitam mp3, vec samo wav... Pa sam ona samo konvertovao u Wav i ucitao i radi...
Ako moze jos malo da se pojasni sta se u sta konvertuje ?
Prvo snjimim Wav, pa preimenujem u mp3, pa konvertujem u Wav i onda radi, ali cuini mi se da zauzima dosta vise... Ajde ako moze jos malo jasnije...

Izvinjavam se na dosadi...

Neo_Matrix je napisao(la):
Uspeo sam da isecem iz jednog filma deo i sve je u redu, samo sto u VD-u nemogu da ucitam mp3, vec samo wav... Pa sam ona samo konvertovao u Wav i ucitao i radi...
Ako moze jos malo da se pojasni sta se u sta konvertuje ?
Prvo snjimim Wav, pa preimenujem u mp3, pa konvertujem u Wav i onda radi, ali cuini mi se da zauzima dosta vise... Ajde ako moze jos malo jasnije...

Izvinjavam se na dosadi...

Sorry, Neo, zaboravih da naglasim da je za umetanje mp3 fajla u audio potreban Nandub, modifikovana verzija VirtualDuba. Program ima sve opcije Virtual Duba, plus jos neke. Dakle, sve mozes da radis u njemu. Naci ces ga lako preko Googlea...

Zorro je napisao(la):
...

Pretera ga bre, Andjelko. 50% veci bitrate za zadrzavanje 90% kvaliteta originalnog mp3-ja? Iz koje su godine ti codeci koje koristis? Po toj tvojoj proporciji, nakon jos dve kompresije u istom bitrateu kao pocetni mp3, dobili bi fajl koji je 5x losiji od pocetnog, tj. kao da smo originalni fajl na 160kbps odmah konvertovali u 32kbps... Probaj, pa ces videti da ti projekcija procenata u praksi ne pije vodu. Gubitka informacije ce biti, ali nikako ne tolikog.

Mp3-wav-mp3 kompresija pri identicnom bitrateu, sa iole dobrim codecom, daje ne vise od 10-ak % gubitka signala u odnosu na originalni mp3, ukoliko je on "prva noga" (dakle, prva konverzija sa CD-a ili DVD-a). Ne zaboravi, u pocetnom mp3 fajlu je vec uradjen "frekvencijski" deo kompresije. Vracanjem u wav pa ponovo u mp3 istog bitratea, maltene nemamo dodatnog odsecanja frekvencije (osim zbog nesavrsenosti algoritama), tako da prakticno ostaje samo bit-kompresija. A kod nje povecanje bitratea i ne pomaze narocito, nove greske u "predikciji" se nagomilavaju na one stare. Sta zelim da kazem: mp3 fajl konvertovan u wav mozemo vratiti u mp3 i sa 320 kbps, rezultujuci fajl ce biti losiji od originalnog, bez obzira koji mu je bitrate bio. Cak sta vise, ukoliko se isti codec koristi i pri prvoj i pri drugoj konverziji u mp3, pozeljno je da se ne menja bitrate, jer ce doci do delimicnog "maskiranja" u algoritmu kompresije.

Za mp3 kompresiju generalno vazi pravilo: jednom kada je uradis, ne diraj vise nista. Medjutim, u Neovom slucaju to je neizbezno. Drasticnim povecavanjem bitratea zvuka nece dobiti isti kvalitet kao u pocetnom mp3 fajlu, a zadrzavanjem istog bitratea ce dobiti ne mnogo losiji. Uostalom, covek nije ni trazio da zadrzi u dlaku identican kvalitet zvuka, vec da dobije ispravan film...

Hm, nisam rekao nista netacno, jer vrlo verujem svojim usima i svojoj opremi 😉
Moja je greska sto ovo nisam postovao u onom mp3 hreadu. Sorry, seally me :mrgreen:

Hvala jos jednom, upravo download-ujem NunDub...

Zorro je napisao(la):
Po toj tvojoj proporciji, nakon jos dve kompresije u istom bitrateu kao pocetni mp3, dobili bi fajl koji je 5x losiji od pocetnog, tj. kao da smo originalni fajl na 160kbps odmah konvertovali u 32kbps...
Samo mi nije jasno kako si ti izracunao tu "moju" proporciju?

Da i ovaj thred ne bi zavrsio poput onog mp3 threda gde se od silne buke i najave testova zavrsilo na pukom prepucavanju, evo mini-testa koji nije uopste upucen Zorro-u (ako ste to ochekivali) vec iskljucivo ima za cilj edukativni karakter a gde ce se potvrditi i moja i gospon' Zorro-ova pricha ali posmatrana iz 2 razlicita aspekta. Kao sto ce se ispostaviti bili smo obojca donekle u pravu.

Sadrzaj RAR arhive:
---------------------
- Original mp3 fajl (15 sec/ 64 kbps/ mono (zbog velicine) uradjen pomocu Fraunhofer kodeka
- 4 rekompresovane (kumulativne) kopije (Kopije 1-4) sa Professional Fraunhofer kodekom (Radium Realise) i operacija je radjena veoma jednostavno, brzo i efektno iz samog Vduba.
- 4 rekompresovane kopije radjene pomocu externog plug-ina za SoundForge.
Fajlovi su MONO (zbog velicine) tako da se uticaj kompresije na suzavanje separacije kanala nece uzimati u analizi.

Priprema:
----------
1) Originalni mp3 je extraktovan iz Vduba (Direct stream copy)
2) Fraunhofer kopije su uradjene sa externim windows kodekom koji nema podesavanja stepena kvaliteta (izuzev opcija Stereo/join stereo/IS/mono modova), ali je zato relativno brz.
3) Externi plug-in ima 3 stepena (Speed (LQ)/Normal/Quality (HQ)) gde je Normal mode otprilike ekvivalent Fraunhoferovom kodeku.

Zakljucak:
------------
Distorzija (usled nedostatka algoritma tj. nesavrsenosti algoritma dekompresije + ponovne kompresije) je primetna u srednjem (vokalnom) i visem spektru. Ovo uopste nije slucajnost jer je ljudsko uho upravo najosetljivije u ospegu 1-4 KHz.
Nizi spektar je najvishe postedjen.

Ne treba biti veliki sluhista pa da se donese prost zakljucak: Treca (3) HQ kopija je prakticno ista kao prva (1) kopija uradjena pomocu kodeka standardne preciznosti!
Prednost HQ-moda (sto sporijeg a sto kvalitetnijeg kodeka) je ocigledna i osigurava zadrzavanje kvaliteta pri istom bitrate-u; ali za to nema svako mogucnosti/vremena/interesovanja/znanja i dosta zavisi od kodeka koji se koristi ali i od source fajla i njegovog inicijalnog kvaliteta/slozenosti).
Externi plug-in za SF na zalost ne moze da se koristi u ostalim Windows programima (npr. VirtualDub-u) pa se sve mora raditi rucno i posle vrsiti mux u NandDubu. 🙁

Dakle, gubitak od najvise 10% vazi samo kod izuzetno preciznih tj. kvalitetnih kompresora.

Treba napomenuti da vecina koristi standardne kodeke (poput mene, jer nemam vremena da se zezam svaki put sa Sound Forgom, gde kompresija zvuka kod dugackih fajlova moze ihaha potrajati) sto u startu ogranicava buduci mp3 fajl kod eventualnih korekcija!
Vec prvi-drugi stepen rekompresije kod standardnih kodeka osetno degradira kvalitet pri nepromenjenom bitrate-u (javljaju se izoblicenja kao posledica malog bitrate-a i nesavrsenog algoritma dekompresije/kompresije narocito izrazeno u visem spektru >4 KHz) dok se treca kopija vec ne moze ni nazvati "zvucnim" fajlom :mrgreen:

P.S.
Ovaj test se pokazao kao vrlo zgodna metoda za utvrdjivanje kvaliteta nekog kodeka. Ukoliko nismo sigurni koji je kodek kvalitetniji (ako su razlike male); kumulativna metoda posle n-stepena rekompresije ce jasnije pokazati njihove nedostatke jer ce se lakse uocavati.

Razlike se cuju i na standardnim slusalicama (medium velicine) tako da bi i drugi mogli kod kuce da reprodukuju test sa ovim ili slicnim fajlovima i dosli bi do slicnih (ili istih) zakljucaka.

Bila bi u testu bar jos 2 kodeka, ali upload quota je limitirana na 1 MB pa je i ovo jedva stalo. 😉

Nadam se da je ovo pomoglo nekome. 😀

P.S. (2)
Ovo bi moglo da bude kao mali podstrek (uvertira) za chuveni Benchmark mp3 vs Audio CD test...

😀

S jedne strane, moram da ti kazem "bravo" za ovoliki trud, s druge moram da primetim da mi se cini da si `em promasio temu, `em uskocio sam sebi u usta.

Prvo ovo sto ti nije jasno o proporciji: pa ako se kaze "proporcija", onda se zna na sta se misli? Dakle 150 (% veci bitrate) : 90 (% kvaliteta originalnog bitratea) = 100 (% isti bitrate kao originalni fajl) : X. X=60%. Ako se ovo uradi cetiri puta, finalni X je 12,96% !!! (ja sam ga u prethodnom postu racunao odokativno, iz glave, pa sam rekao 20%; dakle, precizno izracunato rezultat je jos gori). Naravno, ovo je ultra-primitivna & diskutabilna metoda, ali s obzirom da je mp3 kompresija manje-vise proporcionalna, mislim da se moze se uzeti kao relativno prihvatljiva ocena reda velicine.

Pa cak i da prihvatimo da je greska ove kvazi-metode i 100%, tj. da bi realan rezultat bio ~25% kvaliteta originalnog mp3 fajla nakon 4 iteracije, finalni fajl sa "obicnim" kodekom koji si dao kao primer ne zvuci 4x losije od originalnog. Zar ne? Extra sto si ti na konto upload kvote progurao malu prevaru, radio si sa fajlovima od 64kbps mono. Na nizim bitrateovima je (logicno) veci gubitak informacije pri kompresiji, pa jos ako se to uradi 4x, kumulativni gubitak kvaliteta je drasticno veci nego kod fajlova sa 128-192 kbps, sa kojima vecina nas radi. I za koje je prevashodno projektovana mp3 kompresija.
Ako smatras da ova proporcija nije OK, onda daj neku svoju procenu: koliki je gubitak kada mp3 bacimo u wav pa ponovo u mp3 istog bitratea? I koliki je gubitak nakon 4 konverzije. Ali, povezi nekako te projekcije sa onom tvojom pocetnom, 50 % veci bitrate za 90% originalnog kvaliteta.

Da ne produzavam dalje ovu raspravu koja je verovatno interesantna samo tebi i meni, ja nigde nisam sporio da mp3 kompresija standardnim kodecima unosi gubitak kvaliteta, i da se on moze primetiti i "golim uhom", ali i dalje smatram da su ti procenti koje si naveo preterani. Kada bi oni bili tacni, ti bi njima prakticno negirao upotrebnu vrednost mp3 algoritma, tj. onda bi i prva noga, mp3 sa CD-a, bio drasticno losijeg kvaliteta od originalnog audio zapisa nezavisno od koriscenog bitratea.

Uostalom, svako moze da uzme neki svoj mp3 fajl, konvertuje ga u wav, a potom ga vrati u mp3 istog bitratea. I sa obicnim lameom novijeg datuma, rezultujuci fajl nece izgubiti cak 40% informacije.

Ma neeee, necemo ici daleko k'o "onaj" tred... 🙂
(Nije ni on imao jasan cilj u svom naslovu na pocetku, pa je, jadan, naprosto zalutao i sustinski promenio pravac :d )

Poenta ja sto sam svoj slucaj postavio u drugacijoj vrsti fajla ("ciljnoj grupi") koji najcesce ja koristim 64 kbps (jer kod nas (TV) i nema smisla ici na vecu rezoluciju + stereo). 128 kbps je bolji ali se on koristi vec za stereo (2 kanala) doduse u joint modu, ali i tu se oseti razlika kada se odradi sa shugavim kodekom (bez obzira sto je iz 2002-2003 godine).
Cisto sam hteo da pokazem da gubici kod obicnih kodeca ("do it fast & forget") nemaju zanemariljivo izgubljen kvalitet, ali da se to moze odraditi i na daleko bolji nachin. Pusti procente 🙂 jer i ja sam "odokativno" stavio 50 % 😉 jer sam imao i slucajeva sa takvim sourcevima gde mi ni 100% nije dalo zadovoljenje a bila mi je velika frka za prostor tj. velicinu fajla (po standardnom nacinu)... Bolja je situacija kada je cd/dvd source u pitanju, gde je fajl u startu "nasminkan" i sredjen bash onako kako to i mp3 kompresor "voli".
Inace, nikakava "prevara" mi nije bila u interesu. Okacio bih barem za sve najpoznatije kodeke (koje vecina koristi) da se moglo.
Necu vise smarati, ovaj mp3 je imao i previse mesta ovdi' 🙂

Nazad
Vrh Dno