Šta je novo?

Virtualbox razmena fajlova

Kritika

Slavan
Učlanjen(a)
26.02.2010
Poena
320
Kako da podesim razmenu fajlov ana virtualboxu?

Ja se nisam zezo sa tim podešavanjima, jednostavno, ono sto mi treba na virtualnoj mašini, spakujem u .iso pomoću Brasero-a i učitam... tako mi najbrže i najjednostavnije...

Pa prvo instaliras Guest tools. Da bi uopste virtualna masina znala da je virtuelna masina. Nakon toga odes u settings te virtualne masine i po shared folders izaberes jedan folder koji zelis da serujes sa virtualnom masinom, na primer ...Desktop>Share
Nakon toga na virtuelnoj masini ukoliko je windows odes na Network Places > Entire network > VBox shared folders > Share i tu ce ti se nalaziti razmenjeni podaci sa virtuelnom masinom. Sta stavis tu na hostu, automatski vidi i vm i obrnuto.

Meni je VirtualBox mašina deo mreže, pa kopiram kao i na bilo koji drugi računar u mreži.

Pa prvo instaliras Guest tools. Da bi uopste virtualna masina znala da je virtuelna masina. Nakon toga odes u settings te virtualne masine i po shared folders izaberes jedan folder koji zelis da serujes sa virtualnom masinom, na primer ...Desktop>Share
Nakon toga na virtuelnoj masini ukoliko je windows odes na Network Places > Entire network > VBox shared folders > Share i tu ce ti se nalaziti razmenjeni podaci sa virtuelnom masinom. Sta stavis tu na hostu, automatski vidi i vm i obrnuto.

E skonto sam ovo za windows i namjestio sam, fercera odlično... ali kako da nađem shared folders u linuxu (Ubuntu 10.04)...

Kad iz gosta uradiom ova podešavanja tj. kad odaberem koji će folder biti ne dozvoljava mi da klinkem na OK već samo na cancel.
A kad još dok nestartuje gost os podesim gde d abude deljeni folder onda mogu samo u okviru virtualbox foldera da odaberem koji želim da delim i tu prihvata ok na kraju ali tom folderu ne mogu da pristupim kad podignem gost os.

Znaš li kako ovo rešiti

Pa prvo instaliras Guest tools. Da bi uopste virtualna masina znala da je virtuelna masina.

Nakon toga odes u settings te virtualne masine i po shared folders izaberes jedan folder koji zelis da serujes sa virtualnom masinom, na primer ...Desktop>Share

Hajde molim te korak po korak

1) Ukljućim Vitualbox
2) odaberem kao gosta Windows Xp
3) Na vrhu ekrana ako nije u full modu ima opcije Mašina, Uređaji, Pomoć
4) Odaberem Uređaji pa Instaliraj dodaci gosta
5) Prođe instalacija i dobijem u programima u Windows Xp Sun VirtualBox Guest Additions sa mogućnosšću posete sajtu i deinstalaciji
6) Gde je setings viruelne mašine?

@miha
Ako misliš na ovo:
Kod:
In the graphical user interface of a running virtual machine, you can select "Shared folders" from the "Devices" menu, or click on the folder icon on the status bar in the bottom right corner of the virtual machine window.
To nefunkcioniše tj. nedozvoljava mi da potvrdim OK kad odaberem koji će to folder biti

Poslednja izmena:
to moras da odradis dok je virtualna masina ugasena. pa posle mozes da mountujes taj fajl sistem komandom koju sam dao gore

Hvala ti puno odradio sam na Xp ostalo je još da odradim na Fedori.

Recimo znaš li može li kad je XP (guest) da se mountuje automatski (ne ručnim dodavanjem svakog foldera) ceo HDD tj. da du vidljivi svi folderi sa celog HDD kao što je to slučaj sa WIndows XP mode

ne znam sta je 'Windows XP mode'. Ali mozes da kao share odaberes celu particiju i onda da u virtuelnom windows-u odradis Map Network Drive.

ukratko:
Kod:
mount -F vboxfs [-o OPTIONS] sharename mountpoint

Bravo, ovo je pravi nacin, bez ikakvog setovanja host OS-a ovo radi. Potrebno je samo da se namesti Shared Folder u VBox-u i da se mauntuje na ovaj nacin. Preporucujem da se ovo cak stavi u shell scriptu pa da ne mora da se kuca u terminalu svaki put, nego se samo prostim dvoklikom pokrene skripta. Cak mislim da i u Help fajlu VBox-a ovo bas stoji...

Stavis sambu u vitruelnom linux-u, na win masinama namestis mrezu i uzivas.

Stavis sambu u vitruelnom linux-u, na win masinama namestis mrezu i uzivas.

naravno da ovo radi u slucaju kada podesis da je virtuelna masina u mrezi sa ostalim fizickim kompovima (bridge).
kada hoces da ostavis VM iz NATa mora da ide preko virtualbox shared folder

Još jednom zahvaljujem na odgovoru (odgovorima)

Nazad
Vrh Dno