Šta je novo?

Vinca skola racunara

Creaven

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2007
Poena
304
Ne znam da li sam na pravom mestu ali me interesuje da li moze neko da mi kaze da li se isplati pohadjati kurseve kao sto su Vincini ili slicni.Poshto sam kao i vecina likova u Srbiji bez puno para i mogucnosti da zavrsim fakultet onda razmishljam da zavrshim neku od obuka za racunare u Vinci ili nekoj drugoj ustanovi.Poshto mi je hardware najdrazi i nekako ga najbolje kapiram planiram da kao dobijem neki papir da se ja u sve to i razumem i kasnije pokusham da se zaposlim na osnovu tog papira i naravno znanja,pa ako neko moze da mi kaze "jel pije ova moja prica vodu" i koje jos ustanove pruzaju takvu obuku osim Vince?!

Ja mislim sve najbolje o Vinci. To misljenje sam stekao jos uvek ne na osnovu licnog iskustva vec na osnovu aktivnosti sa jednog foruma koja traje vise od godinu dana a tice se sertifikata koje zelim da pohadjam - MCSA/E. Za to vreme sam razgovarao sa desetinama ljudi, procitao stotine postova, saznao sve moguce i nemoguce vezano za sve poznatije skole te vrste u Beogradu i osecam se nekako kompetentnim. :) Inace, u septembru krecem na MCSE. I da se malo ispravim, nije toliko sama skola bitna koliko PREDAVAC. Ako ti je predavac los, dzaba ti mocni kompjuteri, lepe prostorije i sve ostalo, kapiras...

Sto se tvog konkretno pitanja tice, mislim da od hardvera samog po sebi nema leba. Opste je poznato da serviseri ovde dobijaju jako male pare. Mozda bi ti vise lezao neki MCSE kao ja sto planiram ili jos bolje CISCO koji je hardverski orjentisan ali je jako skup. Doduse, skup je i MCSE. Ali su oba sertifikata odlicna i ja necu zaliti niti jednog jedinog dinara da dam za kurs.

Samo da znas, ti mozes bilo koji kurs i sam da spremas kuci (ako nemas novca ili ne zelis toliko da das) i samo da ga polozis u nekoj skoli. Ja to ne mogu jer nisam sklon samostalnom ucenju a i bas zelim da se ubacim u taj trip, kao ja pohadjam kurs, upoznajem ljude, razmenjujem iskustva, to je daleko bolje barem po meni.

A inace, ne znam zasto si u nemogucnosti da zavrsis fakultet? Mislim da tako nesto ne postoji.

Pored Vince imas i CPU za koju sam cuo da je ok skola a imas i CET ali to su lopovi i njima nemoj da se javljas...

imas i CET ali to su lopovi i njima nemoj da se javljas...

Gresis sinak. Sve preporuke bas za Cet. Predavac Srdjan Zec, najbolji je, veruj mi. Pohadjao sam Cet, pa stojim iza ovoga sto pricam. Mogao bih da kazem da su lopovi Vinca, CPU i ostali gde ima tako malo casova.

Da se vratim na temu.
Moja preporuka ti je da upises fax. Uzmi kredit za studiranje, imaj prosek 8.5 i sve je opusteno. Ako bas oces to,a ako poznajes mrezem nemoj ni da upisujes vec sam spremaj kuci. Ispite polazes u najblizem centru i nisu skupi. Po meni najbolja solucija ti je CET. Cena je ista ako platis ranije. Ako zakasnis, onda su dosta skuplji. CET ima mnogo vise casova od bilo koje druge skole. MCSE je 360 casova u CET-u, a koliko se secam u Vinci i CPU je 180-200. Ako se ne razumes uopste u mrezu, za to gradivo ti je malo i 360 casova. Jos jednom, dobro razmisli da li ti je pametno nesto drugo osim fax-a.

Ovako.Dnevno radim oko 16h i to stvarno se razbijam od posla,vec sam pokushao da studiram i da radim pa nije bilo moguce uci bilo sta u moju glavu posle toliko rmbanja ali sam se trudio.Kasnije sam reshio da nadjem druge poslove gde je manje radno vreme ali onda nisam mogao da ispratim sve obaveze sa finansijske strane i tako sam se vrteo 2 god. (studirao sam na Megatrendu za Poslovnu informatiku) odnosno u prvoj godini sam dao 4 ispita i na kraju me oborio iz INFORMATIKE!!!!!! i to sa sigurnoshcu sam mogao pred Oksfordsku komisiju da prodjem ali kod tog profesora koji je alkos nisam bio dovoljno spreman ili shta je vec u pitanju (proshli su likovi koji su me pitali za reshenja njihovih zadataka) i tako mi ubio i volju i sve redom ali odluchio sam da obnovim godinu i dao sam novac ali posle toga sam zapao u krizu i morao sam da radim kao i sada i samo sam pitao za bilo koji kurs osim programiranja koje je jako dosadno,bar meni,pa prporucite mi vi shta mislite da je najbolje i najisplatljivije.

Poslednja izmena:
Da,i ja sam mislio da ne tako neshto ne postoji ali veruj mi da je u ovj zemlji sve moguce.Gledam pre neki dan jednog debila koji zavrshi tu shkolu u roku a siguran sam da ne zna nishta vishe od crackovanja (i to sam mu ja pokazao) ali deckicev tata ima bogatu firmu pa onda mu je lako...
Najvise me pogadja kada mi dodje neki politicar i kaze mi da treba da ostanem u zemlji i da tu stvaram buducnost i jacam svoju zemlju.Na meshalici sam uspeo samo da ojacham bicepse i ledja.

Itekako je moguce ne zavrsiti fakultet ovde cisto radi okolnosti, a ne iz lenjosti ili neceg drugog. Ljudi koji imaju uslove da im fax bude jedina okupacija u zivotu mogu da se smatraju dovoljno srecnim da ne moraju da saznaju kako je nama koji moramo da izbalansiramo posao i obaveze na faksu u isto vreme. I veruj mi, kad mrtav umoran i psihicki iscrpljen od posla sednes da spremas ispit (posebno neke koji zahtevaju punu koncentraciju kakav je slucaj kod mene), veoma ti je jasno da se faks ne zavrsava i zbog drugih stvari.

Izgleda da i ti gulish kao i ja Localhost.Nego jel moze neko da mi odgovori na pitanje koja sam postavio.?

P.S.-skoro sam jednom detetu koje ima 8 godina sklopio konfiguraciju na zahtev njegovih roditelja.Koliko god da sam im govorio da je nepotrebno za klinca od 8 god. da ima racunar vredan 1500 eur oni su ipak insistirali na Core2Duo E6700,Gigabyt 965,2Gb HyperX i josh kamaru odlichno kvalitetnih komponenti.Inache malo sluzi komp samo za igrice (govorio sam im da je bolje da mu kupe PS3) i poshto je klinac kao i svaki drugi klinac nestashan lagano mu je sipao vodu u napajanje i naravno napravio je haos.
Smesno mi je ponekad kada svakavi likovi imaju takve mogucnosti a ti se onda pravi poshten,mada menije obraz iznad svega pa tako da necu josh dugo imati neku bolju mashinu...

@Creaven Ja sam ti relativno nasiroko napisao moje misljenje a ti me nisi ispostovao ni odgovorivsi mi bilo sta, kao da ne postojim, nego ponovo pitas isto kao da nista nisam napisao.

@Diabolique Pojma nemas. CET jesu lopine i to moze da zakljuci svaki normalan covek koji samo pogleda cenovnik. Uz to, to nisam ja izmislio nego mi je to rekao profesor Racunarskog fakulteta koji je bio zaposlen kod njih. Vlasnicka struktura u CET-u je jako sumnjiva i covek mi je pricao sta su njemu sve govorili... ono sto je u Vinci 1500 evra, u CET-u je 2500 evra, a ne postoji niti jedan jedini razlog za tako nesto. I zasto pricas neistine u vezi trajanja kursa u Vinci kad' nisi cak nasao za shodno ni da odes na sajt i da pogledas? Vinca za MCSE ima 316 casova i kurs traje oko 6 meseci, tri puta nedeljno sto je po meni mnogo zgodnije nego da ih ima svaki dan, tako covek ima vremena i da mu se slegne, i da provezba kod kuce a ima vremena i da zavrsava druge obaveze.

@localhost Nemoj te price da mi pricas, molim te. Kao teske sudbine itd. Veruj mi da svako ko zeli da zavrsi fakultet to moze da uradi, bez obzira koliko mu je zivot tezak i sta sve mora da radi pored ucenja. Za vreme svog studiranja sam upoznao svakakve ljude medju kojima je i dosta takvih.

Ovako.Dnevno radim oko 16h i to stvarno se razbijam od posla,vec sam pokushao da studiram i da radim pa nije bilo moguce uci bilo sta u moju glavu posle toliko rmbanja ali sam se trudio.Kasnije sam reshio da nadjem druge poslove gde je manje radno vreme ali onda nisam mogao da ispratim sve obaveze sa finansijske strane i tako sam se vrteo 2 god. (studirao sam na Megatrendu za Poslovnu informatiku) odnosno u prvoj godini sam dao 4 ispita i na kraju me oborio iz INFORMATIKE!!!!!! i to sa sigurnoshcu sam mogao pred Oksfordsku komisiju da prodjem ali kod tog profesora koji je alkos nisam bio dovoljno spreman ili shta je vec u pitanju (proshli su likovi koji su me pitali za reshenja njihovih zadataka) i tako mi ubio i volju i sve redom ali odluchio sam da obnovim godinu i dao sam novac ali posle toga sam zapao u krizu i morao sam da radim kao i sada.

@Civil
Ovo gore je odgovor na tvoje pitanje i hvala ti za odgovor koji si napisao.Trazim mishljenja vishe ljudi a ne samo jednog jer sam za sada dobija iste odgovre (jedan hvali drugi ih napushava i pljuje) pa me zbog toga interesuje mishljenjne vishe ljudi a ne samo jednog ili dvojice.
Kako mozesh ti da mi prichash gluposti kako moze da sve da se zavrshi i bla bla bla kada ne znash ni o chemu se radi.Probaj pet dana da radish po 12h dnevno pa onda kada dodjesh kuci zavrshi obaveze oko kuce i drugo shto imash pa onda sedni da uchish.!?
Ja dnevno radim ponekada i 20h, spavam manje od 4h a moram da stignem sve da odradim i na kraju josh ce doci neka osoba kao ti reci mi takve gluposti kako on ne zali para da plati uchenje i kako sve moze da se uradi a pojma nemash o chemu se radi.Mene niko ne finansira i moram da se brinem o svojim roditeljima i mladjem bratu i shto je najvaznije da ne puknem pred ljudim kao shto si ti!

Poslednja izmena:
Svaka tebi cast covece, verujem da je situacija takva kakvom si je opisao i zaista ne govorim u svoje ime kada kazem da se faks moze zavrsiti u svakom slucaju, vec govorim u ime ljudi koje poznajem i koje sam upoznao tokom studiranja a koji imaju isto tako teske sudbne kao i ti.

Nego, da li si postavio pitanje vezano za sertifikate da bi te neko tesio ili sazaljevao ili sta? Jer, vidim da se rasprava vodi u drugom pravcu a ne po temi. Vise puta insistiras na svojoj sudbini, pitas da li moze da se nauci, ja ti kazem da moze, i ti se onda ljutis sto sam ti rekao da moze i govoris kako nemas vremena ni za sta.

Veruj mi da je sve sto sam ti rekao sto se tice skola racunara sto posto tacno jer sam vise od godinu dana u toj prici, raspitao sam se i znam skoro sve moguce detalje vezane za sertifikate... ja konkretno govorim o MCSE sertifikatu... Evo, da ne bude da favorizujem Vincu (iako cu ja da upisem tamo), cuo sam da je i CPU sasvim, sasvim dobra i zadovoljavajuca skola. Ali kao sto rekoh, vazan je predavac a on je u Vinci super.

@localhost Nemoj te price da mi pricas, molim te. Kao teske sudbine itd. Veruj mi da svako ko zeli da zavrsi fakultet to moze da uradi, bez obzira koliko mu je zivot tezak i sta sve mora da radi pored ucenja. Za vreme svog studiranja sam upoznao svakakve ljude medju kojima je i dosta takvih.

Cekaj malo.Na osnovi tri recenice u postu jednog foruma ti mislis da mozes tako da generalizujes stvari i da poznajes licnu situaciju svakog od nas? Sta ako je u celu pricu ukljucena bolest mene ili moje porodice. Pridike ljudi koji studiraju da su svi ostali lenjivci ili nesposobni za to jednostavno ne prihvatam.

I nemoj da razumes ovo kao opravdavanje mene ili kukanje nad teskom sudbinom, jer ja radim 8 sati dnevno, 6 dana u nedelji, i studiram Gradjevinu sa prosekom 8.9, tako da se uopste ovde ne radi o meni..

Stvarno se izvinjavam na offtopicu, ali bio sam prozvan...

Da se vratimo na temu a rasprave ostavite za pp

Ja sam zavrshio za sistem computer maintenance 1 i 2 davne '02 i uspeo da nadjem posao u firmi uz pomoc diplome. Iskreno tad jesam bio klinac ali opet pored toga predavach je apsolutno pruzio sve od sebe da nam udje neshto u glavu. Trebalo bi uskoro da prodjem MSCE/MSCA kurseve i razmishljam se da opet odem u dotichnu. Preporuke od mene.

@sT4Lj|n
Hvala ti na odgovoru.Probacu sa Vinchom samo da se odluchim za neki kurs i krecem.Thank you

Mislim da je MCSE + CCNA dobitna kombinacija i ja tako planiram. Naravno, obe stvari su jako skupe (posebno Cisco) ali su i jako dobre i trazene. I zahtevaju dosta vremena i posvecenosti. A ima tu jos sertifikata, bar jos 2 za mreze sto se tice Cisca mislim, CCNP i CCIE cini mi se koja je bukvalno nesto nevidjeno skupa i jako veliku vrednost. Naravno, sve ovo pod uslovom da covek zaista uci i zna to da radi jer kao sto je mnogo puta do sada receno, sertifikat sam po sebi ne znaci mnogo.

Opet kazem, postoji mogucnost samostalnog ucenja kod kuce cime se izbegavaju veliki troskovi kursa ali se na taj nacin gubi nesto drugo iako to ne znaci da covek nece steci isto znanje uceci sam. Ko moze tako, to je super varijanta.

Ja pratim oglase (infostud) poslednjih godinu dana svaki dan i zapanjen sam koliko ima oglasa na temu mreznog administratora gde se traze upravo MCSE i CISCO i mislim da ce ih u buducnosti biti jos vise. Jeste da svi traze iskustvo sto je i najvaznije u tom poslu, ali me sve to jos vise motivise da zavrsim tekurseve uspesno.

Cekaj malo.Na osnovi tri recenice u postu jednog foruma ti mislis da mozes tako da generalizujes stvari i da poznajes licnu situaciju svakog od nas? Sta ako je u celu pricu ukljucena bolest mene ili moje porodice. Pridike ljudi koji studiraju da su svi ostali lenjivci ili nesposobni za to jednostavno ne prihvatam.

I nemoj da razumes ovo kao opravdavanje mene ili kukanje nad teskom sudbinom, jer ja radim 8 sati dnevno, 6 dana u nedelji, i studiram Gradjevinu sa prosekom 8.9, tako da se uopste ovde ne radi o meni..

Stvarno se izvinjavam na offtopicu, ali bio sam prozvan...
Offtopic:
Svaka cast i svaka ti je na mestu!

@Civil
Nisam zapazio onaj post gore pa samo da ti kaze da ne kukam nad svojom sudbinom i da mi je ok i ovako ali mi je pun ku..c tatinih sinova koji mi *****ju a nemaju pojma o zivotu.Lepo sam napiso sta me zanima i da li su ovi kursevi priblizno dobri i merodavni kao neke skole za koje nemam vremena ili se ne isplati pohadjati ih uopshte?.Znaci,postavio sam pitanje i dao kratko obrazlozenje da ne ispadne kao i na drugim forumima gde mi predlazu razne shkole i fakseve i da vam sacuvam vreme da ne kuckate bez veze.

Ne znam na osnovu cega si zakljucio da sam tatin sin? Je l' zbog toga sto moja situacija nije ni izbliza tako teska kao tvoja?

Sto se kursa tice, naravno da on ne moze da ti zameni fakultet, ipak je to "samo" KURS. Mada, teoretski, ako bi ti to znao super da radis i bavis se time citav zivot, sumnjam da bi ti se nesto mnogo primetilo to sto nemas fakultet jer je u tom poslu najvaznije iskustvo i da bas ZNAS to da radis...

@Civil
Kao prvo ne LUPETAJ. Da li si bio u Cet-u? Ja sam zavrsio kurs kod njih i zato pricam.
Poslednji put kada sam bio na sajtu obe skole, tj. kad sam trazio sta da upisem. Tada su Vinca i Cpu imali fond od po 200-210 casova. Nisam znao da se promenilo. Sad sam bio na Cetovom sajtu i video da je cena 1500 ako sada uplatis, tako da ti lazes. A valjda nisam lud da ne znam koliko sam platio kurs. Ne hvalim ja Cet, hvalim samo predavaca Srdajn Zeca. Nista, ali nista nisam nista znao o mrezama, sad znam dosta. Nista sto mi je predavao, nije mi ostalo ne jasno. Najbolji predavac.
Sto se tice infostuda i gomile poslova. Tako sam i ja mislio. Kad malo bolje citas, vidis da ti za admina traze fax. Strasno ali je tako. Konkurisi samo probno pa ces videti koliko ce te ljudi zvati na razgovor.
@Craven
Zaposli se sto pre u IT bransi pa onda upisi kurs. Makar radi i kao serviser racunara. Tesko ces poceti da radis odmah kao admin. Ako budes imao srece poceces da radis kao junior sistem administrator ili ti u prevodu potrcko.
Jos jednom da ti napomenem. Ako se malo razumes u mrezu, uci kuci sam i daj ispite. I OBAVEZNO se zaposli u IT sektoru, ako vec nisi.

Ja imam faks. Nema veze sa IT-em doduse, ali svakako ne moze da odmogne. Ali ne traze svuda obavezno faks. Traze svuda ISKUSTVO, to je ono sto je vaznije! To je takav posao da po meni ako ga zaista ZNAS DA RADIS ne moras da imas nikakav faks niti sertifikat... to je vrlo odgovoran posao, po meni...

@Craven
A o kakvom tacno poslu govorimo, sta bi ustvari zeleo da radis? Prvo to treba ustanoviti pa onda mozemo da pricamo o eventualnim kursevima...
Sta podrazumevas pod "hardver"? U zemlji je kontakt sa hardverom uglavnom servisiranje i sklapanje racunara. To bas nije mnogo placen posao, no ako tako nesto hoces da radis sigurno ti ne treba fakultetska diploma.
Jedino drugo hardveroliko kod nas sto mi pada na pamet su mreze, projektovanje, postavljanje, odrzavanje... E sad na bolja mesta tu uglavnom idu inzenjeri. Mozda bi mogao da krenes kao instalater (postavljenje zica, kanalica, ormarica, itd.) a usput da zavrsavas kurseve pa polako napredujes...

Ja imam faks. Nema veze sa IT-em doduse, ali svakako ne moze da odmogne. Ali ne traze svuda obavezno faks. Traze svuda ISKUSTVO, to je ono sto je vaznije! To je takav posao da po meni ako ga zaista ZNAS DA RADIS ne moras da imas nikakav faks niti sertifikat... to je vrlo odgovoran posao, po meni...

Ne traze svuda faks, ali ga traze, a svuda traze iskustvo, tako da sam predlozio prvo posao u IT bransi pa onda moze tako neki kurs.

@GOXY83
Intersujem me posao u firmam kao sto su PIN ili KimTec,odnosno neshto u tom pravcu,pa sam zbog toga i pocheo da razmishljam o ovim kursevima.Inache razumem se sasvim solidno u mashine ali "mali" problem je shto sam struchan pretezno za Windows.

Nazad
Vrh Dno