Šta je novo?

ViewSonic VX2260wm problem

dekiviola

Cenjen
Učlanjen(a)
16.03.2012
Poena
170
Danas mi je monitor poceo da zuji i treperi. Da li mu se blizi kraj?

Kupljen je 2009. Nepusacka prostorija. Proverio sam kablove da li su dobro zategnuti, ubacio i u graficku u drugi DVI slot, isto...

Crkao... Baci sliku na par sekundi i ugasi se. Lampica za stand by sija i dalje. Probao i drugi kabal i napojni, probao i na telefon da ga povezem isto sve, radi 5s i ugasi se. Da li se moze popraviti pitanje je. Ako iko u ovom gradu (selu) i popravlja to.

Ako ti i dalje sija lampica moguce da ti je crklo samo pozadinsko osvetljenje(invertor)...Probaj da uperis lampu ili blic telefona u ekran dok ti je ukljucen komp,pa vidi jel se vidi slika...Ako je to,onda ti se isplati da ga popravljas...

Bio je raskacen sa svih kablova neka 3 sata, sada sam stigao kuci i reko ajde da probam jos jednom, prikacim sve i upalim i on kao radi, dok se nije podigao sistem i on malo zagrejao i onda se iz njega culo neko peckanje ( tipa zvuk kada nesto varnici) i to negde u predelu gde ulazi naponski kabal. Nisam smeo da ga ostavljam jos nego ugasio odma. Pokusao sam jos jednom ista prica. Dok je u stand by nista se ne cuje ali kad se upali to pucketanje se cuje. Ako nije neki spoj ili se nesto odletovalo tu. Problem kako otvoriti ovo cudo, ne vidim sarafe :/

[YOUTUBE]Xua9vnAPZzU[/YOUTUBE]

Imao sam slican problem samo sa drugim modelom viewsonica, takodje star nekoliko godina u nepusackoj prostoriji. Ispostavilo se da je par kondenzatora riknulo, ako si iz Beograda sibni mi pm da ti dam kontakt za servisera.

Isti problem sam imao sa Samsungom,ispostavilo se da su par kondezatorcica pravila problem.Popravka me kostala 20e,sad sljaka i dalje!

Odneo sam ga danas na popravku pa cu videti sta je i kako je. U ponedeljak ce me majstor nazvati da kaze sta je i koliko ce izaci popravka.

@djolenzi: Nisam iz BG, hvala u svakom slucaju.

Imao si slicnih tema sa kondezatorima, mogao si i sam da sredis za manje od 10ak evra ako si iole malo vican lemljenju :)

Ne razumem se u lemljenje, ali bi nasao nekog ko zna... ali opet mozda najveci problem detekcija kvara. Ne mora mozda da znaci da su kondezatori...

Cucu sutra, nadam se da nije nista ozbiljnije i da nece izaci vise od 2-3000.

Kako mi rece lik, otisao (visokonaponski) trafo. Za popravku trazi 3800din. Jel to puno za taj kvar?

Iskreno sam se nadao da ce biti neki jos manji kvar, ti kondenzatori npr.

Da li se usopte i ispalti davati sad skoro 4000 i moze opet crci za neko vreme a novi Led monitori sa 3 godine garancije iste velicine do 12000 sasvim solidnih koliko vidim.

Eto ispade na kraju da nije trafo nego crkava pozadinsko osvetljenje (ko ce znati "majstora" svi danas sve popravljaju). Odneo sam ga jer je trepereo i crvcao, dobio sam ga nazad bez tih problema (za sada) ali zuji i mnogo tamnijom slikom nego sto sam ga odneo (podesavanja oko brightnesa, contrasta i to su ista) U prevodu, jelte, crkavaju lampe.

Da ne spominjem da je plastiku izgrebao srafcigerom dok ga je otvarao odole i slomio jednu zabicu koja ide na onaj nosac gore. Pokupio sam monitor i izasao samo.

Pa da vidim ovde ja jer ovde vise nema gde da ga nosim, kakvo je stanje sa tim pozadinskim osvetljenjem, ima li tu zamene popravke ili sta vec, Ili da cekam samo dane, eventualno mesec da skroz crkne pa u kantu?

Poslednja izmena:
Lepo sam ti ja napisao,ali ti neces da citas...

Druze ali meni monitor radi... slika se vidi, kucam ti sada sa njega, ne znam zasto bih uperivao lampu. Napisao sam posle toga da je problem sa gasenjem nestao, sad je uplaljen, ali je slika dosta tamnija od pre nekoliko dana i zuji...

Probacu sad da snimim nekako da vidis.

Baci sliku na par sekundi i ugasi se. Lampica za stand by sija i dalje.

Ovim delom si lepo opisao problem...to sto ti sada trenutno radi ne mora nista da znaci....pitanje je samo kada ce da crkne skroz...a tek u kasnijim postovima si napisao ostatak desavanja....

Poslednja izmena:
Pa tako je bilo poceo. Evo opet u crtama ako se malo pogubilo sve u ovim postovima:

- Do pre 5 dana sve u najboljem redu kao od prvog dana, nakon toga zujanje i na momente treperenje slike.
- Par sati nakon toga poceo da se gasi (stan dy lampica radila i dalje). Menjao naponski kabal, probao VGA kabal, DVI, nista nije pomagalo, nakon paljenja na dugme posle 2-3s on bi se opet ugasio kao u stand by.
- Raskacio sam sve kablove uvece kako bi ga ujutru poneo negde da ga pogledaju, i ujutru ajde kao jos jednom da ga probam pre nego sto odnesem, prikacim sve on se upalio i nakon rada od 2-3 min (verovatno dok se malo zagrejao) poceo je da pucka (zvuk slican varnicenju), ali se nije gasio kao pre. Nisam smeo da ga ostavljam duze sta znam i ugasio sam ga.
- Odneo kod majstora opisao mu problem i ostavio preko vikenda, juce mi rece da je trafo i trazio 3800din, ok popravljaj.
- Danas ga zovem kaze da ga je menjao ali nije u tome problem vec lampe, iliti pozadinsko osvetljenje. Uglavnom kaze da radi, da se ne cuje vise to varnicenje ili sta vec, ali da zuji i da se spremam da kupim novi jer pitanje je vremena kada ce crci. Rece i da je valjda ugasio neku zastitu njegovu, nisam ga ni razumeo. Nesto u principu sto ga je i gasilo ili upozoravalo da su lampe pri kraju.
- Doneo sam ga kuci prikacio, odma sam primetio da je donja polovina ekrana za nekih 20% tamnija od gornje. Posle 15ak minuta je poceo da zuji, evo ne prestaje vec sat vremena (sumnjam i da ce prestati).

To je to koliko mi se cini.

Na zalost ne vidi se bas na snimku razlika izmedju gornje i donje polovine ekrana, cuje se samo zujanje.

edit: Evo slike, na njoj se malo vidi razlika izmedju gornje i donje polovine:

Poslednja izmena:
Uf, tebi je veci problem nego kondenzatori. Problem je donja neonka koja ti osvetljava monitor, problem se lako resava kad bi imao gde da nabavis identicnu ali to je retko kad slucaj.

:( Znaci to je to, bes mi sve ako vise budem uzimao ista skupo od te tehnike, to je danas sve smece kakvo ne postoji. Monitor koji je pre 4godine bio 200e, full hd, 2ms, hdmi i sve naj naj po review-ovima ce mi za koji dan u kantu (Isto tako sam i prosle godine imao problema sa nekom napucanom LG klimom na kojoj je riknuo kompresor i popravka skoro kao nova, tako da sam je zamenio nekom najjeftinijom vox pa nek pici dok pici). Sledeci monitor ima da bude neki od onih od 12000 i cao :) Danasnja tehnika je ocigledno napravljena da traje jos koji mesec nakon isteka garancije i ne vredi bacati pare na te skupe *******cije.

Jel bi mogla neka neonka od nekog drugog VS ili nekog treceg proizvodjaca ili mora biti isti model? Ovde vise necu ni da gledam, ne znam kakva je situacija po BG da li bi se tamo moglo sta izbunariti (pod uslovom da to ne kosta vise od 30e, sve preko toga je neisplatljivo)

Nazad
Vrh Dno